Raportti: Vektorivälitteisten tautien testituloksia Viipurin koiratarhojen koirilla 1–12/2019
Viipurin Koirat ry on seulonut kotia etsiviltä koirilta vektorivälitteisiä tauteja osana adoptio-ohjelmaansa vuodesta 2018 alkaen. Julkaisimme kesäkuun loppuun mennessä toteutettujen tautitestien tulokset heinäkuussa. Nyt julkaisemme kaikkien vuonna 2019 toteutettujen tautitestien tulokset.
Puutiaisvälitteisten anaplasman, babesian ja ehrlichian sekä hyttysen välittämän sydänmadon testaaminen on Responsible Rescue -kriteereihin sitoutuneille yhdistyksille pakollista Venäjältä koiria tuodessa. Kaikki Viipurin Koirat ry:n kautta koteihin matkaavat koirat tutkittiin näiden neljän taudinaiheuttajan varalta vuonna 2019, ja osa myös borrelian varalta. Testattavien tautien määrää lisättiin vuoden aikana niin, että myös hyttysen välittämän ihomadon (Dirofilaria repens) ja hietasääsken levittämän leishmanian testaaminen vakiintui osaksi kaikille koirille suoritettavaa testipakettia. Irinan tarhan osalta testivalikoimaan lisättiin myös puutiaisvältteiset hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis) ja hepatozoonoosi (Hepatozoon canis).
Näytteitä tutkittiin vuonna 2019 yhteensä 261 tarhakoiralta. Anaplasmaa, borreliaa, ehrlichiaa, sydänmatoa ja leishmaniaa ei todettu yhdelläkään koiralla. Kaksi koiraa oli positiivisia babesian osalta, jonka vuoksi ne poistettiin adoptio-ohjelmasta ja niillä aloitettiin Imidocarb-lääkitys. Molempien uusintatestit olivat Imidocarb-hoidon jälkeen negatiivisia ja ne palautettiin adoptio-ohjelmaan. Yhdellä koiralla todettiin hepatozoonoosi, mutta koiran uusintatesti oli Imidocarb-kuurin jälkeen negatiivinen. Kyseinen koira ei tullut Suomeen. Hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis) oli positiivinen 24 koiralla ja se näyttäisi olevan melko yleinen kennelolosuhteissa siitä huolimatta, ettei tyypillisiä vektoreita juurikaan esiinny Viipurin tarhoilla – ruskeaa koirapunkkia ei ole havaittu koskaan. Kaikki positiivisiksi todetut koirat olivat oireettomia, minkä vuoksi lääkitykselle ei ole tarvetta (eläinlääkärin ohjeistus).
Ihomatoa (Dirofilaria repens) todettiin 18 aikuisella koiralla. Koirille, joilla ihomatotartunta todettiin, annettiin kuukausittain annosteltava Advocate-lääkitys puolen vuoden ajan. Osa näistä koirista on ehditty uusintatestata negatiivisiksi lääkityksen päättymisen jälkeen. Viipurin Koirat kustansi myös Advocate-lääkityksen kaikille Olgan tarhan koirille ja vastaavan tartuntoja ehkäisevän moksidektiini- tai ivermektiinilääkityksen osalle Irinan tarhan koirista.
- anaplasmoosi: 262 testattua, joista positiivisia 0 kpl (0 %)
- babesioosi: 250 testattua, joista positiivisia 2 kpl (0,8 %)
- borrelioosi: 161 testattua, joista positiivisia 0 kpl (0 %)
- ehrlichioosi: 262 testattua, joista positiivisia 0 kpl (0 %)
- sydänmato: 262 testattua, joista positiivisia 0 kpl (0 %)
- ihomato: 192 testattua, joista positiivisia 18 kpl (9,38 %)
- hemoplasmoosi: 100 testattua, joista positiivisia 24 kpl (24 %)
- hepatozoonoosi: 33 testattua, joista positiivisia 1 kpl (3,03 %)
- leishmanioosi: 100 testattua, joista positiivisia 0 kpl (0 %)
Vektorivälitteisten tautien tilanne on Viipurissa pääasiassa hyvä, lukuun ottamatta D. repensiä ja hemoplasmoosia. Oireeton hemoplasmoosi on koiralle vaaraton, eikä sitä tarvitse hoitaa. Kantajuus on kuitenkin hyvä olla tiedossa, mikäli koiralle alkaa tulla anemian oireita tai siltä on tarve poistaa perna. Dirofilaria repens on zoonoottinen ja sen vektoreina, toisin kuin leishmanian ja D. immitiksen, voi toimia myös osa Viipurin seudulla elävistä ja suomalaisista hyttyslajeista. Tämän vuoksi myös vuonna 2020 keskitytään viipurilaisilla koiratarhoilla varmistamaan riittävä hyttyssuoja ja loishäätövalmisteiden valinnassa huomioidaan mikrofilariat sekä tartuntojen ehkäisy.
Adoptioperheitä ohjeistetaan uusintatestaamaan Suomeen tuodut koirat sydänmadon ja D. repensin varalta 6–7 kk kuluttua Suomeen tulosta. Tällaisessa tutkimuksessa löytyi vuoden 2019 aikana D. repens yhdeltä koiralta, jonka testi oli ollut vielä edellisenä vuonna Viipurissa negatiivinen.
Viipurin Koirien yhteistyötarhoista Irinan tarhan koirien Snap-testit teetettiin tarhalla yhdistyksen aktiivien läsnäollessa ja verinäytteet tutkittiin babesian ja dirofilarioiden varalta moskovalaisessa eläintautilaboratoriossa (Vet Union). Snap-testit jäivät kesällä kokonaan pois käytöstä ja PCR-tutkimus vakiintui tutkimusmenetelmäksi. Olgan tarhan koirien kaikki tutkimukset toteutettiin eläinsairaala Ivan Fillmoressa Pietarissa. Elenan tarhalta Svetogorskista ei vielä vuonna 2019 tuotu koiria Suomeen Viipurin Koirat ry:n kautta. Loppuvuodesta adoptio-ohjelmaan valittujen koirien tautitestien tulokset valmistuvat vuoden 2020 puolella.
Aiemmat raportit löytyvät alta [1] [2] [3]. Lisätietoja Dirofilaria repens -tartunnoista on luettavissa 20.6.2019 julkaistusta tiedotteestamme [4].
Lisätiedot: Aino Arjas, aino.arjas@viipurinkoirat.fi
1.1.2020
[1] Viipurin Koirat ry 24.7.2019: Raportti: Vektorivälitteisten tautien testituloksia Viipurin koiratarhojen koirilla 1–6/2019
[2] Viipurin Koirat ry 30.12.2018: Raportti: Vektorivälitteisten tautien testituloksia Viipurin koiratarhojen koirilla 1–12/2018
[3] Viipurin Koirat ry 5.11.2018: Raportti: Vektorivälitteisten tautien testituloksia Viipurin koiratarhojen koirilla 1–10/2018
[4] Viipurin Koirat ry 20.6.2019: Dirofilaria repens -loinen yleistyy Suomen lähialueilla – löydöksiä myös Viipurissa