Musta päivä suomalaiselle rescuetoiminnalle

Saimme eilen viestin, joka järkytti sydänjuuria myöten. Koiria oli kuollut lämpöhalvaukseen matkalla Suomeen. 

Autossa, joka toi koiria Moskovasta Latvian ja Viron kautta laivalla Suomeen oli kuollut 7 koiraa laivamatkan aikana ja myöhemmin vielä muutama lisää sairaalahoidon aikana Suomessa. Saamiemme tietojen mukaan osa koirista on edelleen kriittisessä tilassa. Kaikkiaan kyydissä oli ollut 32 koiraa. 

Koirat olivat matkalla Eläinten suojakoti Toivo ry:n ja löytöeäintalo Skeppsdal Familyn järjestämiin koteihin ja sijaiskoteihin. Eläinkuljettajana ja maahantuojana toimi liettualainen kuljetusliike, jolla on vuosien kokemus koirien kuljettamisesta Venäjän, Baltian ja Keski-Euroopan alueella. Suomeen he olivat liikennöineet aiemmin vain kerran: kesäkuussa kyydissä oli oman yhdistyksemme koiria ja kaikki sujui moitteettomasti. Palvelu oli ystävällistä ja ammattitaitoista, auto oli eläinten kuljettamiseen hyväksytty ja ilmastoitu. Koirat läpikävivät elänlääkinnällisen rajatarkastuksen Venäjän ja Latvian välisellä rajalla saapuessaan EU:n alueelle.

Vastuu eläinten hyvinvoinnista matkan aikana on ensisijaisesti kuljettajalla. Saamiemme tietojen mukaan asiasta on käynnistynyt poliisitutkinta. 

Tänään on musta päivä rescuetoiminnalle, rescueyhdistyksille, ulkomaille koiria adoptoiville löytökoiratarhoille ja eläinkuljettajille. Ajatuksemme ovat niiden luona, jotka tekivät parhaansa näiden koirien auttamiseksi ja toivoivat niille valoisaa tulevaisuutta omissa kodeissa. Otamme järkyttyneinä osaa suruun.


3.6.2022