Toimintakertomus 2020
Tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Viipurin seudun kodittomien koirien ja kissojen sekä löytöeläintarhojen elinolosuhteita. Yhdistys pyrkii edistämään eläinsuojelua ja eläinten hyvinvointia sekä muuttamaan löytöeläimiin suhtautumista niitä arvostavaksi. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys auttaa venäläisiä löytöeläintarhoja ja eläinsuojelijoita neuvonnalla, järjestämällä koirille ja kissoille ruokaa, hoitopaikkoja ja eläinlääkärihoitoa sekä parantamalla tarhojen olosuhteita. Yhdistys etsii kodittomille koirille pysyviä koteja Suomesta ja tukee koiran ottaneita neuvonnalla. Yhdistys harjoittaa valistus-, tiedotus- ja julkaisutoimintaa.
Yleistä
Vuosi 2020 oli Viipurin Koirat ry:n 14. toimintakausi. Kausi oli poikkeuksellinen Covid19-pandemian vuoksi. Maaliskuun puolivälin jälkeen matkoja Suomesta Viipuriin ja tarhoille ei voinut tehdä ja avustusten saaminen perille vaati erityisjärjestelyjä. Koirien eläinlääkinnälliset rajatarkastukset keskeytyivät keväällä Suomen viranomaisten päätöksellä, mikä esti kuljetukset Viipurista Suomeen. Koirien rajatarkastukset käynnistyivät uudelleen kesällä, mutta kuljettaminen sallittiin ainoastaan rahtina. Rahtikuljetusten järjestäminen vaati paljon työtä ja sopivaa kuljetusliikettä oli vaikea löytää. Ensimmäinen 25 koiran kuljetus onnistui syyskuussa, ja koiria tuotiin vielä kahdessa kuljetuksessa marraskuussa ja joulukuussa. Tarhoihin pidettiin tiivistä yhteyttä ja niiden avustaminen jatkui keskeytyksettä Covid19-tilanteesta huolimatta. Varainkeruu oli aktiivista koko vuoden ja uusia kampanjoita toteutettiin.
Kun ei päästy matkustamaan Venäjälle eikä pystytty järjestämään tapahtumia, jäi aikaa toiminnan kehittämiselle. Yhdistys teetti palautekyselyt sekä omistajille että aktiiveille ja kartoitti myös kotihoitajien toiveita vapaaehtoistyön suhteen. Omistajakyselyssä selvitettiin kokemuksia adoptiosta ja kartoitettiin koirien terveystilannetta.
Hallitus ja toimihenkilöt
1.1.2020–18.7.2020
Aino Arjas, pj
Tanja Liukkonen, varapj
Susanna Kankaanpää, siht
Ira Müller, jäsen
Sini Räisänen, jäsen
Arja Liimatainen, varajäsen
Aino Arjas siirtyi 1.4.2020 yhdistyksen määräaikaiseksi toiminnanjohtajaksi ja oppisopimusopiskelijaksi. Varapuheenjohtaja Tanja Liukkonen toimi vt.
puheenjohtajana 1.4.–18.72020.
18.7.2020–31.12.2020
Susanna Kankaanpää, pj
Ira Müller, varapj
Leena Nio, sihteeri
Mira Masalin, jäsen
Laura Uotila, jäsen
Sini Räisänen, varajäsen
Aino Arjas toimi yhdistyksen rahastonhoitajana 18.7.2020–31.12.2020.
Hallitus kokoontui 19 kertaa vuonna 2020.
Kirjanpitäjänä toimi Anja Kivinen (KTM). Toiminnantarkastaja oli Maija Soukainen.
Aino Arjas toimi osa-aikaisena, palkattuna toiminnanjohtajana ja suoritti varainhankinnan opintoja oppisopimuksella 1.4.–31.12.2020.
Yhdistyksen aktiivit tekivät vapaaehtoistyötä mm. koiravarauksen, varainhankinnan, tiedottamisen ja koirien kotihoidon parissa. Toiminnanjohtajaa lukuunottamatta kaikki toimivat vapaaehtoistyöntekijöinä ilman korvausta.
Yhdistyksen kokoukset ja jäsenistö
Vuosikokous pidettiin 18.7.2020. Kokouksessa oli etäosallistumismahdollisuus Covid-tilanteen vuoksi. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat.
Yhdistyksellä oli toimikauden lopussa 30 varsinaista jäsentä, 602 kannatusjäsentä ja 2 kunniajäsentä.
Avustustoiminta
Yhdistyksen toiminta keskittyi edelleen Viipurin seudun löytökoiratarhojen avustamiseen ja alueella tehtävän eläinsuojelutyön tukemiseen. Alkuvuonna, ennen Covid19-pandemian aiheuttamia matkustamisrajoituksia, aktiivit vierailivat Viipurin koiratarhoilla viikoittain ja Svetogorskin tarhalla muutaman kerran. Tarhoille vietiin Suomesta saatuja lahjoituksia, kuten kuivaruokaa sekä koirien tarvikkeita ja lahjoitusvaroin hankittuja koppikuivikkeita. Tarhoilla osallistuttiin koirien hoitoon ja tehtiin pieniä kunnostustöitä. Aktiivit matkustivat Viipuriin omalla kustannuksellaan.
Taloudellisesti suurin panostus tehtiin ruoka-avussa. Venäjän ja Suomen välisen rajan sulkeuduttua matkustajaliikenteeltä ruokaa ja muita tarvikkeita ei enää saatu toimitettua Suomesta lainkaan. Kaikki ruoka ja tarvikkeet hankittiin Venäjältä. Maksuliikenteen järjestäminen oli haasteellista, kun laskuja ei enää päästy maksamaan paikan päälle.
Venäjälle suunnattuun avustustoimintaan käytettiin vuonna 2020 yhteensä 181 920,80 euroa (2019: 187 613,37 e), josta 102 464,39 euroa (2019: 85 688,08 e) kului ruokaan, 6 487,93 euroa sähköön (2019: 5 890), 150 euroa juomaveteen (2019: 1 440 e), 5 145,70 euroa kuivikkeisiin (2019: 5 573,33 e), 12,362.92 euroa eläinlääkintään (2019: 33 334,38 e) ja 8,136.35 euroa sterilisointeihin (2019: 7 941,49 e). Rakentamiseen käytettiin yhteensä 6,173.77 euroa (2019: 21 258,08 e). Palkkakuluissa avustettiin 32 187,82 eurolla (2019: 21 475,58 e), tarvikehankinnoissa 3 878,66 eurolla (2019: 2 592,50 e) ja muissa kuluissa 4 935,26 eurolla (2019: 2 419,93 e). Edellä mainitut kulut jakautuvat neljälle tarhalle, yhteen hoitopaikkaan sekä muuhun alueella tehtävään avustustyöhön.
Tarhojen avustaminen
Eläkeikäinen Irina siirtyi pois tarhansa vetovastuusta ja tarhan johtajaksi ryhtyi eläinlääkäri Snezhanna Valeeva. Snezhanna perusti tarhalle uuden taustaorganisaation, Kodittomien eläinten auttamiskeskus Dom Hvostikovin, jonka organisaatiomuoto on autonominen ei-kaupallinen organisaatio. Tarhan lääkärikulut pienenivät oman eläinlääkärin myötä.
Snezhannan ja Elenan koiratarhoja tuettiin mm. koirien ruokakuluissa, loishäätöjen, lääkkeiden ja työvälineiden hankinnassa, eläinlääkintäkuluissa, sterilisoinneissa, kuivikkeiden hankinnassa, aitausten ja koppien kunnostamisessa, uusien aitausten rakentamisessa sekä sähkölaskuissa, jätekuluissa ja työntekijöiden palkoissa. Olgan tarhaa tuettiin mm. ruokakuluissa, loishäädöissä, sterilisoinneissa, lämmityksessä ja jätekuluissa.
Kamennogorskissa sijaitsevaa Margaritan tarhaa tuettiin satunnaisemmin ruoka-, rokotus- ja sterilisointikuluissa. Yhteistyö jatkui pentukaranteenia kotonaan pitävien Marian ja Aleksanderin kanssa marraskuuhun 2020 asti.
Sterilisoinnit
Sterilisointiyhteistyötä jatkettiin Aurika-klinikan kanssa ja sen puitteissa sterilisoitiin noin 150 koiraa, jotka olivat joko tarhakoiria, muita kodittomia tai vähävaraisten omistamia. Yhteistyötä jatkettiin myös AlphaVet-klinikan kanssa. Snezhanna steriloi oman tarhansa koirat ja vähävaraisten omistamia koiria. Myös vähävaraisten omistamia sekä paikallisesti adoptoituja koiria sterilisoitiin. Kesäkuussa järjestettiin SpayDogVbg-tempaus, jolloin Snezhanna leikkasi klinikallaan 15 koiraa. Kaikkiaan Viipurin Koirat kustansi lahjoitusvaroin noin 280 koiran sterilisaation/kastraation vuonna 2020.
Kummikoiratoiminta
Kummikoiratoimintaa jatkettiin auttamalla koiria sekä Viipurissa että tuomalla Suomeen kotihoitoon apua tarvitsevia ja vanhuskoiria. Covid-tilanne esti vierailut tarhoilla maaliskuun alun jälkeen, joten tarhakoirien kuulumiset olivat tarhanpitäjien ja venäläisten vapaaehtoisten vastuulla. Uusia kummikoiria tarhoilta ei valittu Covid-tilanteen takia.
Varainhankinta
Vuonna 2020 panostettiin erityisesti keräystomintaan sekä Facebookin kautta järjestettäviin myyjäisiin ja huutokauppoihin. Lisäksi yhdistyksellä oli pöytiä usealla itsepalvelukirpputorilla. Varsinaisia myyjäisiä ja tapahtumia ei voitu järjestää entiseen tapaan kokoontumisrajoitusten vuoksi ja useita suunniteltujatapahtumia jouduttiin peruuttamaan. Myöskään joulumyyjäisiin ei voitu osallistua.
Jäsenhankintaa jatkettiin ja kannatusjäsenten määrä nousi jonkin verran.
Uusia kannatustuotteita suunniteltiin ja niiden myyntiä kehitettiin. Erityisesti Leena Nion suunnittelema joulukalenteri oli menestys. Yhdistykselle perustettiin loppuvuodesta verkkokauppa, jonka kautta kannatustuotteiden ja eettisten lahjojen tilaukset jatkossa tapahtuvat.
Yhdistyksen rahankeräyslupa RA/2018/646 oli voimassa heinäkuun loppuun saakka. Uusi, toistaiseksi voimassa oleva keräyslupa RA/2020/903 alkoi 1.8.2021.
Vuosi oli onnistunut keräystoiminnan osalta. Keräyskampanjoita olivat mm. Hätä käpälässä, Kupit täyteen kuukaudeksi, useat Parane pian -keräykset ja Onnellinen vanhuus -keräykset. Ensimmäistä kertaa järjestetty sterilisointikummikeräys sai positiivisen vastaanoton. Eettisten joululahjojen myynti siirtyi verkkokauppaan ja ratkaisu oli onnistunut.
Luettelo vuonna 2020 järjestetyistä keräyksistä ja tapahtumista on esitetty liitteessä 1.
Adoptiotoiminta
Yhdistys auttoi viipurilaisia koiratarhoja myös etsimällä koirille koteja Suomesta. Koirat tuotiin maahan EU:n komission tuontivaatimuksia noudattaen ja TRACES-järjestelmään merkittyinä. Adoptiotoiminta keskeytyi Covid-tilanteen vuoksi tarhoilla olevien koirien osalta maaliskuussa ja käynnistyi uudelleen vasta syyskuussa. Yhdistys toi vuoden 2020 aikana maahan 127 koiraa, joista 125 adoptoitiin omaan kotiin aikavälillä 1.1.–31.12.2020. Koirista 83 sijoitettiin Suomeen tulon jälkeen kotihoitopaikkoihin omaa kotia etsimään. Hoitopaikkojen merkitys korostui loppuvuodesta, kun koiriin ei ollut mahdollista päästä tutustumaan Venäjälle. Vuonna 2020 kodin saaneista koirista 91 oli Irinan/Snezhannan tarhalta ja 23 Olgan tarhalta. Elenan tarhalta tuotiin 10 koiraa ja Margaritan tarhalta yksi koira. Koirien kuljetus tapahtui syksyllä rahtina Suomen Covid-tilanteen vuoksi muuttuneiden määräysten vuoksi. Suomen puolen vaadittavat asiakirjat ja kuljetusjärjestelyt hoiti yhdistyksen puolesta toiminnanjohtaja Aino Arjas. Koirien luovutukset tapahtuivat Vaalimaalla, jonne adoptioperheet ja yhdistyksen vapaaehtoiset matkustivat koiria vastaanottamaan.
Adoption kulukorvaus oli tammi-huhtikuussa 430 euroa, minkä lisäksi oli noin 100 euron vapaaehtoinen korvaus rabiesvasta-ainetututkimuksesta. Toukokuusta alkaen yhdistys lakkasi tukemasta rabiesvasta-ainetestien osuutta ja sen osuus muuttui kiinteäksi osaksi kulukorvausta. Kulukorvaus nostettiin 540 euroon 1.5.2020. Lisäksi kulukorvaus sisälsi eläinlääkinnällisen rajatarkastustuksen, tunnistesirun ja sirunumeron rekisteröimisen turvasiru.fi-palveluun, rokotusvihkon, ekinokokkimadotuksen (1-5 vrk ennen tuontia), 2 rabiesrokotusta, vähintään kaksi kertaa annetun viitosrokotteen ja ulkoloishäädön sekä tautitestit ennen tuontia, koiran mukana annettavat matolääkkeet, shampoon ja probioottivalmisteen, minkä lisäksi sillä katettiin koirien ylläpitokustannuksia Viipurissa ennen adoptiota. Lisäksi kulukorvauksessa otettiin huomioon koiran kuljetuskustannukset Viipurista Suomeen.
Sijaiskotitoiminta
Sijaiskotitoiminta on tärkeä osa yhdistyksen toimintaa, sillä sen avulla voidaan auttaa apua tarvitsevia koiria kotioloihin sosiaalistumaan ja kotikoiran arkea opettelemaan, sekä helpottaa tarhojen taakkaa. Erityisen tärkeää sijaiskotitoiminta oli vuonna 2020, sillä pääosa Viipurista tuoduista koirista sijoitettiin ensin kotihoitoon ja etsimään sieltä käsin koteja. Yhdistyksen aktiivit eivät päässeet maaliskuun alun jälkeen lainkaan käymään tarhoilla, joten emme voineet tavata ja tutustua koiriin itse. Myös yhdistykselle palautuvia kodinvaihtajia joudutaan usein sijoittamaan hoitopaikkoihin ennen uuden kodin löytymistä. Yhdistys tarjosi kotihoitokoirille tarvittavat eläinlääkärinhoidot sekä kustansi niiden sterilisaatioita. Lisäksi osallistuttiin hoitokoirien loishäätö- ja ruokakuluihin. Pysyvästi kotihoidossa asuvia erityistä tukea saavia kummikoiria oli vuonna 7 yksilöä ja näiden lisäksi sijaiskodeissa asui useita yhdistyksen tukemia vanhuskoiria.
Kotihoito- ja kummikoirien kulut yhdistykselle olivat vuonna 2020 yhteensä 31653,44 euroa (sis. eläinlääkäri-, lääke- ja ruokakulut, sterilisointikulut). Kotihoidossa olevien vanhuskoirien kulut olivat 7 904,66 euroa (2019: 7 018,24). Kotihoitajat toimivat vapaaehtoisina ilman korvausta ja monet heistä huolehtivat hoitokoiriensa ruokakuluista.
Tautitestit
Yhdistys jatkoi vektorivälitteisten tautien testaamista. Kaikkiaan testattiin kahdeksaa vektorivälitteistä tautia. Lisäksi rabiesrokotevasta-aineet testattiin lähes jokaiselta adoptio-ohjelman koiralta ennen Suomeen matkustamista. Vuoden aikana testattiin vektorivälitteisiä tauteja kaikkiaan 119 koiralta ja tuloksista raportoitiin verkossa.
Kodinvaihtajat
Vuoden 2020 aikana yhdistyksen haltuun palautui 17 adoptoitua koiraa uudelleen etsimään kotia. Näistä 2 ehti olla kodissaan ennen palautumista alle viikon, 3 alle kaksi kuukautta, 2 alle vuoden ja 12 yli vuoden. Kodinvaihtajien määrä ei muuttunut merkittävästi verrattuna kahteen edelliseen vuoteen (2019: 15, 2018: 13).
Responsible rescue
Viipurin Koirat ry jatkoi yhteistyötä muiden Responsible Rescue -kriteereihin sitoutuneiden yhdistysten kanssa. Tanja Liukkonen jatkoi RR-ohjausryhmässä Viipurin Koirien edustajana. Aino Arjas oli yhdistyksen toinen edustaja RR-työryhmässä.
Responsible Rescue -toiminnan tarkoituksena on mm. vähentää tautiriskejä ja yhtenäistää rescuetoiminnan laatua, lisätä yhdistysten välistä yhteistyötä, edistää vastuullisen rescuetoiminnan tunnettuutta ja erottautua muusta ;lemmikkieläinten maahantuonnista ja kaupasta. Responsible Rescue -kriteereihin sitoutuneet yhdistykset suorittavat mm. yhdessä sovittuja maakohtaisia tautitestauksia adoptoitaville koirille lähtömaissa.
Tiedotustoiminta
Yhdistyksen pääasiallisena tiedotuskanavana toimivat verkkosivut viipurinkoirat.fi, joilla esitellään toimintaa sekä kotia etsiviä koiria. Aktiivista tiedotusta jatkettiin myös sosiaalisen median kautta, tärkeimpinä kanavina Facebook-sivut sekä YouTube-kanava. Some-kanavista myös Instagram oli käytössä ja venäjänkielistä yleisöä ajatellen Vkontakte. Vkontakteen panostettiin vuonna 2020 edelleen ja sen kautta jatkettiin valistustyötä mm. SpayDogVbg-kampanjan yhteydessä. Yhteydenpito jäsenistöön tapahtui sähköisen jäsenkirjeen kautta. Jäsenistön lisäksi myös adoptioperheet saivat sähköpostitse lähetetyn uutiskirjeen. Uutiskirjeessä tiedotettiin ajankohtaisista asioista, kuten keräyksistä, tapahtumista ja tautiasioista.
Vuonna 2020 julkaistiin Mari Mannisen kirja Hyvät aikeet (Atena), jossa käsiteltiin myös Viipurin Koirat ry:n toimintaa.
Talous
Yhdistyksen toimintaa rahoitettiin jäsenmaksuilla, lahjoituksilla sekä koirien ;adoptoinnin osalta kulukorvauksilla. Lisäksi harjoitettiin kirppistoimintaa ja järjestettiin Facebook-myyjäisiä ja -huutokauppoja sekä kannatustuotemyyntiä. Vuonna 2020 varainhankinnan tuotto kulujen (mm. kannatustuotteiden ostokulut) jälkeen oli 260 731,28 euroa (2019: 210 981,48 eur). Tästä 236 554,66 (2019: 184 169,26) euroa saatiin lahjoituksina ja loppuosa kerättiin myyjäisillä, Facebook-puodeilla ja -huutokaupoilla ja kannatustuotemyynnillä. Tapahtumien puutetta pystyttiin korvaamaan varainhankinnassa lahjoituksilla, eikä pandemia vaikuttanut lahjoitusten määrään negatiivisesti, kuten pelättiin.
Adoption kulukorvauksia kertyi yhteensä 57 507,80 euroa (2019: 117 446,34). Adoptoitavien koirien rajatarkastusmaksuihin, kuljetukseen sekä tauti- ja rabiesvasta-ainetesteihin kului 50 450,59 euroa (2019: 92 383,86) ja Turvasiru-rekisteröintiin 1170 euroa. Adoptiotoiminnan tuotot ja kulut laskivat verrattuna edelliseen vuoteen johtuen Covid-tilanteen aiheuttamasta pitkästä tuontikatkosta.
Vuoden 2020 tilinpäätös oli 28 656,95 euroa ylijäämäinen.
Liite 1
Tapahtumia vuonna 2020
Kirpputorit
● 16.2.–3.3. kirppispöytä Tehtaan kirppiksellä, Tuusula
● 23.5.–5.6. kirppispöytä Femmatorilla, Tuusula
● 16.6.–7.7. kirppispöytä Tehtaan kirppiksellä, Tuusula
● 27.6. Järvenpään kävelykadun kirpputori
● 11.7.–17.8. kirppispöytä ViaDia-torilla, Järvenpää
● FB-kirppis: kirppiskansio Viipurilaisten markkinoilla
● 18.8.–18.9. kirppispöytä Tehtaan kirppiksellä; Kellokoski / Tuusula
● 3.9.–27.11. kirppispöytä Forssassa; Kirppis-Kellari (järjestäjänä Laura Myllykangas)
● 8.10.–5.11. Femmatorin kirppispöytä, Tuusula
● 24.11.-17.12. kirppispöytä Tehtaan kirppiksellä Tuusulassa
● 30.11-31.12. Femmatorin kirppispöytä, Tuusula
Myyjäiset
● 9.2. Kulkurien ystävänpäivämyyjäiset (järj. Rescueyhdistys Kulkurit ry)
● 19.4.–2.5. äitienpäivämyynti Viipurilaisten markkinat -sivulla (järj. Viipurin Koirat ry)
● 3.-17.12. joulupuoti Facebookissa
Toiminnan esittely- ja keräystapahtumat
● 18.1. esittely- ja keräyspiste, Musti & Mirri Mankkaa, Espoo
● 1.2. esittely- ja keräyspiste, Musti & Mirri Lahden Syke, Lahti
● 15.2. ystävänpäiväkeräys, Musti & Mirri Tapiola, Espoo
● 12.7. esittelypäivä, Musti ja Mirri Koivukylä, Vantaa
● 24.10. esittelypäivä Hyvinkään M&M (kodinkeskus), Hyvinkää
● 3.10. keräys Kahvi Charlotta -paahtimon ja Itä-Helsingin Agilityharrastajat -mätsärin yhteydessä; Vantaa, Rekola
● 7.11. esittelypäivä Keravan M&M
Koirapuistotapahtumat
● 9.2. ystävänpäivämetsäily Kivakoirassa (järj. Viipurin Koirat ry)
● 26.2. koirapuistoilu Tampereella; Niemenrannan koirapuisto (järj. Viipurin Koirat ry)
● 13.6. Koiran elämää -puistoilu; Järvenpää, Lepolan koirapuisto
● 9.8. Metsämonttuilu Tuusulassa; Touhu & temmellys (mainostettu kodin saaneille)
● 29.8. Metsämonttuilu Tuusulassa; Touhu & temmellys (mainostettu kodin saaneille)
● 13.9. metsäily Lempäälässä; Elometsä
● 27.9. Koiran elämää -puistoilu; Järvenpää, Lepolan koirapuisto
Huutokaupat
● 10.–23.2. villavaatehuutis (FB-huutokauppa)
● 15.–22.6. juhannushuutis (FB-huutokauppa)
● 23.–31.10. Villavaatehuutis Facebookissa
● 6.–10.12. joulun minihuutis Facebookissa
Muut
● 29.2. helmikuun yhteislenkki Järvenpäässä (järj. Viipurin Koirat ry)
● 7.-8.3. HESY:n löytöeläintapahtuma, Helsinki (järj. Hesy)
● 16.5., 23.5. ja 30.5. hyväntekeväisyysjoogat; zoom
● 19.5.-18.7. Kaurilan Saunan yhteistyökampanja
● 1.-30.6. Kesäkuun kilometrihaaste (järj. Viipurin Koirat ry)
● 10.10. Yhteislenkki Vantaalla (järj. Viipurin Koirat ry)
● 8.11. yhteislenkki Espoossa
Rahankeräyskampanjoita vuonna 2020
● Rakennustalkoot 2020
● Eettiset ystävänpäivälahjat
● Hätä käpälässä
● Eettiset äitienpäivälahjat
● Kamennogorskin sterilointikummit
● Kuivikkeita koppeihin
● Eettiset joululahjat
● Parane pian
Uudet kannatustuotteet vuonna 2020
● t-paita graafisella koirakuvalla
● kangaskassi graafisella koirakuvalla
● juliste graafisella koirakuvalla
● postikortti “Onnea!”
● t-paita Rescute
● t-paita #SpayDogVbg
● seinäkalenteri
● jousiheijastin
● joulukalenteri