Rizik

SUOMESSA
Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen (n. 50-55 cm)
Syntymäaika: 2006

29.5.2019
Rizik eli lähipiirissä tuttavallisemmin Pappa-koira tai Papparainen ehti viettää viimeiset puoli vuotta Suomessa Viipurin Koirat ry:n vanhuskummikoirana kunnes kivut kävivät liian koviksi ja Papparainen päätettiin päästää ikiuneen.

Jo ensimmäisessä eläinlääkärin tutkimuksessa tammikuussa todettiin nivelrikkoa ja jäykkyyttä lähes kaikkialla. Papparaisen elämänlaatua parannettiin jatkuvalla kipulääkityksellä, fysioterapialla, osteopatialla ja Cartrophen-nivelpistossarjalla. Silti ikä alkoi painaa ja lyhyet kävelyt lyhenivät kevään aikana entisestään. Kävelyn sijaan Pappa nautti suuresti kuoppien kaivelusta ja nurmikolla kieriskelystä tai sitten ihan vaan loikoilusta pihanurmella. Muita suosikkipuuhia olivat luiden kaluaminen sekä rapsuttelu- ja harjaushetket.

Parin viimeisen viikon aikana kipuja alkoi olla selvästi enemmän, mutta se ei elämäniloista Pappaa tuntunut lannistavan ja se oli aina innokkaana lähdössä ulkoilemaan. Lopulta Pappa kuitenkin muuttui haluttomaksi liikkumaan, oli aika päästää se viimeiselle matkalleen.

Kiitos kaikille Rizikin hoitokuluihin Onnellinen vanhuus –keräyksen kautta osallistuneille! Papparaisen kotiväki toivoo muillekin vanhuskoirille samanlaista mahdollisuutta hyvään hoitoon ja rakastavaan loppuelämän kotiin.

2.1.2019
Rizik viettää loppuelämänsä kummikoirana ja hoitopaikassa pääkaupunkiseudulla.

Rizikin lääkärikuluissa voi auttaa lahjoittamalla Onnellinen vanhuus -keräykseen.

19.12.2018
Rizik on viivästyksen jälkeen valmis matkustamaan Suomeen. Rizikin piti päästä hoitoon jo lokakuussa, mutta liian matalaksi jäänyt rabiesvasta-ainetaso hidastutti matkaa.

Rizik päätettiin viedä hammashoitoon, koska sillä oli useita hampaita poikki ja paha ientulehdus. Eläinlääkäri totesi, että suu kannattaa hoiitaa kuntoon ennen uusia rokotuksia, joten Rizik sai antibiootti- ja kipulääkekuurin ja odotti muutaman viikon ennen uutta rokotusta. Rizik osallistui joulukuussa uudelleen Viipurin Koirien rabiesvasta-ainetasokartoitukseen rokotusvasteen varmistamiseksi ja tällä kertaa sen vasta-ainearvot ylittivät tarvittavan 0,5 IU/ml.

Odotusaikana huomattiin, että Rizikillä on myös eturauhasvaivaa ja yhdistyksessä tultiin siihen tulokseen, että Rizik siirtyy kotia etsivistä koirista kummikoiraksi ja muuttaa loppuelämäkseen Suomeen hoitopaikkaan.

18.10.2018
Rizikille tehtiin pikatesti sydänmadon (Dirofilaria immitis) sekä punkkivälitteisten tautien varalta (ehrlichia, anaplasma ja borrelia). Tulos oli kaikkien osalta negatiivinen.

13.9.2018
Rizik on jo elämää nähnyt pappakoira, joka päätyi tarhalle kesällä kun sen iäkäs emäntä ei pystynyt enää huolehtimaan siitä.

Eräänä kesäisenä päivänä tarhamatkaajia odotti sydäntäsärkevä näky. Kovan metelin ja kaaoksen keskellä lohduton ja surullinen silmäpari katseli ulos pienestä yksiöstä. Rizik-pappa oli juuri päätynyt tarhalle. Mummo, jonka kanssa Rizik asui, oli niin huonossa kunnossa ettei kyennyt enää itse kunnolla liikkumaan ja huolehtimaan pojasta. Mitään muuta sijoituspaikkaa tälle vanhalle kotikoiralle ei ollut löytynyt kuin Irinan yli 200 koiran tarha. Silmät täynnä hämmennystä ja järkytystä Rizik vain maata kyhjötti yksiön nurkassa täysin epäuskoisena kohtalostaan.

Pikkuhiljaa Rizik on tottunut koiratarhan arkeen vaikkei elämä mitään siedettävää olekaan. Poika asui pitkän tovin pienessä yksiössä jakaen sen parin mukavan ja nuoren narttukoiran kanssa. Rizikin ja tyttöjen yhteiselo näytti sujuvan hyvin ja kolmikko oli aina oven edessä innoissaan saapuvia ihmisvieraita vastassa. Pojan häntä vispasi villisti ja se tallusti iloisin mielin hakemaan rapsutuksia ja huomiota. Erityisen ilahtunut se oli herkuista, jotka katosivatkin samantien papparaisen nälkäiseen suuhun. 

Uusia koiria tulee tarhalle jatkuvasti ja tilanpuutteen vuoksi Rizik on joutunut vaihtamaan aitausta. Nykyinen aitaus on levoton. Siellä on enemmän koiria, enemmän riitoja. Muuton yhteydessä Rizik sai sentään mukaan tyttökaverinsa, joten pari ennestään tuttua ja kivaa koiraa sillä on onneksi seuranaan. Poika oli kuitenkin viime tapaamisella allapäin eikä viitsinyt luovia tietänsä ihmisten luokse ison ja vieraan koiralauman läpi. Rizik vaikuttikin hivenen järkyttyneeltä aitauksen vaihdosta ja kyhjötti jälleen enimmäkseen omissa oloissaan kopin suojassa. Välillä se vilkaisi sieltä ihmisiin päin, mutta oma rauha tuntui olevan sillä hetkellä kaikkein tärkeintä.

Rizik-rukan paikka ei todellakaan ole tarhalla. Se on jo vanha koira, arviolta yli 10-vuotias. Sen kroppa on kankea ja liikkuminen jäykkää. Hammaskalusto on todellisen remontin tarpeessa. Erilaisia kolotuksia ja jomotuksia on varmasti riittämiin, puhumattakaan kuinka stressaavaa ja rankkaa tarhalla eläminen vanhuskoiralle on. 

Rizikillä on ollut koti ja emäntä, mutta emme tiedä tarkalleen millaisissa oloissa poika on elämäänsä elänyt ennen tarhalle joutumista. Voi olla, että jotkin kotikoiran taidot vaativat papparaiselta vielä pientä hiomista ja harjoittelua. Tiedossa ei esimerkiksi ole, onko poika tottunut hihnassa kävelyyn tai yksin olemiseen. Tai miten on vaikka sisäsiisteyden laita.

Rizik toivoisi koko sydämestään löytävänsä vielä kunnollisen eläkekodin, missä saisi viettää viimeiset vuotensa rakastettuna ja hyvin huolehdittuna perheenjäsenenä. Poika ei ainakaan tarhaoloissa vaikuta siltä, että koiraseura olisi sille välttämätöntä. Rizik voisikin olla ihan tyytyväinen pappa päästessään kodin ainokaiseksi. Rauhallinen ja kiva koirakaveri uudessa kodissa saattaisi kuitenkin mennä. Koska Rizik ei ole mikään koiratarhan kasvatti, on se varmasti ehtinyt näkemään ja kokemaan yhtä sun toista elämässään. Asuinympäristön suhteen Rizik tuskin on liian kranttu, mutta asumismuoto voisi olla vanhuskoiraystävällinen. Kerrostalo monilla portailla ilman hissiä varustettuna ei siis ole Rizikin toiveissa. Tulevan kodin on myös hyvä tiedostaa, että vanhan koiran kanssa eläinlääkärikuluja on odotettavissa.

Syksy on saapunut ja vuoden vieriessä loppua kohti olosuhteet tarhalla käyvät aina vain raskaammiksi ja koettelevimmiksi. Vanha Rizik ei halua jäädä tarhalle odottamaan kylmyyttä ja pakkasia vaan paljon mieluummin poika nukkuisi pehmeällä pedillä oman kodin lämmössä - onnellisena ja rakastettuna.

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.