Miten koiralle valitaan sopiva koti?

Adoptioissa päämääränä on saattaa oikea koira ja perhe yhteen. Auttaa koiraa löytämään ikioma ihminen, luoda onnellisia loppuja. Pääsääntöisesti onnistumme siinä hyvin, ja kodinvaihtajien osuus adoptioista on vain kourallinen. Yhdistyksellämme on tarkka kaava adoptioprosessin suhteen, ja se vaatii koiravaraajalta melkoisen paljon työtä, että koira saadaan saateltua uuden elämänsä alkuun, ikiomaan kotiin. 

Hakemuksia kotia etsivistä koirista tulee vaihtelevasti viikonpäivästä, kuukaudesta ja vuodenajasta riippuen. Välillä hakemustulvaa on hyvinkin työlästä kahlata läpi, toisinaan taas on todella hiljaista, eikä hakemuksia tule kuin satunnaisia. Kaikki hakemukset käsitellään, mutta jokaiseen adoptiohakemuksen lähettäjään emme ota yhteyttä. Otamme yhteyttä sopivilta vaikuttaviin kotiehdokkaisiin sähköpostitse ja sovimme puhelinhaastattelun. Haastattelun tarkoituksena on selvittää, onko koti sitoutunut koiraan sekä mahdollisiin haasteisiin, joita koiran elämän aikana saattaa tulla vastaan. Koiran hankinta tulisi aina olla huolellisesti harkittu päätös, eikä hetken mielijohteesta tehty hätiköity ratkaisu. On muistettava, että suloinen pentu kasvaa aikuiseksi ja koira kulkee elämänkumppanina ihmisen vierellä jopa yli vuosikymmenen. Toisinaan joudumme viheltämään pelin poikki jo haastattelun alkuvaiheessa, joskus kotiehdokas perääntyy adoptiosta. Matkassa on monta muuttujaa. 

Viipurilaiset Rex, Vuk ja Manta sekä virolainen rescue Musi nauttimassa kotikoiran elämästä. 

Puhelinhaastattelun aikana keskustellaan samoista asioista, joihin hakija on vastannut jo hakemusta täyttäessään. Lisäksi keskustellaan koiran kouluttamiseen ja käyttäytymiseen liittyvistä asioista, jotta voidaan varmistaa koulutus koiraystävällisillä menetelmillä. Pidämme myös tärkeänä, että tuleva koti osaa lukea koiraa sekä etsiä tietoa ja apua oikeasta paikasta. Mikäli tiedämme koiralla olevan erityistarpeita, edellytämme myös kodilta ymmärrystä ja kokemusta asiaan liittyen. Tällainen erityistarve voisi olla esimerkiksi aralla koiralla, jota ohjatessa tulee osata lukea koiran eleistä se raja, mitä ei tule ylittää. Aralle koiralle tulee antaa runsaasti aikaa ja omistajan tulee olla kärsivällinen. Emme missään nimessä vaadi, että ’’peruskoiran’’ omistajalla tulisi olla kokemusta ja tietoa valtavasti. Edellytämme kuitenkin, että hakija osaa etsiä tietoa oikeasta paikasta ja on halukas opiskelemaan asioita. Onhan yhteiselo sekä koiralle että omistajalle huomattavasti mukavampaa, kun molemmat osaavat tulkita toisiaan!

 

Viipurilainen Tomppa on nykyisin leikkisä kotikoira!

Haastattelu kestää aina tunnista jopa kahteen ja puoleen tuntiin. Parhaimmillaan olen puhunut kotiehdokkaan kanssa lähes kolme tuntia. Kotiehdokasta pyydetään varaamaan puheluun runsaasti aikaa, ja toivomme myös samassa taloudessa asuvien muiden aikuisten osallistuvan keskusteluun. Välillä koulutusasioista keskustelu vie kauan, etenkin jos kotiehdokas on hankkimassa ensimmäistä omaa koiraa. Erityisesti tällöin vinkkaamme myös itseopiskelumateriaalia aiheesta luettavaksi – onhan koiran tuloon syytä valmistautua hyvin. 

Viipurilainen Sissi onnellisena omassa kodissaan!     

Valikoimme koiralle aina kodin, jonka uskomme vastaavan sen tarpeita parhaiten. Emme myöskään halua, että koti adoptoi itselleen liian haasteellisen koiran. Tarkoitushan edelleenkin toimia välikätenä oikean kodin ja koiran yhteen saattamisessa. Välillä kotiehdokas saattaa pettyä, kun hakemukseen nimettyä koiraa ei annetakaan hänelle adoptoitavaksi. Kaikki koirat eivät voi asua kerrostalossa vilkkaalla asuinalueella ja toiset taas eivät pärjää ilman koirakaverin tuomaa turvaa. Etsimällä koiralle sopivan kodin ennaltaehkäisemme kodinvaihtajien määrää. Kodinvaihtajat kuormittavat yhdistystä ja aiheuttavat lisätyötä. Välillä se tarkoittaa resurssien paukkumista äärirajoille, koska usein kodilla on kiire päästä koirasta eroon ja hoitopaikka olisi löydyttävä heti. Vapaaehtoistyötä tekevällä yhdistyksellä ei kuitenkaan ole tällaiseen aina mahdollisuutta. 

Viipurilainen Kasper-poika nauttii mökkeilystä!

Sopivan koiran valinnassa otamme huomioon myös taloudessa jo valmiiksi asuvat koirat. Tästä johtuen emme esimerkiksi luovuta saman ikäistä ja samaa sukupuolta olevaa koiraa toisen kaveriksi, vaan edellytämme pääsääntöisesti samaa sukupuolta oleville koirille vähintään kahden vuoden ikäeroa. Edellytämme myös, että vastakkaista sukupuolta olevista koirista vähintään toinen on leikattu. Kodin tulee myös ymmärtää, että uuden karvaisen perheenjäsenen saapuessa on tilanne toisinaan myös jo taloudessa valmiiksi olevalle koiralle jännittävä elämänmuutos. Aina koirat eivät olekaan heti parhaita kavereita keskenään. Uuden perheenjäsenen saapuminen vaatii kaikilta osapuolilta aikaa sopeutua muutokseen.

Kun asiat ovat sekä kodin että yhdistyksen puolelta selvät, voidaan adoptiosopimukset allekirjoittaa. Allekirjoittamalla sopimukset koti sitoutuu noudattamaan siinä nimettyjä ehtoja. Kun koiran hankinta ja valinta on tehty huolellisesti, ja uuden perheenjäsenen saapuminen on harkittu tarkkaan, ovat riskit epäonnistuneelle adoptiolle pienet. Jokaisen adoption kohdalla toivomme koiralle ja sen perheelle monia onnellisia vuosia yhdessä. Koirat on jo hylätty tarhalle kerran, joten jokainen niistä ansaitsee onnellisen päätöksen tarinalleen.

…ja he elivät elämänsä onnellisina loppuun asti, The End.

Vuk ja kissakaveri Viuhti tyytyväisinä päiväunilla oman kodin lämmössä.

Teksti: Jessica Ahonen