Mishka

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: suurehko keskikokoinen (n. 60 cm)
Syntymäaika: 2017-2018

20.1.2024
Komea Mishka muutti Ouluun!

6.10.2023
Mishka on ystävällinen ja sosiaalinen poika, joka on asunut Elenan tarhalla vuosia ketjussaan. Mishkalla olisi niin paljon annettavaa omille ihmisilleen, että turhaan sen elämä valuu hukkaan tarhalla.

Elena ei muista enää tarkalleen milloin Mishka päätyi hänen luokseen, mutta siitä on aikaa vuosia. Mishkan toi Elenalle tämän eläinlääkäriystävä, jolle joku oli luovuttanut koiran tarpeettomana ja jättänyt tämän päätettäväksi mitä sen elämälle tekee. Mishkaa ei tietenkään lopetettu vaan sen matka jatkui Elenalle. Useampi tarhan tontilla vapaana elänyt uros otti silloin tällöin yhteen, ja sen vuoksi Mishkakin päätyi aikanaan ketjuun. Ketjupaikka on tietysti ikävä, mutta Mishka saa lähellä tarhan sisääntuloa nauttia ainakin paljon enemmän ihmisten huomiosta kuin jos se asuisi pienessä aitauksessa jossain tarhan perällä.

Olemme tehneet Mishkaan monesti tuttavuutta tarhalla, mutta helteisenä kesäkuun päivänä pojan ketju napsaistaan irti ja tilalle laitetaan hihna. On Mishkan vuoro päästä jaloittelemaan. Mishka kulkee hihnassa nätisti ja tottuneesti. Tarhan ulkopuolella elävä koirapari tulee oitis tarkastamaan kuka on tämänkertainen ulkoilutettava eikä Mishka pistä pahakseen uteliaasti nuuhkivia kuonoja ympärillään. Se suhtautuu ystävällisesti molempiin, sekä narttuun että urokseen. Mishka haluaa pian päästä jatkamaan matkaa ja autoista piittaamatta jolkottaa reippaasti kohti varjoista hiekkatietä. Ruohon maistelu, pusikoiden haistelu ja metsikön rauhalliset äänet ovat ihanaa vaihtelua tarhan kaaottisuudelle. 

Mishkaa ei palauteta samantien tarhalle vaan yritämme harjata sen pahoin takussa olevaa turkkia. Osa karvasta on niin pahoin huopaantunutta, että harjan sijaan käyttöä on pelkästään saksille. Mishka kiepsahtaa kyljelleen, makaa rauhallisesti aloillaan ja antaa harjata ja käsitellä itseään niin kovin nätisti. Hampaat ovat yllättävän hyväkuntoiset ja valkoiset. Tutkimme myös Mishkan korvia, jotka eivät ole yhtä hyvässä kunnossa. Korvalehdet ovat paksuuntuneet ja kovat. Epäilemme, että Mishkaa on jossain vaiheessa vaivannut verikorva, joka on hoitamattomana johtanut pysyvästi koppuraisiin korviin. Korvien tilanne on ollut pitkään sama, eikä niille luultavasti ole enää paljoakaan tehtävissä. Mishkalla saattaa olla taipumus korvatulehduksiin tai hiivaan, mikä on saanut sen ravistelemaan päätään, ja niin verikorvat ovat pääseet kehittymään.

Mishka viedään takaisin tarhalle ja sille annetaan luu. Muutaman minuutin kuluttua kun vilkaisemme Mishkaan päin, on poika piilottamassa kallisarvoista luutaan koppinsa juurelle nenän kasatessa hiekkakerrosta sen päälle.

Mishka oli tarhalle saapuessaan jo aikuinen ja Elena arvelee sen olevan vähintään 5-vuotias. Se on suhtautunut meihin aina ystävällisesti ja kesäkuisen harjaussession jälkeen lempeää ja ystävällistä poikaa on ollut vaikea saada mielestä. Mishkan tilanne on vaikea. Isot urokset saavat huonosti koteja ja niitä kysellään harvoin. Mishka tarvitsisi lisäksi omistajan, joka on valmis tutkituttamaan sen korvat Suomessa korviin erikoistuneella lääkärillä. Viime talvena Mishka-paran karvat toisen silmän ympäriltä harvenenivat ja sillä oli silmätulehdus, mikä saatiin kuitenkin hoidettua ja karvatkin kasvoivat ajan saatossa takaisin.

Emme tiedä, onko Mishkalla kokemusta sisätiloissa asumisesta, mutta ainakin sillä on joskus ollut omistaja. Edessä on varmasti jonkin verran harjoiteltavaa, kuten yksinolojen opettelua, mutta leppoinen Mishka saattaisi olla ihan tyytyväistä koiraa asteltuaan vuosien jälkeen oman kodin lämpöön. Vaikka Mishka vaikuttaa koiralta, joka ei vähästä hätkähdä, ei meillä ole tietoa miten se vilkkaassa ympäristössä pärjäisi. Muutenkin suurehko Mishka nauttisi luultavasti omasta pihasta, missä saisi toimittaa (leppoisan) vahdin virkaa.

Vuosia ketjussa on kulunut jo riittämiin. Yli 200 koiran tarhalla Mishkalle ei ole tarjolla riittävää huolenpitoa, joten valoisa tulevaisuus odottaa vain Suomen puolella.

Viipurin koirat - Mishka 30.6.2023

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.