Opas uuteen kotiin

Kiitos, että olet tarjonnut kodin viipurilaiselle kodittomalle.

Tämä tietopaketti sisältää tärkeitä asioita, jotka toivomme uuden kodin ottavan huomioon jo ennen koiran tuloa sekä ohjeita, joihin on hyvä palata myös myöhemmin.

Koirien luonne

On tärkeä ymmärtää, että kaikki koiramme tulevat Viipurin alueelta kahdelta koiratarhalta ja vain harvoissa tapauksissa koiran menneisyys ennen tarhalle joutumista on tiedossa. Välitettävien koirien tausta vaihtelee hylätyistä koti- ja pihakoirista ei-toivottuina syntyneisiin pentuihin ja kadulla eläneisiin koiriin. Jokaisen kodin tuleekin varautua siihen, ettei uusi perheenjäsen välttämättä heti osaa kulkea hihnassa, ole sisäsiisti, kykene kulkemaan portaissa tai jää ensimmäisenä päivänä rauhassa yksin kotiin. Myös arkuus ja erilaiset pelot ovat yleisiä koirilla, jotka ovat usein viettäneet osan elämästään ilman säännöllistä ihmiskontaktia. Välittämämme koirat ovat kuitenkin tarhoilla todettu ihmisiin positiivisesti suhtautuviksi. Mahdollisista jo tiedossa olevista haasteista on maininta koiran esittelytekstissä. Pyydämme huomioimaan, että koiran luonne ja olemus voi muuttua kurjista tarhaoloista poispääsyn jälkeen. Yleensä tämä muutos ilmenee kuitenkin positiivisesti, kuten iloisuuden, itseluottamuksen ja energisyyden lisääntymisenä. On kuitenkin mahdollista, että kun koira viimein saa elämäänsä tärkeitä asioita eli oman kodin ja omat ihmiset, voi sen käytöksessä alkaa ilmetä esim. kodin puolustamista vierailta ihmisiltä.

Koirien terveys

Koirien piileviä sairauksia tai vikoja emme pysty tietämään etukäteen, emmekä näin ollen voi niistä vastata. Olot ovat tarhoilla usein karut ja moni koira pyrkii peittämään mahdolliset kipunsa ja vaivansa. Onkin tärkeää tutkituttaa koira tarkemmin eläinlääkärillä Suomessa, jos sen terveys askarruttaa. Koiran Suomeen tulon yhteydessä rajaeläinlääkäri tarkastaa sirunumeron ja rokotusasiakirjat, mutta ei tee tarkempaa terveystarkastusta. Venäjän puolella tehtävässä kliinisessä eläinlääkärintarkastuksessa varmistetaan, että koira on riittävän terve matkustamaan. On siis aina mahdollista, että koiralla on jokin hoitoa vaativa vaiva. Tämä, sekä mahdollisen sairauden aiheuttamat kulut, on otettava huomioon jo koiran ottamista harkittaessa. Tutustu tarttuvia tauteja koskevaan tietopakettiimme.

Uusi perheenjäsen saapuu

Noudata koiravaraajasi ohjeita koiran luovutustilannetta varten. Koiranhakumatkalle on otettava mukaan kaksi kestävää hihnaa (ei flexiä!).

Monet koirat nauttivat herkkupaloista ja juomahetkestä, jos edessä on vielä pitkä ajomatka. Namit auttavat tutustumista uusiin ihmisiin. Auto on hyvä suojata mahdollisten vahinkojen varalta, sillä moni koira on auton kyydissä ensimmäistä kertaa. Tutustu tarkasti koiran mukana tuleviin asiakirjoihin luovuttajan kanssa ja pidä ne jatkossa hyvässä tallessa koko koiran elämän ajan.

Valmistaudu uuden perheenjäsenen tuloon siivoamalla pois vaaralliset esineet, johdot ja hienoimmat kengät. Kodissa kannattaa olla valmiiksi varattuna myös oma peti ja rauhoittumispaikka. Tarvitset myös ruuan lisäksi koiralle riittävän pitkän matokuurin ja mahdollisesti vatsaa rauhoittavia lääkkeitä. Tarhalta tulevat koirat ovat hyvin likaisia, joten varaudu pesemään uusi tulokas jopa muutamaan otteeseen ensimmäisten päivien aikana.

Pesu, sisäloishäädöt ja rokotukset

Koiralla voi olla ulosteperäisiä taudinaiheuttajia turkissaan. Pese koira heti ensimmäiseksi huolellisesti desinfioivalla shampoolla (Douxo Pyo, Hexocil) ennen kuin annat sen liikkua vapaasti asunnossa. Saat shampoon yhdistykseltä koiran mukana. Pesu on hyvä toistaa ennen matokuurien päättymistä sisäloisten uusintatartuntojen välttämiseksi.

Huolehdi sisäloisten häätämisestä huolellisesti ja aloita kuuri koiran saapumispäivänä. Saat matolääkkeet mukaasi koiran luovutuksessa. Huolehdi hygieniasta ja kerää jätökset pussissa roskikseen vähintään siihen saakka, kunnes kaikki loishäädöt on hoidettu. Anna koiralle yhdistykseltä saamasi sisäloishäädöt seuraavasti:

  • Kotiintuloiltana aloitetaan 5 päivän Axilur-kuuri. Noudata pakkauksen ohjeistusta ja annostelua, mutta anna koirallesi Axiluria selosteessa mainitun kolmen päivän sijasta viiden päivän kuuri. Lyhyempi kuuri ei välttämättä tehoa giardia-loiseen. Koiran ei kannata antaa liikkua vapaasti sohvilla ja sängyissä ennen kuurin loppumista. Imuroi ja pese koiran petivaatteet kuurin aikana päivittäin uudelleentartunnan estämiseksi. 
  • 10 pv kuluttua Axilur-kuurin päättymisestä anna koiralle kerta-annosteinen Drontal Comp. vet -lääke (tai vastaava pratsikvantelia sisältävä matolääke, esim. Cestal, Dolpac).

Madota koira jatkossa tarvittaessa. Koska sisäloiset saattavat muodostaa vastustuskykyä loishäätöjen lääkeaineille, eivät eläinlääkärit enää suosittele säännöllistä puolivuosittain tehtävää loishäätöä. Koirat tulisi madottaa ulostenäytteen perusteella tarvittaessa.

Koirasi on rokotettu Venäjällä vitosrokotteella ja rabiesrokotteella. Mikäli koirasi on rabiesvasta-ainetestattu yhdistyksen toimesta ja sen vasta-ainetasot ovat olleet riittävällä tasolla, emme suosittele rabiesrokotuksen tehostamista enää Suomessa. Yhdistelmärokotus (parvovirus, pennikkatauti, tarttuva maksatulehdus) voidaan kuitenkin tehostaa 1-2 viikon kuluttua viimeisestä madotuksesta. Noudata jatkossa normaalia rokotusohjelmaa, jonka mukaan yhdistelmärokotus ja rabiesrokotus uusitaan 1-vuotiaana ja sen jälkeen 3 vuoden välein. Mikäli koirasi on paljon tekemisissä muiden koirien kanssa, kannattaa sille ottaa myös kennelyskärokotus, joka uusitaan vuosittain.

Ota lääkäriin mukaan koiran rokotusvihko, maahantuontitodistus (CVED), sekä todistukset rabiesvasta-ainetutkimuksesta ja koiralle tehdyistä tautitesteistä.

Monet koirat kärsivät ensimmäisten päivien tai viikkojen ajan ripulista, joka johtuu stressistä ja bakteerikannan muutoksesta. Ripulia voi hoitaa apteekista saatavilla eläinten maitohappobakteerivalmisteilla tai rankkaa ripulia voi lääkitä ulostetta sitovilla lääkkeillä (esim. Inupekt). Koira saa yhdistykseltä mukaansa purkillisen Canius-maitohappovalmistetta, jota suosittelemme käyttämään myös jatkossa ylläpitämään suoliston hyvää bakteerikantaa. Ripulia voi helpottaa tarjoamalla koiralle helposti sulavaa kevyttä ruokaa, kuten riisiä, piimää, raejuustoa, keitettyä vaaleaa kalaa ja lihaa. Herkut ja puruluut on syytä jättää myöhemmäksi, jos vatsa on kovin sekaisin. Viipurista tulevat koirat ovat joskus alipainoisia ja hyötyvät myös erilaisista apteekista löytyvistä vitamiineista ja lisäravinteista (esim. Nutri-plus). 

Joskus ulkotiloista sisälle muuttavilla koirilla on myös pientä yskää ja nuhaa, joka häviää ajan kanssa. Jos ripuli tai yskä ei helpota parin kolmen viikon kuluessa, on hyvä käydä eläinlääkärin vastaanotolla varmuuden vuoksi. Mikäli ripuli on voimakasta ja koira apea, on lääkäriin syytä mennä nopeammin, erityisesti pienten pentujen kohdalla.

Tutustu ja totuttele rauhassa

Jo koiran hankintaa suunnitellessa on hyvä muistaa, että koiranottaja sitoutuu koiraan koko sen loppuelämäksi, jopa 15 vuodeksi. Aikaa uusien asioiden opetteluun on siis riittävästi ja kiirehtiminen on turhaa. Tarhaoloista tuleva koira vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja ymmärrystä, mutta aloita heti arkirutiinien ja talon tapojen opettelu. Muista edetä kuitenkin koiran ehdoilla ja ota huomioon, että stressaantunut koira ei kykene oppimaan uusia asioita kovinkaan nopeasti. Siksi tärkeintä on ensin luoda koiralle edellytykset sopeutumiseen ja turvallisuuden tunteeseen ja sen jälkeen vasta edetä muissa asioissa. Esimerkiksi pitkistä lenkeistä ei kannata reippaankaan koiran kanssa haaveilla ensimmäisinä viikkoina, vaan keskittyä kotikulmiin tutustumiseen.

Koira tulee heti ensimmäisestä päivästä alkaen opettaa jäämään yksin, aluksi pieniksi hetkiksi vaikka puruluun kanssa ja myöhemmin pidemmiksi ajoiksi. Monet koirat kärsivät aluksi yksinjäämisen aiheuttamasta ahdistuksesta, sillä eivät ole olleet koskaan elämässään yksin. Olemme laatineet yksinoloa ja eroahdistusta ajatellen myös omat ohjeet ja artikkeli on luettavissa täältä

Ensimmäiset viikot uudessa kodissa on hyvä rauhoittaa turhalta hälyltä ja kiireeltä. Jatkuva ihastelijoiden virta sekoittaa koiran pään ja saa aran koiran ahdistumaan. Kun koira on tutustunut kotiinsa ja rauhoittunut muutaman viikon tai kuukauden, on vuosia aikaa esitellä tulokasta tuttavapiirille. Anna koiran levätä pitkästä matkasta rauhassa ja muistuta erityisesti lapsia tästä. Älä vie koiraa koirapuistoon tai tapaa muita oman perheen ulkopuolisia koiria ennen kotiutumista ja madotusta. Myös tutustuminen perheen muihin koiriin on tehtävä varoen.

Tee koiran kanssa alussa pieniä lenkkejä lähiympäristöön ja anna koiralle riittävästi aikaa lepoon. Kasvata lenkkejä vähitellen, mutta älä päästä koiraa vapaaksi ennen kuin koira on kotiutunut varmasti kunnolla ja olet täysin varma, että se palaa luoksesi. Harjoittele vapaana pitämistä ja luoksetulemista aina ensin aidatulla alueella ja pitkässä liinassa! Ensimmäiset viikot ovat hyvin riskialtista aikaa karkaamisen suhteen, joten ole mieluummin liian varovainen kuin että otat riskejä. Lue lisää karkaamisesta täällä. Stressaantunut koira voi säikähtää pientäkin asiaa ja karata paniikissa. Pidä siis panta tai valjaat todella tiukalla ensimmäisten kuukausien ajan. On suositeltavaa minimoida karkunpääsymahdollisuudet ja käyttää koiralla alkuaikoina yhtä aikaa sekä pantaa että hyvin istuvia valjaita. Arkojen koirien kanssa tämä on ehdottoman suositeltavaa. Jos koira kuitenkin pääsee karkaamaan, ota välittömästi yhteyttä yhdistykseen. Teemme yhteistyötä Vainu Eläinetsijäkoirien kanssa ja yhteyshenkilömme osaa neuvoa parhaat tavat karkulaisen kiinnisaamiseksi. Ethän pelästytä säikähtänyttä koiraa entisestään esimerkiksi huutamalla ja juoksemalla sen perässä. 

Ongelmatilanteista

Ongelmien ilmetessä voitte aina kääntyä meidän puoleemme. Toivomme, että ongelmista otetaan yhteyttä jo niiden ollessa pieniä, sillä silloin koulutuksella on helpompi muokata koiran käytöstä. Viipurin Koirat ry tekee paljon yhteistyötä erilaisten koira-alan asiantuntijoiden kanssa ja osaamme antaa varmasti sopivien tahojen yhteystietoja apua kaipaaville. Toiminnassamme on mukana myös eläintenkouluttamisen ammattilaisia. Yhdistyksemme jäsenillä on kaikilla liuta Viipurista tulleita koiria iloineen ja suruineen ja autamme mielellämme myös pienemmissä käytökseen tai terveyteen liittyvissä kysymyksissä.

Kun etsit sopivaa koirakoulua tai kouluttajaa, suosittelemme esimerkiksi näiltä listoilta löytyviä kouluttajia sekä yhteistyöyrityksiämme:
Suomen Eläintenkouluttajat ry:n kouluttajalista
Kiva-Team ry:n kouluttajat

Useimpiin koiraongelmiin auttaa aika, toivotusta käytöksestä palkitseminen sekä kärsivällinen ja lempeä suhtautuminen uuteen tulokkaaseen. Jos et kuitenkaan jostain syystä voi tai halua pitää koiraa, on kaikille parempi, että koira saa kodin, jossa se on rakastettu ja toivottu. Ota siinä tapauksessa yhteyttä yhdistykseemme, niin sovimme yhdessä, miten jatkossa toimitaan. Yhdistys ei palauta maksettua kulukorvausta koirasta. Jos koira ei voi olla kodissaan uuden kodin etsinnän aikana, niin pyrimme löytämään uuden kodin tai kotihoitopaikan mahdollisimman pian. Meillä ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia hakea koiraa välittömästi pois.

Lue myös teksti koiran kotiuttamisesta uuteen kotiin!

Kulkurista kaveri

Koiran kotiuduttua haluamme kannustaa kaikkia harrastamaan ja puuhaamaan oman viipurilaisensa kanssa. Koosta, iästä, luonteesta ja ulkonäöstä riippumatta kaikki koirat vaativat järkevää tekemistä. Mielekäs puuhastelu yhdessä koiran kanssa vähentää myös ongelmakäyttäytymistä ja parantaa omistajan ja koiran välistä suhdetta. Jos harkitse kodin tarjoamista erityisen aralle koiralle, lue myös tämä artikkeli.

Monet välittämistämme koirista ovat nauttineet esimerkiksi agilitysta tai esimerkiksi jäljestyksestä. Jäljestystä voi harrastaa myös kaupungissa, ja se on monen riistaviettisiä rotuja sisältävän viipurilaisen mieleen. Pelkästään kotioloissa aktivointi tai arjen töissä avustaminen on myös hyvä tapa saada koiralle lisää itseluottamusta ja tekemistä. Aremmankin koiran kanssa voi harrastaa ja rescuekoirien yleistyessä osataan jo monessa koirakoulussa suhtautua avoimin mielin Viipurista tulleeseen löytökoiraan.