Edward

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen-suurehko (n. 60 cm, 30 kg)
Syntymäaika: 10/2014
Tautitestit: 12/2020

19.7.2022
Edwardista tuli kummikoira ja kodin etsiminen päätettiin lopettaa 1,5 vuoden yrittämisen jälkeen. Edward jää hoitoperheeseensä asumaan ja toivoo kummeilta tukea lääkäri- ja lääkekuluihinsa.

11.5.2022
Tuuheaturkkinen, nallekarhua muistuttava Edward eli Eppu etsii yhä omaa loppuelämän kotia.

Eppu on asunut nykyisessä hoitopaikassaan yli vuoden, mutta kotia ei ole löytynyt tälle voimakkaasti omiin ihmisiin kiintyvälle, seniori-ikää lähestyvälle koiralle. Nykyisessä hoitopaikassaan Eppu viihtyy mainiosti ja lenkkeilee nivelrikosta huolimatta reippaasti kolmasti päivässä. Eppu on kodinvaihtaja, jolla on isot lääkekulut.

Suomessa jo kuusi vuotta asunut Eppu täyttää lokakuussa kahdeksan vuotta. Pentuiässä Viipurissa koetut kovat kokemukset näkyvät edelleen kipuina ja jossain määrin haasteellisena käytöksenä. Eppu tarvitsee jatkuvan lääkityksen nivelkipuihin ja kilpirauhasen vajaatoimintaan. Lääkityksellä ja kärsivällisellä, Eppua ymmärtävällä koulutuksella resurssiaggressio on saatu kohtuullisesti hallintaan. Hoitoperheen ponnisteluista huolimatta Eppu kuitenkin stressaantuu edelleen vieraiden ihmisten läsnäolosta. Ahdistuminen purkautuu räyhäämisenä ja vieraiden vartiointina ja seuraamisena. Eppu toivoisi, että kotona ei koskaan näkyisi eikä kuuluisi muita ihmisiä kuin oma rakas hoitoperhe, täydennettynä Ada-koiralla ja kissaystävällä.

Oma koti, omat ihmiset ja omat (harvat) eläinystävät ovat Epun aarteita, joiden menettämistä se pelkää niin paljon, ettei voi täysin rentoutua vartioinnista. Vieraisiin ihmisiin Eppu suhtautuu myös ulkosalla varautuneesti, mutta hieman tutustuttuaan voi hyvinkin alkaa luottaa ja sallia rapsutukset. Vuosia Suomessa asuneena kodinvaihtajana Epulla on hyvin hallussa kotikoiran perustaidot ja lenkkeillessä ohitukset sujuvat pääosin hyvin.

Epun lääke-, eläinlääkäri-. hieronta- ja erikoisruokavaliosta aiheutuvat kulut ovat kuukaudesta riippuen 300-400 euron välillä. Eppu etsii edelleen kotia koirakokeneesta rauhallisesta aikuisperheestä. Koska kodinetsintä on osoittautunut hyvin haasteelliseksi, Epulle etsitään myös tukijoita auttamaan lääkekuluissa. Auttaisitko Eppua?

30.1.2022
Edward eli Eppu on asunut nykyisessä hoitopaikassaan reilun vuoden ja kotiutunut mainiosti. Eppu tulee hyvin toimeen hoitopaikan aikuisten ja aikuisikää lähestyvien lasten kanssa.

Hoitopaikassa asuu suunnilleen Epun ikäinen narttukoira, jonka kanssa yhteiselo sujuu hyvin. Myöskään kissojen kanssa ei ole ongelmia. 

Eppu on kodinvaihtaja, iältään reilut seitsemänvuotias ja asunut Suomessa jo yli kuusi vuotta. Ennen tarhalle päätymistä Eppu kuljeskeli kodittomana, ja näiltä ajoilta ovat peräisin eri ruumiinosista löytyneet, vuosien ajan kipua aiheuttaneet haulit. Vaikka haulit saatiin poistetuksi yhdistyksen kustantamana, eivät kivut kokonaan hellittäneet. Nivelrikon vuoksi Eppu tarvitsee hermokipulääkettä ja kolmen viikon välein librelapistoksen. Lääkitystä tarvitaan myös kilpirauhasen vajaatoimintaan. 

Epun vointi on huomattavasti parantunut ison hammasremontin jälkeen: yhdeksän hammasta poistettiin. Nykyisin Eppu on iloinen ja reipas, kolmasti päivässä lenkkeilevä, koirapuistossa juoksenteleva poika. Sen hyvinvointi edellyttää kuitenkin säännöllistä lääkitystä, eläinlääkärikäyntejä ja hierontaa. Tämän lisäksi Eppu tarvitsee paljon rapsutuksia ja läheisyyttä niiltä ihmisiltä, joihin se luottaa.

Vieraita ihmisiä ja toisia koiria kohtaan Eppu tuntee epävarmuutta ja stressaantuu vieraiden läsnäolosta. Epävarmuus purkautuu haukuntana ja Epulle läheisten ihmisten suojelemisena vierailta. Eppu vartioi paitsi omia ihmisiään myös ruokaansa ja lelujaan. Resurssiaggressio on kuitenkin saatu kohtuullisesti hallintaan.

Omiin ihmisiin syvästi kiintyvällä Epulla on kotikoiran taidot hyvin hallussa. Pentu- ja nuoruusiän pahojen kokemusten seurauksena Eppu on kuitenkin edelleen epävarma koira, jolle omat ihmiset ja oma turvallinen paikka ovat kaikki kaikessa. Epulle sopisi parhaiten koti rauhallisessa aikuisperheessä, aidatulla pihalla varustetussa omakotitalossa. Uudessa kodissa tulee olla koirakokemusta ja osaamista turvattomuudesta ja menettämisen pelosta johtuvien oireiden kohtaamiseen.

Lopuksi Epun kotihoitajan toive: Jos jotain toivon, niin ettei tämän koiran enää ikinä tarvitsisi pettyä ihmiseen. Voisi olla kivuton, hassu nallen näköinen koira ja kerjätä turvallisin mielin herkkuja omilta ihmisiltään.

10.5.2021
Iloiselle Epulle lisättiin uusi video. 

Edward kotihoidossa | Viipurin Koirat ry

2.3.2021
Edward eli Eppu on noin 6,5-vuotias komea turrikka, joka etsii omaa kotia Espoossa sijaitsevasta hoitopaikastaan käsin.

Eppu on kodinvaihtaja, joka on asunut Suomessa jo viisi vuotta. Nykyisessä hoitopaikassa Eppu on asustellut marraskuusta lähtien. Epun hoitoperheeseen kuuluu kahden aikuisen lisäksi kaksi jo vanhempaa teini-ikäistä lasta, kaksi koirakaveria ja kissoja. Eppu tulee kaikkien kanssa toimeen ja erityisesti ihmisten seura on ihan parasta! Suuresta koostaan huolimatta Eppu viihtyy oikein mainiosti vaikka sylissä rapsuteltavana.

Kotioloissa Eppu on rauhallinen ja ulkona reipas liikkuja. Ulos lähteminen innostaa Eppua sen verran paljon, että se ilmoittaa lenkin alussa kuuluvalla haukulla koko kylälle olevansa liikkeellä. Autot ja muut kanssaliikkujat eivät Eppua häiritse. Toisiin koiriin Eppu voi reagoida hihnassa, mutta huomion saa kuitenkin helposti suunnattua toisaalle. Eppu tykkää lumihangessa möyrimisestä ja keppien kantelusta. Sen menoa kun katselee, voisi luulla että joku nuori jantteri siellä itseään viihdyttää. Mutta ei, iloinen Eppu-poika, kohta seitsemän vuotta.

Nyt korona-aikana vieraita ei ole juurikaan Epun hoitopaikassa sisällä käynyt. Yksi vierailulla ollut sukulaismies sai kuitenkin lämpimän vastaanoton. Ulkona naispuoliseen vieraaseen Eppu suhtautuu vallan luottavaisesti, jakelisi pusuja ja kellahtaa selälleen rapsutuksille.

Röntgenkuva paljasti, että Epulla oli neljä ilmakiväärin ammusta kropassaan: yksi kuonossa, yksi silmän alla, yksi olkapäässä ja yksi pyrkimässä niskanikamien väliin. Ilmeisesti ne ovat olleet siellä siitä asti, kun Eppu vielä eleli vapaana ennen Viipurin tarhalle päätymistään. Ammukset poistettiin tammikuussa ja Epun olo parani selvästi. Epulla on nivelrikkoa, mihin sillä on lääkitys joka jatkunee loppuelämän.

Epulle etsitään ensisijaisesti aikuiskotia koirakokeneesta perheestä. Jos kodissa on lapsia, tulee lasten olla jo vähintään teini-ikäisiä. Eppu asuu tällä hetkellä rivitalossa, mutta ihan jokaisen rivitalon koirakaan Eppu ei ole riippuen siitä kuinka paljon ääntä koirasta saa kuulua. Eppu toivoo itselleen uutta kotia rauhalliselta alueelta. Vilkkaaseen kaupunkiin Eppu ei sovi eikä Eppua luovuteta kerrostaloon. Eppu voisi mennä ainoana koirana tai narttukoiran kaverina.

Hurmaava ja hassu Eppu etsii huumorintajuista ihmistä itselleen, joka ei pienistä hätkähdä. Jos etsinnässä on aikuinen koira, josta saisi kivan lenkkikaverin ulos ja rapsutuskaverin sohvalle köllöttelemään, käännäpä katseesi komeaan Eppuun.

11.12.2020
Edwardista testattiin anaplasmoosi, borrelioosi ja ehrlichioosi sekä sydämato lääkärikäynnin yhteydessä. Kaikki olivat negatiivisia.

24.10.2020
Komea turrikka Edward palaa etsimään kotia. Edward eli Eppu etsii kotia rauhallisesta aikuisperheestä.

Kotiin saapuvat vieraat ihmiset jännittävät Eppua ja sillä on tarve vahtia vieraita. Käytöksen takana on suurella todennäköisyydellä pelko/epävarmuus vieraita ihmisiä kohtaan. Eppu jännittää vieraita, mutta samaan aikaan sillä on tarve puolustaa omiaan, ja siksi estää vieraita liikkumasta. 

Nykyinen omistaja kertoo pojasta näin:

"Eppu on nimensä mukaisesti hieman kuninkaallinen, puuhkea Edward Ensimmäinen Viipurilainen. Hän on hyvin omanarvonsa tunteva, valtaa sohvan ja sängyn hetkessä ja painaa päänsä syliin rapsutuksia hakemaan. Eppua on tututkin sanoneet jo parivuotiaana "vanhaksi herraksi", joka ei pentumaisista höpsötyksistä niin piittaa. Eppu on tutuilleen sympaattinen ja rauhallinen suuri sylikoira.

Valitettavasti Eppu on ottanut isäntänsä suojelunsa kohteeksi ja vahtii tästä johtuen kotioloissa vieraita jatkuvasti. Uudet ihmiset epäilyttävät ja Eppu seuraa heitä kuin hai laivaa. Vähänkin nopemmat liikkeet saavat Epun louskauttamaan leukojaan, joten Eppu ei sovi pienten lasten seuraksi. Hän etsiikin nyt uutta loppuelämän kotia, nykyisen perheen saatua perheenlisäystä. Kun perheen taapero lähti liikenteeseen, rupesi Eppu tulemaan lapsen ja isännän/emännän väliin. 

Lenkillä Epulla on kova eteenpäinmenemisen tarve, mutta tässä on tehty työtä yhdessä kouluttajankin kanssa ja hihnakävely sujuu nykyään yhteisymmärryksessä. Eppu osaa mukana-käskyn ja hankalatkin ohitukset muista koirista onnistuvat hyvin, kunhan hänet ottaa ajoissa käskyllä mukaan. Epun kanssa on harrastettu jonkunverran myös vetojuoksua, jotta energiaa olisi saatu purettua siihen. Loppujenlopuksi hän on kuitenkin laiska löppönen ja häntä on saanut juoksulenkillä vetää perässä ensimmäisen vartin jälkeen. Pitkiä kävelylenkkejä Eppu sen sijaan rakastaa! Hän nauttii ulkoilusta ja makoilee mielellään pihassa kovillakin pakkasilla. 

Eppu on asunut nyt kerrostalossa kaupungissa, mutta tottunut mökkeilemään paljon. 

Eppu tulee pääasiassa hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Lähipiiristä löytyy leikattu narttu ja leikattu uros, joiden kanssa Eppu leikkii mielellään ja kaivaa mummulan kukkapenkit ympäri. Mökiltä löytyy  myös leikattu narttu, jonka kanssa Eppu tekee metsässä tutkimusmatkoja. Eppu on tottunut olemaan mökillä vapaana, mutta vahtii siellä myös paljon satunnaisesti ohikulkevia naapureita, jonka vuoksi häntä ei voi jättää vahtimatta yksin.

Kerrostalossa Eppu ei ole vahtinut rapusta kuuluvia ääniä, joten rauhalliseen kerrostaloonkin hän voisi sopia. Eppu kuitenkin ahdistuu ja stressaantuu liiasta ihmisvilinästä ja muuttuvista tilanteista, joka purkautuu vahtimisena; haukkumisena, vinkumisena ja lahkeista näykkimisenä. Tämän vuoksi Eppu ei sovellu vilkkaaseen kaupunkiympäristöön asumaan.

Eppu tarvitsee itselleen rauhallisen ja turvallisen kotiympäristön sekä ihmisen, joka jaksaa antaa ymmärrystä hänen peloilleen ja kärsivällisyyttä ja vahvuutta opettaa häntä olemaan rennommin erityisesti vieraiden ihmisten seurassa."

Epun vahtitaipumuksista johtuen se etsii kotia rauhallisesta aikuisperheestä. Omakotitalo olisi varmasti ihanne, mutta muitakin asumisratkaisuja voidaan harkita. Tärkeintä on, että asuinympäristö on kohtuullisen rauhallinen ja että uusi omistaja on valmis tekemään töitä sen eteen, että Eppu totutetaan rauhallisesti kotiin tuleviin vieraisiin ihmisiin. Tyttökoira voisi olla mukava lisä Epun uudessa perheessä.

7.1.2016
Edward sai kodin Tampereelta.

23.10.2015
Arvon naiset ja herrat, saammeko esitellä, hänen ylhäinen karvaisuutensa Edward viipurilainen ensimmäinen.

Kuten kuvista näkyy, Edward on mahtava tyyppi, eikä pistä pahakseen vaikka kuvaussessio venyy vähän pidemmäksi. Edwardilla on aikaa kaikille. Edwardin saa pistää vaikka solmuun, eikä sitä haittaa vaikka vieras tutkii sen päästä varpaisiin ja rapsuttaa joka paikasta. Todistimme jopa, että tämä ehkä 30-kiloinen karvakasa on myös sylikoira.

Edward vaikuttaa tulevan ihan hyvin toimeen suuressa laumassa ja painii iloisesti kavereiden kanssa. Välillä se kuitenkin käy rähisemässä naapuriaitauksen toisille uroksille. Edwardin paksun turkin alla on myös pieniä arpia, joten on hyvin todennäköistä että välillä tunteet kuumenevat myös oman aitauksen muiden urosten kanssa. Paras koti Eetulle olisi varmasti tyttöseurassa. Toivommekin tälle kuninkaalliselle pian omaa palvelijaa ja hovineitoja!

18.8.2015
Hauskannäköiset partanaamasisarukset Edward ja Elizabeth löytyivät kesällä tarhan lähistöltä tien varresta. Meillä ei ole tarkempaa tietoa, mistä ne olivat sinne päätyneet, mutta nyt arviolta vuoden ikäiset sisarukset etsivät omaa loppuelämän kotia Suomesta.

Edward on komea kaveri. Ja tietää sen. Häntä näyttävästi viuhien Edward pyyhältää ihmisten keskelle ja kuuluvalla haukulla ilmoittaa niin aitaustovereilleen kuin tarhakävijöille, että hänen arvokkuutensa on nyt saapunut. Mitään tämä poika ei tunnu enempää rakastavan kuin rapsutuksia ja ihmisiä. Rapsutuksia korvan takaa, rapsutuksia rinnasta. Kaulasta myös, ja leuan alta. Ah, juuri sieltä! Edward jää mielellään vierelle seisomaan ja seurustelemaan. Iso karvainen pää ilmaantuu myös tilaisuuden tullen syliin halittavaksi.

Edward asuu tällä hetkellä samassa aitauksessa monen muun koiran kanssa, joista lähes kaikki ovat narttuja. Tiedossa ei ole varmasti, kuinka se suhtautuu muihin uroksiin. Pitkän karvapeitteen alta tunnustelemalla huomaa myös, ettei muutama lisäkilo tekisi pojalle yhtään huonoa.

Koska Edwardin tausta on tuntematon, täytyy uuden omistajan varautua siihen, että monet asiat vaativat harjoittelua. Emme tiedä, onko Edward asunut koskaan sisätiloissa tai osaako se kulkea hihnassa. Sisäsiisteys voi olla asia, mistä se ei ole koskaan kuullutkaan. Nuorena ja energisenä poikana Edward tulee tarvitsemaan myös riittävästi liikuntaa ja mielekästä tekemistä, ettei se ala keksimään sitä itse. Edward ei myöskään ole aivan pieni, joten uuden omistajan on jaksettava paneutua sen kouluttamiseen, jotta elämä olisi kaikille mukavaa ja vaivatonta.

Jos Edward tuntuu omalta ja uskot löytäneesi etsimäsi ystävän, odottaa ystävällinen ja iloinen herra malttamattomana sydämesi valloitusta!

Viipurin koirat - Edward 15.8.2015

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisestiadoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.