Opas uuteen kotiin

Kiitos, että olet tarjonnut kodin viipurilaiselle kodittomalle.

Tämä tietopaketti sisältää tärkeitä asioita, jotka toivomme uuden kodin ottavan huomioon jo ennen koiran tuloa sekä ohjeita, joihin on hyvä palata myös myöhemmin.

Koirien luonne

On tärkeä ymmärtää, että kaikki koiramme tulevat Viipurin alueelta kahdelta koiratarhalta ja vain harvoissa tapauksissa koiran menneisyys ennen tarhalle joutumista on tiedossa. Välitettävien koirien tausta vaihtelee hylätyistä kotikoirista puolivilleihin katukoiriin. Jokaisen kodin tuleekin varautua siihen, ettei uusi perheenjäsen välttämättä heti osaa kulkea hihnassa, ole sisäsiisti, kykene kulkemaan portaissa tai jää ensimmäisenä päivänä rauhassa yksin kotiin. Myös arkuus ja erilaiset pelot ovat yleisiä koirilla, jotka ovat viettäneet elämänsä usein ilman säännöllistä ihmiskontaktia. Välittämämme koirat ovat kuitenkin hyväluonteisia. Mahdollisista jo tiedossa olevista haasteista on maininta koiran esittelytekstissä. Pyydämme huomioimaan, että koiran luonne ja olemus voi muuttua kurjista tarhaoloista poispääsyn jälkeen. Yleensä tämä muutos ilmenee kuitenkin positiivisesti, kuten iloisuuden, itseluottamuksen ja energisyyden lisääntymisenä.

Koirien terveys

Koirien piileviä sairauksia tai vikoja emme pysty tietämään etukäteen, emmekä näin ollen voi niistä vastata. Olot ovat tarhoilla usein karut ja moni koira pyrkii peittämään mahdolliset kipunsa ja vaivansa. Onkin tärkeää tutkituttaa koira tarkemmin eläinlääkärillä Suomessa, jos sen terveys askarruttaa. Koiran Suomeen tulon yhteydessä rajaeläinlääkäri tarkastaa sirunumeron ja rokotusasiakirjat, mutta ei tee tarkempaa terveystarkastusta. On siis aina mahdollista, että koiralla on jokin hoitoa vaativa sairaus. Tämä, sekä mahdollisen sairauden aiheuttamat kulut, on otettava huomioon jo koiran ottamista harkittaessa.

Uusi perheenjäsen saapuu

Noudata koiravaraajasi ohjeita koiran luovutustilannetta varten. Koiranhakumatkalle on otettava mukaan hihna ja tarpeeksi tiukka kaulapanta ja mielellään myös valjaat. Hanki varusteet, joissa on paljon säätövaraa ja merkitse niihin puhelinnumerosi jo ennen koiran tuloa. Jos uusi perheenjäsenesi on arka ja karkaamisaltis, panosta varusteisiin: hanki säädettävän pannan lisäksi y-valjaat ja pari-kolme talutushihnaa. Turvallisuus ja säätövara ovat alkuun tärkeintä; ulkonäköön voitte panostaa myöhemmin.

Monet koirat nauttivat herkkupaloista ja juomahetkestä, jos edessä on vielä pitkä ajomatka. Namit auttavat tutustumista uusiin ihmisiin. Auto on hyvä suojata mahdollisten vahinkojen varalta, sillä moni koira on auton kyydissä ensimmäistä kertaa. Tutustu tarkasti koiran mukana tuleviin asiakirjoihin luovuttajan kanssa ja pidä ne jatkossa hyvässä tallessa koko koiran elämän ajan.

Valmistaudu uuden perheenjäsenen tuloon siivoamalla pois vaaralliset esineet, piuhat ja hienoimmat kengät. Moni viipurilainen arvostaa, jos kodissa on valmiiksi varattuna oma peti ja rauhoittumispaikka. Tarvitset myös ruuan lisäksi koiralle riittävän pitkän matokuurin ja mahdollisesti vatsaa rauhoittavia lääkkeitä. Tarhalta tulevat koirat ovat hyvin likaisia, joten varaudu pesemään uusi tulokas jopa muutamaan otteeseen ensimmäisten päivien aikana.

Yhteinen arki

Ensimmäiset viikot uudessa kodissa on hyvä rauhoittaa turhalta hälyltä ja kiireeltä. Jatkuva ihastelijoiden virta sekoittaa koiran pään ja saa aran koiran ahdistumaan. Kun koira on tutustunut kotiinsa ja rauhoittunut muutaman viikon tai kuukauden, on vuosia aikaa esitellä tulokasta tuttavapiirille. Anna koiran levätä pitkästä matkasta rauhassa ja muistuta erityisesti lapsia tästä. Älä vie koiraa koirapuistoon tai tapaa muita oman perheen ulkopuolisia koiria ennen kotiutumista, madotusta ja rokotuksia. Myös tutustuminen perheen muihin koiriin on tehtävä varoen.

Huolehdi sisäloisten häätämisestä huolellisesti ja aloita kuuri välittömästi koiran saapumispäivänä. Saat matolääkkeet mukaasi koiran luovutuksessa. Huolehdi hygieniasta ja kerää jätökset pussissa roskikseen, kunnes kaikki loishäädöt on hoidettu.

  • Heti kotiintulon jälkeen Drontal Comp. vet -lääkitys samana iltana.
  • Seuraavana päivänä aloitetaan 5 päivän Axilur-kuuri. Noudata pakkauksen ohjeistusta ja annostelua, mutta anna koirallesi Axiluria selosteessa mainitun kolmen päivän sijasta viiden päivän kuuri. Lyhyempi kuuri ei välttämättä tehoa giardia-loiseen.

Madota koira jatkossa kaksi kertaa vuodessa pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Matokuuri on erityisesti pennuille elintärkeä ja hoitamattomat madot ovat uhka myös aikuiselle koiralle.

Varaa aika eläinlääkärille tehosterokotuksiin parin viikon kuluttua viimeisestä madotuksesta. Ota lääkäriin mukaan koiran rokotusvihko ja maahantuontitodistus. Viipurista tulleet koirat on iästä riippuen rokotettu kerran tai useammin ja tehosterokote on riittävä. Halutessasi voit myös aloittaa rokotusohjelman kokonaan alusta, mutta se ei ole välttämätöntä. 

Monet koirat kärsivät ensimmäisten päivien tai viikkojen ajan ripulista, joka johtuu stressistä ja bakteerikannan muutoksesta. Ripulia voi hoitaa apteekista saatavilla eläinten maitohappobakteerivalmisteilla (esim. Aptus Tehobakt) tai rankkaa ripulia voi lääkitä ulostetta sitovilla lääkkeillä (esim. Inupekt). Ripulia voi myös helpottaa tarjoamalla koiralle helposti sulavaa kevyttä ruokaa, kuten riisiä, piimää, raejuustoa, keitettyä vaaleaa kalaa ja lihaa. Herkut on syytä jättää myöhemmäksi, jos vatsa on kovin sekaisin. Viipurista tulevat koirat ovat joskus alipainoisia ja hyötyvät myös erilaisista apteekista löytyvistä vitamiineista ja lisäravinteista (esim. Nutri-plus). 

Joskus ulkotiloista sisälle muuttavilla koirilla on myös pientä yskää ja nuhaa, joka häviää ajan kanssa. Jos ripuli tai yskä ei helpota parin kolmen viikon kuluessa, on hyvä käydä eläinlääkärin vastaanotolla varmuuden vuoksi. Tarhalla annettavasta häädöstä huolimatta Viipurista tulevilla koirilla saattaa olla ulkoloisia, ja koiran rapsuttelua tuleekin seurata ensimmäisten viikkojen ajan. Usein kutinan syynä on kuitenkin vain kuivaan sisäilmaan tottumattoman ihon kuivuminen. Pellavansiemen- tai lohiöljy ja muut öljyvalmisteet edistävät ihon ja turkin hyvinvointia ja helpottavat kuivasta ihosta kärsivää koiraa.

Tutustu ja totuttele rauhassa

Jo koiran hankintaa suunnitellessa on hyvä muistaa, että koiranottaja sitoutuu koiraan koko sen loppuelämäksi, jopa 15 vuodeksi. Aikaa uusien asioiden opetteluun on siis riittävästi ja kiirehtiminen turhaa. Tarhaoloista tuleva koira vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja ymmärrystä, mutta aloita heti arkirutiinien ja talon tapojen opettelu. Muista edetä kuitenkin koiran ehdoilla ja ota huomioon, että stressaantunut koira ei opi uusia asioita helposti.

Koira tulee heti ensimmäisestä päivästä alkaen opettaa jäämään yksin, aluksi pieniksi hetkiksi vaikka puruluun kanssa ja myöhemmin pidemmiksi ajoiksi. Monet viipurilaiset kärsivät aluksi eroahdistuksesta, sillä eivät ole olleet koskaan elämässään yksin. Olemme laatineet yksinoloa ja eroahdistusta ajatellen myös omat ohjeet ja artikkeli on luettavissa täältä

Tee koiran kanssa alussa pieniä lenkkejä lähiympäristöön ja anna koiralle riittävästi aikaa lepoon. Kasvata lenkkejä vähitellen, mutta älä päästä koiraa vapaaksi ennen kuin olet täysin varma, että se palaa luoksesi. Ensimmäiset viikot ovat hyvin riskialtista aikaa karkaamisen suhteen. Lue lisää karkaamisesta täällä. Stressaantunut koira voi säikähtää pientäkin asiaa ja karata paniikissa. Pidä siis panta tai valjaat todella tiukalla ensimmäisten kuukausien ajan. On suositeltavaa minimoida karkunpääsymahdollisuudet ja käyttää koiralla alkuaikoina yhtä aikaa sekä pantaa että hyvin istuvia valjaita. Arkojen koirien kanssa tämä on ehdottoman suositeltavaa. Jos koira kuitenkin pääsee karkaamaan, ota välittömästi yhteyttä yhdistykseen. Teemme yhteistyötä Etsijäkoiraliiton kanssa ja yhteyshenkilömme osaa neuvoa parhaat tavat karkulaisen kiinnisaamiseksi. Ethän pelästytä säikähtänyttä koiraa entisestään esimerkiksi huutamalla ja juoksemalla sen perässä. 

Ongelmatilanteista

Ongelmien ilmetessä voitte aina kääntyä meidän puoleemme. Toivomme, että ongelmista otetaan yhteyttä jo niiden ollessa pieniä, sillä silloin koulutuksella on helpompi puuttua koiran käytökseen. Viipurin Koirat ry tekee paljon yhteistyötä erilaisten koira-alan asiantuntijoiden kanssa ja osaamme antaa varmasti sopivien tahojen yhteystietoja apua kaipaaville. Yhdistyksemme jäsenillä on kaikilla liuta Viipurista tulleita koiria iloineen ja suruineen ja autamme mielellämme myös pienemmissä käytökseen tai terveyteen liittyvissä kysymyksissä.

Kun etsit sopivaa koirakoulua tai kouluttajaa, suosittelemme esimerkiksi näiltä listoilta löytyviä kouluttajia:
Suomen Eläintenkouluttajat ry:n kouluttajalista
Eläinkouluttajakillan jäsenet
Kiva-Team ry:n kouluttajat

Kiva-Team ry ylläpitää neuvontapuhelinta, jossa ongelmakoirakouluttaja antaa neuvoja koirien käyttäytymiseen ja kouluttamiseen liittyen. Lisätietoja löytyy täältä.

Useimpiin koiraongelmiin auttaa aika, sekä kärsivällinen ja lempeä suhtautuminen uuteen tulokkaaseen. Jos et kuitenkaan jostain syystä voi tai halua pitää koiraa, on kaikille parempi, että koira saa kodin, jossa se on rakastettu ja toivottu. Ota siinä tapauksessa yhteyttä yhdistykseemme, niin sovimme yhdessä, miten jatkossa toimitaan. Yhdistys ei palauta rahoja koirasta. Jos koira ei voi olla kodissaan uuden kodin etsinnän aikana, niin pyrimme löytämään uuden kodin tai kotihoitopaikan mahdollisimman pian. Meillä ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia hakea koiraa välittömästi pois.

Kulkurista kaveri

Koiran kotiuduttua haluamme kannustaa kaikkia harrastamaan oman viipurilaisensa kanssa. Koosta, iästä, luonteesta ja ulkonäöstä riippumatta, kaikki koirat vaativat järkevää tekemistä. Mielekäs puuhastelu yhdessä koiran kanssa vähentää myös ongelmakäyttäytymistä ja parantaa omistajan ja koiran välistä suhdetta.

Monet välittämistämme koirista ovat nauttineet esimerkiksi agilitysta tai erilaisista palveluskoiralajeista. Erityisesti jäljestys, jota voi harrastaa myös kaupungissa, on monen riistaviettisiä rotuja sisältävän viipurilaisen mieleen. Pelkästään kotioloissa aktivointi tai arjen töissä avustaminen on myös hyvä tapa saada koiralle lisää itseluottamusta. Aremmankin koiran kanssa voi harrastaa ja rescue-koirien yleistyessä osataan jo monessa koirakoulussa suhtautua avoimin mielin Viipurista tulleeseen löytökoiraan.