Eroahdistus

Eroahdistuksella tarkoitetaan sitä, kun koira yksin jäädessään ahdistuu ja alkaa purkaa pahaa oloaan haukkumalla, ulvomalla, tuhoamalla asuntoa, tekemällä tarpeitaan sisälle ym. Se on kuitenkin eri asia kuin pelkästä pitkästymisestä johtuva touhuaminen kuten huonekalujen ja tavaroiden silppuaminen. Eroahdistus perustuu koiran kokemaan hätään sen jäädessä yksin tai vain eroon sille tärkeästä yksilöstä.

Eroahdistus on tänä päivänä valitettavan yleinen ongelma monella koiralla, riippumatta siitä minkä rotuinen koira on, tai onko se ostettu suoraan kasvattajalta vai tuotu koiratarhalta. Ongelmaa esiintyy kaikenikäisillä koirilla.

Yleensä eroahdistuksen selättäminen vaatii omistajalta suurta motivaatiota muuttaa niin omaa kuin koirankin käytöstä. Prosessi voi kokonaisuudessaan viedä viikoista kuukausiin. Sen lisäksi, että eroahdistuksesta kärsivän koiran omistajalla on usein kärsivällisyys koetuksella, tilanne saattaa kiristää välejä myös esim. naapureihin, jotka hermostuvat tuntikausia jatkuvasta haukkumisesta.

Miksi koira kärsii eroahdistuksesta?

Koira huolestuu oman ihmisen lähtiessä. Eroahdistuskoira kokee voimakasta pelkoa yksinjäämisestä.

Olosuhteiden muutos on koiralle haasteellista

Rescue-koira on saattanut elää koko elämänsä ulkona koiralaumassa, eikä yksinkertaisesti tiedä, millaista on elää kotioloissa. Koiran siirtyessä tarhalta kotiin sille tulee paljon uusia asioita opittavaksi yhdellä kertaa, eikä voida olettaa, että se oppisi ne välittömästi kotiuduttuaan.

Samoin kodinvaihtajilla on edessään valtavasti uutta opittavaa, jos esimerkiksi edellisessä
kodissaan koira on saanut olla sohvalla, mutta uudessa kodissa ei. Koira ei tätä automaattisesti tiedä, vaan uudet säännöt tulee opettaa lempeästi.


Ennaltaehkäisy

Erityisesti rescue-koiran ottaneet haluavat monesti heti korvata uudelle koiralle kaiken sen hellyyden ja läheisyyden, jota vaille se on jäänyt. Ylenpalttinen rapsuttaminen ja huomioiminen voivat kuitenkin vaikuttaa heikentävästi koiran itsenäisyyteen. Jatkuva hellittely ja hassuttelu yhdessä omistajan kanssa luo helposti liian suuren kontrastin siihen ”tylsyyteen”,  joka alkaa koiran jäädessä yksin.

Koiran itsenäisyyteen kannattaa kiinnittää huomiota. Koiraa ei pidä jatkuvasti huomioida, vaan sille tulee suoda riittävästi omaa rauhaa. Koira on hyvä opettaa olemaan ”yksinään” myös silloin, kun kotiväki on paikalla laittamalla se hetkeksi esim. lapsiportin tai oven taakse toiseen huoneeseen. Näin se tottuu ajatukseen, että vaikka se ei pääse suoraan omistajansa luo, ei tilanteessa ole mitään ahdistavaa omistajan ollessa kuitenkin näköpiirissä tai kuulomatkan päässä.

Tähän totuttelu on tärkeää heti ensimmäisistä päivistä alkaen. Näin koira oppii jo ennen kuin on ehtinyt edes kiintyä uuteen omistajaansa, että yksinolo kuuluu asiaan, eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Pienten pentujen kohdalla on kuitenkin luonnollista, jos ne eivät viihdy yksin. Pennun kuuluukin hakea turvaa laumastaan, ja sen itsenäistyminen tapahtuu pikku hiljaa kasvun aikana. Silti pentukin tulee totuttaa pienin askelin yksinolemiseen.

Koiran ei myöskään pitäisi antaa seurata omistajaansa varjona kodin joka paikkaan, vaan sitä tulee rohkaista irtautumaan liiallisesta riippuvuussuhteesta omistajaansa. Tämä hoituu helposti esimerkiksi siten, että omistaja sulkee oven perässään mennessään hetkeksi toiseen huoneeseen.

Omistajan ei tulisi paljoakaan huomioida koiraa juuri ennen kotoa lähtöä tai heti kotiin saapumisen jälkeen, jottei näillä tilanteilla olisi korostunutta merkitystä koiralle.

Koiralle opetetaan oma paikka, jossa se saa olla rauhassa ja jonka on tarkoitus olla viihtyisä. Paikka voi olla esim. oma pehmoinen koiranpeti tai vaikka peitolla vuorattu kangashäkki. Muista, että häkin oven tulee kuitenkin olla aina auki. Omalle paikalle menemisestä ja siellä pysymisestä palkitaan koiraa ja siitä tehdään sille miellyttävä asia. Oma peti sijoitetaan sinne huoneeseen, jossa koira viettää aikaa yksin jäädessään.

Jos ongelma on jo syntynyt…

Aluksi on tärkeää yrittää selvittää, onko koira yksin jäädessään todella ahdistunut, vai päättääkö se tylsyyden poistamiseksi järjestää puuhastelua omatoimisesti saadakseen ajan kulumaan nopeammin.

Ahdistuneella koiralla on kova stressi, ja se pyrkii kanavoimaan pahaa oloaan esim. pyrkimällä omistajan perään tai ulvomalla laumaa kasaan sekä tuhoamalla ympäristöään. Tarpeitten tekeminen sisälle saattaa kertoa suolen ja rakon heikosta hallinnasta stressin alla, halusta merkata oma alue turvallisemman hajuiseksi tai jostain elimellisestä vaivasta, jolloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Mieti, onko koiran perustarpeet tyydytetty: onko sille tarjottu ravitsevaa ruokaa, kylliksi rauhaa ja unta, riittävästi liikuntaa, mielekästä puuhastelua, laatuaikaa omistajan kanssa.

Onko koiran terveys varmasti kunnossa? Kivuista kärsivä koira saattaa olonsa helpottamiseksi käyttäytyä samoin kuin eroahdistuskoira, mutta käyttäytymisen perimmäinen syy on terveydellinen. Kipuihin ja koiran käyttäytymisongelmiin erikoistunut eläinlääkäri voi olla avuksi tällaisessa tapauksessa.

Mieti, onko koiran elämässä sellaisia asioita tai tilanteita, jotka stressaavat sitä kovasti. Pyri välttämään tai ainakin muuttamaan tällaisia tilanteita niin, että koiralle niistä aiheutuva stressi merkittävästi vähenisi. Lisää tietoa saat kirjallisuudesta ja koiraongelmien asiantuntijoilta, esim. Suomen eläintenkouluttajilta.

Jos nämä asiat läpikäytynä tullaan vielä siihen tulokseen, että koira on selvästi eroahdistunut, voi seuraavia keinoja kokeilla.

Apukeinoja

Yksin olemisen opettelussa auttaa mukavan itsenäisen tekemisen kuten mieluisan puuhastelun järjestäminen koiran viihdykkeeksi. Jätä lähtiessäsi koiralle märkäruualla täytetty ja pakastettu aktivointilelu, puruluu, nameilla täytetty maitotölkki, lempilelu tms. Näitä hauskoja leluja ei tarvitse olla esillä silloin, kun olet itse kotona, jolloin niiden positiivinen merkitys korostuu ja yksinoloon alkaa liittyä mukaviakin asioita.

Radion voi jättää auki. Koira ei ehkä koe niin suurta eroa omistajan kotona olemisen ja yksin jäämisen välillä, jos se kuulee samoja ääniä molemmissa tilanteissa. Myös asunnon ulkopuolelta kuuluvat äänet, joihin koira saattaa yksin ollessaan reagoida, kilpailevat koiran huomiosta radion kanssa. Kannattaa ehkä valita kanava, jolta todennäköisesti ei kuulu eläinten ääniä, jotka saattavat innostaa koiran haukkumaan. Myös verhojen sulkeminen kannattaa, jos koiralla on tapana kurkotella ikkunaan ja haukkua ohikulkijoita.

Osa koirista tuntee olonsa turvallisemmaksi rajoitetussa tilassa. Se voi olla huone, jossa on sen oma paikka. Eräs eroahdistunut koira hakeutui kylpyhuoneeseen ja rauhoittui parhaiten siellä. Osaa koirista tilan rajoittaminen kuitenkin ahdistaa, joten asia selviää vain harjoittelemalla ja kokeilemalla.

Arkitottelevaisuuden harjoittelu ja omaehtoinen tekeminen kuten verijäljen ajaminen tekevät koiran itsetunnolle hyvää; ne tuovat mukanaan onnistumisen kokemuksia ja pitkäjänteisyyttä. Hyvällä itsetunnolla varustettu koira ei hätäänny, vaikka omistaja ei olekaan koko ajan pitämässä tassusta kiinni.

Rauhoittumisen opettelu on tärkeää. Koiraa voi esimerkiksi kehua maltillisesti kun se käy lepäämään, tai kun se odottaa rauhassa ruokakupin saapumista tai ohittaa toisen koiran ilman riehaantumista.

Koiran villitsemistä tai rajuja leikkejä, joissa koira käy helposti ylikierroksilla (esim. toistuva noutaminen), sekä yliaktivoivaa liikuntaa kannattaa välttää ylipäänsäkin, mutta varsinkin välittömästi ennen koiran yksin jättämistä. Aktiviteettien ja yksin jäämisen väliin on syytä jättää aikaa rauhoittumiselle. Koiran on helpompi jäädä yksin levollisissa tunnelmissa eikä täynnä virtaa.

Kemiallisia apukeinoja ovat seuraavat:
• Koiraa tyynnyttäviä feromoneja sisältävää Adaptil-haihdutinta saa eläinlääkäriasemilta ja apteekeista. Adaptilin on todettu auttavan useita koiria, toisilla vaikutus on ollut vähäinen tai sitä ei ole ollut ollenkaan. Mitään haittaa haihduttimen kokeilemisesta ei koiralle ole.
• Muita rauhoittumista edesauttavia valmisteita ovat tablettimuodossa apteekeista ja eläinlääkäreiltä saatavat Serene u.m., Calmex ja Zylkene.
• Mikäli ahdistus on suurta eivätkä tavanomaiset konstit tuota tulosta, voi reseptillä saatavasta Clomicalm-lääkkeestä olla apua. Clomicalm ei muuta koiran luonnetta, vaan se vähentää eläimen kokemaa ahdistusta. Clomicalmista saattaa olla suuri apu, kun sitä käytetään yhdessä käytösterapian kanssa - yksistään se ei ongelmia ratkaisee.

Haukunestopanta ei ole oikea ratkaisu ahdistuneen koiran hiljentämiseksi. Koira saattaa lopettaa haukkumisen joksikin aikaa, mutta rankaisemalla kouluttaminen ei poista itse syytä eli koiran kokemaa ahdistusta, vaan pahentaa sitä. Siksi eroahdituksen syyt täytyy korjata eikä puuttua vain oireeseen eli haukkumiseen.

Monet koirat ovat onnellisia saadessaan seurakseen dogsitterin tai päästessään koirapäiväkotiin tai tutun ihmisen hoiviin omistajan työpäivän ajaksi.

Koiraterapeutilta tai ongelmakoiraneuvojalta voi saada kullanarvoista apua. Kun kokenut ammatti-ihminen paneutuu tapaukseen, saattaa esiin nousta asioita, joihin ei omistaja itse ole ymmärtänyt kiinnittää huomiota. Eri koirille auttavat eri asiat ja tarkasteltuaan tilannetta kokonaisvaltaisesti osaa kokenut ammattilainen antaa juuri kyseiselle koiralle sopivia ohjeita. Varmistu kuitenkin, että metodi on koiralähtöinen – kovilla keinoilla oireet voi saada piiloon, mutta niiden seurauksena koiran ahdistus kasvaa ja se voi saada esimerkiksi mahahaavan.

Jotkut koirat rauhoittuvat kuullessaan omistajansa äänen. Jos koirasi reagoi ääneesi voimakkaasti, voit vaikka lukea unettavalla äänellä kirjaa kasetille ja pistää sen soimaan lähtiessäsi. Osalla koirista auttaa myös se, jos omistajalla on esim. Skype-yhteys asuntoon ja omistaja voi sen kautta jutella koiralle rauhoittavasti, jos koira alkaa hermostua.

Jos koira tuhoaa esim. roskiksia tai kenkiä yksin jäädessään, laita lähtiessäsi tavarat koiran ulottumattomiin - kengät kaappiin ja roskiskaapin ovi lapsilukolla, ketjulla tai teipillä kiinni. Varmistu myös, että koiran ulottuvilla ei ole mitään sellaista, jonka pureskelu saattaisi vahingoittaa koiraa. Joskus koira pureskelee tavaroita yksin ollessaan, koska se ei tiedä sen olevan kiellettyä.

Jos koira poissa ollessasi tekee tarpeensa sisälle tiettyyn paikkaan, pese paikka huolellisesti poistaaksesi hajut. Tähän tarkoitukseen käy esimerkiksi astianpesuaineen ja etikan seos. Tavan poistamiseksi estä koiran pääsy kyseiseen paikkaan. Voit esim. asettaa jonkin huonekalua eteen, jos uroskoira nostaa jalkaansa aina tiettyyn paikkaan.

Eroahdistunut koira koettelee myös naapurisuhteita. Naapureille kannattaa kertoa tilanteesta kasvotusten tai laittaa lappu postiluukusta, jossa pahoittelee mahdollista vaivaa ja pyytää ymmärrystä. Mukaan ehdottomasti maininta, että ongelmasta ollaan harjoittelemassa eroon. Näin naapurit tietävät, ettei koira huuda ilkeyttään eikä omistaja kohtele koiraa huonosti. Naapureilta voisi myös pyytää, että he ilmoittaisivat, jos meteli on häiritsevää. Jos koira haukkuu asunnossa pitkin päivää, on harmillista, jos ensimmäinen tieto ongelmasta on varoitus isännöitsijältä.

Harjoituksia

Lähtemisharjoitukset eli koiran tylsistyttäminen lähtemisen merkkeihin on hyvä harjoitus. Tällä tarkoitetaan ihmisen toimia, jotka yleensä edeltävät lähtöä, esim. päälle pukemista ja kenkien jalkaan laittamista tai avainten käsittelyä. Harjoitusten aikana älä huomioi koiraa, älä edes katso sitä.

Esimerkiksi jos koira huolestuu juuri kenkien laittamisesta jalkaan, laita kengät jalkaan. Ota kengät pois jalasta hetken kuluttua. Toista niin monta kertaa, että koiraa ei enää kiinnosta kenkien pukemisesi.

Tee harjoituksia vaikeuttaen niitä pikkuhiljaa, siirry seuraavaan vaiheeseen vasta, kun edellinen ei aiheuta koirassa huolestumista. Varaudu siihen, että toistoja tarvitaan ehkä kymmeniä per vaihe, ja aikaa jopa viikkoja. Jos edistytte nopeammin, niin hyvä.
• Lähesty ulko-ovea, palaa takaisin.
• Kosketa lukkoa, mutta älä avaa sitä.
• Avaa ovi ja sulje se saman tien.
• Mene ovesta ulos sulkematta ovea ja tule heti takaisin, ennen kuin koira ehtii reagoida hätääntymällä poissaoloosi.
• Sulje ovi perässäsi, mutta vain sekunniksi. Tule rauhallisesti takaisin, älä huomioi koiraa.

Toistamalla harjoitusta ja muuttelemalla poissaoloaikaasi sekunnista eteenpäin opetat koiran siihen, että tulet aina takaisin. Harjoitukset saattavat tuntua sinusta naurettavilta, mutta koiran kannalta niissä on järkeä.

Ota huomioon myös nämä

Koiraa ei saa koskaan rangaista sen tekemistä ”tuhmuuksista” jälkikäteen. Koira ei ymmärrä yhteyttä aikaisemmin tekemiensä tuhojen ja vihaisena paikalle saapuvan omistajan kanssa. Se, että koira ihmisen mielestä näyttää syylliseltä, on sen tapa yrittää rauhoitella. (Suositeltavaa lukemista on Turid Rugaasin kirja Rauhoittavat signaalit.) Rankaiseminen itse teosta kiinni saatunakin on omiaan lisäämään koiran pelkoa ja ahdistusta, kun tavoitteena pitäisi olla nimenomaan luottamuksen kasvattaminen. Koiraeläimet eivät laumassaan käytä rankaisua pentujen kasvatuksessa, vaan luottavat väsytystaktiikkaan.

Rescue-koiran kohdalla on aina syytä muistaa, että tarhalla tai kadulla koko ikänsä 
toisten koirien seurassa elänyt koira ei ehkä koskaan ole joutunut olemaan täysin yksin. Kun yhtäkkiä turvallista laumaa ei enää olekaan tukena ja turvana, voi tilanteeseen tottumaton koira helposti joutua paniikkiin. Varsinkin niissä perheissä, jotka ottavat rescue-koiran ainoaksi koiraksi, tulisi varata tarpeeksi aikaa koiran kotiutumiseen sekä yksinolon harjoittelemiseen.

Eroahdistus on vaikea paikka niin koiralle kuin omistajallekin. Sen voittaminen on mahdollista, mutta vaatii paljon työtä, kärsivällisyyttä, sitkeyttä ja kekseliäisyyttä. Kodinvaihto vain vahvistaa koiran pahinta pelkoa: että se hylätään. Asiaan paneutumalla ja töitä asian eteen tekemällä saadaan loppujen lopuksi lähes kaikista eroahdistuskoirista yksinoloon kykeneväisiä yksilöitä, jotka antavat paljon iloa omistajansa elämään.