Svetogorskin koirat

2017

Viipurin Koirat on tukenut pienimuotoisesti Svetogorskissa toimivia löytökoira-aktiiveja tavaralahjoituksilla, maksamalla eläinlääkärilaskuja sekä rahoittamalla alueella tehtävää sterilisointityötä. Nyt yhteistyötä aiotaan laajentaa ja Svetogorskiin rakenteilla olevasta Elenan tarhasta tulee yhdistyksen virallinen yhteistyökumppani.

Elena ystävineen on vuodesta 2012 alkaen auttanut seudun kulkukoiria ja -kissoja. Hän on toimittanut löytämiään koiria Viipurin tarhoille ja majoittanut niitä myös kotiinsa sekä ystävänsä kesämökkitontin laitamilla oleviin koppeihin. Viime talvena Elena päätti perustaa oman tarhan ja alkoi etsiä tarkoitukseen sopivaa tonttia. Elenan eläinsuojelutyö tunnetaan alueella ja hänelle toimitetaan paljon kodittomia koiria. Koiramäärä mökin pihamaalla on nopeasti moninkertaistunut ja tällä hetkellä Elenan hoteissa on noin 60-70 koiraa, mikä on paljon enemmän, kuin käytössä oleviin suojiin mahtuu. Koska resurssit ovat käytännössä olemattomat, koirien olot ovat hyvin karut. Osa koirista, lähinnä pennut, sairaat koirat ja pienikokoiset koirat, asuvat sisällä mökissä tai sen kuistilla. Muut koirat elävät kolmessa vaatimattomassa tarhassa, huonokuntoisessa asuntovaunussa tai ketjuissa mökin pihalla. Suurella osalla koirista ei ole koppia tai muuta säänsuojaa.

Nyt Elena on saanut ostettua tontin, jonne on tarkoitus rakentaa paremmat aitaukset ja tilat koirille. Viipurin Koirat ry haluaa tukea Elenaa tässä tavoitteessa. Talvea varten koirat tarvitsevat selvitäkseen myös lämmittäviä kuivikkeita sekä ravitsevaa ruokaa. Aitausten ja koppien rakentamisella on ilmojen kylmenemisen ja ahtauden vuoksi kova kiire.

2016

Viipurin Koirien aktiiveja vieraili lokakuun lopulla 2016 Svetogorskissa auttamassa sterilointitempauksen järjestämisessä. Svetogorskin kaupunki kuuluu Viipurin piiriin ja sijaitsee noin 50 kilometriä Viipurista pohjoiseen.

Vapaana kulkevia koiria näkyi täällä Imatran rajakaupungissa enemmän kuin Viipurissa. Löytöeläinten tilanne on paikallisten eläinsuojelijoiden näkökulmasta lohduton. Alue kaipaa kipeästi järjestelmällistä eläinsuojelua ja paikalliset eläinsuojelijat tukea toiminnalleen - välinpitämättömyys koiria kohtaan on jopa pahempaa kuin Viipurissa ja varsinkin kesämökkialueilta löytyy syksyisin joka vuosi sinne oman onnensa nojaan jätettyjä hätääntyneitä ja nälkäisiä "kesäkoiria". Jos näitä ei saada kiinni, ne ovat vaarassa jäädä auton alle, nälkiintyä ja paleltua. Irtokoirat kohtaavat myös monenlaista väkivaltaa ihmisten taholta, mistä ovat osoituksena esimerkiksi koirista löytyneet haulit. Seurauksena jatkuvista uusista hylkäämistä syntyy myös pentuja, sillä monirotuiset kesäkoirat ja pihavahdit ovat käytännössä aina leikkaamattomia. Metsiin syntyneitä, ihmisiin tottumattomia pentuja on vaikea saada kiinni.

Yhdistyksemme onkin päättänyt aloittaa yhteistyön svetogorskilaisen Elenan kanssa. Elena on vuodesta 2012 alkaen auttanut kadulla eläviä eläimiä. Kaikki lähti liikkeelle pienestä emottomasta kissanpennusta, jonka Elena löysi kadulta.

Kissat olivat helpompia hoitaa Elenan kotona kuin kodittomat koirat ja niitä kertyikin pikkuyksiöön parikymmentä. Onneksi ystävä tarjosi Elenalle kesämökkinsä piha-aluetta koirien pitoon ja vaatimattomat kopit nousivat mökin pihapiiriin. Näin Elena pystyy auttamaan myös muutamia koiria kodinetsinnässä. Vuosien varrella Elena on saanut apua muilta eläinten ystäviltä ja koonnut pienen tiimin auttamaan toiminnassaan.

Viipurin Koirien tavoite on auttaa Elenaa ystävineen raskaassa työssä tuulimyllyä vastaan. Aluksi suunnitelmissamme on auttaa rakentamaan koirille paremmat suojat sekä jatkaa alueen kodittomien koirien sterilisointien tukemista. Kun kyseessä on alue, jossa eläinsuojelusta ei voida puhua edes sen verran kuin Viipurissa, on pienikin apu korvaamatonta.