Aran aikuisen koiran sopeuttaminen uuteen kotiin

Löytökoiratarhoille tulee valtavasti pentuja ja aina käy niin, että osa pennuista jää tarhalle kasvamaan aikuiseksi. Osa pennuista on ennen tarhalle tuloaan päässyt sosiaalistumaan ihmisiin sen verran hyvin, että pitkäkään aika tarhalla ei saa niiden sosiaalista käyttäytymistä ihmisiä kohtaan hiipumaan. Joukkoon mahtuu kuitenkin myös niitä koiria, jotka jo tarhalle tullessaan suhtautuvat varovaisesti ihmisiin tai käytös muuttuu ajan kuluessa sellaiseksi. Näiden koirien kohdalla aika harvoin muuttaa tilannetta ja lopulta käy niin, että vaikka koiraa vieraat ihmiset vielä jonkin verran kiinnostaisivatkin, eivät ne rohkene enää vieraita ihmisiä lähestyä.

Voiko tällaisesta koirasta tulla vielä kotikoiraa? Kyllä voi, mutta se vaatii paljon aikaa, töitä ja pitkää pinnaa. Silloin, kun koiranpennulle arvokas sosiaalistumiskausi ei ole sisältänyt riittävästi erilaisten ihmisten kanssa olemista, jää tästä koiraan jälki sen loppuiäksi. Vaikka uusi omistaja tekisi mitä, ei puutteellista pentuajan sosiaalistumista pysty enää mitenkään korvaamaan. Koiraa voidaan aikuisena kyllä totuttaa eri asioihin, mutta varsinaisesti sosiaalistamaan sitä ei enää pysty.

Paljon on silti tehtävissä. Jos omistajan odotukset eivät ole liian korkeita, ja koiralle on mahdollista tarjota rauhallinen asuinympäristö, oma piha, jossa ihmetellä maailmaa, reipas koirakaveri, paljon aikaa ja valmiutta koiran tahtiin etenemiseen, voi koirasta vielä hyvin kuoriutua kiva kotikoira. Kukaan ei kuitenkaan pysty varmasti ennustamaan, miten kunkin koiran kohdalla käy. Parhaimmillaan tilanne on myöhemmin sellainen, että koira elää rentona tutussa ympäristössä ja kykenee omistajan antaman tuen turvin liikkumaan myös vieraissa paikoissa. Huonoimmillaan voi kuitenkin käydä niin, että koira ei kykene enää tottumaan juuri mihinkään muutoksiin. Koira voi viihtyä omassa tutussa porukassa ja ympäristössä, mutta esimerkiksi vieraat ihmiset ja vieraat paikat tulevat olemaan sille koko sen loppuiän valtava kauhistus.

Tämän vuoksi aran, usein tarhalla aivan pennusta aikuiseksi kasvaneen koiran adoptiota tulee harkita äärimmäisen tarkkaan. Vaikka olemme erittäin onnellisia jokaisen koiran puolesta, joka saa mahdollisuuden omaan kotiin ja onnelliseen elämään, tulee uuden omistajan resurssit sekä asuinympäristön sopivuus punnita joka kerta erittäin huolella. Hyvin aran koiran sijoittaminen kotiin, jossa etukäteisarvion perusteella on asioita, jotka voivat estää koiran sopeutumisen sinne, ei ole kenenkään edun mukaista. Toki joskus käy äärimmäisen hyvä tuuri ja erittäin arka koira vapautuu ja rohkaistuu uudessa kodissa paljon enemmän kuin olisimme odottaneet. Mutta tämä on poikkeus, ei sääntö, ja siksi koirien hyvinvoinnin takia teemme jokaisen aikuisen, aran koiran sijoittamisen erittäin huolellisen harkinnan jälkeen.

Mitkä asiat sitten edistävät aikuisen, aran koiran sopeutumista uuteen kotiin? Niitä ovat mm. nämä:

-uusi koti sijaitsee rauhallisella alueella ja siinä on oma, aidattu piha, jossa harjoitella ulkoilua

-kodissa on rohkea koirakaveri odottamassa

-omistajalla on hyvä ymmärrys koirien elekielestä, stressistä ja stressisignaaleista ja valmius ja kiinnostus oppia niistä lisää

-perheessä ei ole lapsia, tai lapset ovat jo noin yläkouluiässä

-kotiin ei ole tapana kutsua usein isoa joukkoa ihmisiä kerrallaan kyläilemään tai koira on mahdollista laittaa toiseen tilaan täksi ajaksi

-uusilla omistajilla on aikaa, ymmärrystä ja pitkää pinnaa koiran sopeuttamiseen

-omistaja on valmis hakemaan apua ammattitaitoiselta eläintenkouluttajalta heti, jos sopeutumisessa vaikuttaa tulevan haasteita tai mieluummin aiemminkin

-uuden omistajan odotuksiin ei kuulu, että koiran tulisi koskaan oppia kaveeraamaan vieraiden ihmisten kanssa - voi olla, että koiran joutuu aina siirtämään toiseen tilaan, kun vieraita tulee. Kun koiralle kertyy vähän rohkeutta, on mahdollista, että se alkaa puolustamaan kotiaan ja omistajaansa.

-ymmärrys siitä, että koiraa ei välttämättä koskaan voi viedä vieraaseen paikkaan hoitoon. Mahdollisiin hoitopaikkoihin tulee tutustua rauhallisesti ja pitkän kaavan kautta.

-ymmärrys siitä, että koiraa ei todennäköisesti koskaan pysty pitämään vapaana, koska riski säikähtämiseen ja karkaamiseen on suuri. Voi mennä myös pitkään ennen kuin koirasta saa varsinaista lenkkikaveria.

-ymmärrys siitä, että sopeutumiseen menee aikaa kuukausista vuosiin. Koiraa tulee olla valmis tukemaan koko sen loppuelämä, sillä koira tuskin pääsee kaikista peloistaan eroon koskaan. Se voi tottua moniin asioihin, mutta silti sen elämään jää paljon sellaista, joka saa aikaan pelkoreaktion.

-ymmärrys siitä, että koiran stressitaso tulee olemaan pitkään korkealla ja sen laskeminen voi vaatia monenlaisia järjestelyitä elämässä. Pienetkin muutokset elämässä voivat olla aralle koiralle rankkoja ja niistä toipumiseen menee aikaa.

-ymmärrys siitä, että erittäin aran koiran kouluttaminen tarkoittaa pitkälti sen totuttamista erilaisiin asioihin vastaehdollistamisen ja palkitsemisen kautta. Hyvin arasta koirasta harvoin kuoriutuu esimerkiksi varsinaista harrastuskoiraa.

Aran koiran luottamuksen voittaminen on kuitenkin todella mieltä lämmittävää ja antaa omistajalle paljon. Aran koiran kanssa elämässä juhlitaan niitä kaikkia pieniä askelia, jotka ns. tavallisen koiran kanssa eivät tunnu miltään. Elämässä on siis paljon pieniä onnistumisia ja voittoja, mutta myös paljon pettymyksiä, yllätyksiä ja asioiden järjestelyä.

Edellä mainittujen syiden vuoksi harkitsemme kotihedokkaiden kanssa yhdessä erittäin tarkoin voiko arka, aikuinen koira sopeutua tarjolla olevaan kotiin. Aralle koiralle kodinvaihtaminen on äärimmäisen rankka kokemus ja siksi emme koskaan toivo, että sellaiseen tilanteeseen jouduttaisiin sen jälkeen, kun koira on jo Suomessa. Siksi jokaisen aran koiran sijoittaminen tulee harkita tarkkaan ja siksi käymme edellä mainittuja asioita läpi kotiehdokkaiden kanssa.

Tarhoilla on lukuisia koiria, joihin yllämainitut seikat sopivat. Välillä joudumme poistamaan näitä hyvin arkoja koiria kotia etsivistä koirista, mutta sivuilta poistaminen tarkoittaa koiralle yhtä kuin sitä, ettei sillä ole enää mitään toivoa päästä tarhalta pois. Tämän vuoksi pidämme osan aroista koirista kohdalla yllä toivoa omasta kodista ja ymmärtäväisestä omistajasta pitämällä ne kotia etsivien koirien joukossa. Harvalle niistä oman kodin onnea suodaan, sillä sopivat kodit ovat hyvin harvassa. Jos kuitenkin olet vakuuttunut, että elämäntilanteesi, asuinympäristösi ja jaksamisesi riittää kenties vuosien sopeuttamisprojektiin, odottavat nämä varovaiset koirat tarttumistasi haasteeseen.

Teksti: Laura Uotila, eläintenkouluttaja (AT) ja yhdistyksen aktiivi