Maahantuonti

Viipurin Koirat ry tuo koirat maahan vastuuntuntoisesti ja viranomaisten määräyksiä noudattaen. Noudatamme EU:n komission EU:n ulkopuolisista maista tuotaville lemmikkieläimille asettamia tuontiehtoja. Viipurin Koirat ry on rekisteröitynyt TRACES-järjestelmään, jonka avulla viranomaiset voivat valvoa ja jäljittää eläinten ja eläintuotteiden maahantuontia EU:n alueella. Yhdistyksen TRACES-hyväksyntänumero on FI00011627.

Maahantuotavat koirat käyvät Vaalimaan raja-asemalla läpi eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen, jossa tuontiehtojen täyttyminen tarkistetaan ja tehdään tämän pohjalta päätös siitä, pääseekö koira EU:n alueelle. Rajaeläinlääkäri kirjaa koirien tiedot TRACES-järjestelmään ja vahvistaa kutakin koiraa koskevan päätöksen kirjaamalla sen yhteiseen eläinlääkinnälliseen tuloasiakirjaan eli CVEDiin. Eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen jälkeen koirat tullataan. Evira perii tarkastuksesta maa- ja metsätalousministeriön asettaman tarkastusmaksun (MMM 1425/2016: 142 € per koira).

Jokainen yhdistyksen maahantuoma koira on rokotettu rabiesta vastaan vähintään kahdesti, joista jälkimmäinen vähintään 21 vuorokautta ennen tuontia. Lisäksi koirat on rokotettu tarttuvaa maksatulehdustapenikkatautia, parvoripulia, kennelyskää ja leptospiroosia vastaan. Koirat saavat ennen maahantuloa lääkityksen ekinokokkimatoa vastaan sekä ulkoloishäädön. Koirilla on tunnistusmerkintä eli mikrosiru.

Koirat testataan ennen tuontia seuraavien vektorivälitteisten tautien varalta: anaplasmoosi, ehrlichia ja sydänmato (Dirofilaria immitis), ihomato (Dirofilaria repens) sekä babesioosi. Leishmaniaa testataan pistokokein. Rabiesrokotuksen teho varmistetaan Ruokavirastossa suoritettavalla vasta-ainetutkimuksella.

Koirasta maksettavalla kulukorvauksella katetaan sirutuksesta, rokotuksista, madotuksesta, tautitesteistä, kuljetuksista ja rajatarkastuksesta (142 €) aiheutuvat kulut sekä koiran mukana annettavista matolääkkeistä, shampoosta ja probioottivalmisteesta aiheutuvat kulut.

Viipurin Koirat ry:llä on Etelä-Suomen aluehallintoviraston myöntämä eläinkuljetuslupa. Koirat kuljetetaan eläinkuljetuskäyttöön hyväksytyssä henkilö- tai pakettiautossa, jonka kuljettaja on suorittanut eläinkuljettajakoulutuksen.

Jokainen koira saa uuteen kotiin mukaansa rokotusvihkon ja kopion maahantuontitodistuksesta (CVED) sekä todistukset koiralle suoritetuista tauti- ja rabiesvasta-ainetesteistä. Koirista laaditaan adoptiosopimus yhdistyksen ja adoptoijan välillä. Huom! Toisin kuin EU:n alueelta adoptoiduilla rescuekoirilla, Venäjältä tuotavilla koirilla ei ole EU-passia.

Viipurin Koirat on ollut alusta asti mukana Responsible Rescue -hankkeessa ja on sitoutunut noudattamaan suomalaisten rescueyhdistysten laatimia vastuullisen tuonnin maakohtaisia kriteerejä. Nämä kriteerit ovat lain vaatimia maahantuontimääräyksiä tiukemmat ja voit lukea ne kokonaisuudessaan täältä.

---

Venäjältä tuodaan Suomeen myös valitettavan paljon laittomasti koiria, erityisesti pentuja. Nämä koirat eivät ole usein saaneet edes rabiesrokotusta, eikä niiltä löydy myöskään mikrosirua. Kun laittomasti maahantuotu koira jää viranomaisten haaviin, on sen kohtalo karu: koira joudutaan palauttamaan Venäjälle tai lopettamaan, sillä Suomesta puuttuu vakituinen karanteenitila koirille. Nämä pennut saattavat myös usein sairastaa esimerkiksi parvoa, jonka hoidattaminen eläinlääkärillä tulee helposti kalliiksi – jos pentu edes selviää sairaudestaan hengissä.

Jos harkitset koiran hankintaa, tarkista siis aina, että koiran tausta on kunnossa: jos koira on tuotu ulkomailta, on luotettavinta hankkia koira vain Eviran TRACES-järjestelmään rekisteröityneen, maahantuontimääräyksiä vastuuntuntoisesti noudattavan yhdistyksen kautta. 

Pentutehtailulla ja rescuetoiminnalla ei ole mitään tekemistä keskenään. Pentutehtailu perustuu rahan tekemiseen koirien hyvinvoinnin kustannuksella: tavoitteena on ainoastaan myydä mahdollisimman paljon pentuja niiden hoidosta saati tulevaisuudesta välittämättä. Löytökoiria auttava Viipurin Koirat ry on taas voittoa tavoittelematon yhdistys, joka auttaa omistajiensa hylkäämiä koiria uuteen elämään Suomessa. Adoptoimalla hylätyn koiran pelastat tämän koiran elämän, etkä koskaan tue hämärää pentutehtailua.