Tiitu-koiran puoli vuotta kestänyt karkumatka päättyi lopultaMoni Viipurista kotiutunut koira karkaa uudelta omistajaltaan varoituksista ja varovaisuudesta huolimatta. Näin kävi myös Tiitulle, vaikka sen turvallisuuden eteen tehtiin kaikki mahdollinen. Haluammekin nyt kertoa Tiitu-koiran tarinan varoituksena, mutta myös innoituksena. Tiitun miltei puoli vuotta kestänyt reissu on osoitus siitä, ettei ikinä saisi antaa periksi.

Tavallisen näköisen Tiitun kohtalo on yhdistyksen väelle liiankin tuttu. Musta koira hukkui helposti muiden söpömpien koirien sekaan, eikä vuosia tarhalla omaa kotia odottanutta Tiitua kysellyt kukaan. Tarhalle pentuna päätynyt Tiitu katsoi vierestä kun muut sisarukset matkasivat koteihinsa. Arka Tiitu tarvitsi aivan erityisen kodin. Tiitun onni tuntui kuitenkin lopulta kääntyvän, kun sille löytyi osaava tuttu hoitopaikka.

Tiitu pääsi kotihoitoon huhtikuun alussa ja opetteli kotikoiran elämää hiljalleen omassa tahdissaan. Kesäkuun 23. päivä saimme kuitenkin tiedon, että Tiitu oli päässyt irti. Tästä alkoi Tiitun pitkä karkumatka. Tiitun etsintöjä vaikeutti karkulaisen laaja reviiri erityisesti Jämsän ja Mäntän seudulla. Väsynyt Tiitu jaksoi liikkua hyvinkin laajalla alueella. Kekseliäs tyttö tuntui vaihtavan paikkaa tiuhaan ja osasi vältellä loukkuja. Jo varhaisessa vaiheessa kuulimme, että Tiitu näyttää ontuvan ja huolemme koirasta kasvoi päivä päivältä.Syksyn tullen nälkäinen Tiitu oli erityisen kiinnostunut ystävällisten hirvimiesten saaliista ja saikin siitä säännöllisesti osansa. Olimme toiveikkaita, koska Tiitusta oli usein näköhavaintoja ja riistakamerassa tuttua liikettä. Loukkuun tyttö ei vain silti mennyt. Joulukuun alussa saimme järkyttävän uutisen, että Tiitu oli jäänyt auton alle Mäntässä, mutta jatkanut matkaansa ontuen entistäkin enemmän. Olimme surun murtamia. Suurin pelkomme oli, että Tiitu piiloutuisi jonnekin kuolemaan yksin ja kovissa kivuissa. Etsintöjä tehostettiin, mutta loukkaantuneesta koiraparasta ei näkynyt jälkeäkään useisiin päiviin.16.12. saimme kuitenkin tämän joulun parhaan lahjan. Tiitun kotihoitaja ilmoitti, että Tiitu oli viimein saatu kiinni. Tiitu oli lopulta mennyt paikallisen metsästäjän virittämään supiansaan. Loukkaantunut, mutta yllättävän rauhallinen karkulainen pääsi heti lääkäriin.Tiitulla oli toisessa takajalassa paha vamma auton tönäisyn takia. Tiitu oli myös laihunut ja väsynyt. Jo kotiin lähtenyt ortopedi suostui palaamaan töihin ja leikkasi jalan samantien. Tiitun sääriluusta oli irronnut sirpale, mutta vamman ei pitäisi haitata Tiitua tulevaisuudessa. Nyt Tiitun haavaa hoidetaan avohaavana, se saa antibioottia ja särkylääkettä ja tarvittaesssa haavan umpeutumista nopeutetaan laserhoidolla.


Tiitu-koiran pitkä karkumatka on nyt ohi ja tyttö saa toipua hoitopaikassaan rauhassa. Haluamme kiittää lämpimästi kaikkia Tiitun etsintöihin osallistuneita. Ilman teitä Tiitu ei olisi ikinä selvinnyt.

Kiitoksen ansaitsevat erityisesti:
Tietenkin Tiitun kotihoitaja Leena perheineen, joka ei antanut periksi vaikka Tiitun karkumatka venyi. Olemme kiitollisia, että Tiitulla on turvallinen paikka toipumiseen.Terhi perheineen, joka huolehti loukuista ja Tiitun syöttämisestä pihallaan sekä vapaapäivänsä rämpivät metsässä Daisy-koiran kanssa Tiitua jäljittämässä.Rauno, joka suunnitteli, rakensi ja asensi loukun, johon Tiitu lopulta lankesi.Virve, joka ensimmäinen kiinnitti huomiota Tiituun Mäntässä ja laittoi ilmoituksen Karkureihin. Postinjakajana hän seurasi Tiitun liikkeitä Mäntän ja Jämsän välillä auton peräkontti täynnä maksalaatikkoa ja makkaraa.

Pirkanmaan etsijäkoirien Johanna ja Nina sekä Ropi-koira, jotka järjestivät loukkuja, jäljitystä ja asiantuntija-apua.

 Vesa ja Riina, jotka tarjosivat Tiitun paikannusta sekä koirien kanssa että riistakameralla.Pentti ja Jämsän Turkinkylän hirviporukka, jotka huolehtivat loukusta sekä seurasivat ja ruokkivat Tiitua ruhtinaallisilla hirvipaisteilla.Timo Jämsän koirahoitolasta, joka jäljitti Tiitua ja tiedotti usein sen vaiheista.Kiitokset myös kaikille muille, jotka ilmoittivat havainnoistaan ja näin auttoivat karkulaisen paikannuksessa.