Suhi

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 55 cm)
Syntymäaika: 8/2017
Tautitestattu: 6/2020
Sijainti: Kirkkonummi, Suomi

7.3.2023
Suhi on ollut Suomessa omaa kotia etsimässä jo yli kolme vuotta. Onko Suhissa jotain vikaa, kun ei ole kotia löytynyt? No ei todellakaan.

Oletettavasti Suhin lempeä luonne, kaunis katse ja silkkisen turkin pehmeys eivät välity kuvien ja tekstien kautta koiraa etsiville. 

Suhin hoitopaikassa on aina tilaa kodittomille viipurilaisille koirille ja sinä aikana kun Suhi on perheen luona asunut, yhdeksän muuta Viipurin koditonta koiraa ovat muuttaneet omiin koteihinsa. Suloinen Suhi ei. Hoitotäti on surullinen Suhin puolesta, koska kukaan ei ole halunnut Suhille kotia antaa. Onko siis sittenkin Suhissa jotain vikaa? Ei todellakaan!

Suhi on hyvin lempeä ja rakastava tyttö. Suhin kauniit käytöstavat, leikkisä luonne ja huumorintaju tulevat ilmi tuttujen koirien ja kotiväen seurassa. Suhi rakastaa leikkiä ja hassutella, juosta lujaa ja sukellella lumessa tai kieriä nurmikolla. Suhi rakastaa erityisesti omia ihmisiään, mutta viimeisen vuoden aikana Suhi on saanut myös uusia ihmisystäviä; enää ei isokokoiset miehetkään Suhia pelota, jos he osaavat käyttäytyä rauhallisesti ja kärsivällisesti. Kunhan pehmotyttö saa tutustua uusiin ihmisiin omaan tahtiinsa, tulee Suhi omaan varovaiseen tapaansa rapsutuksia pyytämään vieraammiltakin ihmisiltä, varsinkin jos heillä on kiva koira tai herkkuja mukana.

Suhi etsii kotia aikuisperheestä, jolla on kokemusta aroista koirista. Suhin tulevan kodin tulee sijaita rauhallisella seudulla. Suhi tarvitsee myös kivan koirakaverin.

Suhin yhteyshenkilönä toimii Kristiina.

4.1.2022
Suhin tuoreimpia kuulumisia näet uudelta videolta:

Viipurin koirat - Suhi kotihoidossa 2.1.2022

19.5.2021
Vuosi 2021 on Suhin! Tyttö on selvästi reipastunut ja nyt hyvin valmis löytämään oman kodin.

Suhi elää nyt lähes nelivuotiaana iloista ja kokeilevaa teini-ikää. Suhi testaa rajoja, kyselee silmiin katsoen: ’’saako näin tehdä?’', hassuttelee ja leikkii vapautuneesti. Suhista on kuoriutunut ’’normaali’’ kotikoira! Vaan on Suhi edelleen Suhi: Suhi ei ole koira, joka soveltuisi kaupunkiympäristöön tai elämää täynnä olevaan lapsiperheeseen. Pidämme mielessä, että Suhi on kuitenkin viettänyt elämänsä ensimmäiset vuodet tarhalla käytännössä yhdessä nurkassa peläten kaikkia: ihmisiä, toisia koiria, jokaista äkillistä ääntä – tai jopa päivänsädettä, joka lähestyy ujoa tyttöä.

Suhi unelmoi kodista, jossa olisi kiva poikakoira, jonka kanssa voisi leikkiä ja juosta – ja ihmisistä, jotka ymmärtäisivät, että Suhi ei heti lämpene heille, mutta tietävät, että kun se hetki koittaa, on Suhi kaiken sen kärsivällisyyden ja rakkauden arvoinen. 

16.5.2021
Suhille lisättiin uusi video. 

Viipurin koirat - Suhi kotihoidossa, kevät 2021

28.3.2021
Terveisiä Suhilta! Suhille kuuluu hyvää. Se edistyy omaan rauhalliseen tapaansa; ei isoin harppauksin, vaan harkiten ja hillitysti.

Suhi viihtyy parhaiten omalla aidatulla pihalla. Juokseminen ja toisten koirien kanssa leikkiminen on Suhille mielestä puuhaa, mutta kaikkein eniten se rakastaa omaa ihmistään. Suhin mielestä onkin kaikkein parasta leikkiä yhdessä hoitotädin kanssa. Leikkimisessä pitää kuitenkin olla vähän varovainen, sillä Suhi saattaa pelästyä äkkinäisiä liikkeitä, kuten pallon heittämistä. Jos pallo sen sijaan vieritetään Suhille, se juoksee pallon perään innoissaan ja leikkii sillä. Edelleen tyttö säikkyy yllättäviä tapahtumia, jopa kotona, ja silloin Suhin ensimmäinen reaktio on aina mennä ihmisestä poispäin. 

Suhilla on hoitajan mukaan hyvä huumorintaju ja se tykkää leikkiä ja hassutella omien ihmistensä kanssa. Vieraita kohtaan Suhi on sen verran arka, että piirre näkyy vain tuttujen kesken, mutta ihan varmasti Suhi oppii rentoutumaan samalla tavalla sitten, kun löytää pysyvän kodin ja oman ihmisen. Suhi on muuttunut rennommaksi vieraidenkin ihmisten seurassa, onpa jopa pihalla uskaltautunut hakemaan nameja vieraalta ihmiseltä! Sellaiset ihmiset, joilla on kiva koira mukana, voittavat helpommin sen luottamuksen.

Suhi pärjää kotona hyvin ilman ihmisseuraa, ei tuhoa paikkoja, mitä nyt muutaman koirien pehmolelun ja ihmisten tossut on suolistanut, mutta sekin ''tuhoaminen'' näyttää nyt olevan taakse jäänyttä pentuelämää. 

Suhi on jokin verran tottunut hoitotoimenpiteisiin ja taitaa jopa hiukan tykätä harjaamisesta nykyään. Kynsien leikkaaminen sujuu mukavammin, jos apuna on kaveri ja herkkuja. Suhin hoitopaikka on rauhallisessa, maaseutumaisessa ympäristössä ja hihnassa ulkoilu onnistuu Suhilta tutuilla lenkkipoluilla hyvin ja rauhallisesti. 

19.6.2020
Suhi kävi tautitesteissä ja sen kaikki testit olivat negatiivisia.

Suhilta testattiin punkkitaudit anaplasma, babesia, borrelia ja ehrlichia sekä Dirofilaria repens (ihomato) ja Dirofilaria immitis (sydänmato). Lisäksi Suhi testattiin negatiivisiksi moniresistenttien bakteerien ESBL ja AmpC varalta.

Suhin rabies- ja yhdistelmärokotukset uusittiin samalla eläinlääkärikäynnillä.

31.5.2020
Kaino ja kovin kiltti Suhi etsii ymmärtäväistä omistajaa ja kotia rauhalliselta seudulta.

Sympaattinen ja kovin kaino Suhi on ollut Suomessa kotihoidossa pian kahdeksan kuukautta. Se on sinä aikana reipastunut selvästi, mutta siitäkin huolimatta se on edelleen ujo tyttö, joka haluaa tehdä asiat omassa tahdissaan.

Sisätiloissa Suhi on rauhallinen ja pääosin nukkuu lempipaikallaan. Joskus iltaisin Suhi innostuu leikkimään leluilla ja kantelemaan tohkeissaan tavaroita. Suhi rentoutuu paremmin silloin, jos kotona on vain yksi ihminen, ja silloin hoitotäti saa Suhilta myös iloisia pusuja. Perheen nuoren aikuisen kanssa Suhi lenkkeilee kuitenkin mielellään. Tosin hoitopaikan pihan ulkopuolella lenkkeily on Suhista vielä ylipäätään aika jännittävää, joten lenkit ovat kohtuullisen lyhyitä. Hihnassa Suhi kulkee nätisti vetämättä.

Suhin varovaisuus näkyy arjessa esimerkiksi siinä, että sen pitää aina harkita hetki ennen kuin se uskaltaa toimia. Rutiinit tuovat Suhille paljon turvaa ja niitä noudattamalla Suhin on helpompi sopeutua asioihin. Vieraat ihmiset ovat Suhista edelleen kovin jännittäviä. Se ei hauku eikä panikoi, mutta katselee vieraita kunnioittavan etäisyyden päästä. Rauhallisilta vierailta se joskus uskaltaa hakea myös nameja kädestä.

Suhi tulee hyvin toimeen hoitoperheen omien koirien kanssa. Nykyisin se leikkii niiden kanssa iloisesti. Suhi ei kuitenkaan ole täysin riippuvainen toisista koirista, eli ainakin lyhyet yksinolot ilman koirakavereita ovat sujuneet mallikkaasti. Sisätiloissa Suhi tulee myös kissojen kanssa toimeen, ulkona se saattaa innostua jahtaamaan niitä.

Suhi on täysin sisäsiisti. Hoitotoimenpiteet jännittävät sitä vielä kovasti, mutta jännityksestä huolimatta se antaa tehdä ne kiltisti.

Koska Suhin elämässä on vielä niin paljon jännityksen aiheita, etsii Suhi kotia aikuisperheestä, mieluiten yhden tai kahden ihmisen luota. Kodissa tulisi olla reipas koirakaveri näyttämässä mallia, ja kodin tulee sijaita maaseudulla. Oma, aidattu piha on tarpeen ulkoiluun tottumiseksi uudessa paikassa.

Suhin kanssa on siis paljon matkaa kuljettavana, että se oppii rentoutumaan yhä enemmän. Se on kuitenkin kiltti ja kultainen tyttö, joka ansaitsee ymmärtäväisen ja pitkäjänteisen omistajan. Jos tiedät, että arkojen koirien kuoren alta paljastuu hitaasti mutta varmasti upea, hiomaton timantti, jaksat varmasti edetä rauhallisesti ja ymmärtäväisesti Suhin kanssa, ja asuinolosuhteesi ovat aralle koiralle sopivat, toivoo Suhi yhteydenottoasi.

Viipurin koirat - Suhi 5/2020

9.2.2020
Suhille lisättiin uusi video. Katso Suhin kotihoitokuulumiset tästä:

Viipurin koirat - Suhi 9.2.2020 kotihoidossa

29.1.2020
Suhi on ollut kolme kuukautta kotihoidossa ja totutellut elämään häkin ulkopuolella.

Suhi on hyvin hellyyttävä ja herkkä tyttö, jolta meni kauan aikaa kunnes alkoi rentoutumaan ihmisten ja toisten koirien seurassa. Pikkuhiljaa toistojen ja rutiinin avulla Suhille on kasvanut itseluottamusta.

Kotihoitopaikan kissojen kanssa Suhi uskaltautui leikkimään ensin, kissat kun ovat pienempiä kun oudot ihmiset ja isot koirat, lisäksi kissat pitävät Suhista ja tulevat mielellään tervehtimään ja puskemaan Suhia.

Moni asia on Suhille edelleen vaikea ja tyttö jähmettyy herkästi ja tarvitsee aikaa, ennenkuin uskaltaa kokeilla uusia juttuja. Suhi tuleekin vaatimaan aikaa ja omistajalta etenkin kykyä ja osaamista edetä koiran tahtiin. Koira ilmaisee epämukavaa oloaan usein monin eri tavoin ja Suhin kohdalla onkin tärkeää, että omistaja osaa lukea sen ilmeitä ja eleitä ja edetä siten koirankokoisin askelin. Kotihoidossa tytön tukena ovat olleet koirakaverit ja Suhi varmasti hyötyisikin reippaasta ja tasapainoisesta koirakaverista, johon se voisi tukeutua ja joka voisi kertoa sille, etteivät asiat ole pelottavia. Kaupunkikoiraksi Suhista ei ole, sillä liian moni samanaikainen ärsyke saa sen jälleen jähmettymään eikä kaupungissa ole mahdollisuutta tarjota ärsykkeitä riittävän vähän kerrallaan.

Suhi on kuitenkin nyt, hetken Suomessa oltuaan, alkanut hiukan avautumaan, mikä antaa viitteitä siitä, että siitä ajan kanssa varmasti kuoriutuu elämästä pitävä koira ja joka osaa myös iloita asioista. Ajan ja pienin askelin etenemistä ei Suhin kohdalla voi kuitenkaan tarpeeksi painottaa.

10.10.2019
Suhi koki onnenpotkun ja muutti hoitopaikkaan Kirkkonummelle.

15.8.2019
Sudenharmaa Suhi on kovin kaunis tyttö. Se on myös harmillisen ujo ja etsii siksi ymmärtäväistä omistajaa.

Suhi reipastui pentuna, mutta alkoi taas muuttua ujommaksi, kun aikaa kului eikä kotia kuulunut. Niin käy valitettavan usein sellaisille pennuille, jotka aluksi ovat vähän varovaisia. Aina toivomme, että aremmat pennut pääsisivät mahdollisimman pian omaan kotiin, mutta liian usein se jää toteutumatta.

Emme haluaisi kuitenkaan menettää vielä kaikkea toivoamme Suhin suhteen. Ehkä jossain on vielä joku ihana ihminen, joka haluaa auttaa Suhia luottamaan taas ihmisiin ja näkemään maailmassa se kaikki koiramaisen ihana, mitä täällä olisi Suhille tarjolla. Kädenkäänteessä Suhi ei tule reipastumaan, eikä siitä varmaankaan koskaan tule sitä koiraa, joka häntä heiluen haluaa tervehtiä kaikki vieraat tai kulkea rennosti pitkin kaupunkien keskustoja. Mutta ei siitä tarvitsekaan tulla. Suhille riittää, että se hyväksytään juuri sellaisena kuin se on ja sen annetaan omassa tahdissa rohkaistua kohtaamaan maailma juuri sellaisissa palasissa kuin mihin itse on valmis.

Suhi tulee hyvin toimeen toisten koirien kanssa. Suhin rohkaistumisen takia sen uudessa kodissa tuleekin olla reipas koirakaveri odottamassa. Kodin tulee myös sijaita rauhallisella alueella.

Jos harkitset kodin tarjoamista Suhille, luethan ajatuksella tekstimme aran aikuisen koiran sopeuttamisesta uuteen kotiin.

13.1.2018
Pois alta risut ja männynkävyt, täältä tulee Suhi! Taisi alun ujous olla vain alkujärkytystä, sillä Suhi on tätä nykyä reipas pentu.

3.1.2018
Mihin ihmeeseen sitä on jouduttu, tuumii Suhi. Suhi jännittää vielä vähän vieraita ihmisiä, mutta vaikuttaa siitä huolimatta kiltiltä ja ystävälliseltä tytöltä.

Seitsemän onnekkaan pennun joukko SabaSuraSiwa, Suhi, ShilaShadi ja Siam tupsahtivat eräänä päivänä Irinan tarhalle. Pentujen menneisyydestä ei ole tarkempaa tietoa, mutta koska suurin osa poppoosta on enemmän tai vähemmän reippaita ja ystävällisiä, ovat ne varmastikin aiemmassa elämässään saaneet tottua jonkinlaiseen seurusteluun ihmisten kanssa. Kaikki seitsemän pikku tirriäistä pistävät nyt tassut tiukasti ristiin sen puolesta, että tarha-aika jäisi mahdollisimman lyhyeksi ja matka omaan kotiin alkaisi pian!

Kun reippaimmat pennut säntäävät kopista ulos tervehtimään uteliaina tulijoita, katsoo Suhi parhaaksi jäädä turvallisen, lämpimän ja pimeän kopin kätköihin. Suhin kuvausvuoron tullessa tyttö on kuitenkin nostettava kopista, minne se niin kovin tahtoisi koko painollaan painautuen jäädä. Suhi on pentueen isoimmasta päästä, mutta kyllähän "pieni" syliin saadaan. Suhi katselee kummissaan ympärilleen, mutta antaa kiltisti käsitellä itseään. Sylistä Suhilla ei ole kiire pois eikä se rimpuile ollenkaan. Koska Suhi ja sen sisarukset ovat vasta äskettäin joutuneet tarhalle, voi Suhi olla vielä siitäkin muutoksesta järkyttynyt. On mahdollista, että muutaman viikon kuluttua Suhi on jo paljon reippaampi ja rohkeampi, tai sitten ei. Suhin onni olisikin, että sille löytyisi oma koti tai hoitopaikka pian, missä se pääsisi reipastumaan.

Koska emme tiedä millaisessa ympäristössä pennut ovat kasvaneet ja eläneet ennen tarhalle päätymistään, tulee uuden omistajan olla motivoitunut uuden perheenjäsenensä sopeuttamiseen. Se vaatii aikaa, ymmärrystä ja kärsivällisyyttä. Monet asiat voivat alkuun olla jännittäviä ja pelottavia, mutta rauhallisen ja rohkaisevan omistajan kanssa hyvä tulee. Asia kerrallaan. Kukaan ei varmasti ole koskaan vielä opettanut mitä tarkoittavat esimerkiksi sisäsiisteys, hihnassa käveleminen tai yksin oleminen, joten miten pieni tarhapentu niistä mitään voisikaan ymmärtää. Mieti tarkoin resurssejasi, sillä Suhi ei halua olla kenenkään äkillinen ihastus tai päähänpisto vaan adoptiopäätöksen tulee olla tarkoin harkittu.

Osa pennuista on jykevämpiä kuin toiset eikä tulevaa kokoa voi varmuudella tietää. Suhi on pentueen jykevimmästä päästä ja aikuisena tyttönä siitä kasvaa vähintään keskikokoinen kaunotar.

Viipurin koirat - Suhi 30.12.2017

Suhin tiedot on rekisteröity Ruokaviraston koirarekiesteriin. Suhin kodinetsintää hoitaa Viipurin Koirat ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 22917870.

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus