Arkisto

Tiedote 21.6.2017: Multiresistentit bakteerit MRSP ja ESBLA

  21.6.2017

Multiresistentit bakteerit ovat maailmanlaajuinen ongelma, joka koskettaa niin eläimiä kuin ihmisiä, ja ne tulevat jatkossa yleistymään. Koirien tyypillisimmät multiresistentit bakteerit ovat MRSP (metisilliiniresistentti Stafylococcus pseudentermedius), joka vastaa ihmisten sairaalabakteeria MRSA:ta ja ESBL, joka on suolistobakteereille (koirilla tyypillisesti E.coli) kehittyvä ominaisuus. Näiden bakteereiden kantajia löytyy myös suomalaisista koirista, ja vaikka asia on huolestuttava, esimerkiksi Kennelliitto hyväksyy MRSP-positiivisten narttujen pennuttamisen. Suurin syy multiresistenttien bakteerien kehittymiselle on liiallinen antibioottien käyttö. Ne voivat myös tarttua emokoiralta pennuille tai kypsentämättömän ravinnon kautta. Lisäksi bakteerit voivat levitä tartuntana.

Yksi Viipurin Koirat ry:n tuomana Suomeen saapunut koira paljastui hiljattain tällaisen multiresistentin bakteerin kantajaksi. Kun tieto tavoitti yhdistyksen, päätimme varmuuden vuoksi testata muutamia sijaiskodeissa asuvia koiria pistokokein bakteerien varalta. Osa testatuista koirista todettiin valitettavasti ESBL- ja/tai MRSP-positiivisiksi. Yhdistys on päättänyt testauttaa kaikki tällä hetkellä kotihoidossa olevat koirat ennen uusiin koteihin luovuttamista. Selvitämme resistenttien bakteerien yleisyyttä Viipurin alueella ja mahdollisuuksia niiden testaamiseen tarhalla olevilta koirilta. Antibioottien tai muiden eläinten lääkinnässä tarvittavien aineiden käyttöä ei Venäjällä säännöstellä niin kuin Suomessa, mikä saattaa osaltaan edesauttaa resistenttien bakteerikantojen syntymistä.

Perusterveelle koiralle ESBL tai MRSP ei onneksi ole vaarallinen eikä se välttämättä häiritse koiran elämää lainkaan, mutta koira voi tartuttaa sen muihin koiriin tai ihmiseen. MRSP on koiraspesifinen bakteeri, joten se ei tyypillisesti tartu koirasta ihmiseen, mutta sitä kantava koira voi tartuttaa muita koiria. MRSP vaatii tarttuakseen suoran iho- tai limakalvokontaktin eikä se tartu esim. ulosteen tai virtsan välityksellä. Usein pitkään samassa taloudessa elävillä koirilla on MRSP. Se voi myös olla vaikeiden ihosairauksien taustalla. ESBL voi tarttua koirasta myös ihmiseen ja tartunnan voi saada eritteiden (sylki, uloste, virtsa) välityksellä. ESBL voi aiheuttaa sekä ihmiselle että eläimelle mm. kroonisia virtsatietulehduksia. Koira saattaa myös ajan kuluessa puhdistua näistä bakteereista, mikäli se on perusterve eikä antibioottikuureja anneta. Ongelmia tulee silloin, kun ESBL- ja/tai MRSP-positiivinen koira sairastuu ja hoidot eivät enää auta. Näissä tilanteissa päädytään yleensä eutanasiaan, koska toimivaa lääkitystä ei ole.

Koiran eristämistä muusta maailmasta ei enää suositella, mutta multiresistenttiä bakteeria kantavan koiran ei kannata antaa seurustella pienten lasten tai sellaisten ihmisten tai eläinten kanssa, joiden immuunipuolustus on jonkin lääkityksen tai sairauden vuoksi heikentynyt. Kantajuus ei yleensä aiheuta ongelmia perusterveelle eläimelle itselleen, mutta tartuntavaaran takia siitä on aina ilmoitettava eläinlääkäriaikaa varatessa. Koiraa ei tarvitse eristää muusta perheestä, jos se on ollut jo pidemmän aikaa tekemisissä perheen muiden eläinten kanssa. Hyvän hygieniatason ylläpito on tärkeää: pissat ja kakat korjataan normaalisti, ja vahinkojen sattuessa sisälle alue on hyvä puhdistaa vielä mikrobeja tuhoavalla Virkon S -liuoksella tai vastaavalla. Lisäksi on erityisen tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta: kädet tulee pestä vedellä ja saippualla (sormien välejä ja kynnenalusia unohtamatta) aina koirakontaktin jälkeen. Käsidesin käyttöä ei normaaleissa kotioloissa suositella. Koiran suukottelua tulee myös välttää.

Yhdistys pyrkii jatkossa etsimään koteja vain MRSP- ja ESBL-testatuille koirille, eikä halua toiminnallaan edesauttaa multiresistenttien bakteerikantojen yleistymistä Suomessa. Viipurin Koirat ry suosittelee kaikkien yhdistyksen kautta tulleiden koirien testauttamista, vaikka koira olisi ollut oireeton. Positiivinen testitulos ei välttämättä estä koiran normaalia elämää, mutta kantajuus on tärkeää tiedostaa. Negatiivisen testituloksen saanutta koiraa ei tarvitse tutkia enempää, mutta jatkosta tulee keskustella eläinlääkärin kanssa tapauskohtaisesti, mikäli testitulos on positiivinen. Ilmoitathan myös yhdistykselle, mikäli viipurilainen koirasi todetaan resistentin bakteerin kantajaksi.

Toimintaohjeet pähkinänkuoressa:

- Jos luonasi asuu tällä hetkellä viipurilainen löytökoira, varaa sille eläinlääkäriltä aika MRSP- ja ESBL-testeihin.

- Noudata vastaanotolla eläinlääkäreiden antamia ohjeita. Osa eläinlääkäreistä voi mm. haluta, että mahdollista tartuntaa kantavan koiran kanssa odotetaan vastaanoton ulkopuolella tai karanteenitilassa.

- Muista huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja vahinkojen sattuessa desinfioi sisätilat.

- Koiraa ei tarvitse eristää muusta perheestä.

- Jos testitulos on negatiivinen, ei muita toimenpiteitä vaadita.

- Positiivisten testitulosten kanssa toimitaan aina tapauskohtaisesti. Keskustele asiasta koiraa hoitaneen eläinlääkärin kanssa ja ilmoita asiasta Viipurin Koirat ry:lle sähköpostitse info@viipurinkoirat.fi.

Suositeltavaa lukemista:

Evidensian tiedote, MRSP: http://www.evidensia.fi/hoitovinkit/koirat/antibiooteille-vastustuskykyi...

Eviran esite antibiooteista: https://www.evira.fi/globalassets/tietoa-evirasta/julkaisut/esitteet/ela...

MRSP, usein kysyttyä (EVIRA): https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/laakitsemin...

ESBL-bakteerit (EVIRA): https://www.evira.fi/elaimet/zoonoosikeskus/mikrobilaakeresistenssi/zoon...

ELT Merja Rantalan seminaariesitys: https://www.youtube.com/watch?v=dLspIJjaZY4

Ylläoleva tieto on lähetetty kaikille tämän vuoden puolella tulleiden koirien koteihin, koska tartuntoja on ilmennyt juuri tulleilla. Pitempään Suomessa olleiden koirien pistokoetestit ovat toistaiseksi olleet negatiivisia, mikä viittaa siihen, että bakteeri puhdistuu elimistöstä ajan myötä.

Lisätietoja voit kysyä myös eläinlääkäriltäsi tai sähköpostitse seuraavilta hallituksen jäseniltä:

Tanja Liukkonen: tanja.liukkonen@viipurinkoirat.fi

Maija Sutela: maija.sutela@viipurinkoirat.fi

 

Suomeen saapuneet koirat 8.6.

  16.6.2017

Viime viikolla omiin koteihin matkasivat Metka, Ivana, Halle, Veikko, Melanie ja Harpo. Hoitopaikkoihin pääsivät pieni Cara-tyttö, Uma, Yoshi, Valpu, Pinto, Elmo, Lancelot, Marina, Hadi, Hipster, Kasja, Neppi, Raksu, Santeri, Alba ja Manju.


Alba


Elmo


Halle


Harpo


Lancelot


Melanie


Metka


Yoshi


Pinto

 

Suomeen saapuneet koirat 31.5. ja 1.6.

  7.6.2017

Viime viikolla seitsemän onnekasta koiraa jätti tarhaelämän taakseen. Pennut Trista ja Miriam pääsivät muuttamaan suoraan omiin koteihinsa. Nuorta Dylania oli myös oma perhe vastassa. Nuori aikuinen Samira ja Lise-tyttö Olgan tarhalta pääsivät hoitopaikkoihin. Suurimpana ilonaiheena oli kummikoiraveljesten Tatun ja Toton pääseminen hoitopaikkaan monen tarhalla vietetyn ankean vuoden jälkeen!


Tatu ja Toto


Miriam


Trista


Dylan


Lahjoituksia Viipuriin.

 

Kesäksi Suomeen -kotihoitajahaku

  30.5.2017

Monen monta karvakorvaa odottaa omaa kotia tarhalla. Haemme nyt vastuuntuntoisia ja sitoutuneita kotihoitopaikkoja erityisesti pennuille. Kotihoitajana toimiminen on yksi arvokkaimmista tavoista auttaa Viipurin kodittomia koiria. Viime vuonna lähes puolet kodin saaneista koirista löysi sen kotihoitopaikan kautta.

Annamme kotihoitajillemme opastusta sekä tukemme tehtävään.

Mikäli kiinnostuit kotihoitajuudesta, löydät siitä lisätietoja täältä. Lue myös blogikirjoitus aiheesta!

 

Suomeen saapuneet koirat 24.5.

  29.5.2017

Keskiviikko 24.5. oli melkoisen lottopotin arvoinen päivä kaikkiaan kuudelle koiralle! Suomeen matkustivat pennut Sigma, Marley, Aurora, Taifun ja Taro sekä aikuinen karvaturri Remi. Sigma, Marley ja Remi pääsivät suoraan omiin koteihinsa, ja Aurora, Taifun ja Taro jatkavat kotien etsintää hoitopaikoista käsin.

Onnea uusiin koteihin ja kiitos kotihoitajille!

Sigma

Marley

Remi

Aurora

Taifun & Taro

 

Suomeen saapuneet koirat 17. ja 18.5.

  22.5.2017

Viime viikolla koiria saapui Suomeen kahden kuljetuksen verran. Keskiviikon kyydissä Suomeen pääsi 16-vuotias mummokoira Knopa. Knopan omistaja menehtyi eikä pientä vanhusta voitu sijoittaa tarhalle. Knopa sai ensin asua Irinalla kotona ennen kuin se sai kyydin Suomeen. Jalkavaivainen nuori Maisa-tyttö pääsi myös hoitopaikkaan ja saamaan kunnollista lääkäriapua. Kolmas kyytiläinen oli tarhalla jo pidempään asustanut arka Arina, joka pääsi vihdoin Suomeen hoitopaikkaan.

Torstaina omaan kotiin suoraan jatkoivat matkaansa pennut Bongo, Miu ja Nemela. Hoitopaikkaan pääsivät Drako, Carina ja Rosanna.


Knopa


Maisa


Arina elämänsä ehkä ensimmäisellä pesulla.


Ja sama tyttö hoitopaikan pihalla ihmettelemässä.


Bongo


Carina


Drako


Miu


Nemela


Rosanna

 

Suomeen saapuneet koirat 12.5.

  13.5.2017

Tämä toukokuinen viikko on erityinen paitsi siksi että sunnuntaina juhlitaan äitienpäivää, myös sen vuoksi että Suomeen saapui kaksi koirakyytiä! Perjantain ylimääräinen kuljetus tuli enemmän kuin tarpeeseen nyt kun Viipurin tarhoilla tuntuu olevan ennätyspaljon kodittomia koiria. Kaksi pentuikäistä tulokasta, Didi ja Yeti, pääsivät pois tarhaoloista ja jatkavat oman kodin etsintää hoitopaikoista käsin. Pitkä matka oli lapsosille raskas, mutta molemmat pennut olivat ystävällisiä ja herttaisia kohdatessaan hoitoperheensä. Toivottavasti ne omat loppuelämän koditkin löytyvät pian!

Monta vuotta tarhalla asunut Sabrina sai viimeinkin jättää koiratarhan aitauksen taakseen ja perjantaina neitiä oli vastassa ikioma perhe. Masurapsutukset kelpasivat kun touhukas tyttö pääsi tutustumaan uusiin ihmisiinsä. Herttainen Kaspar pääsi myös oman perheensä huomaan ja jaksoi vielä pitkän matkan jälkeenkin heiluttaa häntäänsä iloisesti. Suuri koiralauma kolealla tarhalla vaihtuu nyt oman kodin lämpöön ja rakkauteen.


Sabrina pääsi vihdoinkin oman perheen pariin!


Kaspar on nyt kotikoira.


Suloinen Yeti tutkailee uutta ympäristöä rauhallisesti.


Pieni Didi pääsi hoitomamman huomaan.

 

Helsinki Puppy Parade 28.5.

  10.5.2017

Viipurin Koirat on mukana pentuparaatilla, kun Puppy Parade järjestetään nyt jo neljännellä kerran Helsingin Kaivopuistossa! Viipurin Koirien aktiivit päivystävät paraatin ajan tapahtuman yhteyteen järjestetyllä kierrätyspisteellä, jossa vastaanotetaan käytettyjä ja käyttämättömiä koirien tarvikkeita sekä ruokaa ja muita lahjoituksia Viipurin kodittomille koirille.

Tuo siis pentusi tutustumaan toisiin koiriin ja koirarakkaisiin ihmisiin ja poikkea samalla myös kierrätyspisteellä!

aika: 28.5. klo 15–18
paikka: Kaivopuisto, Puistokatu, 00140 Helsinki

Facebook-tapahtuma.

Tapahtuman kotisivut ja ohjeet osallistujille.
 

 

 

Suomeen saapuneet koirat 10.5.

  10.5.2017

Keskiviikon kuljetus toi tullessaan kuusi väsynyttä ja onnellista matkalaista. Omaan kotiin suoraan pääsi aikuinen Wilma. Saigonin matka jatkuu pikaisen pyrähdyksen kautta hoitopaikasta omaan kotiin. Hoitopaikoista käsin oman kodin metsästystä jatkavat Lari, Maddox, Tundra ja Tinka.


Saigon ja Tundra


Lari


Tinka


Wilma


Maddox

 

Suomeen saapuneet koirat 4.5.

  9.5.2017

Kuuden entisen kodittoman elämän muuttui, kun kyyti toi ne Sipooseen torstai-iltana. Pennut Marlo ja Late pääsivät suoraan omiin koteihinsa, samoin kun pieni spanielityttö Klaara. Pennut Else, Li ja Yerik muuttivat hoitopaikkoihin ja jatkavat oman kodin metsästystä Suomesta käsin.


Li


Marlo


Yerik


Klaara


Else


Ruokalahjoituksia Viipuriin.

 

Huutokauppa Irinan tarhan klinikkarakennuksen hyväksi

  2.5.2017

Viipurin Koirien Facebook-huutokauppa ajalla 1.5.–14.5. Irinan tarhan klinikkarakennuksen hyväksi on käynnissä! Kuva-albumista löydät huutokaupan tuotteet, joissa mukana muun muassa runsaasti erilaisia reppuja ja laukkuja sekä huiveja. Liity siis Facebook-ryhmään ja tee hyvänmielen huutoja!

Huutokaupan tuotot ohjataan Irinan tarhan klinikkarakennuksen kustannuksiin. Klinikkaa varten on kerätty rahaa eettisinä joululahjoina sekä omana keräyksenään, mutta vielä tarvitsemme tukijoidemme apua, jotta tämä tarpeellinen ja toivottu rakennus saadaan valmiiksi. Rakentaminen on jo hyvällä mallilla, mutta vielä kesken. Valmistuessaan klinikka antaa koirille mahdollisuuden parempaan terveydenhuoltoon. Enää ei tarvitsisi tehdä sterilointeja tarhan käytävällä ja koirat pääsisivät toipumaan operaation tai muun hoidollisen syyn takia rauhalliseen ja puhtaaseen tilaan.

Voit lukea lisää Irinan klinikkarakennuksesta täältä.
 

 

 

Suomeen saapuneet koirat 27.4.

  30.4.2017

Viime torstaina Suomen kamaralla tassutteli ensimmäistä kertaa neljä ihmeissään olevaa koiraa. Pennut Marisa ja Laku pääsivät suoraan omistajiensa syleilyyn. Aikuinen Katinka pääsi hoitopaikkaan. Ewan-poika Olgan tarhalta jätti myös viimeisenä veljessarjasta tarhan taakseen ja pääsi hoitopaikkaan.


Laku


Marisa


Katinka


Ewan

 

Pages