Tilannekatsaus: Rakennustalkoot 2017 -keräys, raha-asioita ja muita mutkia

Kaikki ei suju aina ihan niin kuin Strömsössä – ei myöskään tämän kesäinen Irinan tarhan aitausten rakennusprojekti. Matkassa on ollut mutkia ja samaan aikaan sekä yhdistyksellä että Irinalla on ollut myös monia muita murheita.

Uusien aitausten rakennustyöt aloitettiin Irinan tarhalla pian Rakennustalkoot 2017 -keräyksen käynnistyttyä ja ne ovat sujuneet aikataulussa. Rahaa on kampanjalla saatu kerättyä mukavasti. Olemme kuitenkin joutuneet nostamaan keräystavoitetta 2000 eurolla ja tällä hetkellä keräys on miinuksella, sillä varoja ei ole saatu yhtä vauhdikkaasti kuin rakentaminen on edennyt. Palkattuja työmiehiä ei ole voinut seisottaa työmaalla tyhjänpanttina eikä työtä voi myöskään teettää ilman korvausta. Tilanne huolettaa. Aitaukset on kuitenkin saatu pääosin pystyyn (joskaan ei vielä valmiiksi) ja luotamme tukijoidemme apuun: tästä projektista selvitään. Jos uuteen keräystavoitteeseen ei aivan ylletä, joudutaan rahaa kuitenkin nipistämään suunnitelluista koppihankinnoista.

Alkukesällä yhdistyksellä oli muutakin yllättävää rahanmenoa kotihoidossa oleville koirille tehtyjen esbl- ja mrsp-seulontojen vuoksi. Kun vihdoin löysimme keinon tehdä vastaavia seulontoja myös Viipurissa oleville koirille, piti testatuille koirille järjestää karanteenitilat. Osa uusista aitauksista otettiin käyttöön karanteenitiloina. Mutta ei sentään kaikkia: omiin upouusiin aitauksiinsa pääsivät muuttamaan myös ketjukoirat Bronto, Dolce, Hiski ja Rymy. Iloksemme voimme kertoa, että ketjukoira Rymy on Irinan mukaan saamassa kodin Saksasta :)

Bronto uudessa aitauksessaan. (Kuva: Aino Arjas)

Dolce, Hiski ja Rymy ennen muuttoa omiin aitauksiin. (Kuvat: Ira Müller)

Juuri kun iloitsimme ketjukoirien uusista aitauksista, putosi päähämme uusi pommi: tarhan päärakennus on asetettu käyttökieltoon. Tiesimme kyllä, että se on huonokuntoinen ja sen katto vuotaa, mutta rakennuksessa vallitsevasta home- ja sisäilmaongelmasta emme tienneet. Uusiin aitauksiin siirrettiinkin kiireen vilkkaa muutamien ketjussa asuneiden ja karanteenissa olevien koirien lisäksi myös kaikki sisätiloissa asuneet koirat. Nämä ovat pääasiassa samanlaista joukkoa kuin ketjussa eläneet koirat: suuria uroksia, jotka eivät tule muiden koirien kanssa toimeen. Uudet aitaukset otettiin käyttöön niiden ollessa vielä keskeneräisiä ja talkoolaisten maalaamat lattiatkaan eivät ihan olleet ehtineet kuivua ennen kuin jokaisessa osastossa oli jo asukas. Osa lattioista jäi kokonaan maalaamatta.

Päärakennus on jo aikaisemmin todettu korjauskelvottomaksi. Ikävää on, että maanomistaja ei siitä huolimatta anna purkaa sitä. Jos sen saisi purettua, voisi paikalle rakentaa lisää aitauksia. Toivomme, että maanomistajan mieli muuttuu, sillä alueella ei ole enää juurikaan sellaista tilaa, jota voisi käyttää rakentamiseen.

Vaikka uudet aitaukset oli suunniteltu alun perin nimenomaan ketjukoiria varten ja tavoitteena oli, ettei yksikään koira joutuisi enää elämään tarhalla ketjuun kahlehdittuna, joudumme taipumaan tosiasioiden edessä nyt, kun päärakennus suljettiin ja samalla myös karanteeniin soveltuvaa tilaa kaivattiin kipeästi. Toivomme, että myös kaikki keräykseen osallistuneet ymmärtävät tukalan tilanteen ja sen, että joku koira saattaa sittenkin vielä jäädä tarhalla ketjun päähän asumaan. Koiramäärä on Irinan tarhalla juuri nyt muutenkin poikkeuksellisen suuri johtuen koko kevään ja kesän jatkuneesta hylättyjen koirien tulvasta. Tarhalta ei myöskään muuttanut yhtään koiraa Suomeen kesä-heinäkuussa yhdistyksen 1,5 kuukautta kestäneen tuontitauon aikana.

Viipurin koirien edellinen suurempi rakennusprojekti, klinikkarakennus, on myös edelleen keskeneräinen. Rakennus otettiin alkukesästä keskeneräisenä sterilointikäyttöön ja sekin pitäisi pikimmiten saada valmiiksi. Rakennusvaiheessa havaittujen kosteusongelmien takia myös klinikan rakennusbudjettia ja -aikataulua on jouduttu venyttämään.

Tällä hetkellä tarhalla puurtaa neljä työmiestä klinikan ja kaksi uusien aitausten viimeistelytöissä. Irina sekä yhdistyksen väki miettivät kuumeisesti, minne uusia aitauksia ja erityisesti karanteeniin soveltuvia tiloja voitaisiin rakentaa (ja millä rahalla). Lisäksi viimeistään ennen talvea on tarhalle jollain konstilla järjestettävä monta uutta lämpöeristettyä koppia. Joudumme jatkuvasti pyytämään apua teiltä hyvät tukijamme rakennusprojektien rahoittamista varten.

Tällä hetkellä rahaa Irinan tarhan aitaustalkoisiin sekä koppeihin on kerättynä 6 350 euroa. Olgan koiramökkiä varten kasassa on 1 330 euroa. Irinan tarhan tavoitteeseen on vielä matkaa 2 150 euroa ja Olgan tavoitteeseen 1 660 euroa.

Auttaisitko viemään rakennusprojektit loppuun?

tili: FI74 1394 3500 1553 91

Käytäthän maksaessasi seuraavia viitteitä:


Irinan tarhan rakennustyöt: 1119
Olgan tarhan rakennustyöt: 1106

Seuraa keräyksen etenemistä Facebook-sivullamme.

Rivistö uusia aitauksia (Kuvat: Laura Uotila)

Rahankeräyslupa: POL-2015-14237


Toimeenpanoaika ja -alue: 14.4.2016-6.3.2018 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.