Kotihoitajan onnet ja onnettomuudet

Yhdistyksellämme on jatkuvasti lukuisia koiria kotihoidossa. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kotihoitaja sitoutuu pitämään kotia etsivää koiraa luonaan niin kauan, että sille löytyy oma koti. Joskus se tarkoittaa päiviä, joskus kuukausia, joskus jopa yli vuoden. Sinä aikana hoitajan tulee pitää koiraa kuin omaansa: ulkoiluttaa, aktivoida, tarpeen vaatiessa myös kouluttaa ja käyttää eläinlääkärissä.

Millaisia ovat kotihoitajamme? Aivan tavallisia, koirarakkaita ihmisiä. Käytännössä jonkinlaista koirakokemusta tulee olla ennestään, mutta omaa koiraa ei tarvitse olla. Usein onkin tarve juuri sellaisille paikoille, joissa ei asu muita eläimiä. Erityisesti aikuisia koiria on helpompi sijoittaa koirattomaan kotiin, koska aina ei tiedetä etukäteen, miten hyvin koira tulee toisten koirien kanssa toimeen kotiuduttuaan.

Mutta lapset tai omat eläimet eivät silti ole minkään sortin este: tärkeintä on oikea asenne ja halu auttaa. Asumismuotokin voi olla vaikka kerrostalo kaupungissa – hoitopaikkaan pyritään aina sijoittamaan sellainen koira, jonka oletamme sopeutuvan tarjolla olevaan hoitopaikkaan ja asuinympäristöön. Usein kerrostalossa asumaan oppinut koira löytää kodinkin suhteellisen nopeasti, sillä iso osa kodeista on myös tarjolla kerrostalosta. Sama pätee kissojen kanssa: meiltä tiedustellaan usein koiria kissallisiin koteihin, ja jos koira on jo kotihoitopaikassa tottunut kissoihin, on sen sijoittaminen kissakotiin turvallisempaa kuin suoraan tarhalta.

Kotihoitokoiran voi ottaa kerran, tai sijaiskotina toimimisesta voi tehdä itselleen pidempiaikaisen tavan auttaa. Osa kotihoitajistamme on toiminut pitkään apunamme ja auttanut omaan kotiin useita koiria. Osa kokeilee kerran ja toteaa, että homma olikin yllättävän työlästä. Ja osa ihastuu hoitokoiraansa niin, että hoitopaikka muuttuukin koiran omaksi kodiksi.

Itselläni on ollut kolmisenkymmentä hoitokoiraa Viipurista. Suurin osa on tullut suoraan tarhalta, mutta joukkoon on mahtunut myös koiria, jotka ovat syystä tai toisesta joutuneet vaihtamaan kotia Suomessa. Muutama on ollut meillä vain päivän tai pari, ja vastaavasti muutama on ollut lähes vuoden.

Jokaiseen uuteen koirapersoonaan tutustuminen on oma tarinansa. Reippaimmat sopeutuvat hetkessä ja yleensä myös löytävät kodin varsin nopeasti. Arkojen tai jonkin ongelmakäytöksen muodostaneiden koirien kanssa joutuu tekemään enemmän työtä ja myös sopivan kodin löytäminen niille vie aikansa. Mutta joka kerta on yhtä palkitsevaa nähdä, miten arka koiraa hiljalleen uskaltautuu ulos kuorestaan, tai miten aiemmin huonoja kokemuksia ihmisistä saanut koira alkaa luottamaan. Toki on myös niitä heikompia hetkiä, kun asiat eivät edistykään siihen tahtiin kuin ajatteli, tai kun koiran terveysongelmat tai pelkotilat tuntuvat ottavan liian ison roolin sen elämässä. Siltikään en halua olla auttamatta, sillä jokainen koira opettaa, ja jokainen koira ansaitsee mahdollisuutensa.

Iso osa hoitokoirista on pentuja tai nuoria koiria. Silloin tulee varautua siihen, mihin aina nuorten koirien kanssa: jyrsittyihin maton kulmiin, revittyihin tyynyihin, pissalammikoihin ja kakkakasoihin. Osa oppii sisäsiistiksi nopeasti ja osalla se kestää. Yksinjäämistä joutuu jokaisen koiran kanssa harjoittelemaan alkeista lähtien, samoin suurin osa tarvitsee opastusta hihnassa kulkemiseen. Paljon on koirilla ja meillä aina ihmeteltävää.

Mutta kotihoitajana toimiminen on myös hyvin palkitsevaa: vaikka luopumiseen liittyy aina haikeutta, olen joka kerta kuitenkin hyvin onnellinen siitä, että saatoin tutustua jälleen yhteen mainioon koiraan ja saatella sen kohti lopullista kotiaan. Jokaisen koiran mukaan lähtee pala sydäntä. Ja jokaisen koiran kohdalla toivoo koko sydämestään, että uusi omistaja osaa arvostaa koiraa juuri sellaisena kuin se on, ja tarpeen vaatiessa tehdä kaikkensa yhteiselämän onnistumiseksi. Yhdistyksen aktiivit ja yhdistyksen ongelmakoirakouluttaja kyllä neuvovat aina, kun tarvitsee. Ja onneksi lähes kaikki uudet omistajat jaksavatkin nähdä aikaa ja vaivaa, jotta koiran sopeutuminen sujuisi.

Yhdistyksemme tarvitsee jatkuvasti uusia kotihoitajia. Jos olet kiinnostunut auttamaan koditonta koiraa uuden elämän alkuun Suomessa, lue lisää täältä ja täytä lomake. Haastattelemme sopivat kotihoitajaehdokkaat ja pohdimme vielä yhdessä puhelimessa, onko kotihoitajana toimiminen juuri sinulle sopiva tapa auttaa.

Lopuksi vielä lämmin kiitos kaikille nykyisille kotihoitajillemme! Te olette koirille korvaamattoman tärkeä ponnahduslauta matkalla onnelliseen elämään omassa kodissa <3.

P.S. Tällä hetkellä meillä etsii kotia ihana, iloinen Becky-tyttö :)

Becky13.jpeg

Becky20.jpeg