Bronto

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen-suuri (n. 60 cm, 30 kg)
Syntymäaika: 2011

13.10.2017
Bronto sai kodin Espoosta.

8.9.2017
Bronto kastroitiin Viipurin koirien tuella.

3.4.2017
Ihana Bronto joutui toisen koiran puremaksi ja parantelee nyt tarhalla haavojaan.

Komea Bronto asuu Irinan tarhalla ketjukoirana, sillä se ei oikein tule toimeen toisten uroskoirien kanssa samassa aitauksessa. Ihmisille Bronto on itse ihanuus, ja poika onkin kerännyt jo melkoisen suuren ihailijajoukon. Kunpa vain jostain löytyisi se ihminen joka voi ottaa Bronton omakseen ja tarjota sille kodin. Erityisen tarpeen oma koti olisi nyt, kun Bronto parantelee syviä puremahaavoja jotka se sai irtokoiran hyökättyä Bronton kimppuun. Onneksi vammat ovat jo paranemaan päin ja Bronto on päässyt muuttamaan Irinan tarhan aitojen sisäpuolelle, jonne irrallaan kulkevat koirat eivät pääse.

 

5.1.2017
Voi upea Bronto! Tässäpä koira jolla on kokoa ja näköä, ja samaan pakettiin kuuluu myös mainio persoonallisuus.

Urhea Bronto jaksaa säilyttää positiivisuutensa, vaikka tarhalla asuminen on talvisaikaan todella rankkaa. Bronto on vahva uros, mutta sekin on laihtunut ja palelee talven vaihtelevissa säissä; kun välillä suojaa ja välillä pakastaa, pääsevät kosteus ja kylmyys hiipimään paksuimmankin turkin läpi. Olosuhteista huolimatta poika ottaa tarhavieraat vastaan aina yhtä iloisesti: rapsutukset ilahduttavat ja reipas lenkki saa veren kiertämään. Toiset urokset eivät oikein mahdu Bronton alueelle. Hihnassa Bronto kuitenkin ohittaa muut poikakoirat hyvin, kunhan nämä pysyvät sopivan välimatkan päässä. 

Bronto tuntuu rakastavan ihmisten seuraa niin vilpittömästi, että tuntuu suurelta vääryydeltä jättää poika kerta toisensa jälkeen tarhalle ketjun päähän. Tämä poika olisi ehdottomasti elementissään oman ihmisensä seurassa, niin lenkillä kuin kotioloissakin. Vaikka kotielämässä saattaa olla yhtä ja toista harjoiteltavaa ulkona asuneelle pojalle, löytyy Bronton kaltaisen fiksun koiran kanssa varmasti yhteinen sävel. Nyt tarvitaan vain se ihminen joka on valmis koiranelämän mittaiseen seikkailuun Bronton rinnalla.

18.11.2016
Bronto on kytketty ketjuun tarhan taakse, pihan perimmäiseen nurkkaan. Siellä se viettää yksinäistä elämää pienen koppinsa vieressä, nyt talven tullen vielä useimmiten kylmässä ja kurjassa säässä. Mikä ilon hetki se onkaan kun Bronto saa ihmisvieraita! Se huomaa tulijat jo kaukaa ja ryntää vastaan niin pitkälle kuin ketjua riittää. Iloinen hännänvispaus toivottaa tarhakävijät tervetulleeksi, ja kookas koira intoutuu myös hyppelemään innostuneena. Bronto rauhoittuu kuitenkin pian rapsutettavaksi ja nauttii täysin rinnoin ihmisen seurasta ja läheisyydestä: tällaista herkkua on tarjolla aivan liian vähän!

Tarhavieraiden mukana Bronto pääsee toisinaan myös pienelle kävelylle, ja se vasta onkin ihanaa ketjun päähän kahlitun koiran mielestä. Hajujen maailma avautuu koiran nenään ja Bronto tutkii kuumeisesti tienvarsia tarkistaen toisten koirakulkijoiden jättämiä merkkejä. Heti liikkeelle päästyään sillä on myös kiire päästä tarpeilleen, sillä omalle pienelle ketjualueelle asioiminen on varmasti koiralle vastenmielistä ja se yrittää siksi pidätellä viimeiseen asti. Brontolla on siis selvästi ajatusta sisäsiisteyden suuntaan. Hihnakävely on pojalle vielä niin harvinaista huvia että vauhti on välillä melkoinen ja vahvassa koirassa on pitelemistä. Jos Bronto vain pääsisi kunnollisille lenkeille säännöllisesti ja saisi harjoitella hihnakäyttäytymistä makupalojen avulla, se oppisi varmasti kulkemaan hihnassa rauhallisemmin.

Bronto-poika on luultavasti päätynyt asumaan yksin ketjun päähän siksi, että se saattaa olla joskus ärhäkkä toisia koiria kohtaan. Kävelyllä se ei kuitenkaan ole pyrkinyt toisten koirien luokse eikä hauku niille, vaan kiertää muut koirat ja keskittyy hajuihin. Brontoa ei silti suositella kotiin jossa on muita uroksia. Tyttökoiran kaveriksi se hyvin luultavasti sopeutuu, mutta silloinkin uuden omistajan on varauduttava totuttamaan koiria toisiinsa rauhallisesti. Bronto tarvitsee omistajakseen ihmisen jolla on jo koirakokemusta ja siten kykyä pärjätä suurehkon ja vahvan koiran kanssa, jotta kotikoiran tapojen opettelu sujuu turvallisesti ja mukavissa merkeissä. Vaikka Bronto ei ole mikään jättiläinen, on sillä kuitenkin voimaa. Tällä hetkellä tarhalla poika on tosin aavistuksen turhan hoikassa kunnossa, joten oikea paino olisi varmasti jonkin verran nykyistä enemmän. Bronto vaikuttaa päällisin puolin terveeltä ja elinvoimaiselta koiralta. Se on ryhdikäs ja kaunisrakenteinen, iältään arviolta noin viisivuotias. Hampaat näyttävät suhteellisen hyviltä, mutta jonkin verran hammaskiven värjäymää niissä jo iän vuoksi näkyy.

Bronto on selvästi luotu hyvän ihmisen koiraksi, sillä niin mielellään tämä komistus painautuu ihmisvierasta vasten ja keskittyy hiljaa rapsuttavan käden liikkeeseen. Puhumattakaan sitten reippaasta liikunnasta johon Brontolla riittää paljon energiaa ja johon olisi oikeassa omassa kodissa mahdollisuus. Kunpa jossakin asustaisi se ihminen joka olisi valmis tarjoamaan kodin tälle mainiolle koiralle! 

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.