Rajanylityspaikkojen sulkemisen vaikutus Viipurin Koirat ry:n toimintaan

Valtioneuvosto on ilmoittanut, että Suomi sulkee neljä rajanylityspaikkaa Venäjän vastaisella rajalla 18.11.2023 alkaen. Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan rajanylityspaikat pysyvät näillä näkymin kiinni 18.2.2024 saakka. 

Tilanne on Viipurin Koirat ry:n toiminnan kannalta valitettava, sillä se pysäyttää vierailut löytökoiratarhoille ja estää omiin koteihin ja sijaiskoteihin matkaavien koirien pääsyn Suomeen. Venäjän federaation alueelta maanteitse saapuvat kaupalliset eläinkuljetukset kulkevat Vaalimaan raja-aseman kautta, missä on rajaeläinlääkärin toimipiste. Yhdistyksen seuraava kuljetus oli tarkoitus toteuttaa joulukuun puolivälissä. Kyytiin oli tulossa 9 omaan loppuelämän kotiin matkustavaa koiraa sekä kymmenkunta hoitokoiraa. 

Viipurin Koirat ry selvittää yhdessä kumppaniensa kanssa koirille mahdollista vaihtoehtoista reittiä Latvian ja Viron kautta meriteitse Suomeen. On kuitenkin mahdollista, että seuraava koirakuljetus toteutuu vasta Vaalimaan raja-aseman avauduttua uudelleen rahtiliikenteelle.

Yhdistyksen muu toiminta jatkuu pääosin ennallaan. Adoptiohakemuksia otetaan edelleen vastaan ja kotiehdokkaiden haastatteluita jatketaan normaaliin tapaan siinä toivossa, että koirat pääsisivät kohtuullisen ajan kuluessa matkustamaan pois tarhoilta. Suomalaisissa sijaiskodeissa jo olevat koirat jatkavat kotien etsimistä normaaliin tapaan. Yhdistyksen avustustyö ja varainkeruu jatkuvat ja esimerkiksi joka viikkoiset ruokatoimitukset pääsevät perille poikkeustilanteesta huolimatta.

16.11.2023

Lisätiedot: aino.arjas@viipurinkoirat.fi