Viipurin Koirat ry:n toiminta ja Ukrainan sota: UKK

Ukrainaan kohdistuvat sotatoimet on tuomittu laajasti. Mm. EU ja Yhdysvallat ovat asettaneet talouspakotteita, joiden tarkoituksena on vaikuttaa Venäjän valtion toimintaan. Lisäksi valtava määrä ulkomaisia yrityksiä on omasta päätöksestään ilmoittanut joko keskeyttävänsä tai lopettavansa liiketoimintansa Venäjällä. Viipurin Koirat ry jatkaa toimintaansa – miksi? 

 • Miksi Viipurin Koirat ry jatkaa toimintaansa, vaikka niin moni ulkomainen taho vetäytyy Venäjältä?

  Vastaus: Venäjältä vetäytyvät nyt sellaiset tahot, jotka harjoittavat siellä liiketoimintaa, saavat sieltä tuottoa ja maksavat sinne veroja. Moni yritys ottaa kantaa vetäytymällä. Vetäytyminen on niille myös keino välttää mainehaittaa länsimaissa.

  Viipurin Koirat ry on voittoa tavoittelematon eläinsuojeluorganisaatio. Yhdistys on suomalainen ja toimii Suomesta käsin. Se ei saa tuottoa Venäjälle suuntautuvasta toiminnastaan. Yhdistys jatkaa Viipurin seudulla tehtävän eläinsuojelutyön tukemista, sillä sen tuki on välttämätöntä tälle toiminnalle. Viipurin Koirat ry pitää yhteistyön jatkumista paikallisten eläinsuojelutoimijoiden kanssa tärkeänä ja sillä on toiminnalleen jäsenistönsä tuki.
   
 • Oletteko sitä mieltä, että Venäjän sotatoimet ovat oikeutettuja, kun kerran jatkatte venäläisten avustamista?

  Vastaus: Emme. Autamme ensisijaisesti koiria. Koirat ovat syyttömiä ihmisten tekoihin, eikä niiden tule kärsiä sen vuoksi, minkä valtion alueella ne sattuvat asumaan. Auttamamme tahot ovat yksityisiä, eikä niillä ole sidoksia valtioon. 
   
 • Kannatatteko sotaa?

  Vastaus: Emme kannata sotaa tai hyväksy Venäjän sotatoimia.
   
 • Eikö kaikki tuki pitäisi suunnata Ukrainaan?

  Vastaus: Viipurin Koirat ry:n säännöt ja keräyslupa määrittelevät sen kohdealueeksi Viipurin seudun ja venäläiset koirat. Viipurin Koirat ry on tukenut Viipurin seudulla toimivia löytökoiratarhoja jo 15 vuotta. Yhdistys on paikallisen löytökoiratyön kannalta keskeinen toimija. Sikäläiset koirat ovat yhdistyksen jäsenille tärkeitä ja rakkaita.

  Koirat eivät ole syyllisiä ihmisten tekoihin, eikä niiden saa antaa kärsiä näiden vuoksi. Viipurin Koirat ry:llä on moraalinen velvollisuus auttaa koiria edelleen. Ilman tukeamme koirien olosuhteet olisivat hyvin heikot ja ne jäisivät ilman ruokaa. Koska tavallisten ihmisten taloustilanne Venäjällä heikkenee voimakkaasti, eivät tarhat saa paikallista apua senkään vertaa kuin tähän asti. 

  Ukrainassa kärsiviä eläimiä tulee auttaa kaikin mahdollisin tavoin, mutta se ei tarkoita sitä, että muut avustuskohteet voisi hylätä.
   
 • Millaisia vaikutuksia Ukrainan sodalla on venäläiselle eläinsuojelulle?

  Vastaus: Venäjän talous on syöksymässä. Paikalliset eläinsuojelijat pelkäävät, että heikentyvä toimeentulo johtaa lisääntyvään lemmikkien hylkäämiseen. Hinnat ovat nousseet ja tiettyjä länsimaisia tuotteita, kuten lääkkeitä ja erikoisruokia ei enää ole saatavissa. Hintojen nousu koskee myös aivan tavallisia tuotteita, kuten koiran- ja kissanruokia. 
   
 • Miten voitte varmistaa, että avustuksiin tarkoitetut rahat eivät mene venäläisen sotakoneiston tukemiseen?

  Vastaus: Viipurin Koirat ry valvoo varojensa käyttöä tarkasti. Se ei esimerkiksi tee avoimia lahjoituksia kumppaneilleen. Se tekee lähes kaikki hankinnat ilman välikäsiä. Jos tämä ei ole mahdollista, se korvaa ennalta sovitut ostot tarhoille laskua vastaan. Yhdistys ostaa myös koiratarhoille menevät ruuat suoraan valmistajalta. Ruuat tilataan viikoksi kerrallaan, minkä jälkeen yhdistys saa tositteen sekä tiedon, kun ruoka on saapunut perille tarhoille. 
   
 • Miten saatte ruokatilaukset maksettua tässä tilanteessa?

  Vastaus: Maksamme ruuat pankin välityksellä suoraan valmistajalle. Kaikkiin venäläispankkeihin ei kohdistu tällä hetkellä pakotteita. Tilanne saattaa kuitenkin jo lähitulevaisuudessa muuttua, joten on tärkeää huolehtia tilauksista mahdollisimman pitkälle nyt, kun siihen pystymme.
   
 • Mitä koirille käy, jos apua ei voida enää lähettää Suomesta?

  Vastaus: Sellaista skenaariota emme halua edes ajatella. Se tarkoittaisi sitä, että koirat nälkiintyisivät, ettei niille voitaisi antaa välttämättömiä loishäätöjä ja rokotuksia, eikä niitä pystyttäisi niiden sairastuessaan hoitamaan. Se tarkoittaisi myös suuria vaikeuksia koiria sekä työkseen että vapaaehtoisina hoitaville.