Jo 100 koiraa leikattu Viipurissa sterilisointikampanjan ansiosta!

Ei vahinkopennuille -kampanja starttasi toukokuussa 2012 ja nyt, kaksi vuotta myöhemmin, on sen ansiosta leikattu 100 narttukoiraa Viipurin seudulla. Viipurin kokoisessa melko pienessä kaupungissa jo sadan koiran leikkauttamisella on merkitystä ja suomalaistuella toteutetun kampanjan vaikutukset alkavat näkyä.

Ei vahinkopennuille -kampanja on toteutettu Viipurin Koirat ry:n koordinoimana lahjoitusvaroin, ja se on suunnattu vähävaraisten omistamille narttukoirille. Kampanjan piiriin on otettu myös paikallisten asukkaiden tarhalta adoptoimat koirat: jos adoptoi Viipurin kodittomien koirien tarhalta pennun, sen saa viedä myöhemmin maksutta leikkautettavaksi.

Mm. tämä koira on sterilisoitu kampanjan ansiosta. Kuva: Julia Mane

Tiedot ja kuvat leikatuista koirista on koottu kampanjan sivulle: http://www.viipurinkoirat.fi/sterilisaatiokampanja-ei-vahinkopennuille

Kaupungissa on jo pidempään pyydystetty ja sterilisoitu katukoiria ja toimitettu niitä koiratarhalle yksityisin voimin. Pentuja syntyy silti edelleen, ja niitä tuodaan tarhan portille erityisesti kevät- ja kesäaikaan. Läheskään aina tarhalle päätyneiden pentujen emä ei ole varsinainen irtokoira, vaan sillä on ollut jonkinlainen koti. Huonosti hoidetut, ulkona elämänsä viettävät piha- ja vahtikoirat ovat Venäjällä tavallisia. Koiria käytetään vahteina esimerkiksi parkkialueilla ja teollisuushalleissa. Kotikoirat taas ulkoilevat usein omatoimisesti, minkä vuoksi ne tulevat helposti tiineiksi.

Tyypillinen pihakoiran koti. Kuvan koira sekä muut saman perheen koirat leikattiin osana kampanjaa. Kuva: Laura Soini

Moni kampanjan myötä leikattu koira oli saanut useammat pennut elämänsä aikana, ja osa oli leikkauksen aikaankin tiineenä. Varovaisesti voi laskea, millaisesta valtavasta koiramäärästä on kyse, jos jokainen näistä sadasta koirasta olisi saanut kuluvana vuonna vaikkapa 6 pentua. Tarhanpitäjä Irina sanoo, että kampanjan vaikutukset tuntuvat tarhalla pienentyneinä hylättyjen pentujen määrinä. ”Kaksi vuotta sitten tarhalleni tuotiin pahimpaan aikaan parin kuukauden sisällä yhteensä noin sata pentua. Tänä vuonna tilanne on ollut huomattavasti parempi”, hän kertoo.

Sterilointi on tärkeää ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä. Iso osa vahinkopennuista hylätään julmalla tavalla ja jätetään oman onnensa nojaan, toiset taas lopetetaan kotikonstein. Ne, jotka selviävät hengissä ja elävät kulkukoirina, joutuvat lähes poikkeuksetta kärsimään nälästä, kylmästä ja sairauksista. Osa päätyy löytökoiratarhoille, joiden resurssit ovat hyvin rajalliset. Vain harva koditon pääsee lopulta omaan, vastuuntuntoiseen kotiin. Sterilointityöllä on toivottavasti myös pitkällä tähtäimellä vaikutusta paikallisten asenteisiin.

Liian tavallinen tarina: tarhalle tuodaan laatikko, joka sisältää koiranpentuja. Tämä pahvilaatikko oli löytynyt keskeltä tietä. Kuva: Laura Uotila

Animalian koiraryhmän apu oli tärkeää kampanjan käynnistämisvaiheessa. Viipurin Koirat ry on alkuvaiheen jälkeen koordinoinut kampanjaa yksin ja maksaa kustakin leikatusta narttukoirasta yhteistyöeläinlääkärille 30 euroa. Järjestäytynyttä yhdistystoimintaa ei Viipurissa kampanjan puitteissa ole ja sen onnistuminen onkin Venäjän puolella yksittäisten ihmisten varassa. Suuri kiitos käytännön toteutuksesta kuuluu viipurilaiselle eläinlääkäri Julia Manelle, joka operoi koiria päivätyönsä ohella lähes pelkkiä materiaalikuluja vastaan. Joitakin kertoja vapaaehtoisena leikkausavustajana on ollut suomalainen eläintenhoitaja Laura Soini ja joskus on myös Pietarista saapunut vapaaehtoisia eläinlääkäreitä. Useimmat leikkaukset Mane on hoitanut itse. Leikkaukset suoritetaan pääasiassa Manen Viipurin keskustassa sijaitsevalla Aurica-eläinklinikalla. Toisinaan leikkauksia tehdään kaupungin ulkopuolella asuville koirille siellä, missä ne ovat: pihoilla ja teollisuusalueilla. Koirat saavat leikkauksen yhteydessä myös rabiesrokotteen.

Autokorjaamon koiraa operoidaan Viipurin lähikylässä. Eläinlääkäri Julia Mane leikkaa, avustamassa on mm. tarhanpitäjä Irina (vas.). Kuva: Laura Soini

Leikkauksiin käytettävät varat on saatu Viipurin Koirat ry:n tukijoilta lahjoituksina ja joululahjakampanjan eettisinä lahjoina. Ilman taloudellista tukea tämä tärkeä työ ei olisi ollut mahdollista. Kampanja jatkuu edelleen ja sitä voi tukea tekemällä lahjoituksen Viipurin Koirat ry:n keräystilille Nordea FI74 1394 3500 1553 91, viite 1041.

Lisätiedot:
Aino Arjas, Viipurin Koirat ry, aino(at)viipurinkoirat.fi