Raportti: Vektorivälitteisten tautien testituloksia Viipurin koiratarhojen koirilla 1–6/2019

Viipurin Koirat ry on seulonut kotia etsiviltä koirilta vektorivälitteisiä tauteja osana adoptio-ohjelmaansa vuodesta 2018 alkaen. Vuoden 2019 ensimmäisellä puolikkaalla koteihin matkaavat koirat testattiin sydänmadon, anaplasmoosin, ehrlichioosin, borrelioosin ja babesioosin varalta. Osalle koirista tehtiin myös leishmania-pikatesti. Kaikki Olgan tarhan koirat tutkittiin Dirofilaria repensin varalta ja Irinan tarhan D. repens -testit käynnistyivät toukokuussa 2019. Nyt julkaisemme tulokset tammi–kesäkuussa 2019 teetetyistä tautitesteistä.

Yhteensä 115 koiraa tutkittiin sydänmadon (Dirofilaria immitis), anaplasman, borrelian ja ehrlichian varalta – osa Snap 4Dx Plus -pikatestillä ja osa vielä sen lisäksi PCR-menetelmällä. Kaikki tutkitut olivat näiden tautien osalta negatiivisia. 115 koiraa tutkittiin PCR-menetelmällä babesian varalta. Viisi koiraa sai positiivisen tuloksen, mutta kaikki viisi todettiin uusintatestissä virhepositiivisiksi. 23 koiralle tehtiin leishmania-pikatesti. Koirien leishmanioosia tavataan pääasiassa Välimeren seudulla ja testi olikin kaikilla viipurilaiskoirilla negatiivinen. Ainoa vektorivälitteinen tauti, jota koirilla todettiin, oli ihomato Dirofilaria repens. Se todettiin kymmenellä koiralla 58 testatusta. Lisäksi D. repens -tartunta löytyi kesäkuussa yhdeltä edellisenä syksynä Suomeen tuodulta koiralta, jonka D. repens -testi oli vielä tuolloin ollut negatiivinen. Tuore tartunta ei näy testeissä, minkä takia tutkimus on tärkeää uusia 6–7 kuukauden kuluttua edellisestä testistä tai aikaisemminkin, mikäli koiran ihonalaiskudokseen ilmestyy nystyrä.

Vuoden 2018 tautitesteissä ei vielä todettu yhtään D. repens -tapausta Viipurin tarhoilla [1]. Loista on viime vuosina kuitenkin todettu yhä pohjoisemmassa [2][3] ja osasimme odottaa, että se tulee ennen pitkää yleistymään myös Viipurissa. Lämpimät kesät edesauttavat loisen kehittymistä tartuntakykyiseksi hyttysessä. Venäjällä D. repensin levinneisyys näyttää vaihtelevan huomattavan paljon alueittain [4]. Viipurin tai Pietarin seudulla ei ole vielä julkaistu tutkimuksia aiheesta.

D. repensin leviämistä ehkäistään torjumalla hyttysiä ja käyttämällä koirilla toukkamuotojen eli mikrofilarioiden kehittymistä ehkäisevää estolääkitystä. Viipurin Koirat on kustantanut tänä kesänä Advocate-lääkityksen kaikille Olgan tarhan koirille ja vastaavan tartuntoja ehkäisevän moksidektiini- tai ivermektiinilääkityksen osalle Irinan tarhan koirista. Koirat, joilla tartunta on todettu, hoidetaan kuukausittain annosteltavalla Advocatella puolen vuoden ajan.

Lisätietoja Dirofilaria repens -tartunnoista on luettavissa 20.6.2019 julkaistusta tiedotteestamme [5].

Yhdistyksen yhteistyötarhoista Irinan tarhan koirien Snap-testit teetettiin tarhalla ja verinäytteet tutkittiin babesian ja dirofilarioiden varalta pietarilaisissa eläintautilaboratorioissa (Fractal Bio & Vet Union). Olgan tarhan koirien kaikki tutkimukset toteutettiin eläinsairaala Ivan Fillmoressa Pietarissa. Elenan tarhalta Svetogorskista ei tuoda koiria Suomeen Viipurin Koirat ry:n kautta, eikä yhdistys ole toteuttanut tautitestejä tarhan koirille.


Teksti: Aino Arjas, aino.arjas@viipurinkoirat.fi

[1] Viipurin Koirat ry 30.12.2018: Raportti: Vektorivälitteisten tautien testituloksia Viipurin koiratarhojen koirilla 1–12/2018

[2] Tiškina & Jokelainen 2017: Vector-borne parasitic infections in dogs in the Baltic and Nordic countries: A questionnaire study to veterinarians on canine babesiosis and infections with Dirofilaria immitis and Dirofilaria repens

[3] Genchi & Kramer 2017: Subcutaneous dirofilariosis (Dirofilaria repens): an infection spreading throughout the old world

[4] Moskvina, Alexey V. Ermolenko 2018: Dirofilariasis In Russian Federation: A Big Problem With Large Distribution

[5] Viipurin Koirat ry 20.6.2019: Dirofilaria repens -loinen yleistyy Suomen lähialueilla – löydöksiä myös Viipurissa