Rizhik

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen (nyt 17 kg)
Syntymäaika: 7/2022
Tautitestattu: 1/2023
Sijainti: Riihimäen seutu, Suomi

10.3.2023
Riz on ollut reilun viikon uudessa hoitopaikassaan useamman aikuisen koiran ja kissojen kanssa. Yhteiselo sujuu sopuisasti ja leikkisästi, eikä Riz pahastuisi siitä, että uudessa kodissa olisi myös kissakavereita.

Tärkeimmät kotikoiran taidot alkavat olla jo hallussa – sisäsiistiksi on opittu muun lauman mukana, lenkkeily sujuu ärsykkeettömässä ympäristössä ja käskyjäkin alkaa olla hallussa. Riz esimerkiksi istuu ja katsoo ihmistä silmiin ruokaa odottaessaan ja odottaa lupaa syömiseen. Riz vaikuttaakin aktiiviselta, liikunnalliselta ja helposti oppivalta pojalta – esimerkiksi oven avaaminen itse on jo tuttua hommaa.

Hoitoäidin ollessa poissa kotoa asiat sujuvat hienosti, kunhan Riz saa olla samassa tilassa muiden koirien kanssa. Myös yöunille rauhoitutaan nätisti yhdessä muiden kanssa. Hoitotoimenpiteet sujuvat hyvin, ja Riz ottaa luottoihmiseensä kontaktin tilanteessa kuin tilanteessa. Riz ei myöskään vaikuta erityisen herkkämahaiselta, sillä hoitopaikan ja ruuan vaihto ei aiheuttanut mahan toiminnassa ongelmia.

Hoitopaikassa työstetään tällä hetkellä kolmea asiaa – lenkkeilyä, vieraiden ihmisten kohtaamista sekä autoilua. Lenkkeily sujuu hyvin pitkässä hihnassa, kun taas lyhyessä hihnassa menohaluinen Riz hätääntyy ja yrittää pakittaa pois valjaista. Edellisessä hoitopaikassa lenkkeily Rizin kanssa ei pelon vuoksi sujunut, joten lenkkeilyä muualla kuin ärsykkeettömässä ympäristössä aletaan opetella vasta, kun lenkkeily muutoin on täysin hallussa. Varmaotteisen ihmisen ja reippaan koirakaverin kanssa Riz melko varmasti tottuu myös autojen ja muiden kulkijoiden kohtaamiseen. 

Vieraat ihmiset pelottavat Riziä vielä suuresti. Vieraisiin reagoidaan haukkumalla ja murisemalla aivan uuden ihmisen vieressä, mutta aggressiivinen Riz ei kuitenkaan ole. Vieraat näyttävät aiheuttavan sekä kiinnostusta että pelkoa, joista jälkimmäinen vie ainakin aluksi voiton. Aika ja hyvät kokemukset varmasti auttavat tässäkin asiassa. Autoilu puolestaan aiheuttaa vielä Rizissä kuolaamista ja pahoinvointia, mutta autossa oloa aletaan harjoitella siten, että Riz voi tukeutua ja nojautua takapenkillä luotettavaan ihmiseen automatkojen aikana.

Kaikkiaan Riz on valloittava, energinen, oppivainen ja hyväntahtoinen poika, jolla riittää rajattomasti rakkautta eläinkavereilleen ja omalle ihmiselleen. Riz etsii kotia rauhallisesta ympäristöstä, jossa vieraille haukkumisesta ei aiheudu häiriötä, eikä lenkeillä ole liikaa häiriötekijöitä. Rizin kodissa olisi oltava valmiiksi reipas koirakaveri tai useampi.

Rizhikin yhteyshenkilönä toimii Tessa.

3.3.2023
Rizhik jatkaa oman kodin etsimistä uudessa hoitopaikassa Riihimäellä. Ulkoilu oli Rizhikille jännittävää eikä se saanut edellisen hoitopaikan epävarmasta koirakaverista riittävästi tukea.

Rizhikillä on uudessa paikassa kaverinaan useampi aikuinen koira ja jokunen kissakin.

6.2.2023
Rizhikin ensimmäinen kotihoitoviikko on takana. Pehmoinen hössöttäjä hakeutuu mielellään tuttujen ihmisten lähelle ja nauttii rapsutuksista.

Yöt Rizhik nukkuu rauhallisesti hoitotädin lähellä. Ihmisen lisäksi Rizhik hakee tukea koirakaverista, jota seurataan tiiviisti varsinkin ulkona. Vieraat ihmiset jännittävät vielä aluksi, mutta lapsista Rizhik pitää.

Metsässä Rizhik kulkee rennosti ympäristön hajuihin tutustuen, mutta vilkkaalla autotiellä pysähdytään odottamaan, kunnes auto on mennyt ohi.

Viikossa on tapahtunut hurjasti edistystä kotiutumisessa, yksinolokin sujuu jo lyhyitä aikoja hyvin koirakaverin seurassa. Tuleva omistaja saa Rizhikistä uskollisen kaverin, joka jakelee pusuja ja käpertyy kainaloon.

Viipurin koirat - Rizhik kotihoidossa 6.2.2023

30.1.2023
Suloinen Rizhik on ehtinyt jo muutaman päivän ajan nauttia kotikoiran elämästä. Arki hoitopaikassa sujuu hyvin, vaikka moni asia vielä ihmetyttääkin.

Vieraat ihmisetkin ovat Rizhikin mielestä mukavia ja erityisen mielenkiintoisia tulijat ovat, mikäli heiltä saa myös herkkupaloja.

Sisäsiisteyttä harjoitellaan, mutta alusta alkaen pissalätäköitä on tullut enemmän ulos kuin sisälle. Myös yksinoloa harjoitellaan. Toistaiseksi yksinoloharjoitukset ovat olleet vasta muutaman minuutin mittaisia, ja silloin Rizhik yrittää ulvomalla saada lauman jäsenet paikalle.

Oman aidatun pihan ulkopuolinen maailma vaikuttaa Rizhikistä vielä hieman pelottavalta ja erityisesti ohi kulkevat autot jännittävät. Hoitoperheen oman koiran kanssa Rizhik tulee erinomaisesti toimeen ja välillä leikit yltyvät villeiksi. Hoitotoimenpiteet kuten pesu ja kynsienleikkuu sujuvat hyvin. Kynsienleikkuu on ainakin toistaiseksi ollut jopa niin mukavaa, että sen aikana voi pojan mielestä maata rennosti kyljellään.

Rizhikillä on nyt korkeutta noin 50 cm ja painoa 17 kg.

Viipurin koirat - Rizhik kotihoidossa 1/2023

27.1.2023
Rizhik temmeltää nyt Suomessa! Iloinen Rizhik odottaa kotiehdokkaita hoitopaikassaan Tampereella.

23.1.2023
Rizhik kastroitiin Viipurin Koirien tuella. Se valmistautui Suomeen lähtöön myös käymällä tautitesteissä, jotka olivat kaikkien tutkittujen tautien osalta negatiiviset. 

Myös Rizikin rabiesvasta-ainetasot tutkittiin ennen tuloa Suomeen ja ne ylittivät 0,5 IU/ml, mikä suojaa tartunnalta.

20.11.2022
Ihmisrakas touhutoope Rizhik olisi kovasti kotia vailla. Rizhik päätyi kesällä Snezhannan tarhalle, kun se löydettiin sisarustensa kanssa ulkoa.

Rizhik ja sen sisarukset olivat hädin tuskin kuukauden vanhojakaan, kun ne löydettiin ulkoa oman onnensa nojasta. Snezhanna otti pennut vastaan ja alkuun ne asuivat tarhan klinikkarakennuksessa, missä niitä ruokittiin pullosta emonmaidonvastikkeella. Pennut kasvoivat, vahvistuivat ja kahdeksasta pennusta oman kodin onnistui löytämään neljä. Nyt alkutalven koleudessa tarhalla värjöttelevät vielä pojat Rizhik ja Ronni sekä tytöt Runa ja Ruska, jotka toivovat kotien löytyvän Suomesta.

Tapasimme pennut ensimmäisen kerran kesällä, kun ne olivat vielä pieniä palleroita. Tuorein tapaaminen on marraskuulta, jolloin vastassamme oli neljä kasvanutta ja iloista pentua. Pennuista eläväisin on punertavanenäinen Rizhik, joka ei millään pysty peittelemään tuntemaansa riemua ihmisten kohtaamisesta. Rizhik hyörii ja pyörii sylissä ja jaloissa, ja vaikka poika nostetaan kopin päälle hetkeksi, on se niin tohkeissaan seurasta ja taskusta kantautuvista herkkujen tuoksuista, että on ihan turhaa toivoa sen pysyvän aloillaan edes yhtä pientä sekuntia. Muutama kuva onnistutaan siitä kuitenkin nappaamaan. Kun ihmiset ovat jonkin aikaa viettäneet aikaa aitauksessa, malttaa Rizhik rauhoittua eikä enää vaikuta niin mahdottomalta koheltajalta. Se makoilee rauhassa tapahtumien keskiössä ja seuraa tarkkaavaisena tapahtumia. 

On kuitenkin Rizhikin onni, että siitä on varttunut näinkin luottavaisesti vieraisiin suhtautuva pentu tällä historialla. Rizhik on tarhalla asuessaan tottunut siihen, että ympärillä häärii pääasiassa tarhan työntekijöitä ja viikottain vierailevia vapaaehtoisia, joihin kuuluu myös lapsia ja miehiä. Maailmaa on tullut nähtyä vähän eikä poikarukka tiedä, että jossain on olemassa toisenkinlainen koti kuin pelkkä kolkko aitaus. Uusi elämä tuo mukanaan monenlaisia jännittäviä asioita, joiden totutteluun on tulevan kodin tärkeää varautua pitkällä pinnalla. Luonnollisesti tarhalla varttuneen pentukoiran kanssa kotikoirantaitojen harjoittelut alkavat nollasta.

Rizhik etsii koirakaverellista kotia rauhallisesta ympäristöstä. Pakkaset paukkuvat kohta ja kovaa eikä Rizhik tahdo jäädä ottamaan selkoa kuinka kurjaksi voi tarhakoiran elämä vielä kääntyä. 

Viipurin koirat - Rizhik 12.11.2022

Viipurin koirat - R-pennut 8/2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.