Vieraana kissojen turvakodissa Viipurissa

Eräällä reissullamme Viipurissa tänä syksynä tutustuimme kissojen turvakotiin. Edellisestä käynnistä oli vuosia ja sen jälkeen kaikki oli muuttunut: paikka, vastuuhenkilöt ja taustaorganisaatio olivat vaihtuneet ja kissojakin oli huomattavasti vähemmän.

Turvakoti Prijut dlja koshek Vyborg sijaitsee pienkerrostalossa kahdessa pienessä vuokratoimitilassa. Asukkaita oli käyntimme aikaan 37. Suunnilleen saman verran kissoja asuu paikallisten vapaaehtoisten luona sijaiskodeissa, kertoi Sonja Bursia, joka on yksi turvakodin kolmesta työntekijästä. 


Natali löytyi Seleznjovosta (ent. Tienhaara) loukkaantuneena: sen lantio oli murtunut. Natali on asunut turvakodissa toukokuusta 2022 saakka ja se on toipunut onnettomuudestaan.

Huomasimme, että lähes kaikki turvakodin kissat olivat ihmisiin tottuneita ja sosiaalisia. Kehräysmoottorit käynnistyivät ja käpälät tavoittelivat meitä kaltereiden välistä. Monet kissoista olivat kotinsa menettäneitä lemmikkejä, jotka on hylätty kadulle. Hylätyt kotikissat pyritään saamaan nopeasti kiinni ja tuomaan turvakodille, kertoo Sonja. Siellä ne steriloidaan ja niille etsitään uusi koti. Vuonna 2020 turvakodin kautta löysi kodin 219 kissaa, vuonna 2021 158. 


Ystävällinen Rizaja löytyi hylättynä Viipurista heinäkuussa 2022.

Tilaa turvakodissa on vain vähän ja tuoreemmat tulokkaat asuivat melko ahtaasti häkeissä ja kaapeissa, joihin oli tehty kalteriovet. Ne pääsivät vuorotellen jaloittelemaan huoneeseen. Pysyville asukkaille oli varattu kokonainen huone kiipeilypuineen ja nojatuoleineen. Erillistä varastotilaa ei näytä olevan, sillä tavaraa on jopa rappukäytävässä. 


Ihmisiä arasteleva Foxy on elänyt turvakodissa jo 6 vuotta. Se otettiin alun perin kiinni pentuineen.

Turvakodin asukasmäärä pyritään pitämään kohtuullisena. Sonja kertoo, että seudulla on myös paljon arkoja villikissoja. Niitä pyydystetään verkoilla ja loukuilla, toimitetaan steriloitaviksi ja palautetaan sitten takaisin tutuille asuinsijoilleen. Trap-Neuter-Release -menetelmä on ollut käytössä jo useamman vuoden. Työn tuloksena kissanpentuja tulee huomattavasti harvemmin vastaan kuin ennen. Uusia kissoja kuitenkin päätyy kodittomiksi ja niitä eksyy. Sonja on hyvin perillä alueen kissoista ja kissapopulaatioista. Jos jonnekin ilmestyy uusi kissa, se pyritään samaan kiinni ennen kuin pentuja ehtii syntyä. Asukkaat ruokkivat steriloituja villikissoja pihoillaan ja ilmoittavat tuntemattomista kulkijoista. 


Sonja Bursia esittelee kissoja Viipurin Koirien Susanna Kankaanpäälle.

Kissaongelmaa pyritään helpottamaan myös vähävaraisien kissoille suunnatulla sterilointikampanjalla. Tämä onkin monelle eläkeläiselle ja muulle pienituloiselle ainoa keino saada kissansa leikattua. Kampanjaa toteutetaan yhteistyössä eläinklinikka Aurikan kanssa Viipurissa. 

Turvakoti on yksityinen ja toimii lahjoitusten turvin. Pientä apua on saatu toisinaan myös yksityishenkilöiltä Suomesta mutta enimmäkseen apu tulee paikallisilta. Viipurin Koirat auttaa satunnaisesti myös Viipurin seudun kissoja. Aikaisemmin yhdistys on mm. maksanut lääkärilaskuja ja tilannut turvakodin käyttöön rokotteita ja matolääkkeitä. Tällä kertaa kävimme vierailun päätteeksi Aurika-klinikalla maksamassa turvakodin avoimet laskut, joita oli noin 300 euron arvosta.


Veimme turvakotiin tuliaisiksi kissojen leluja ja kantolaukkuja, muutaman pussin ruokaa ja emonmaitovastiketta. Suurin osa viemisistä oli saatu lahjoituksena Mustin ja Mirrin Mankkaan, Tapiolan ja Porttipuiston myymälöistä.

Teksti ja kuvat: Aino Arjas