Loishäädöt Viipurin Koirat ry:n kautta adoptoitavilla koirilla

Viipurin Koirat ry:n Suomeen välittämät koirat loishäädetään kattavasti neljällä eri valmisteella. Osa valmisteista annetaan ennen lähtöä, osa luovutetaan koiran mukana annettavaksi Suomeen tulon jälkeen.

  • pyranteeliembonaatti-pratsikvantelivalmiste 1–5 vrk ennen lähtöä (Caniquantel Plus) PAKOLLINEN
  • imidaklopridi-moksidektiinivalmiste 1–5 vrk ennen lähtöä (Advocate)
  • fenbendatsoli-kuuri ensimmäisten 1–5 peräkkäisen vrk aikana Suomessa (Axilur vet)
  • pratsikvanteli-oksanteeli-pyranteeli –valmiste 15 vrk Suomeen tulon jälkeen (Dolpac vet)

Myyräekinokokin (E. multilocularis) torjuntaan käytetyn pratsikvantelivalmisteen antaminen on Suomeen ulkomailta tuotaville koirille lakisääteistä. 

Valmisteiden käyttöaiheet

Caniquantel on tarkoitettu pyörömatojen ja heisimatojen häätöön. Dolpac vet -valmistetta käytetään koirien sukkulamatojen ja heisimatojen aikuismuotojen häätöön. Axilur on laajakirjoinen matolääke, joka on tarkoitettu koirien ja kissojen sukkulamatojen kypsien ja epäkypsien muotojen, Taenia-heisimatojen häätöön sekä koirien kliinisen Giardia-infektion hoitoon.

Advocate-valmisteella on useita käyttöaiheita. Koirilla valmiste on hyväksytty mm. kirpputartunnan hoitoon ja ennaltaehkäisyyn, väivetartunnan, korvapunkki-, syyhypunkki- ja sikaripunkkitartunnan hoitoon, Dirofilaria immitis -loisen aiheuttaman sydänmatotartunnan ennaltaehkäisyyn ja kiertävien Dirofilaria immitis -mikrofilarioiden hoitoon, Dirofilaria repens -loisen aiheuttaman ihodirofilarioosin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn, Angiostrongylus vasorum -loisen aiheuttaman sydänmatotartunnan ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Käyttöaiheet ovat luettavissa tarkemmin Advocaten valmisteyhteenvedosta.

Loistartuntoja torjutaan Viipurin Koirat ry:n yhteistyötarhoilla säännöllisillä sisä- ja ulkoloishäädöillä myös koirien tarhalla olon aikana.

Suomeen tuotavat koirat testataan lähtömaassa 8 vektorivälitteisen taudin varalta. Viipurin Koirat ry julkaisee raportin testien tuloksista puolivuosittain. Lisäksi kaikilta koirilta varmistetaan vasta-ainetestillä riittävä rokotussuoja rabiesta vastaan.

Yhdistys suosittelee, että Suomessa olevat koirat suojataan punkkeja vastaan aina punkkikaudella ja matolääkitään tarvittaessa. 

27.10.2021
Lisätiedot:
Aino Arjas
aino.arjas@viipurinkoirat.fi