Viipurin Koirat ry sai Animalialta hankerahoitusta karanteenitilojen rakentamista varten

Animalian hallitus on myöntänyt Viipurin Koirat ry:lle 12 500 euroa karanteenitilojen rakentamiseksi Dom Hvostikov -tarhalle Viipuriin. Animalia asetti helmikuussa haettavaksi apurahan rescuekoirien hyvinvointia parantaviin hankkeisiin. Jaettavana oli yhteensä 30 000 euroa koiratoimintaan kohdennetusta testamenttilahjoituksesta. Hankkeiden tuli edistää rescuekoiratoimintaa vastuullisella, kestävällä, vaikuttavalla ja tehokkaalla tavalla kohdemaissa.

Viipurin Koirat ry:n tärkeimmälle yhteistyötarhalle on tarvittu kipeästi karanteenitiloja, jotka ovat helposti puhdistettavissa ja joista mahdolliset taudinaiheuttajat eivät pääse leviämään. Karanteenitiloja tarvitaan sekä uusien koirien vastaanottoon että tarhalta lähtevien koirien väliaikaiseksi pitopaikaksi. Rakennushanke olisi ollut taloudellisesti vaikea toteuttaa yhdistyksen omin voimin ja apurahan saaminen oli sekä yhdistykselle että Dom Hvostikov -tarhan johtaja Snezhanna Valejevalle suuri helpotus.


Kuva: Ira Müller

Karanteenitilasta hyötyä myös ympäristölle ja julkiselle sterilisointikampanjalle

Karanteenitilat suojaavat sekä löytökoiratarhalle tulevia että siellä jo olevia koiria taudinaiheuttajilta. Tarhalle tulevat koirat voidaan jatkossa eristää omiin tiloihinsa siihen asti, että niillä on riittävä rokotussuoja vakavia tarttuvia tauteja vastaan. Jos tarhalle tulevat koirat ovat valmiiksi sairaita tai kantavat tarttuvaa tautia – esimerkiksi parvovirusta – ei virus pääse leviämään tarhan muihin koiriin. Koirien tarttuvaa ja tappavaa ripulia aiheuttava parvovirus säilyy kuukausia tartuntakykyisenä maaperässä. Uudet, jätevedenkäsittelyjärjestelmällä varustetut karanteenitilat auttavat ehkäisemään taudinaiheuttajien leviämistä tarhan ja lähiympäristön maaperään sekä vesistöjen mukana laajemmallekin.

Lisäksi erilliset karanteenitilat mahdollistaisivat sen, että tarha voisi edesauttaa Leningradin alueella toteutettavan julkisen katukoirien sterilointiohjelman toteuttamista. Koirat on nykylainsäädännön mukaan pidettävä leikkauksen jälkeen 10 vrk karanteenimaisissa olosuhteissa, missä niiden terveyttä ja toipumista voidaan seurata. Tällaisista tiloista on kuitenkin ollut alueella suuri pula. Dom Hvostikov -tarha toteuttaa lisäksi sen ja Viipurin Koirat ry:n yhteistä SpayDogVbg-sterilointikampanjaa, joka mahdollistaa tarhoilla asuvien ja vähävaraisten omistaminen koirien steriloinnin Viipurin seudulla. Julkiseen katukoirien leikkauskampanjaan osallistuminen lisää sterilointityön vaikuttavuutta, ja siitä saatavat hyödyt kohdistuvat laajemmalle alueelle.

Rakennustyöt käynnistetään ensi tilassa. Viipurin Koirat ry sekä Dom Hvostikov -tarha kiittävät Animaliaa lämpimästi!

Teksti: Aino Arjas