Kotia etsivät
Kotia etsivät koirat on jaoteltu Suomessa kotia etsiviin, poikiin ja tyttöihin.
Etsimme koteja pääasiassa sellaisille koirille, jotka aktiivimme ovat itse tavanneet. Pyrimme saamaan tarhalta mahdollisimman paljon tietoa jokaisesta kodittomasta koirasta. Pentujen kohdalla lopullisen koon arviointi on joskus vaikeaa, koska yleensä vanhemmista vain emo on tiedossa – usein ei sitäkään. Rodut jäävät usein arvailujen varaan; vain sen voimme varmuudella sanoa, että useimmissa omaa kotia etsivissä on monta hienoa rotua! Pennun ollessa kysymyksessä pyrimme laittamaan tiedon sekä emosta että löytöpaikasta. Viipurin koiratarhoille päätyy vain harvoin varsinaisia katukoiria, vaan suurin osa koirista on kodista hylättyjä tai vahinkopentuja.
Välittämämme koirat ovat hyväluonteisia. Mahdollisista jo tiedossa olevista ongelmista on maininta koiran esittelytekstissä, tai mainitsemme siitä koirasta tiedusteltaessa. Pyydämme kuitenkin huomioimaan, että koiran luonne ja olemus voi muuttua kurjista tarhaoloista poispääsyn jälkeen. Jotkut koirista saavat elämänsä ensimmäistä kertaa katon päänsä päälle ja lämpimän nukkumispaikan. Yleensä tämä muutos ilmenee kuitenkin positiivisena ilmiönä, kuten esimerkiksi iloisuuden ja energisyyden lisääntymisenä.
Koska kukaan ei tiedä, minkälaista kohtelua löytökoira on saanut aikaisemmassa elämässään kokea, se voi olla aluksi arka tai arastella uusia asioita ja ihmisiä. Tähän auttaa kuitenkin lähes aina kärsivällinen, lempeä ja rauhallinen kohtelu. Myös asiantuntija-apua on saatavilla.
Emme pysty takaamaan, tuleeko koira toimeen lasten tai muiden eläinten kanssa. Täyttä varmuutta emme pysty antamaan siitä, tuleeko esim. uros toimeen toisten urosten kanssa. Emme anna samaan kotiin samanikäisiä ja samaa sukupuolta olevia koiria.
Ensimmäisillä viikoilla on hyvä varautua lammikoihin lattialla – tarhakoiriahan ei kukaan säännöllisesti ulkoiluta, joten kestää usein muutaman viikon, kunnes koira ymmärtää tehdä tarpeensa vain ulos. Monella tarhakoiralla ei ole lainkaan kokemusta hihnassa kulkemisesta, joten nämä asiat on opetettava niille alkeista asti. Kodin tulee myös ottaa huomioon, että tarhalta muuttava koira voi tarvita lihashuoltoa ja eläinlääkinnällistä hoitoa piileviin terveysvaivoihin, kuten hammasongelmiin. Koiran luuston kuvaaminen on järkevää, koska todennäköisesti Viipurin alueen koirissa on paljon sellaisia rotuja, joilla esiintyy perinnöllisesti ns. lonkkavikaa (esim. saksanpaimenkoirat). Lisäksi kehnot liikkumismahdollisuudet ja heikko ravinto tarhaolosuhteissa altistavat mm. nivelrikolle ja raajojen virheasennoille. Kaikista tiedossa olevista terveysongelmista kerrotaan koirien tiedoissa ja koirat myös testataan useiden vektorivälitteisten tautien varalta ennen Suomeen matkustamista.
Lue myös adoptio-ohjeet, adoptoitavien koirien terveyteen liittyvä osio ja opas uuteen kotiin. Adoptioprosessi alkaa adoptiohakemuksen täyttämisestä ja puhelinhaastattelusta. Suomessa olevia kotihoitolaisia on mahdollista päästä tapaamaan ennen adoptiopäätöstä.