Marian ja Aleksanderin koti tarjoaa turvan pennuille

Viime syksynä aloimme yhdessä Irinan tarhan yhteistyöeläinlääkärin kanssa pohtia, kuinka parantaa tarhan karanteenimahdollisuuksia. Tilanne on ollut tilanpuutteen ja pesumahdollisuuksien puuttumisen vuoksi hankala, eikä tarhalle saapuville pennuille ole useinkaan ollut osoittaa omaa erillistä tilaa. Pennut saattavat olla saapuessaan heikkokuntoisia ja pahimmassa tapauksessa hyvinkin sairaita. Rokotussuojan vielä puuttuessa ovat terveetkin pennut vaarassa sairastua.

Apu löytyi eläinrakkaasta pariskunnasta Mariasta ja Aleksanderista, jotka olivat muuttaneet Pietarista Viipurin vieressä sijaitsevalle pikkupaikkakunnalle. Tiloja heillä ei ollut, mutta intoa ja hyvää tahtoa sitäkin enemmän, ja niinpä sovittiin, että Viipurin Koirat kustantaa parakin ja työ pentujen karanteenipaikkana voi alkaa. 


Turvapaikkaan toimitettuja pentuja. Snezhanna Valeeva sterilisoi pentueen emon ja se palautettiin asuinsijoilleen Kamenkassa (ent. Kaukjärvi) olevan varuskunnan alueelle.

Käytännössä toimitaan niin, että osa pennuista ja pentueista, joista tulee tarhalle yhteydenotto, viedään klinikalle tautitesteihin. Mikäli nämä ovat sekä parvon, penikkataudin, tarttuvan maksatulehduksen että koronaviruksen osalta negatiivisia, pennut madotetaan ja rokotetaan, ja ne siirtyvät Marian ja Aleksanderin luokse hoitoon. Rokotusten tultua voimaan pennut muuttavat tarhalle, ja uusille pennuille vapautuu paikka.


Yksi hoitopaikan ensimmäisistä asukkaista oli Huuko, joka oli loukkaantunut tarhalla ja tarvitsi leikkauksen jälkeen paikan, jossa leikkaushaava voisi turvallisesti parantua. Huuko poseeraa kuvassa Marian ja Alexanderin kanssa.

Tällä hetkellä hoitopaikassa on parikymmentä pentua. Osa niistä on arkoja, ja ne hyötyvät siitä, että mahdollisuudet sosiaalistamiseen ovat paremmat kuin suuremmalla tarhalla. 


Pentuja varten hankittuja rokotuksia, loishäätöjä ja desinfiointiainetta.

Maria ja Aleksander toimivat Irinan tarhan kotihoitopaikkana ja tekevät tiivistä yhteistyötä tarhan eläinlääkärin kanssa. Viipurin Koirat tukee työtä maksamalla pentujen tautitestit, ruuat, rokotukset, loishäädöt sekä mahdolliset muut lääkkeet, kuivikkeet ja lämmityksen. Vaikka toiminnasta aiheutuu yhdistykselle kuluja, toivotaan sen myötä myös säästöjä vähentyneiden eläinlääkärimaksujen muodossa. Pentujen käytössä on Venäjän armeijan vanha asuntovaunu, joka karusta ulkonäöstään huolimatta on lämmin ja toimii hyvin suojana. Aleksander kunnosti vaunun sisäosat ja keväämmällä vaunu saa todennäköisesti uuden maalipinnan.


Vaunu ennen kunnostusta.

Viipurin Koirat on ottanut ilolla vastaan uudet yhteistyökumppanit. On todella hyvä, että edes osa Irinan tarhan pennuista voidaan sijoittaa paikkaan, jossa ne voivat asua pienemmissä ryhmissä ja hygienian ylläpitäminen on helpompaa. Pariskunta pyrkii myös ahkerasti vaikuttamaan asenteisiin sosiaalisessa mediassa ja etsimään pennuille paikallisia koteja.

Hoitopaikkaan päätyneiden pentujen emot on sterilisoitu Viipurin Koirien tuella. Sekä yhdistyksen että Marian ja Aleksanderin lopullinen tavoite on, ettei uusia pentuja päätyisi tarhoille ja pariskunnan hoiviin. Siksi yritämme jatkuvasti etsiä keinoja sterilisointityön tehostamiseksi Viipurin alueella ja teemme valistustyötä venäläisessä sosiaalisessa mediassa. Alkuvuonna Viipurin Koirien tuella on sterilisoitu 21 koiraa. Tätä työtä voit tukea lahjoittamalla Ei vahinkopennuille! -rahastoon

Teksti: Aino Arjas