Viipurin Koirat ry:n kuukausiraportti, huhtikuu 2020

Sekä Suomessa että Venäjällä eletään koronaviruksen vuoksi poikkeusaikoja. Viipurin Koirien toimintaan tilanne on vaikuttanut mm. niin, etteivät yhdistyksen aktiivit pääse enää viikoittaisille tarhamatkoilleen. Tarhoille ei siis saada toimitettua Suomesta ruokaa, kuivikkeita ja muuta tarpeellista. Liikenne on poikki myös toiseen suuntaan ja Suomeen varatut koirat joutuvat odottamaan rajojen avautumista. Vaikka rajojen sulku ei koskekaan rahtiliikennettä, on Ruokavirasto linjannut, etteivät koirat ole sellaista välttämätöntä rahtia, jonka tuonti voisi jatkua poikkeustilan aikana.

Tilanne aiheuttaa monenlaista huolta: perheet odottavat kuumeisesti ja epätietoisina uusia perheenjäseniään, yhdistys laskeskelee hupenevia ruokarahojaan ja löytökoiratarhoilla kärsitään ahtaudesta ja pelätään tulevaa. Tarhoilla on luotettu siihen, että osa koirista muuttaa säännöllisesti omiin koteihinsa ja tilaa vapautuu sekä uusille koirille että kasvaville pennuille. Kun näin ei käykään, ovat tarhat joutuneet laittamaan ovensa säppiin. Eläkeikäinen Olga ei pysty huolehtimaan nykyistä useammasta pysyväisasukkaasta, eikä uskalla ottaa vastaan lainkaan uusia koiria ennen kuin selviää, onko niillä mahdollisuutta päästä Suomeen. Irinan tarhalle ei oteta uusia koiria, koska tarha käy ahtaaksi pentujen kasvaessa eikä ruokaa riitä enää useammalle. Elenan tarhalle otetaan vielä koiria, vaikka ahtaus on vaivannut tarhaa jo pitkään ja ruuastakin on pulaa. Paikalliset ovat todella vaikeassa tilanteessa uusien löytökoirien kanssa, sillä niille ei enää ole mitään paikkaa.


Nämä pennut asuvat Marian ja Alexanderin luona kunnes niiden rokotukset ovat astuneet voimaan ja on aika muuttaa Irinan tarhalle. Pentuja on tällä hetkellä yhteensä 21. (Kuva: Maria K.)

Tällä hetkellä Viipurin Koirien mahdollisuudet auttaa ovat rajalliset, ja niin kauan kuin adoptioita ei ole, ei yhdistys saa myöskään adoptoitavista koirista kulukorvauksia, joilla voitaisiin kattaa edes osa rokotuksista, loishäädöistä ja tunnistusmerkinnästä aiheutuvia kustannuksista. Kaikki koirat on kuitenkin rokotettava ja hoidettava riippumatta siitä, onko niille luvassa kotia (ja kulukorvausta) vai ei, joten lahjoitusten merkitys kasvaa entisestään. Huoli siitä, riittääkö ruoka ja onko rahaa riittävästi rokotusten ja välttämättömien lääkkeiden ja tarvikkeiden hankintaan, on suuri. Samalla kun tarhoilla olevat pennut kasvavat, kasvaa myös ruuan kulutus ja tarhoilta kysellään nyt kovasti lisäruuan perään. Rahaa säästääksemme jouduimme vaihtamaan Irinan tarhalle tilattavan ruuan halvempaan ja heikkolaatuisempaan versioon. Huhtikuun aikana tilasimme Irinan ja Elenan tarhoille yhteensä 6694 kiloa kuivamuonaa, joka maksoi 7803 euroa. Lisäksi tilattiin jonkin verran purkkiruokaa.

Taloustilanne huolettaa myös Venäjän puolella. Jos vähäiset Venäjältä saatavat avustukset loppuvat ja ihmiset alkavat talousvaikeuksissa hylätä koiriaan, muuttuu tilanne seudulla erittäin vaikeaksi. Kodittomien eläinten määrä voi kasvaa nopeastikin, kun hylätyille eläimille ei ole paikkaa ja ne jäävät ulos oman onnensa nojaan – ja pääsevät lisääntymään. Karanteeniaika saattaa myös näkyä piikkinä uusien lemmikkien hankinnassa, mutta kun ihmiset palaavat arkeen, muuttuu tilanne todennäköisesti piikiksi hylkäämistilastossa. Tarhoilla ollaan nyt todella huolestuneita tulevasta. 

Järjestämme Viipurissa pian valistusta ja ilmaisia leikkauksia sisältävän sterilisointitempauksen yhteistyössä paikallisen eläinlääkärin kanssa.  Sterilointitempauksella pyrimme osaltamme vaikuttamaan kodittomien määrän kasvuun ja auttamaan niitä koiristaan huolehtivia paikallisia, joilla ei yksinkertaisesti ole varaa sterilisaatioleikkaukseen. Toivottavasti saamme lahjoittajilta apua tempauksen toteuttamiseen. 

Yhdistyksen varainhankintakeinoista ovat pudonneet toistaiseksi pois erilaiset tapahtumat ja kirpputorit. Tulevaa suunnitellaan kuitenkin toiveikkaina niin projektien kuin varainhankinnankin osalta. Toivoa antavat myös ne vapaaehtoiset, jotka ponnistelevat kanssamme yhteisen päämäärän tavoittamiseksi. Toivotamme lämpimästi tervetulleiksi aktiivien joukkoon Jaanan ja Taijan!


Aino Arjas
toiminnanjohtaja