Suljetko silmäsi? Asiaa pentutehtailusta

Pienet nappisilmät tuijottavat kuvassa anovasti, vaaleanpunainen rusetti on aseteltu söpösti koiran päälaelle. Kaikki tarvittava on ilmoituksen mukaan kunnossa ja koira voisi muuttaa heti omaan kotiin, hintakaan ei päätä huimaa. "Olisiko tässä meille uusi perheenjäsen?", miettii moni perhe iltaisin selaillessaan myytävien koirien ilmoituksia.

Näitä ilmoituksia ovat internetin kauppapaikat pullollaan - usein pieniä, ihania koiria, jotka etsivät kotia. Teksti saattaa olla ainakin osittain käännetty Googlen kääntäjällä, mutta moni ohittaa tämän seikan yllättävän kevyesti. Ilmoituksesta ei selkeästi selviä, onko koira Suomessa. Joskus ensimmäisen yhteydenoton aikana tulee ilmi, että koira on ulkomailla, mutta kaikki tarvittavat tuontiasiat ovat myyjän mukaan kunnossa. Joskus kuitenkaan ulkomainen syntyperä ei selviä vielä silloinkaan kun koira haetaan kotiin.

Suomessa olevasta pienestä, paperillisesta rotukoirasta joutuu maksamaan yli 1000 euroa, muotiroduissa hinta kipuaa jopa yli 2000 euron. Sekarotuisetkin pienten koirien pennut ovat useita satasia hinnaltaan. Pentujen korkea hinta Suomessa houkuttaakin helposti tukemaan pentutehtailua rajojemme ulkopuolella. Esimerkiksi Venäjältä ja muista Itä-Euroopan maista tuodaan koiria Suomeen rokottamattomina ja väärennetyillä papereilla pentutehtailun, myyjien rahanhimon ja ostajien välinpitämättömyyden seurauksena. Pentutehtailun määrä kasvaakin vuosi vuodelta vauhdilla, sillä rikollisliigat ovat tiedostaneet siihen liittyvät pienet riskit esimerkiksi huumekauppaan verrattuna, mutta tulot siitä ovat silti huomattavan suuria.

Pentutehtailun määritelmä on yksinkertaisesti sanottuna: säännöllistä eläinten kasvattamista rahan takia, jolloin eläinten hyvä hoito laiminlyödään mahdollisimman suuren voiton takaamiseksi. Ei kuulosta hirveän hyvältä, eihän?
Pentutehtailua tulee olemaan niin kauan kun sille on kysyntää.
Eläinsuojeluyhdistykset ympäri maailman puhuvat pentutehtailusta, mutta silti yllättävän moni koiranostaja ei ole pentutehtailusta kuullutkaan tai osannut tulkita varoitusmerkkäjä tällaisesta toiminnasta oikein. Lisää pentutehtailusta voit lukea esimerkiksi SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton Halpa koira -sivuilta.

Miten tämä sitten liittyy Viipurin Koirat -yhdistyksen toimintaan?
Viipurissa Olga sai aivain hiljaittain avunpyynnön toisilta eläinsuojelijoilta. Pentutehtailijan luota oli pelastettu yhteensä 44 koiraa. Valtaosa näistä oli yorkshirenterriereitä, mutta joukossa oli myös muutamia sekarotuisia pikkukoiramixejä. Kaksi näistä onnekkaista pelastetuista sekarotuisista päätyi Olgan luokse odottamaan parempaa elämää ja matkalippua Suomeen. Pojat saivat nimekseen Chizhik ja Stepa.
Molemmat pojat ovat onneksi reippaita, mutta sisäsiisteydestä niillä ei ole vielä hajuakaan. Todennäköisesti poikien liikkuminen on rajoitettu hyvin pieneen häkkiin ilman ulkoilu- tai jaloittelumahdollisuuksia, jolloin ne ovat joutuneet tekemään kaikki tarpeensa sisätiloihin.

Viipurin Koirat ry vastustaa pentutehtailua eikä halua tukea pentutehtailuun liittyvää toimintaa koskaan. Valitettavasti Venäjällä on arkipäivää kääpiökoiria kasvattaneiden pentutehtaiden paljastuminen ja aina välillä tarhanpitäjille tulee kyselyjä siitä, voivatko he auttaa majoittamaan pentutehtaista huostaanotettuja koiria.

Termit rescuekoira ja pentutehtailu tuntuvat välillä menevän hyvinkin herkästi saman otsikon alle. Rescuetoiminnan ydinajatus on auttaa jo olemassa olevia kodittomia koiria, ovat ne sitten eläneet kadulla ennen tarhalle tuloa tai joutuneet omistajansa hylkäämäksi, eikä tuottaa maailmaan yhtään lisää "mahdollisimman hyvin kaupaksi meneviä nappisilmiä" tai muitakaan koiria. Toisin kuin pentutehtailussa, rescuetoiminnassa ei tavoitella hyötyä koirien terveyden kustannuksella.
 

Venäjältä Suomeen edelleen välitettäväksi tuodulla koiralla tulee olla EU-rajaeläinlääkärin leimaama CVED (yleinen eläinlääkinnällinen tuloasiakirja). CVED-todistus takaa, että tuontiehdot ovat täyttyneet ja koira on laillisesti siirretty Suomeen.

Mikäli olet sattunut ostamaan koiran kevään 2016 jälkeen Venäjältä ja koira on tuotu sinulle Suomeen asti, eikä sen mukana ole tullut CVED-todistusta, saattaa sinulla olla kotona pentutehtailun uhri. Venäjältä tulevan koiran tulee olla vähintään 15 viikon ikäinen, sillä tulee olla mikrosiru, sen on oltava rokotettu rabiesta vastaan ja sen on tullut saada ekinokokkilääkitys ennen lähtöä. Jos koira on tuotu laittomasti Suomeen ja tämä todetaan Suomen puolella, ovat vaihtoehtoina karanteeni, koiran palautus Venäjälle tai lopetus omistajan kustannuksella. Valitettavasti yhdistyksemme saa varsin usein puheluita hätääntyneiltä koiranomistajilta, jotka etsivät apua laittomasti maahantuodun pennun palauttamiseen Venäjälle. Halpakin koira saattaa siis tulla kalliiksi, sillä laittoman tuonnin lisäksi pentutehtailtu koira saattaa olla hyvinkin sairas.

Lisää tuontivaatimuksista EU:n ulkopuolisista sekä EU-maista voit lukea Eviran sivuilta.

Älä tue pentutehtailua kotimaassa tai ulkomailla!
Tarjoa koti kodittomalle, kulkurista saa hyvän kaverin!