Puma

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 50 cm)
Syntymäaika: 2017
Tautitestattu: 3/2024
Sijainti: Tampere, Suomi

4.4.2024
Puman maailma mullistui täysin kun hän saapui kolmisen viikkoa sitten Tampereelle kotihoitoon.

Ensimmäiset päivät menivät ihmetellessä kerrostaloasumista ihmisten kanssa. Olihan Puma viettänyt viisi pitkää vuotta tarhalla muiden koirien seurassa, joten kaikki oli uutta ja ihmeellistä.

Puma on varsin reipas ja rohkea tyttö. Portaat ja hissi eivät hetkauttanut pätkääkään, tosin lasiovet olivat mysteeri, niistä kun ei mentykään niin vain läpi. Puma oppi nopeasti ettei niihin kannata kuonoaan kovin montaa kertaa iskeä, hoitomamma avaa ovet kunhan hetken malttaa odottaa.

Sisäsiisteys alkaa olla Pumalla hallussa. Ensimmäisinä päivinä ulos ei uskallettu tehdä tarpeita, mutta fiksuna tyttönä Puma sai nopeasti juonesta kiinni, tarpeet kun tekee ulos niin saa nameja ja nyt tämä jo luonnistuu. Yöt Puma pärjää hyvin.

Puman kanssa ulkoilu on helppoa ja mutkatonta. Puma kävelee reippaasti eikä pelkää tai säiky, ratikkakin saa kolistella ohi ilman mitään reaktiota. Puma ei myöskään vedä tai riuhdo vaan kävelee nätistä, usein hihna löysällä. Vastaantulevat koirakot eivät saa Pumassa suurta reaktiota aikaan, Puma ei myöskään hauku. Muutamaa koiraa on moikattu ja nämä tilanteet Puma on ystävällisen kohteliaasti hoitanut.

Sisällä Puma on rauhallinen ja seurailee hoitomamman touhuja. Puma on jo oppinut, että ei tarvitse joka kerta nousta kun mamma lähtee liikkeelle, kunhan ollaan samassa huoneessa. Puma nauttii luiden syömisestä, vinkulelut sekä palloleikit ovat myös Puman mieleen.

Ymmärrettävästi lelut, luut ja ruoka ovat Pumalle tärkeitä ja hoitopaikan lapsetkin ovat jo oppineet ettei niihin kosketa ilman Puman ”lupaa”. Puma ei myöskään halua olla koko ajan rapsutettavan ja hakeutuu välillä omaan rauhaan. Elekieli sekä murahdus kertovat oman tilan tarpeesta.

Yöt Puma nukkuu hyvin omalla paikallaan, kunhan on ensin tarkistanut että perheenjäsenet ovat tallessa. Aamulla hoitomamman avatessa silmät alkaa iloinen hännän kopina maata vasten kuulumaan.

Puman hoitopaikassa asuu kolme lasta, joista yksi on 5-vuotias ja 2 muuta jo teinejä. Lasten kanssa Puma tulee toimeen hyvin, etenkin teinit ovat Puman mieleen, mutta ei Puma hätkähdä 5-vuotiaankaan touhuja. Hoitomamman kanssa luottamusta on rakennettu rauhassa ja Puma antaa kuivata tassut, puhdistaa korvat ja kurkata suuhun. Kynsiä ei olla vielä leikattu ja tassuihin koskemisen harjoittelut jatkuvat.

Kodissa on käynyt muutama vieras, joihin Puma on suhtautunut rauhallisen ystävällisesti. Puma arvostaa pieniä eleitä ja koiranlukutaitoa. Liian tuttavallisesti käyttäytyvät vieraat ihmiset ovat Puman mielestä epäilyttäviä ja saattavat saada Puman jännittymään, mikä ilmenee mm. haukkumisena. Varsinkin vieraat miehet voivat aiheuttaa Pumassa jännitystä.

Puman kanssa on harjoiteltu yksinoloa pienin askelin. Teinien kanssa jäädessä kotiin Puma saattaa hetken haukkua ja itkeä hoitomamman perään, mutta rauhoittuu sitten. Täysin yksinollessa ilmoittaa mielipiteensä vahvasti, mutta hoitomamman tullessa takaisin talo on ollut hiljainen. Puma ei ole tuhonnut paikkoja tai tehnyt tarpeita sisälle yksinoloharjoitusten aikana. Harjoitukset jatkuvat vielä.

Puma on fiksu tyttö, joka on makupaloilla sekä vinkulelulla motivoitavissa. Koira, josta saa hyvän treenikaverin, uskollisen ystävän ja jolla on myös omaa tahtoa ja omanarvontuntoa. Puma on hieno tyttö.

30.3.2024
Puma valikoitui yhdeksi niistä koirista, joilta tutkittiin rabiesvasta-ainetasot pistokokeella Suomeen tullessa. Puman vasta-ainetasot olivat riittävällä tasolla tarjotakseen suojan tartuntaa vastaan.

Puma saa todistuksen tutkimuksesta mukaansa omaan kotiin. 

16.3.2024
Puma asteli Suomeen iloisesti ja reippaasti! Nyt se odottaa kotiehdokkaita Tampereella.

Puman yhteyshenkilönä toimii Marja.

10.3.2024
Pumalle on luvassa hoitopaikka Suomesta! Ennen Suomeen matkustamista Puma kävi tautitesteissä.

Taudeista seitsemän oli negatiivisia: anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi, Mycoplasma haemocanis ja sydänmato Dirofilaria immitis. Ihomato Dirofilaria repens oli Pumalla positiivinen ja Advocate-kuuri sen häätämiseksi aloitettiin tarhalla. Lääkitystä jatketaan Suomessa. 

2.10.2023
Puma on siro ja ystävällinen tyttö, ihana harmaakuono. Puma on joutunut kestämään paljon ja se joutui tarhalle jo vuosia sitten. Nyt olisi korkea aika päästä nauttimaan elämästä, vielä kun sitä on jäljellä.

Puma on katsellut pienen aitauksen kaltereita jo monta vuotta. Vapaaehtoinen eläintensuojelija Viipurista löysi Puman, kun se oli noin vuoden ikäinen. Puma saapui Elenan tarhalle loppuvuodesta 2018, missä se on elänyt siitä lähtien. Puma on kiva tyttö, joka ilahtuu aina hurjasti ihmisten näkemisestä, mutta joka jää tavanomaisen ulkonäkönsä vuoksi helposti huomaamatta. Huolenpitoa ja omaa ihmistä sekin silti kaipaa, yhtä kovasti kuin ne kaikki muutkin.

Puma on ulkoillut kanssamme pariin otteeseen ja sen kanssa on mukava kävellä. Hihnassa Puma kulkee tottuneesti vaikka vuosien aikana se on lähinnä joutunut vain haaveilemaan hihnalenkeistä. Hiljainen tie, satunnaiset liikkujat ja ohi ajavat autot eivät Pumaa häiritse eikä se ole kiinnostunut niistä. Puma on kiinnostunut ruohomättäiden haistelusta ja ympäristön tutkimisesta. Se maiskuttaa ruohoa onnessaan kasvillisuuden peittämä maa tassujensa alla. Tämä ja yhteinen kävely alkukeväällä ovat kenties Puman tämän vuoden ainoat hengähdystauot tarhaelosta, ja se vetää aika surulliseksi. Koira, joka niin iloisesti lähtee lenkille ja heiluttaa niin palavasti häntäänsä ihmisille, joutuu heittämään hukkaan ainutlaatuista elämäänsä sellaisessa ankeudessa, mitä ei ansaitse.

Puma päätyi tarhalle sen ollessa jo aikuinen ja ihmisrakkaana koirana sillä on hyvinkin saattanut olla joskus koti. Erilaisia taitoja on kuitenkin varauduttava Pumalle opettamaan, mutta onneksi myös vanhempikin koira oppii. Puma jakaa aitauksen usean muun koiran kanssa ja yhteiselo vaikuttaa sopuisalta. Puma pärjännee hyvin myös ainoana koirana, sillä se on niin reipas. Asuinmuodon suhteen ei ole kriteerejä. Sisätiloissa asuminen saattaa aiheuttaa alkuun jännitystä, tai kuka tietää, ehkäpä Puma nukkuukin jo ensimmäisenä yönä pehmeällä pedillään vihdoin onnellista unta. 

Puma testattiin 8 vektorivälitteisen taudin varalta ennen Suomeen tuloa ja sen tiedot lisättiin Ruokaviraston koirarekisteriin. Sen kodinetsintää hoitaa Viipurin Koirat ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 22917870.

Viipurin koirat - Puma 8.4.2023

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.