Unto

SUOMESSA
Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen (n. 50 cm)
Syntymäaika: 2016

28.12.2019
Liikuttava Unto pääsi viikko sitten käpertymään kerälle lämpöön ja turvaan sijaiskotiinsa pk-seudulle.

Vielä joitain kuukausia sitten Unto oli koira, jolla ei ollut nimeä eikä tulevaisuutta. Tarhaelo oli kohdellut Untoa kovalla kädellä ja se jäi jatkuvasti ärhäköiden ja isompien koirien komennon alle. Vaikka Unto yritti parhaansa mukaan vain väistellä ja selviytyä, aina tuli uusi kiusaaja kun edellisestä pääsi eroon. Unton onneksi sille järjestyi hoitopaikka, minne poika pääsi muuttamaan heti kun oli matkustusvalmiina.

Vaikka muutto uuteen ympäristöön on pitänyt sisällään paljon jännittäviä asioita, on kulunut viikko ollut Untolle varmasti paras aikoihin. Hoitopaikan koirakavereihin Unto ei ensimmäisinä päivinä tohtinut ottaa juuri minkäänlaista kontaktia, mutta pikkuhiljaa jää alkoi sulaa ja Unton häntä kavereille heilua. Unto tukeutuu paljon kavereihinsa ja sen ulkoinen olemus muuttuu täysin kaverin kiehnätessä vieressä ja pyytäessä leikkiin. Untosta on paljastunutkin ihana leikkisä poika, jollaisena kukaan ei sitä koskaan tarhalla nähnyt.

Sisällä Unto on enemmän kuoressaan kuin ulkona, ja saattaakin olla ettei se ole aiemmin asunut sisätiloissa. Ulkoilut ovat toistaiseksi keskittyneet läheiseen metsään, minkä polkuja Unto tepsuttaa innoissaan häntä heiluen. Muita liikkujia havaitessaan Unto pysähtyy ja jää uteliaana tarkkailemaan. Tarpeet tulevat pääsääntöisesti ulos, mutta joskus voi sattua vahinko. Hoitokodin naispuolinen ihminen on Untosta turvallisempi ja luotettavampi, miestä Unto varoo enemmän.

Ikävät aitauskaverit pitivät tarhalla huolen, ettei Untolle jäänyt kovinkaan montaa ruoanmurua. Unto on vielä laiha ja painoa sillä on tällä hetkellä n. 15 kiloa, mutta menetetyt kilot otetaan kyllä takaisin.

Unton toiveissa olisi löytää lempeä ja ymmärtäväinen ihminen, jonka luona poika saisi jatkaa reipastumistaan ja kotiutumistaan omaan tahtiinsa. Toiset koirat ovat varovaiselle Untolle suuri tuki ja turva, joten kiva koirakaveri kotona odottamassa olisi tärkeä asia. Unto etsii kotia rauhalliselta alueelta aikuisperheestä. Pelottaviin ja outoihin ääniin Unto voi reagoida joskus muutamalla haukulla, mutta muuten se on hiljainen poika.

Parasta on, kun on saanut nähdä pieniä pilkahduksia kuoren alta onnellisemmasta koirasta. Kotiin saapuessa Unto pörhistelemässä karvakauluriaan ja heiluttamassa iloisena häntäänsä muun lauman mukana. Pihalla riehaantuneena painaen takapuoli pystyssä leikin huumassa. Matkaa on vielä kuljettavana, ja nyt liikuttava Unski etsisi ystävää tuolle elämän mittaiselle reissulle.

Unton yhteyshenkilönä toimii Ira.

20.12.2019
Joulu tuli Untolle etuajassa, kun se matkusti hoitopaikkaan pääkaupunkiseudulle etsimään omaa kotia.

6.12.2019
Viipurin Koirat testautti Unton rabiesvasta-ainetason ja se ylitti tarvittavan 0.5 IU/ml, joka suojaa koiraa tartunnalta.

Unto testattiin oman kodin toivossa kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Kaikki tautitestit olivat negatiivisia.

Negatiivisia olivat anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, sydänmato (Dirofilaria immitis), ihomato (Dirofilaria repens), Mycoplasma haemocanisHepatozoon canis ja leishmanioosi.

19.11.2019
Unto on kovan onnen poika, jonka elämä tarhalla on ollut melko surkeaa. Liikuttava Unto unelmoi jo pian jättävänsä hyvästit tarhalle.

Unto on asunut tarhalla noin vuoden päivät, mutta tarkempaa muistikuvaa sen saapumisesta tai tietoa sen menneisyydestä ei kellään ole. Unto oli tullessaan pelokas eikä se oikein uskaltanut lähestyä vieraita. Toki mukana oli varmasti myös pelkoa ihan vain tarhalle joutumisesta, sillä onhan se nyt koiralle kuin koiralle ahdistava ja kova paikka. Unto seuraili pitkään varovaisesti tapahtumia kopin suulta, mutta kovin kauas taakseen ei Unto uskaltanut turvapaikkaansa jättää. 

Unto on mahdollisesti asunut koko tarha-aikansa samassa aitauksessa. Aitauskaverit ovat jonkin verran kuukausien saatossa vaihdelleet, mutta poloinen Unto on tainnut aina jäädä vähän muiden koirien komennuksen alle. Eräällä tarhareissulla Unton huomattiin laihtuneen kovasti. Vaikka Unto olisi halunnut omaehtoisesti tulla ihmisten luokse, toinen samassa aitauksessa asuva iso uros komensi sen aina pois vieraiden luota. Heiveröinen Unto nostettiin syliin ja kannettiin tarhan ulkopuolelle. Ohuen hapsuturkin alta paistoivat luut ja poika painoi tuskin mitään. Unto sai heti syödäkseen ja se siirrettiin toiseen aitaukseen. 

Unto on asustellut nyt useamman viikon uudessa aitauksessa ja muutos on ollut huikea. Unto tulee nykyään häntä heiluen ihmisiä vastaan ja se on saanut paljon painoa takaisin. Unto on päässyt lisäksi muutaman kerran hihnakävelylle, ja mitä ihmettä? Poikahan osaa kävellä hihnassa. Toki tarhan ulkopuolista maailmaa katsellaan vähän kummastellen ja tuumien, mutta mistään paniikista ei ole tietoakaan. Vapaana jolkottelevat vieraat koirat tulevat vähän haistelemaan Untoa eikä poika ole niistäkään moksiskaan. Unto hakeutuu iloisesti ihmisten luokse niin aitauksessa kuin sen ulkopuolellakin. 

Unto on paljastunut oikein liikuttavaksi ja suloiseksi pojaksi. Se on tullut tarhalle aikuisiällä ja ikää sillä on tällä hetkellä arviolta noin 2-3 vuotta. Vaikka Unton menneisyys on tuntematon, on kuitenkin todennäköistä että sillä on aiempaa kokemusta ihmisten kanssa elämisestä. Unto etsii kotia rauhalliselta alueelta aikuisperheestä. Lempeä koirakaveri voisi olla Untolle hyvä reipastumisapu ja tuki uusien asioiden äärelle.

Vaikka Unton tämän hetkinen aitaus on edellistä parempi, valikoituu poika jostain syystä herkästi muiden silmätikuksi. Unto unelmoi pienistä, mutta sille itselleen niin kovin merkityksellisistä asioista. Saisipa joskus edes syödä rauhassa ilman, että jokainen suuhun saatu nappula sisältää uhan tappeluun joutumisesta. Saisipa joskus nukkua rauhassa pehmeimmän pehmustikasan päällä ilman pelkoa, milloin joku tulee häätämään sieltä pois. Saisipa joskus mennä ihmisten luokse rapsuteltavaksi, ilman että tarvitsisi pälyillä huolestuneena ympärilleen milloin joku tulee ärähtäen päälle. Ja kaikkein tärkein asia, mistä pieni Unto ei edes osaa uneksia: tarjoaisipa joku sille kodin täynnä rakkautta ja huolenpitoa. Tekisipä joku Untosta onnellisen koiran.

Viipurin koirat - Unto 16. & 21.11.2019

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tai kotihoidossa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.