#SpayDogVbg-kampanjapäivä 15.8.2020

Lauantaina 15.8. Viipurissa leikattiin vähävaraisten ihmisten koiria suomalaisten tuella ja ehkäistiin näin uuden kodittomien koirien sukupolven syntymä! Tarhanpitäjä ja eläinlääkäri Snezhanna operoi AlphaVet-klinikalla kaikkiaan kahdeksan koiraa, joista viisi oli narttuja ja kolme uroksia. Kiitos Snezhannan nämä koirat eivät ikinä tule saamaan ei-toivottuja jälkeläisiä. Kiitos kampanjan mahdollistamisesta kuuluu myös suomalaisille lahjoittajille, jotka ovat olleet tukemassa sterilointitoimintaa!

Tämänkertainen kampanjapäivä toteutettiin yhteistyössä paitsi Snezhannan tarhan Hvostshousen ja AlphaVet-klinikan kanssa myös osana International Society for Animal Rights:n, eli ISAR:n, Kansainvälistä kodittomien eläinten päivää. Ensimmäinen kodittomien eläinten päivä järjestettiin vuonna 1992 ISAR:n aloitteesta, ja päivän tarkoituksena on levittää tietoisuutta sterilisaatioiden merkityksestä kodittomien eläinten populaatioiden hallinnassa. Kiitos että saimme olla osana tätä hienoa tapahtumaa!

#SpayDogVbg-kampanja koostuu paitsi sterilisointitempauksesta myös valistustyöstä. Kampanjapäivän mainostamiseksi ja tietoisuuden levittämiseksi julkaisimme VKontakte-sivullamme yhteensä 13 kampanjaan liittyvää postausta. Kampanjapäivänä leikkaukset ovat osallistujille ilmaisia ja tempaus on suunnattu erityisesti yksinhuoltajille, eläkeläisille ja muille pienituloisille koiranomistajille, joiden on itse vaikeaa saada kokoon leikkaukseen tarvittavat varat.

Pyrimme tulevaisuudessa panostamaan entistä enemmän kotikoirien sterilisaatioihin, koska Viipurin seudulla huomattava osa kodittomista koirista on entisiä kotikoiria tai niiden jälkeläisiä. Se tavallinen tarina siitä, kuinka koira päätyy tarhalle, menee jotakuinkin näin: Yleisen käytännön mukaan perheen leikkaamattoman tyttökoiran annetaan ulkoilla vapaana. On hyvin todennäköistä, että näillä retkillään koira lopulta tulee tiineeksi. Kun tiineys havaitaan, koira hylätään kadulle tai tarhalle, koska perheellä ei ole resursseja huolehtia emon ja pentukatraan hoidosta. Tai vähintään pennut hylätään, ja emo jatkaa pentujen synnyttämistä taas seuraavasta juoksuajastaan.

Ongelmaan vaikuttavat paitsi uskomukset (eläinten on luonnollista kulkea vapaana, eläimelle on sallittava äitiyden ilo, leikattu eläin menettää metsästys-/vahtikykynsä jne.), ja jotta tämä onneton kierre saataisiin katkaistua, tarvitaan sterilisaatiotoimintaa sekä valistustyötä.

Joskus törmää keskusteluihin siitä, miksi kulkukoiraongelmaa ei ratkaista vain tappamalla kaikki katukoirat esimerkiksi myrkytyksillä. Ensinnäkään koirien massoittaista tappamista ei voi pitää humaanina keinona puuttua ongelmaan. Toisekseen Venäjällä uusi eläinsuojelulaki kieltää irtokoirien tappamisen ja pakottaa ratkaisemaan ongelman inhimillisemmällä tavalla: ottamalla koirat kiinni ja sterilisoimalla ne. Osa koirista palautetaan kadulle (Catch-Neuter-Release-ohjelma), osa jää tarhoille odottamaan kodin löytymistä. Kolmanneksi aiheesta tehty tutkimus on osoittanut, ettei katujen siivoaminen koirista vähennä niiden määrää pitkällä aikavälillä. Tämä johtuu osittain siitä, että suuri osa kaduilla tapetuista koirista on vapaasti ulkoilevia kotikoiria, jotka omistajat korvaavat uusilla koirilla niiden kadottua. Toinen syy on se, että tapetuilta koirilta vapautuvat resurssit (esimerkiksi saatavilla olevat jätteet) jäävät käyttämättä, jolloin populaatiolla on taas mahdollisuus kasvaa. Koirien määrä on taas pian yhtä suuri kuin ennen massalahtausta.

Voit lukea lisää aiheesta seuraavilta sivuilta:
International Companion Animal Management Coalition:
https://www.icam-coalition.org/
World Animal Protection:
https://www.worldanimalprotection.org/our-work/protecting-animals-commun...

Niinpä ainoa humaani ja tehokas keino ratkaista ongelma on laaja sterilisaatiotoiminta ja siihen liitetty valistus! Tähän työhön voit osallistua lahjoittamalla Ei vahinkopennuille! -rahastoomme. Leikkauksen hinta jonkin verran vaihtelee lääkärin mukaan, mutta tyypillisesti se on 40 €.

tili: FI70 1544 3000 1854 75
viite: 1041

MobilePay: 64505

Sanotaan yhdessä EI vahinkopennuille!

Viipurin Koirat ry:n rahankeräyslupa RA/2020/903 on voimassa 1.8.2020 alkaen toistaiseksi.

Kuvat koirista julkaistaan omistajien luvalla.