Raportti: Vektorivälitteisten tautien testituloksia Viipurin koiratarhojen koirilla 1–6/2020

Viipurin Koirat ry on seulonut kotia etsiviltä koirilta vektorivälitteisiä tauteja osana adoptio-ohjelmaansa vuodesta 2018. Julkaisemme testien tuloksia puolivuosittain. Koiria ei ole tuotu tänä vuonna Suomeen koronarajoitusten vuoksi maaliskuun jälkeen ja testattujen koirien määrä on ollut sen vuoksi pieni. 

Punkkivälitteisten anaplasman, babesian ja ehrlichian sekä hyttysen välittämän sydänmadon testaaminen on Responsible Rescue -kriteereihin sitoutuneille yhdistyksille pakollista Venäjältä koiria tuodessa. Viipurin Koirat ry testaa koirat lisäksi hyttysen välittämän ihomadon (Dirofilaria repens) ja hietasääsken levittämän leishmanian sekä punkkivälitteisten hemoplasmoosin (Mycoplasma haemocanis) ja hepatozoonoosin (Hepatozoon canis) varalta. Kaikki näytteet analysoidaan laboratoriossa PCR-menetelmällä.

Yhdistys tutki aikavälillä 1–6/2020 vektorivälitteisten tautien esiintymistä yhteensä 61 tarhakoiralta kolmella Viipurin seudun löytökoiratarhalla. Anaplasmaa, borreliaa, ehrlichiaa, hepatozoonoosia, sydänmatoa ja leishmaniaa ei todettu tällä aikavälillä yhdelläkään koiralla. Yksi koira oli positiivinen babesian osalta, minkä vuoksi sillä aloitettiin Imidocarb-lääkitys ja se kontrollitestataan vielä ennen Suomeen tuloa. Hemoplasmoosi oli positiivinen 12 koiralla ja se näyttää edelleen olevan yleinen alueella siitä huolimatta, ettei tyypillisiä vektoreita juurikaan esiinny Viipurin tarhoilla – ruskeaa koirapunkkia ei ole havaittu tarhoilla koskaan. Kaikki positiivisiksi todetut koirat olivat oireettomia, minkä vuoksi lääkitykselle ei ole eläinlääkärin mukaan tarvetta.

Ihomatoa todettiin 4 aikuisella koiralla. Koirille, joilla ihomatotartunta todettiin, aloitettiin kuukausittain annosteltava Advocate-lääkitys. 

  • anaplasmoosi (Anaplasma phagocytophilum, A. platys): 61 testattua, joista positiivisia 0 kpl (0 %)
  • babesioosi (Babesia spp., B. gibsoni): 61 testattua, joista positiivisia 1 kpl (1,64 %)
  • borrelioosi (Borrelia burgdorferi): 16 testattua, joista positiivisia 0 kpl (0 %)
  • ehrlichioosi (Ehrlichia canis): 61 testattua, joista positiivisia 0 kpl (0 %)
  • sydänmato (Dirofilaria immitis): 59 testattua, joista positiivisia 0 kpl (0 %)
  • ihomato (Dirofilaria repens): 59 testattua, joista positiivisia 4 kpl (6,56 %)
  • hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis): 45 testattua, joista positiivisia 12 kpl (26,67 %)
  • hepatozoonoosi (Hepatozoon canis): 43 testattua, joista positiivisia 0 kpl (0 %)
  • leishmanioosi (Leishmania infantum): 59 testattua, joista positiivisia 0 kpl (0 %)

Vektorivälitteisten tautien tilanne on Viipurin seudulla hyvä lukuun ottamatta ihomatoa ja hemoplasmoosia. Oireeton hemoplasmoosi on koiralle vaaraton, eikä sitä tarvitse hoitaa. Kantajuus on kuitenkin hyvä olla tiedossa, mikäli koiralle alkaa tulla anemian oireita tai siltä on tarve poistaa perna. Ihomato on zoonoottinen ja sen vektoreina, toisin kuin sydänmadon, voi toimia myös osa suomalaisista hyttyslajeista. Tämän vuoksi viipurilaisilla koiratarhoilla pyritään varmistamaan riittävä hyttyssuoja ja loishäätövalmisteiden valinnassa huomioidaan mikrofilariat sekä tartuntojen ehkäisy.

Koska tuore tartunta ei näy testeissä, adoptioperheitä ohjeistetaan uusintatestaamaan Suomeen tuodut koirat sydänmadon ja ihomadon varalta 6–7 kk kuluttua Suomeen tulosta. Koiran suojaaminen punkeilta on tärkeää koko sen elämän ajan, erityisesti, jos sillä on todettu jokin punkkitauti. 

Aiemmat raportit löytyvät alta [1] [2] [3] [4]. Lisätietoja Dirofilaria repens -tartunnoista on luettavissa 20.6.2019 julkaistusta tiedotteestamme [5].

Lisätiedot: Aino Arjas, aino.arjas@viipurinkoirat.fi

9.7.2020

[1] Viipurin Koirat ry 1.1.2020: Raportti: Vehtorivälitteisten tautien testituloksia Viipurin koiratarhojen koirilla 1-12/2019
[2] Viipurin Koirat ry 24.7.2019: Raportti: Vektorivälitteisten tautien testituloksia Viipurin koiratarhojen koirilla 1–6/2019
[3] Viipurin Koirat ry 30.12.2018: Raportti: Vektorivälitteisten tautien testituloksia Viipurin koiratarhojen koirilla 1–12/2018
[4] Viipurin Koirat ry 5.11.2018: Raportti: Vektorivälitteisten tautien testituloksia Viipurin koiratarhojen koirilla 1–10/2018
[5] Viipurin Koirat ry 20.6.2019: Dirofilaria repens -loinen yleistyy Suomen lähialueilla – löydöksiä myös Viipurissa