Mitä kuuluu Svetogorskiin?

Muistanette vielä, kuinka viime vuonna keräsimme rahaa tukeaksemme Svetogorskiin rakennettavaa Elenan tarhaa. Jo ennen rakentamiseen liittyvän yhteistyön aloittamista yhdistys oli tukenut Elenan eläinsuojelutyötä tavaralahjoituksilla, maksamalla eläinlääkärilaskuja sekä rahoittamalla alueella tehtävää sterilisointityötä. Koiramäärän kasvettua ja toiminnan laajennuttua Elena päätti perustaa oman tarhan Svetogorskiin. Tarhan alku oli vaikea ja koirien olot hyvin ahtaat ja alkeelliset, ja kun Elena sai hankittua tontin uudelle tarhalle, sovittiin, että Viipurin Koirat avustaa tarhaa aitausten ja koppien pystyttämisessä.

Saimme lahjoittajien avulla kokoon muutamien tuhansien eurojen aloituspaketin rakennustöiden käynnistämiseen ja lisäksi Animalia tuki aitausten rakentamista 6000 euron lahjoituksella.

Rakentaminen käynnistyi hiukan takuten lumen ja pakkasen vuoksi, mutta erityisesti kesän aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Jo ennen pahimpia pakkasia tarhalle saatiin kuitenkin rakennettua lämpöeristetty koppi vesisäiliöille ja Viipurin Koirat osti tarhalle myös kaksi tynnyrilämmitintä. Tarhalle on rakennettu myös erillinen varasto koiranruualle ja tarvikkeille. Myös vanhojen, käyttökelvottomien, tontilla olleiden piharakennusten purkaminen on vienyt aikansa.

Maaliskuuhun mennessä tarhalle oli saatu vedettyä sähköt ja huhtikuussa ensimmäisen uuden aitauksen rakennustyöt pääsivät alkamaan. Sähköurakka kustannettiin Viipurin Koirien keräämillä varoilla. Rakentamisessa on pyritty ottamaan huomioon aitausten salaojitus ja kunnollinen pohjatyö, jotta vältyttäisiin Irinan tarhalla kohdatuilta tulvaongelmilta.

Kesän aikana tarhalle alkoi nousta katettuja aitauksia. Lisäksi koiria asuu kahdessa mökissä, joiden ympärille niille on järjestettyä aidatut jaloittelualueet. Myös koko tarhan ympärille on pystytetty korkea aita, joka suojaa niin koiria kuin rakennuksiakin ulkopuolisilta.

Tilat ovat edelleen ahtaat tarhan 90 koiralle ja tulevaisuudessa Elena toivookin voivansa rakentaa tarhalle vielä ainakin viisi aitausta. Tarvetta olisi myös toiselle ruokavarastolle.

Viipurin Koirien aktiivit ovat kuljettaneet Svetogorskiin Suomessa talkoilla rakennettuja koppielementtejä, joista on paikan päällä kasattu koirille suojia. Tarhaa on myös tuettu ruokakuluissa ja koirille on hankittu rokotteita. Koiramäärä on tällä hetkellä yhdeksässäkymmenessä, ja koteja on ollut Elenan mukaan kesän aikana tarjolla huonosti – siksi hän on joutunut pyytämään toistuvasti apua ruuan ja juomaveden hankintaan myös Viipurin Koirilta.

Kaikki tarhan koirat rokotettiin talvella Viipurin Koirien kustantamana ja koko porukan yhdistelmärokotteet tehostettiin yhdistyksen avustamana kesällä sen jälkeen, kun yhdellä tarhan koiralla oli todettu penikkatauti. Viipurin Koirat on tukenut myös sterilointityötä ja mahdollistanut tähän mennessä käytännössä kaikkien tarhan koirien sterilisaation/kastraation lahjoitusvaroin. Samalla kun eläinlääkäri on vieraillut tarhalla ja leikannut sen koiria, on myös jokunen lähiseudun vähävaraisen omistama koira käyty hakemassa kotoaan ja palautettu leikattuna takaisin. Lämmin kiitoksemme kaikille niille, jotka ovat tukeneet tätä työtä! Toivomme, että irtokoirien määrä alkaa hiljalleen vähentyä Svetogorskin alueella. On tärkeää, että myös tällä alueella on paikka, jonne oman onnensa nojaan hylätyt koirat voidaan toimittaa ennen kuin ne kärsivät kohtuuttomasti ja muuttuvat osaksi irtokoiraongelmaa.

Viipurin Koirat pyrkii tukemaan tarhaa myös jatkossa monin tavoin, mutta ei kuitenkaan välitä sieltä koiria Suomeen. Koira-adoptioita järjestämme ainoastaan kahden pitkäaikaisen kumppanitarhan kanssa.

Uusi keräys: porakaivo!

Seuraavaksi Elena toivoo pääsevänsä rakentamaan tontille kaivoa, joka helpottaisi tarhan vesihuoltoa huomattavasti. Toiveena olisi saada kaivo rakennettua ennen maan ja vesisäiliöiden jäätymistä. Ehkä Elenan ei tarvitse sulattaa 90 koiralle juomavettä lumesta enää ensi talvena? Kaivon kustannusarvio on noin 3000 euroa, ja Elena on pyytänyt tätä rahaa yhdistykseltä. Jos rahaa saadaan enemmän kuin kaivoon tarvitaan, ohjataan varat uusien aitausten ja ruokavaraston rakentamiseen (kustannusarvio on 1800-2000 euroa). Mitä sanotte, autetaanko Svetogorskin hylättyjä koiria ja Elenaa yhdessä?

Elenan tarhan rakennustöitä ja juoksevia kuluja voit tukea lahjoittamalla:
tili: FI74 1394 3500 1553 91

rakentaminen Elenan tarhalla / viite: 1203
yleislahjoitus / viite: 1025

Viipurin Koirat ry:n rahankeräyslupa RA/2018/646 on voimassa 05.07.2018-31.07.2020 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Luvan on myöntänyt Poliisihallitus 5.7.2018.