Kaius

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen (n. 50 cm)
Syntymäaika: 9/2016
Tautitestattu: 11/2020
Sijainti: Luumäki, Suomi

7.4.2023
Kaius on iloinen, aktiivinen ja leikkisä koira. Tullessaan Suomeen hoitopaikkaan Kaius oli arka poika, mutta nykyisin arkuudesta on enää rippeet jäljellä.

Tarhalla Kaius eli pitkään vapaana pienessä koiraporukassa. Koirat pysyttelivät koko ajan tarhan edustalla, niitä ruokittiin säännöllisesti ja niillä oli omat kopit. Kaius oli porukan arin, se kyllä seurasi ihmisten touhuja läheltä, mutta väisti aina kun ihminen yritti tehdä lähempää tuttavuutta. Kaiuksella oli siten melkoisesti opittavaa, kun se reilut 2 vuotta sitten muutti Suomeen hoitopaikkaan ja kotikoiraksi.

Viime aikoina Kaius on ottanut isoja harppauksia reipastumisessa ja kotikoiran taitojen hallinnassa. Kaius on sisäsiisti, nauttii sohvalla makoilusta ja koirakavereiden seurasta. Kaius jää ongelmitta kotiin hoitajan työpäivien ajaksi. Hoitopaikassa Kaiuksella ja perheen muilla koirilla on käytössä iso aidattu piha, jonne koirat saavat mennä ja tulla mielensä mukaan. Ehkä tästä syystä Kaiuksen hihnakävely ei vielä suju, mutta ystävällisellä ja kärsivällisellä opastuksella Kaius senkin varmasti oppisi.

Kaius tulee hyvin toimeen toisten koirien kanssa, erityisesti tyttöjen. Hoitopaikassa sen paras kaveri on vanhempi narttukoira ja narttukoirien kanssa Kaius tuleekin moitteetta toimeen. Useimmat uroksetkin ovat Kaiuksen mielestä ok tyyppejä, mutta paras paikka Kaiukselle olisi kuitenkin narttukoiran tai -koirien kaverina. Hoitopaikan yhtä vanhaa urosta Kaius yrittää tällä hetkellä kiusata, joten tämän vuoksi nartut ovat sille varmin vaihtoehto seuraksi. Ainoaksi koiraksi Kaius ei sovellu.

Kaius on maalaispoika, jolle kaupunkiympäristö olisi liian vilkas ja vaativa paikka eikä Kaius myöskään sovellu kerrostaloasujaksi, sillä Kaius osaa käyttää ääntään. Kaiuksen kodissa tulee olla riittävän iso ja hyvin aidattu piha, jossa poika saa juosta ja leikkiä koirakavereidensa kanssa. Ennen kaikkea Kaius tarvitsee arkoja koiria ymmärtävän ja arvostavan omistajan (tai hoitajan), jolla on riittävästi kärsivällisyyttä ja halua ohjata Kaiusta sen matkalla kotikoiraksi.

26.10.2021
Arka poika Kaius jatkaa edistymistään pienin tassunaskelin eteenpäin.

Kaius on edistynyt jälleen hieman rohkeudessa. Kaius uskaltaa ottaa rohkeasti kontaktia, tulee sisällä eri huoneisiin mukaan, nukkuu ihmisen vieressä ja syö ruuan ihmisen lähettyvillä. Aran koiran edistyminen tapahtuu pienin askelin eteenpäin.

Tulevassa kodissa Kaius tulee tarvitsemaan reippaan koirakaverin – ei ole väliä onko tyttö vai poika. Kaius tulee hyvin toimeen hoitopaikan narttu- ja uroskoirien kanssa. Kaius on hyvin leikkisä ja tykkää painia joskus kovaakin koirakaverin kanssa. Kaikista hauskimpia asioita Kaiuksen elämässä ovat koirakaverin kanssa leikkiminen ja luiden järsiminen. Ydinluut ovat suurta herkkua, niiden kaluaminen lienee Kaiuksen mielestä ihan parasta mitä se tietää. Leluilla Kaius ei osaa leikkiä, tarha-aikana kun ei ole ollut niitä paljoa tarjolla. Kaiuksessa saattaa olla jonkin verran paimenkoiraa, koska sillä on suuri tarve pitää lauma kasassa.

Kaiuksen yhteyshenkilönä toimii Susanna.

12.9.2021
Sympaattinen Kaius sai uusia kuvia ja videon. Kaius pitää herkuista niin paljon, että arkuuskin väistyy niiden avulla ja nakki katoaa parempiin suihin.

Viipurin koirat - Kaius 9-2021

20.7.2021
Kaius on iloinen velikulta, joka tulee loistavasti muiden koirien kanssa toimeen. Kaius on aina hyvällä tuulella.

Aamulla kun hoitaja tekee pienenkin eleen herätäkseen, niin Kaius aloittaa ilon haukun. Pimeää pelkäävä Kaius tykkäsi talvella nukkua sisällä, jopa ihan sängyllä vieressä. Nyt kun on valoisaa, Kaius on valinnut toisen paikan nukkumiseen.

Ulkona Kaius tykkää loiskia koirien uima-altaassa. Kuoppien kaivelusta vaikuttaa nauttivan ja onkin sopiviin paikkoihin kaivanut ihan kunnon poterot. Kaius on nokkela ja omatoiminen kaveri tarvittaessa, jolta kannattaa piilottaa ruoka kaappeihin. Spaghetit pussissa, leivät, pullat, kaikki ruoka osataan ottaa kun selän kääntää. Kaiuksen erityistä herkkua ovat maksalaatikko sekä jäiset kalkkunankaulat ja ydinluut.

Kaius tulee usein vierelle lirkuttaessa, ottaa herkkuja kädestä ja antaa koskettaa kaulan alueelta. Enemmästä kosketuksesta iskee helposti hätä. Ongelma on siinä ettei Kaius uskalla luottaa ihmisen käteen riittävästi. Kaiuksen tekisi mieli enemmänkin tehdä tuttavuutta, mutta rohkeus ei vielä riitä. Arka Kaius etsii koirakokenutta perhettä maaseudun rauhasta. Aidattu piha olisi hyvä olla. Kodin tulee olla varautunut kärsivälliseen ja pitkään totuttelujaksoon arkuuden kanssa. Kaius on täydellinen koira koirakaverin kanssa tai jopa suurempaankin laumaan. Kaius on iloinen, hyväntahtoinen koira, innokas ja touhukas. Hieno poika.

Viipurin koirat - Kaius kotihoidossa 18.7.2021

1.6.2021
Arka Kaius on rohkaistunut tuttuja ihmisiä kohtaan: herkkupala jos toinenkin haetaan kämmeneltä.

Kaius on totutellut kotikoiran elämään, mutta on yhä varovainen ihmisten suhteen. Tuttuja ihmisiä se on päästänyt jo itseään lähemmäs, mutta sitä ei vielä pysty esimerkiksi harjaamaan, leikkaamaan kynsiä tai muita hoitotoimenpiteitä tekemään. Vieraita ihmisiä kohtaan Kaius on utelias, mutta pysyttelee kauempana.

Kaius ulkoilee aidatulla piha-alueella vapaana. Muutaman kerran Kaius on kulkenut pitkällä liinalla metsäisessä maisemassa. Kaiusta ei voi vielä viedä vilkkaampaan paikkaan, koska hätääntyisi. Kaiuksella on hoitopaikassa kaverina useita koiria, narttuja ja uroksia, ja se tulee kaikkien kanssa toimeen hyvin. Kaiuksella ei ole havaittu resurssiagressiivisuutta esimerkiksi ruokaa tai leluja kohtaan. Kaius on ollut täysin sisäsiisti.

Kaius vaikuttaa iloiselta hepulta, joka tarvitsee tekemistä ja liikuntaa. Alkuaikoina Kaius askarteli sisällä luvattomia puuhia, nyt kun stressi hoitopaikkaan muutosta on vähentynyt, ovat myöskin luvattomat askareet sen myötä vähentyneet.

Arka Kaius tarvitsee kodin maaseudulta, erityisen arkoja koiria ymmärtävästä aikuisperheestä. Kodissa on oltava koirakaveri odottamassa.

Jos harkitset kodin tarjoamista Kaiukselle, luethan ajatuksella tekstimme aran aikuisen koiran sopeuttamisesta uuteen kotiin.

28.3.2021
Kaius harjoittelee hoitopaikassaan ihmisen kanssa vuorovaikutusta. Koirakouluttajalta saadut vinkit ovat hieman rohkaisseet Kaiusta.

Kaius on tottunut hoitopaikan arkeen ja touhuihin, kunhan saa riittävän etäältä tarkkailla, eikä ihmisten kanssa tarvitse ajautua liian läheiseen kontaktiin. Kaiuksen kanssa treenaamiseen on saatu vinkkejä koirakouluttajalta ja Kaius on hiukan rohkaistunut niiden avulla. Kaiukseen on tullut jo vähän enemmän uskallusta ja siitä näkee, että pojan tekisi mieli kovin seurustella enemmänkin ihmisten kanssa, mutta rohkeus ei vielä riitä ihan kaikkeen. Kaius ulkoilee aidatulla pihalla, hihnassa kävelyharjoittelua ei toistaiseksi ole pystytty aloittamaan. Kaius tulee yhä hyvin toimeen hoitopaikan muiden koirien kanssa.

17.2.2021
Kaius on elellyt hoitopaikassaan kaksi kuukautta. Moni uusi asia on tullut tutuksi ja Kaiuksessa on tapahtunut hienoista rohkaistumista, mutta se on edelleen hyvin arka poika.

Kaius tulee hyvin toimeen hoitopaikan lukuisten koirien kanssa. Se saa erityistä tukea ja esimerkkiä aiemmin tarhalla olleesta tutusta viipurilaisesta tyttökoirasta. Kaius on leikkisä muiden koirien kanssa. Ihmisiä kohtaan Kaius on vielä hyvin arka. Se tulee luokse, haistelee ja saattaa lipaista kättä, mutta ei anna kiinni, eikä anna kunnolla koskea itseensä. Kaius tulee tarvitsemaan runsaasti aikaa ja kärsivällisyyttä alkaakseen luottaa ihmisiin enemmän. Hihnakävelyä ei ole vielä päästy Kaiuksen kanssa harjoittelemaan arkuuden vuoksi. Kaius pystyy ulkoilemaan aidatulla piha-alueella. Kaius etsii kotia perheestä, jossa on koirakaveri odottamassa. Tuleva koti sijaitsisi rauhallisessa paikassa, mieluiten maaseudulla. Kaius tarvitsee perheen, joka ymmärtää erityisen arkaa koiraa ja on valmis kärsivällisellä ja pitkäjänteisellä tavalla totuttamaan siitä kotikoiraa.

Viipurin koirat - Kaius 2/2021

6.1.2021
Arka, mutta kiltti Kaius etsii kotia ymmärtäväisestä aikuisperheestä, jossa olisi jo koirakaveri odottamassa.

Arka Kaius on vielä hämmennyksissään uudesta elämästä hoitopaikassa. Onhan se kovin erilaista, mitä pennusta aikuiseksi tarhalla kasvanut koira on saanut aiemmin kokea. Kaius on arka kaveri, joka antaa vasta kotihoitajan koskea itseensä jonkin verran. Muilta ihmisiltä Kaius saattaa ottaa kädestä tarjottuja nameja vastaan. Kaius on tilanteissa hieman varuillaan ja valmiina siirtymään pois tilanteesta, jos menee liian lähelle.

Kaiuksella on kavereina eri-ikäisiä uros- ja narttukoiria, kaikkien kanssa on tultu hyvin toimeen. Sisäsiisteyttä on harjoiteltu ja se on aika hyvin hanskassa. Totuttelemista ja jännitystä on vielä paljon: erilaiset äänet, kodinkoneet ja kaiken kaikkiaan yleinen arkuus on jatkuvasti vielä näkyvissä.

Hihnakävelyä ei ole toistaiseksi vielä harjoiteltu, vaan Kaius ulkoilee hyvin aidatulla piha-alueella.  

Kaius tulee tarvitsemaan arkoja koiria ymmärtävän kodin aikuisperheestä, jossa ei ole lapsia. Perheen, joka on valmis sitoutumaan pitkäjänteiseen totutteluun Kaiuksen kanssa. Kaius tulee tarvitsemaan koirakavereita, jotka antavat turvaa sekä esimerkkiä eri asioihin tutustuessa. 

Jos harkitset kodin tarjoamista Kaiukselle, luethan ajatuksella tekstimme aran aikuisen koiran sopeuttamisesta uuteen kotiin.

21.12.2020
Yli 3,5 vuotta Kaius odotti, ja nyt se odotus viimein palkittiin. Kaius jatkaa oman kodin etsintää sijaiskodistaan käsin.

8.12.2020
Kaiukselta testattiin rabiesvasta-aineet Suomeen pääsyn toivossa. Vasta-ainetaso ylitti 0,5 IU/ml, joka suojaa sitä tartunnalta.

22.11.2020
Kaikki kahdeksan Kaiukselta testattua vektorivälitteistä tautia olivat negatiivisia. 

Kaiukselta testattiin PCR-tutkimuksilla anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis) ja ihomato (Dirofilaria repens), leishmanioosi sekä hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis).

1.3.2020
Hyvänen aika, mikä koira! Kaius elää edelleen tarhan ympäristössä vapaana.

Kaikilla koirilla, jotka elävät vapaana tarhan ulkopuolella, on oma alueensa ja resurssit ovat vähäisiä, joten omasta pienestä tilasta pidetään kynsin hampain kiinni. Kaius kulkee näiden alueiden väliä aikaansaamatta yhtään rähinää. Toki se kunnioittaa myös muiden koirien tilaa ja käyttäytyy kaikkia kohtaa äärimmäisen lempeästi ja kohteliaasti. Herkutkin se jakaa sopuisasti muiden koirien kanssa. Kaius kulkisi varmasti ihmisen lähellä mielellään joka paikkaan ja päivästä toiseen. Siinä on jotain niin sydämeen käypää ja liikuttavaa, että tekisi mieli kopata se kainaloon ja viedä mukanaan. Se on helppo nähdä monenlaisessa kokoonpanossa ja monenlaisessa paikassa, sillä emme juurikaan kuule sen haukkuvan, muttei se taatusti mykkä ole. Kaius on myös aina valmis pieneen leikkituokioon ja jos leikkiminen ei toista osapuolta kiinnosta, se tyytyy siihen ja jolkottelee hyväntuulisena haistelemaan tienpientareita. Kaiusta on vaikea kuvailla, tuntuu, etteivät sanat riitä. Se on vaan niin täydellinen.

18.10.2019
Kaius osaa katsoa suoraan sydämeen - silti sitä ei ole kukaan vielä halunnut omakseen.

Kaius on asunut jo 2,5 vuotta tarhalla. Se on kasvanut pennusta komeaksi nuorukaiseksi, ja jäänyt kooltaan sopivan keskikokoiseksi. Korkeutta on noin 50 cm ja painoa varmaankin parikymmentä kiloa. Oikein passelin kokoinen koira siis.

Kaius elää edelleen vapaana tarhan ympäristössä. Se ei lähde siitä mihinkään, vaan pyörii koirakavereidensa kanssa aina tietyllä alueella. Kun kurvaamme autoilla tarhan eteen, voikin olla täysin varma siitä, että Kaius tulee tutkimaan tuliaiset aina porukan etunenässä.

Kaius on utelias ja ystävällinen poika. Se hakee herkut nätisti käsistä ja jää viereen odottelemaan, että josko herkkuja saisi lisääkin. Sen verran varovaiseksi se on kuitenkin jäänyt, että silityksiä se ei halua. Uuden omistajan tuleekin ymmärtää, että Kaius vaatii aikaa ja ymmärrystä, jotta se saa omassa tahdissaan reipastua ja sopeutua uuteen elämäänsä kotikoirana. Sillä onhan sen uuden elämän jossain odotettava myös Kaiusta, onhan?

17.6.2019
Kaius ilahtuu tarhalle saapuvista vieraista ja tarjottavista herkuista.

Katso uusi video:

Viipurin koirat - Kaius 15.6.2019

27.10.2018
Kaius on asunut jo useamman kuukauden ajan vapaana tarhan ulkopuolella. Sillä on kaverinaan kaksi tyttökoiraa, eikä elämä ole yhtään hullumpaa.

Kaius on jossain vaiheessa livahtanut aitauksesta kaverinsa Liian kanssa, eikä niillä ole kiirettä palata takaisin. Molemmat pysyvät tarhan lähettyvillä ja poistuvat kauemmas vain jonkun lenkille lähtevän koiran vanavedessä. 

Kaius on ollut kovin ujo poika, mutta on hiljalleen reipastunut vapaana vietettyjen kuukausien aikana ja tulee jo haistelu- ja naminhakuetäisyydelle. Se suhtautuu ihmisiin ystävällisesti ja ilahtuu herkuista ja huomiosta. 

Viipurin koirat - Kaius 13.10.2018

13.9.2017
Kaius on varttunut komeaksi nuorukaiseksi, joka tarkkailee tilannetta hiukan syrjässä, mutta ystävällisesti.

Viipurin koirat - Kaius 9.9.2017

18.4.2017
Kaius on ystävällinen mutta aavistuksen ujonpuoleinen pentu. Uteliaana se puuhastelee ihmisten ympärillä, mutta syliin nostaminen saa pienen kovin huolestuneeksi.

Kaius päätyi Snezhannan tarhalle keväällä. Tarkempaa tietoa Kaiuksen menneisyydestä meillä ei ole, mutta toivottavasti poikaa odottaisi nyt parempi tulevaisuus Suomessa. Kaius asustaa toistaiseksi pentutalossa kymmenien muiden pentujen kanssa. Yhteiselo kavereiden kanssa sujuu hyvin.

Vieraiden saapuessa aitaukseen hyppelehtii ja häärii Kaius ympärillä siinä missä muutkin reippaat pennut, mutta kun poika huomaa että se yritetään napata syliin kuvattavaksi iskeekin jännitys. Lopulta Kaius kuitenkin saadaan kiinni ja nostetaan syliin. Ja voi pojat, kylläpä jännittää! Mutta siitä huolimatta Kaius antaa käsitellä itseään nätisti ja istuu sylissä rimpuilematta. Kunpa se vain saisi viettää enemmän aikaa ihmisten kanssa sylissä rapsuteltavana, mutta niin kauan kun omaa kotia ei ole jää läheisyys ja hellittely vain haaveeksi.

Kaius ei varsinaisesti ole mikään arka pentu, mutta käsittelyyn tottumaton kuten moni muukin pentu. Kunhan vain oma koti löytyisi ja poika pääsisi jättämään ankean tarhan, olisi Kaiuksella varmasti hyvät mahdollisuudet kasvaa reippaaksi ja rohkeaksi nuorukaiseksi! Omalta ihmiseltään Kaius tarvitsee aikaa ja kärsivällisyyttä, sekä halua panostaa varovaisen pennun kotiuttamiseen. Koirakaveri näyttämässä reipasta esimerkkiä olisi varmasti hyvä juttu.

Kaius on rakenteeltaan siro poika ja aikuisena siitä mitään jättiä tuskin kasvaa. Kaius voikin hyvin jäädä noin 20 kiloiseksi, mutta tarkkaa arviota on mahdoton antaa. Kunpa kultainen ja kiltti Kaius pääsisi pian omaan kotiin eikä edessä olisi ankea tulevaisuus tarhalla.

Viipurin koirat - Kaius 2.4.2017

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.