Bonya

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 55-60 cm) 
Syntymäaika: 2020-2021
Tautitestattu: 3/2024

10.4.2024
Bonya sai kodin Helsingistä.

22.3.2024
Bonya-paralle tarhaelämä oli kamalaa. Koko tarhalla viettäneen aikansa se oli stressaantunut ja ahdistunut. Onneksi hoitopaikka Suomesta kuitenkin järjestyi ja uuteen elämään on totuteltu viikon verran.

Bonyasta on paljastunut ihan valmis kotikoira. Se nukkuu yöt rauhallisesti ja on oppinut jo kapuamaan hoitotädin viereen päiväunille. Ulkoilut ovat sujuneet kivasti ja koirakaverin vieressä Bonya on reippaasti tutustunut hoitopaikan lähiympäristöön.  Aluksi tarpeiden tekeminen ulos oli Bonyasta liian jännittävää, mutta sisäsiisteys on saavutettu parin ensimmäisen päivän vahingon jälkeen.  Autollakin Bonya on päässyt jo matkustamaan muutamaan otteeseen ja se on sille selvästi tuttua hommaa, niin rauhallisesti se istuu takapenkillä turvavöissään.

Bonyan hoitopaikka sijaitsee Helsingissä kerrostalossa kahden aikuisen taloudessa. Kaverinaan sillä on vanhempi narttukoira, jonka kanssa yhteiselo on ollut sopuisaa. Superherkut saattavat toisinaan aiheuttaa pientä murinaa puolin ja toisin ja ihmisen huomio halutaan toisinaan pitää itsellä, mutta muutoin resurssien puolustamista ei ole ainakaan vielä esiintynyt. Koirakaverin kanssa kuljetaan ulkona rinta rinnan, nuuskitaan samat puunjuuret ja välillä jopa haastetaan toista leikkiin. Yksinolot koirakaverin kanssa ovat sujuneet hienosti eikä eroahdistuksen merkkejä ole havaittu.

Bonya suhtautuu ulkona vastaantuleviin ihmisiin ja koiriin avoimen ystävällisesti. Liian tuttavalliseksi heittäytyvää ihmistä kuitenkin väistetään. Ja vaikka vieraat koirat kiinnostavatkin sitä, ohitukset sujuvat silti mallikkaasti. Hihnassa kävely vaikuttaakin olevan Bonyalle tuttua hommaa eikä se turhia kisko tai sinkoile.

Heti Suomeen päästyään Bonya pääsi suihkuun, mikä olikin sen mielestä tosi kiva juttu. Muut hoitotoimenpiteet ja valjaiden pukeminen on Bonyasta alkuun hieman jännittävää, mutta rauhallisesti namien avittamana nämäkin onnistuvat. Bonyan kanssa täytyy edetä rauhalliseen tahtiin sitä mihinkään pakottamatta.

Bonya oli tarhalla hyvin ahdistunut ja stressaantunut. Se saattoi peloissaan murista vieraille ihmisille ja oli mitä ilmeisemmin kauhuissaan. Kun Bonya sitten pitkän matkan jälkeen löysi itsensä Helsingin satamasta, vieraiden ihmisten ympäröimänä, jotka pitelivät sitä kiinni ja pukivat sille varusteita, oli se selvästi jälleen peloissaan ja jäykkänä seisoi paikoillaan. Nopeasti satamasta lähdön jälkeen se kuitenkin rentoutui ja reipastui. Bonyan kanssa on kuitenkin tärkeää, että sen tuleva omistaja on kärsivällinen, etenee hitaasti ja rauhallisesti, sekä ymmärtää antaa sille tilaa ja rutkasti aikaa.

Bonya voisi soveltua monenlaiseen kotiin. Se on tullut hyvin toimeen muiden koirien kanssa, ja reipas koirakaveri uudessa kodissa voisi hyvin auttaa sitä sopeutumaan. Bonya ei suotta ole käyttänyt ääntään hoitopaikassa. Se kyllä huomauttaa, kun joku on ovella tai posti kilahtaa postiluukkuun, mutta muutoin Bonya on ollut hiljainen tyttö. Asuinmuodon suhteen Bonya ei olekaan kovin valikoiva.

16.3.2024
Kaunis Bonya pääsi pois stressaavalta tarhalta. Tyttö odottelee nyt kotiehdokkaita hoitopaikassaan Helsingissä.

10.3.2024
Bonyalle on luvassa hoitopaikka Suomesta! Ennen Suomeen matkustamista Bonya kävi tautitesteissä. Kaikki kahdeksan vektorivälitteistä tautia olivat negatiivisia.

Tutkitut taudit olivat anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi, Mycoplasma haemocanis sekä ihomato Dirofilaria repens ja sydänmato Dirofilaria immitis.

3.2.2024
Tarhalle joutuminen oli kova paikka Bonyalle, jolla vielä hetki sitten oli koti ja perhe. Bonya on tarhalla ahdistunut ja peloissaan, sille pitäisi löytää pikaisesti uusi koti.

Bonya hylättiin syksyn sateisiin loppuvuodesta. Omistajat olivat hankkineet pienen rotukoiran, ja elämä sen kanssa oli kuulemma paljon helpompaa kuin isomman Bonyan kanssa. Bonyasta oli tullut ylimääräinen ja siitä haluttiin eroon. Allergia mainittiin tietysti myös, ja sellainen merkillinen allergia, joka koski perheen koirista ainoastaan Bonyaa. Snezhanna ei kestänyt ajatusta surusilmäisen ja pelokkaan kotikoiran hylkäämisestä kadulle, vieläpä juuri ennen talvea, joten hän otti Bonyan vastaan.

Bonyalla on ikää arviolta 3-4 vuotta. Kun yritimme lähestyä sitä sen pienessä karanteenihäkissä tarhan klinikkarakennuksessa, murisi se alkuun peloissaan. Kun sitten tapasimme sen tarhan ulkopuolella hihnassa, suhtautui se meihin välinpitämättömästi eikä ottanut kontaktia. Katse harhaili hitaasti ja alakuloisesti, Bonya oli hämillään eikä oikein kyennyt muuhun kuin seisoa nököttämään paikoillaan.

Koska rajanylityspaikat Suomen ja Venäjän välillä suljettiin, emme ehtineet tekemään Bonyaan tuttavuutta toista kertaa. Bonya pitää kuitenkin Snezhannan mukaan ihmisistä, mutta tarvitsee hetken aikaa tutustuakseen. Bonya on jo ystävystynyt tarhalla käyvien paikallisten vapaaehtoisten kanssa, jotka lenkittävät sitä ja seurustelevat sen kanssa. Tarhaympäristössä selviytyminen on kuitenkin Bonyalle hankalaa eikä elämä aran aitauskaverin seurassa tee sille hyvää.

Bonya jakaa aitauksen nuoren tyttökoiran kanssa. Kaksikko tulee hyvin toimeen keskenään. Reipas kaveri tulevassa kodissa voisi tehdä hyvää Bonyalle, joten ensisijaisesti Bonyalle etsitään koirakaverillista kotia.

Bonya etsii rinnalleen kärsivällistä omistajaa, joka ymmärtää antaa tytölle rutkasti aikaa ja tilaa. Voi olla, ettei Bonyalla ole ensimmäisinä päivinä erityistä halua tehdä tuttavuutta uusien ihmistensä kanssa, mutta levon ja stressin laskun myötä siihenkin asiaan tulee varmasti muutos. Bonya on elänyt aiemmassa elämässään kerrostalossa, mutta emme tiedä miten yksinolot ja elämä siellä on sujunut.

Bonya vaikuttaa herkältä tytöltä. Aitauksen ohi kävelevät ihmiset saivat sen ainakin alkuaikoina haukkumaan epävarman oloisena. Bonyalle olisi varmasti helpompaa elää ympäristössä, missä ärsykkeitä ei olisi liikaa. Rauhallinen koti ja tasainen elämänmeno olisi tämän tytön mieleen. 

Viipurin koirat - Bonya 1/2024

Bonya tautitestataan 8 vektorivälitteisen taudin varalta ennen Suomeen tuloa ja sen tiedot lisätään Ruokaviraston koirarekisteriin. Bonyan kodinetsintää hoitaa Viipurin Koirat ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 22917870.

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.