Matilda

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: siro keskikokoinen (alle 20 kg)
Syntymäaika: 11/2022
Tautitestattu: 3/2024
Sijainti: Tampere, Suomi

30.3.2024
Matilda valikoitui yhdeksi niistä koirista, joilta tutkittiin rabiesvasta-ainetasot pistokokeella Suomeen tullessa. Matildan vasta-ainetasot olivat riittävällä tasolla tarjotakseen suojan tartuntaa vastaan. 

Matilda saa todistuksen tutkimuksesta mukaansa omaan kotiin. 

22.3.2024
Viikko on kulunut siitä, kun Matilda jätti kuraisen tarhan taakseen ja matkasi Suomeen. Matildasta on paljastunut yllättävän reipas ja utelias pikkuinen.

Ei olisi heti uskonut, että tarhalle kauhusta kankeana päätynyt Matilda sopeutuisi uuteen hoitopaikkaansa näin nopeasti. Kotihoitaja odotti varovaista ja epävarmaa tyttöä hoitoon, mutta jo yhdessä yössä Matildasta kuoriutuikin iloinen häntää heiluttava pusuttelija, joka käpertyy mielellään kainaloon saakka. Matilda, tutummin Tilda, vaikuttaa kiintyvän omiin ihmisiinsä nopeasti eikä ole arastellut myöskään miespuolista hoitajaansa.

Tilda asustaa tällä hetkellä kerrostalossa kahden aikuisen taloudessa. Kaverinaan sillä on rauhallinen ja lempeä vanhempi uroskoira, joka on ollut Tildalle suurena tukena. Tilda matkasi Tampereelle yhteiskyydillä vanhan tarhakaverinsa kanssa ja kun kaveri jäi kyydistä, pääsi Tildalta musertavan kuuloinen itku. Kun Tilda sitten hoitopaikan pihassa tapasi uuden koirakaverinsa, ei sen onnesta meinannut tulla loppua. Jo ensimmäisenä iltana Tilda olisi hukuttanut koirakaverinsa pusuihin ja yhteiselo onkin sujunut hienosti. Resurssien puolustamista ei ole ainakaan vielä esiintynyt ja lelutkin on jo uskallettu hakea takaisin sisälle parvekkeelta. Sepäs vasta olikin Tildan mielestä mukavaa!

Kotihoitajiinsa Tilda on suhtautunut avoimen luottavaisesti ja se onkin hyvin hellyydenkipeä tyttö. Yöt Tilda nukkuu hoitajien välissä ja keskeyttää hoitotätinsä etätyöt aika ajoin, kun halipula ja tarve kiivetä syliin iskee. Näin hellyttävää tyttöä saa hakea! Vieraat ihmiset jännittävät Tildaa alkuun, mutta yleensä uteliaisuus vie voiton ja hetken kuluttua Tilda käy jo nuuhkimassa vieraiden naamaa ja hakeutuu silitettäväksi.

Vaikka Tilda on osoittautunut reippaammaksi kuin oletettiin, jotkut asiat jännittävät sitä vielä. Haukkuvat koirat pelottavat Tildaa ja saattavat lenkillä johtaa siihen, että Tilda lähtee nelivedolla kotia kohti. Hoitotoimenpiteiden tekeminen on pelottavaa ja etenkin kynsisakset ovat kauhein vekotin, jonka Tilda tietää. Kynsisaksiin on tutustuttu hyvin pienin askelin ja niitä on jo haisteltu ja maisteltu, mutta kynsiä ei vielä ole saatu leikattua. Televisioon Tilda on jo ehtinyt tottumaan, mutta esimerkiksi imuri, pesukone ja sähkövatkain kauhistuttavat Tildaa.

Lenkkeily rauhalliseen aikaan sujuu hyvin myös taajama-alueella, missä Tilda nyt asuu. Vilkkaimpaan aikaan ulkoilua on toistaiseksi vältelty, jotta kierrokset eivät nousisi liikaa. Riistaviettisyyttä on esiintynyt ja sekä linnut että rusakot kiinnostaisivat Tildaa kovasti. Sisäsiisteyttä yhä harjoitellaan. Auton takakontissa matkustaminen synnyttää Tildalle paniikin ja se alkaa voimaan huonosti. Takapenkillä, ihmisen kyljessä kiinni ollessa, matkustaminen on kuitenkin sujunut hyvin.

Tilda on leikkisä ja elämäniloa täynnä. Se on kiltti, utelias ja lempeä tyttö ja rakastaa hellyyttä. Kotihoitaja on jo useampaan otteeseen herännyt keskellä yötä, kun Tilda häntää iloisesti heiluttaen tökkii tätä tassulla naamaan, hei auttaisitko ylös! Sinne päästyään se käpertyy onnellisena ihan kylkeen kiinni ja nukkuu levollisesti. Ihana pikkuinen.

Tilda voisi rauhallisella alueella pärjätä myös ainoana koirana, mutta kiva koirakaveri toisi sille varmasti suunnattomasti iloa. Asuinmuodon suhteen Tilda ei myöskään ole hirvittävän nirso. Kerrostalossa se on toisinaan innostunut tuijottelemaan ikkunasta ja haukkumaan kadulla käveleville ihmisille ja koirille, joten uudessa kodissa äänenkäytön tulee kuitenkin olla jokseenkin sallittua, vaikka Tilda ei mitenkään älyttömästi haukukaan. Kissatalouteen Tildaa ei tällä hetkellä uskalleta ajatella.

16.3.2024
Suloinen Matilda pääsi jatkamaan kodin etsimistä Suomeen. Neiti odottaa kotiehdokkaita Tampereella.

Matildan yhteyshenkilönä toimii Jonna.

10.3.2024
Matildalle on luvassa hoitopaikka Suomesta! Ennen Suomeen matkustamista Matilda kävi tautitesteissä. Kaikki kahdeksan vektorivälitteistä tautia olivat negatiivisia.

Tutkitut taudit olivat anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi, Mycoplasma haemocanis sekä ihomato Dirofilaria repens ja sydänmato Dirofilaria immitis.

27.1.2024
Sirokokoinen Matilda on asunut tarhalla puoli vuotta ja olisi jo valmis löytämään oman kodin.

Tapasimme Matildan ensimmäisen kerran heinäkuun lopussa. Olimme juuri itsekin saapuneet Elenan tarhalle, kun tämä pysäytti oman autonsa tien sivuun ja saapui paikalle. Elenalla oli kyydissään kaksi uutta koiraa, joista isompi läähätti takapenkillä ja pelokkaampi, Matilda, kyhjötti surkeana takakontissa.

Elena kertoi Matildan olevan peräisin Svetogorskista ja asuneen lähellä häntä. Matildalla oli koti, mutta naapureiden mukaan omistaja heitti Matildan toistuvasti ulos koiran jäädessä aina pyörimään rappukäytävän lähistölle. Naapurit kertoivat lisäksi kuulleen asunnosta usein koiran itkua. Kun Matilda sitten alkoi viettää aikaa myös Elenan rapun edessä, päätti Elena ottaa sen luokseen.

Saapuessaan tarhalle Matilda oli hyvin peloissaan. Se oli kauhusta kankeana ja huolestuneet silmät liikkuivat suurina puolelta toisella korvien kuulostellessa takana pauhaavan tarhan pelottavia ääniä. Jalat eivät kantaneet ja pieni pelokas tyttö lähti sylikyydillä kohti tarhan portteja.

Syyskuussa Matilda on jo paljon reippaampi. Se on kiinnostunut vieraista, jopa ilahtunut. Tytön saa helposti valjaisiin ja Matilda kulkee omin jaloin uteliaana tutkimassa tienvarren kasvillisuutta. Sylissä se istuu nätisti, mutta kuvissa näkyy huolestunut silmäpari, sillä kamera ja siitä kuuluva ääni saavat Matildan epävarmaksi.

Matildalla on ohut karva ja se on asunut tähän saakka lämpimämmässä pentutalossa jakaen aitauksen muiden nuorten kanssa. Elenan mukaan Matildalla olisi ollut löytöhetkellä ikää alle vuoden, mutta tarkempaa tietoa asiasta ei ole. Vaikka Matilda paljastui alkushokin jälkeen ihmisiin tottuneeksi koiraksi, saattaa sen perusluonteessa silti olla varovaisuutta eikä kovin vilkas koti vilkkaassa asuinympäristössä ole sitä varten. Matildan toiveissa olisi koirakaveri ja koti rauhalliselta seudulta, rauhallinen taajama voisi sopia sille hyvin.

Viipurin koirat - Matilda 29.7.2023

Matilda tautitestataan 8 vektorivälitteisen taudin varalta ennen Suomeen tuloa ja sen tiedot lisätään Ruokaviraston koirarekisteriin. Matildan kodinetsintää hoitaa Viipurin Koirat ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 22917870.

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.