Tiedote 21.6.2017: Multiresistentit bakteerit MRSP ja ESBL
*Tekstiä päivitetty 4.3.2018*
Multiresistentit bakteerit ovat maailmanlaajuinen ongelma, joka koskettaa niin eläimiä kuin ihmisiä, ja ne tulevat jatkossa yleistymään. Koirien tyypillisimmät multiresistentit bakteerit ovat MRSP (metisilliiniresistentti Stafylococcus pseudentermedius), joka vastaa ihmisten sairaalabakteeria MRSA:ta ja ESBL, joka on suolistobakteereille (koirilla tyypillisesti E.coli) kehittyvä ominaisuus. Näiden bakteereiden kantajia löytyy myös suomalaisista koirista, ja vaikka asia on huolestuttava, esimerkiksi Kennelliitto hyväksyy MRSP-positiivisten narttujen pennuttamisen. Suurin syy multiresistenttien bakteerien kehittymiselle on liiallinen antibioottien käyttö. Ne voivat myös tarttua emokoiralta pennuille tai kypsentämättömän ravinnon (erityisesti raa'an broilerinlihan) kautta. Lisäksi bakteerit voivat levitä tartuntana.
Yksi Viipurin Koirat ry:n tuomana Suomeen saapunut koira paljastui hiljattain tällaisen multiresistentin bakteerin kantajaksi. Kun tieto tavoitti yhdistyksen, päätimme varmuuden vuoksi testata muutamia sijaiskodeissa asuvia koiria pistokokein ja selvittää bakteerien yleisyyttä viipurilaiskoirilla. Osa testatuista koirista todettiin valitettavasti ESBL- ja/tai MRSP-positiivisiksi. Yhdistys on päättänyt testauttaa kaikki tällä hetkellä kotihoidossa olevat koirat ennen uusiin koteihin luovuttamista. Selvitämme resistenttien bakteerien yleisyyttä Viipurin alueella ja mahdollisuuksia niiden testaamiseen tarhalla olevilta koirilta. Antibioottien tai muiden eläinten lääkinnässä tarvittavien aineiden käyttöä ei Venäjällä säännöstellä niin kuin Suomessa, mikä saattaa osaltaan edesauttaa resistenttien bakteerikantojen syntymistä. Vaikuttaakin siltä, että kantajuus on koirilla Venäjällä yleisempää kuin Suomessa. Resistenttien bakteerien määrä on nousussa myös Suomessa.
Perusterveelle koiralle ESBL tai MRSP ei onneksi ole vaarallinen eikä se välttämättä häiritse koiran elämää lainkaan, mutta koira voi tartuttaa sen muihin koiriin tai ihmiseen. MRSP on koiraspesifinen bakteeri, joten se ei tyypillisesti tartu koirasta ihmiseen, mutta sitä kantava koira voi tartuttaa muita koiria. MRSP vaatii tarttuakseen suoran iho- tai limakalvokontaktin eikä se tartu esim. ulosteen tai virtsan välityksellä. Usein jos yhdellä koiralla on MRSP, kaikki pitkään sen kanssa samassa taloudessa elävät koirat ovat myös MRSP-positiivia. Se voi myös olla vaikeiden ihosairauksien taustalla. ESBL voi tarttua koirasta myös ihmiseen ja tartunnan voi saada eritteiden (sylki, uloste, virtsa) välityksellä. ESBL voi aiheuttaa sekä ihmiselle että eläimelle mm. kroonisia virtsatietulehduksia. Koira saattaa myös ajan kuluessa puhdistua näistä bakteereista, mikäli se on perusterve eikä antibioottikuureja anneta. Ongelmia tulee silloin, kun ESBL- ja/tai MRSP-positiivinen koira sairastuu ja hoidot eivät enää auta. Näissä tilanteissa joudutaan joskus päätymään eutanasiaan, jos toimivaa lääkitystä ei ole.
Koiran eristämistä muusta maailmasta ei enää suositella, mutta multiresistenttiä bakteeria kantavan koiran ei kannata antaa seurustella pienten lasten tai sellaisten ihmisten tai eläinten kanssa, joiden immuunipuolustus on jonkin lääkityksen tai sairauden vuoksi heikentynyt. Kantajuus ei yleensä aiheuta ongelmia perusterveelle eläimelle itselleen, mutta tartuntavaaran takia siitä on aina ilmoitettava eläinlääkäriaikaa varatessa. Koiraa ei tarvitse eristää muusta perheestä, jos se on ollut jo pidemmän aikaa tekemisissä perheen muiden eläinten kanssa. Hyvän hygieniatason ylläpito on tärkeää: pissat ja kakat korjataan normaalisti, ja vahinkojen sattuessa sisälle alue on hyvä puhdistaa vielä mikrobeja tuhoavalla Virkon S -liuoksella tai vastaavalla. Lisäksi on erityisen tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta: kädet tulee pestä vedellä ja saippualla (sormien välejä ja kynnenalusia unohtamatta) aina koirakontaktin jälkeen. Käsidesin käyttöä ei normaaleissa kotioloissa suositella. Koiran suukottelua tulee myös välttää.
Yhdistys pyrkii jatkossa etsimään koteja vain MRSP- ja ESBL-testatuille koirille, eikä halua toiminnallaan edesauttaa multiresistenttien bakteerikantojen yleistymistä Suomessa. Viipurin Koirat ry suosittelee kaikkien yhdistyksen kautta tulleiden koirien testauttamista, vaikka koira olisi ollut oireeton. Positiivinen testitulos ei estä koiran normaalia elämää, mutta kantajuus on tärkeää tiedostaa. Negatiivisen testituloksen saanutta koiraa ei tarvitse tutkia enempää, mutta jatkosta tulee keskustella eläinlääkärin kanssa tapauskohtaisesti, mikäli testitulos on positiivinen. Ilmoitathan myös yhdistykselle, mikäli viipurilainen koirasi todetaan resistentin bakteerin kantajaksi. Bakteeri saattaa poistua koiran elimistöstä ajan myötä ja positiivisen tuloksen saaneelta koiralta kannattaa ottaa kontrollinäyte (aikaisintaan 4-6 viikon kuluttua edellisen näytteen ottamisesta). Puhdistumista voi pyrkiä edistämään välttämällä antibioottikuureja ja syöttämällä koiralle maitohappobakteereja, jotka vahvistavat sen suolistossa olevia hyviä bakteereja. MRSP:tä kantava koira saattaa hyötyä pesuista desinfioivalla shampoolla. Asiantuntijoiden mukaan tarvitaan kolme peräkkäistä negatiiivista näytettä ennen kuin voidaan todeta riittävällä varmuudella, että koira ei enää kanna bakteeria.
Toimintaohjeet pähkinänkuoressa:
- Jos luonasi asuu tällä hetkellä viipurilainen löytökoira, varaa sille eläinlääkäriltä aika MRSP- ja ESBL-testeihin.
- Noudata vastaanotolla eläinlääkäreiden antamia ohjeita. Osa eläinlääkäreistä voi mm. haluta, että mahdollista tartuntaa kantavan koiran kanssa odotetaan vastaanoton ulkopuolella tai karanteenitilassa.
- Muista huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja vahinkojen sattuessa desinfioi sisätilat.
- Koiraa ei tarvitse eristää muusta perheestä.
- Jos testitulos on negatiivinen, ei muita toimenpiteitä vaadita.
- Positiivisten testitulosten kanssa toimitaan aina tapauskohtaisesti. Keskustele asiasta koiraa hoitaneen eläinlääkärin kanssa ja ilmoita asiasta Viipurin Koirat ry:lle sähköpostitse info@viipurinkoirat.fi.
Suositeltavaa lukemista:
Evidensian tiedote, MRSP: http://www.evidensia.fi/hoitovinkit/koirat/antibiooteille-vastustuskykyi...
Eviran esite antibiooteista: https://www.evira.fi/globalassets/tietoa-evirasta/julkaisut/esitteet/ela...
MRSP, usein kysyttyä (EVIRA): https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/laakitsemin...
ESBL-bakteerit (EVIRA): https://www.evira.fi/elaimet/zoonoosikeskus/mikrobilaakeresistenssi/zoon...
ELT Merja Rantalan seminaariesitys: https://www.youtube.com/watch?v=dLspIJjaZY4
Ylläoleva tieto on lähetetty kaikille tämän vuoden (2017) puolella tulleiden koirien koteihin, koska kantajuutta on ilmennyt juuri tulleilla. Pitempään Suomessa olleiden koirien pistokoetestit ovat toistaiseksi olleet negatiivisia, mikä viittaa siihen, että bakteeri puhdistuu elimistöstä ajan myötä. Tartunnan voi kuitenkin saada uudelleen vaikkapa raa'asta broilerinlihasta.
Lisätietoja voit kysyä myös eläinlääkäriltäsi tai sähköpostitse seuraavilta hallituksen jäseniltä:
Tanja Liukkonen: tanja.liukkonen@viipurinkoirat.fi
Maija Sutela: maija.sutela@viipurinkoirat.fi