Koiran karkaamisesta
Valitettavan usein moni vastikään tarhalta kotiutunut koira pääsee karkaamaan. Ensimmäiset päivät ja viikot uudessa kodissa tai hoitopaikassa ovat kaikkein riskialttiimpia karkaamisen kannalta. Karkaamisvaara koskettaa erityisesti aikuisia ja arkoja koiria. Tulevien rescuekoiranomistajien on syytä varautua siihen, että kaupunkielämään tottumaton koira voi varsin helposti pelästyä ja yrittää riuhtaista itsensä hihnasta irti tai pujotella ulos pannasta. Koira ei karattuaan välttämättä palaa kotiin eikä anna ottaa itseään kiinni, koska oma perhe on sille vielä vieras ja ihmiset yleensäkin pelottavia.
Karkaamisen seuraukset ovat aina vähintäänkin ikävät ja joskus myös kohtalokkaat. Koira voi panikoida, juosta karkuun, piiloutua metsään, jäädä hihnastaan kiinni ryteikköön, loukkaantua, jäädä auton alle, paleltua, kadota. Koiran kiinnisaaminen on usein työläs ja pitkä prosessi, joka aiheuttaa uudelle perheenjäsenelle ja omistajalle turhaa stressiä unohtamatta myöskään koirasta huolta kantavaa yhdistysväkeä. Yhteisen arjen opettelu ja hyvän suhteen luominen vie aikaa, eikä vapaana pitämisen kanssa kannata ottaa turhia riskejä.
Ennaltaehkäisyn tärkeys
Varovaisuus ja hyvät varusteet ovat paras tapa ennaltaehkäistä karkaaminen. Lue siis alla olevat ohjeet huolellisesti ja noudata niitä. Lukuisista ikävistä kokemuksista viisastuneina toivomme, että viipurilaiskoirien omistajat ottaisivat koiriensa kanssa mieluummin ylivarovaisen linjan eivätkä luottaisi hyvään onneen. Toimi siis seuraavasti ainakin ensimmäisten kuukausien ajan - aroilla koirilla pidempään:
- Hanki jo ennen koiran tuloa nimilaatta, jossa on omistajan puhelinnumero ja kiinnitä se viipymättä koiran pantaan! Muovinen avaimenperäkin käy hyvin - pääasia, että kaikki koiran pannat ja valjaat on merkitty.
- Muista, että karkaamisriski on todella suuri ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana kotiutumisen jälkeen.
- Käytä koiralla yhtä aikaa hyvin istuvia y-valjaita sekä riittävän tiukalla olevaa pantaa.
- Valjaat voi kiinnittää pantaan erillisellä lenkillä. Jos koira pääsee pois valjaista, jää se kuitenkin vielä kiinni pannasta.
- Turvallisin ja erittäin suositeltava vaihtoehto on käyttää ulkoillessa kahta hihnaa, jotka ovat kiinni sekä pannassa että valjaissa. Kiinnitä toinen hihnoista vyötärölle. Näin koira ei pääse riuhtaisemaan hihnaa käsistäsi ja vaikka hihna pääsisikin putoamaan, vyötäröhihna pysyy paikallaan. Kankainen tai nahkainen hihna myös katkeaa yllättävän helposti koiran hampaissa, joten tuplahihna on hyvä varmuustekijä.
- Jos pidät koiraa vapaana pihalla, varmista että aidat ovat ehjät ja riittävän korkeat. Jotkut koirat ovat myös taitavia kiipeämään!
- Älä anna koiran ulkoilla edes aidatulla pihalla ilman valvontaa.
- Hanki kotiin koiraportti, joka ehkäisee koiran pääsyn eteiseen. Moni koira karkaa kotiovesta. Varmista, ettei ulko-ovi aukea kahvaa painamalla vaan ainoastaan nuppia tai avainta kääntämällä.
- Avaa aina auton ovi tarkistaen ja ennakoiden koirasi sijainti autossa. Älä sulje tai avaa auton ovea ennen kuin tiedät koiran olevan autossa paikallaan tai hihnan tukevasti kädessäsi. Koira voi esimerkiksi puikahtaa salamannopeasti takakontista avautuvan etuoven kautta ulos. Myös portti, häkki tai turvavyö on hyvä apu autossa.
- Pidä ikkunat suljettuna tai vain valvotusti avoimina, koska eläimiä katoaa myös ikkunoista. Tämä koskee myös auton ikkunoita.
- Älä koskaan luota siihen, että koira seisoo rauhassa vierelläsi, kun kiinnität huomion johonkin muuhun kuin koiraan. Useimmat koirat ovat karanneet omistajansa kädessä puolihuolimattomasti olevan hihnan kanssa pelästyessään jotain hyvin pientä ja olematonta, kuten haukkuvaa koiraa tai kulman takaa ilmestyvää ihmistä.
- Älä jätä koiraasi yksin kytkettynä esim. pihalle tai kaupan eteen, koira puree hihnan sekunnissa poikki ja karkaa pelästyessään jotain. Yksin julkiselle paikalle jätetty koira voi kohdata myös kiusaajia tai ilkivallantekijöitä, jotka päästävät koiran tahallaan irti.
- Älä koskaan käytä kelatalutinta eli flexiä. Se rikkoutuu helposti ja pelästyttää pudotessaan rohkeankin koiran. Pitkä flexinaru jää myös helposti kiinni esimerkiksi metsän oksiin koiran karatessa.
- Harjoittele luoksetuloa ensin aidatulla alueella tai pitkässä liinassa ja muista palkita koira toivotusta käytöksestä.
- Älä pidä koiraa vapaana ennen kuin luoksetulo ja kontakti on kunnossa. Suhteen luominen vie kuukausia, jopa kauemmin. Muistathan, että monia riistaviettisiä koiria ei voi pitää vapaana koskaan.
- Vältä aluksi koiran mielestä stressaavia paikkoja, kuten vilkkaasti liikennöityjä teitä, koirapuistoja tai muuta hälyä. Totuttele uusiin asioihin pikku hiljaa koiran ehdoilla, äläkä ota turhia riskejä.
Ohjeet karkurikoiran kiinnisaamiseksi
Ohjeita löytyy täältä.
Vainu Eläinetsijäkoirat -yhdistyksen neuvontanumero auttaa ja opastaa karkaamistapauksissa: 041 805 9423. Soita viipymättä ja toimi ohjeiden mukaisesti. Pysy rauhallisena, äläkä pelästytä koiraa kauemmaksi juoksemalla sen perässä. Ilmoita karkaamisesta heti myös yhdistyksen yhteyshenkilöllesi!