Adoptio-ohjeet

Tutustuthan ohjeisiin huolella ennen hakemuksen täyttämistä.

Ehdot onnistuneelle adoptiolle

 • Edellytämme koiranottajilta vähintään 23 vuoden ikää. Tämän nuoremmille yhdistys ei luovuta koiria.
 • Koiraa ei pääsääntöisesti adoptoida perheeseen jossa on alle 8-vuotias lapsi tai jossa lapsen hankkiminen on suunnitteilla lähivuosina.
 • Tarhakoiraa ei suositella henkilöille, joilla on heikentynyt immuunipuolustus.
 • Emme luovuta koiria päihdeongelmaisille tai henkilöille, joilla on koiran hoitoon olennaisesti vaikuttava sairaus tai mielenterveysongelma.
 • Koko perheen tulee olla samaa mieltä koiran hankinnasta ja sitoutua siihen.
 • Koiraa harkitsevan tulee ymmärtää, että kulukorvaus on vain pieni osa koirasta koituvista menoista. Lisäksi on varauduttava mm. eläinlääkärikuluihin ja koiran ruokkimiseen laadukkaalla ravinnolla. Hyvin usein löytökoira tarvitsee esimerkiksi hammashoitoa heti kotiuduttuaan.
 • Suomeen tullessaan koiralla voi olla ripulia aiheuttava giardia tai antibiooteille vastustuskykyinen esbl-ominaisuus, joihin tulevan kodin on syytä varautua. Tutustu molempiin aiheisiin etukäteen täällä.
 • Koiran tulevassa kodissa on oltava vakituiset tulot ja säännöllinen elämänrytmi.
 • Koiran adoptiota tulee olla harkittu perusteellisesti, ja koiraan on sitouduttava koko sen elämän ajaksi. Mieti, mahtuuko koira elämääsi parhaimmillaan yli kymmenen vuoden ajan.
 • Vaikka yhdistys auttaa koiran uudelleensijoituksessa mahdollisten ongelmien takia (esim. omistajan sairastuttua vakavasti), syitä koirasta luopumiseen eivät ole avioero, lapsen syntymä, muutto, opiskeluiden aloitus tai työttömyys. Nämä asiat ovat osa elämää, ja koiranomistajan on varauduttava huolehtimaan koirastaan kaikissa elämäntilanteissa.
 • Koiria ei luovuteta pelkästään ulkona asuviksi.
 • Koiravaraajan yhteydenoton ehtona on, että adoptiohakemuksen kaikki kohdat on täytetty huolellisesti ja sivujemme adoptio-ohjeisiin on tutustuttu. Tutustu myös adoptiosopimukseen etukäteen yhdessä muiden perheenjäsenten kanssa ja mieti, oletko valmis sitoutumaan siinä mainittuihin ehtoihin.
 • Suosittelemme vahvasti, että perheeseen ei hankita samaa sukupuolta olevia koiria alle kahden vuoden ikäerolla.
 • Vaikka pyrimme välittämään vain hyväluonteisia koiria, voi koiran käytöksessä silti ilmetä ongelmia Suomeen tulon jälkeen. Koirilla voi olla esimerkiksi vaikeuksia sopeutua kaupunkielämään, vahtiviettiä, erilaisia pelkotiloja tai eroahdistusta. Uudella kodilla tulee olla keinot näiden haasteiden voittamiseksi ja halu panostaa koiran auttamiseen. Jos koiralla ilmenee käytöstä, joka saattaa johtua kivusta, on kodin selvitettävä kivun syy ja huolehdittava sen hoidosta.

Adoptioprosessi

Adoptioprosessi aloitetaan täyttämällä adoptiohakemus ajan kanssa.

Jos yhdistys kokee hakemuksen sopivaksi, koiravaraajamme ovat yhteydessä hakijaan noin kahden viikon kuluessa sähköpostilla. Huom, viestit päätyvät välillä roskapostikansioon, joten se kannattaa myös tarkistaa. Emme ota yhteyttä löytökoiralle epäsopiviksi kokemiimme koteihin. Yhteydenottoa seuraa puhelinhaastattelu, jota varten koiravaraaja sopii kotiehdokkaan kanssa haastatteluajan. Haastattelun tavoitteena on keskustella koiran hankinnasta perusteellisesti ennen adoptiopäätöstä. Pyrimme sijoittamaan jokaisen koiran juuri sille sopivaan kotiin. Koiravaraaja auttaa hakijaa valitsemaan perheeseensä sopivimman koiran.

Jos haastattelun jälkeen päädytään koiran varaukseen, on hakijan maksettava koiran kulukorvaus ja allekirjoitettava adoptiosopimus. Adoptiosopimus allekirjoitetaan sähköisesti ja saat siihen ohjeet koiravaraajaltasi. Tutustu sopimukseen kuitenkin etukäteen ylläolevan linkin kautta.

Maksu suoritetaan tilillemme Nordea FI36 1544 3000 1856 99. Käytä viitettä 6020. Huom! Maksua ei palauteta, jos adoptoija peruu varauksen. 

Viipurin Koirat ry pidättää itsellään oikeuden purkaa varaus, jos tulee ilmi seikkoja, jotka eivät puolla koiran luovuttamista kyseiseen kotiin.

Kun olemme saaneet adoptiosopimuksen ja koiran maksun, otamme yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse ilmoittaaksemme koiran Suomeen tulopäivän. Samalla annamme ajo-ohjeet hakupaikalle.

Kustannukset

Koiran kulukorvaus on 600€ (erityisadoptiot/kodinvaihtajat 400 €)

KOIRAN KULUT, arvo n. 490 €

 • rabiesrokotevasta-ainetestistä ja tautitesteistä*
 • eläinlääkinnällisestä rajatarkastustuksesta (sis. asiapapereiden ja mikrosirun tarkistamisen sekä tietojen rekisteröimisen Traces-järjestelmään, hinta 145 €)
 • terveystodistuksesta, rokotusvihkosta ja tunnistesirusta (koiran sirunumero rekisteröidään myös yhdistyksen nimissä turvasiru.fi-palveluun parin kuukauden sisällä Suomeen tulosta
 • kahdesta rabiesrokotuksesta, joista jälkimmäinen annettu vähintään 28 vrk ennen tuontia
 • kahdesta yhdistelmärokotuksesta (sisältää suojan tarttuvaa maksatulehdusta, penikkatautia, parvoripulia ja leptospiroosia vastaan, usein myös kennelyskää vastaan)
 • vektorivälitteisten tautien testeistä (sis. todistuksen)
 • ekinokokkimadotuksesta ja ulkoloishäädöstä (Advocate) 1–5 vrk ennen tuontia
 • koiran kuljetuksesta rahtina maanteitse Suomeen
 • ylläpidosta Viipurissa ennen adoptiota
 • Turvasiru-rekisteröinnistä
 • Koirarekisteri-rekisteröinnistä
 • pistokokeina tehtävästä rabiesvasta-ainetutkimuksesta; kattaa 20 % koirista per kuljetus

TARVIKEPAKETTI, arvo n. 110 € riippuen koiran koosta

 • koiran mukaan annettavista matolääkkeistä (kerta-annos Drontalia & 5 pv kuuri Axiluria), desinfioivasta shampoosta (Hexocil) ja probioottivalmisteesta (PetGuide)
 • pannasta, valjaista sekä karkaamista ehkäisevästä vyötäröhinhnasta (ns. jarrupala)
 • tarkemman erittelyn löydät Maahantuonti-osiosta

*Koirat testataan ennen tuontia Responsible Rescue -kriteerien mukaisesti sydänmadon (Dirofilaria immitis), ihomadon (Dirofilaria repens), ehrlichioosin, anaplasmoosin, babesioosin ja leishmanioosin varalta. Lisäksi koirilta testataan hepatozoonoosi ja hemoplasmoosi. Noin 10 % koirista testataan pistokokein rabiesrokotevasta-ainetasot. 

Koirille on hyvä tehdä terveystarkastus muutaman viikon kuluessa saapumisesta. Myös hampaiden kunto on tarkastettava ja ne on tarvittaessa hoidettava. Uuden kodin on vietävä koira sterilisoitavaksi/kastroitavaksi Suomessa 6 kk sisällä saapumisesta, mikäli koiralle ei ole tehty tätä toimenpidettä Viipurissa. Joitakin yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta koirat leikataan jo Viipurissa. Suosittelemme sydänmato- ja Dirofilaria repens -testien uusimista 6–7 kk kuluttua tarhalla tehdyn testin jälkeen.

Lue lisää ohjeita uuden kodin oppaastamme. Kun adoptio on varmistunut, saat lisäksi kattavan, yli 60-sivuisen sähköisen oppaan, jossa käsitellään mm. rescuekoiran kotiutumista, peruskoulutusta ja käyttäytymistä. Oppaan on toimittanut eläintenkouluttaja (AT) Laura Uotila.

Koiran hakeminen

Koirat tuodaan rahtina Vaalimaalle. Vaalimaan rajanylityspaikan ollessa suljettu koirat tuodaan Helsinkiin. Kuljetuksia on noin kerran kuukaudessa. Koiravaraajasi ilmoittaa tarkan päivämäärän ja kellonajan. Koiran hakuun tarvitaan auto, sillä juuri tarhalta tullutta koiraa ei voi turvallisesti kuljettaa julkisilla kulkuvälineillä. Koiraa hakemassa on hyvä olla kaksi henkilöä, jolloin toinen voi ajaa autoa ja toinen seurata koiran matkustamista.

Muistakaa ottaa mukaan kaksi kestävää hihnaa (ei flexiä!). Jos luoksenne on tulossa arka koira, ottakaa muiden varusteiden lisäksi mukaan kiristyvä noutajatalutin (ehkäisemään pannan ja valjaiden läpi livahtamista ja karkaamista). Kuljetushäkki on hyvä varuste varsinkin aroilla ja pitkälle matkustavilla koirilla.

Tuomme koirat Suomeen maa- ja metsätalousministeriön voimassaolevia maahantuontimääräyksiä noudattaen. Yhdistyksellä on voimassa oleva aluehallintoviraston myöntämä eläintenkuljetuslupa ja kuljettajamme ovat osallistuneet eläinkuljettajakoulutukseen. Viipurin Koirat ry on rekisteröitynyt eläinten maahantuojaksi TRACES-järjestelmään. Lue lisää maahantuonnista.