Vauhti

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen (n. 55 cm)
Syntymäaika: 8/2019
Sijainti: Elenan tarha, Svetogorsk

12.10.2022
Miten ihanalta tuntuikaan vihdoin omin silmin tavata Vauhti-poika yli kahden vuoden tauon jälkeen. Vauhti on edelleen ihmisrakas poika.

Tapasimme Vauhdin kun se oli vähän yli puolivuotias nuorukainen. Uteliaisuus ja ihmisrakkaus ei kuitenkaan onneksi ole tästä pojasta karissut minnekään. Vauhti asuu edelleen samassa pienessä aitauksessa veljensä Väinämön kanssa missä ne asuivat jo ennen koronapandemiasta johtuvaa rajojen sulkua. Vauhti on innoissaan ihmisistä. Sen häntä heiluu ja kieli lipuu sormia kaltereiden välistä.

Nyt on tullut aika pukea veljeksille valjaat, kantaa ne tarhan halki ja lähteä niiden kanssa kävelylle. Vauhtia jännittää ja se katselee aluksi varoen kulmiensa alta vierasta ympäristöä ja muutamaa lähellä olevaa irtokoiraa. Ei poika tiedä oikein miten päin pitäisi olla. Ja miten se voisikaan? Vauhdin edellinen kerta hihnassa tarhan ulkopuolella oli todennäköisesti kanssamme yli kaksi vuotta sitten. Vauhti huomaa kuitenkin pian, että tässähän ei suurempaa hätää taida sittenkään olla. Ihmiset vierellä ovat mukavia, kannustavia ja namejakin saa. Velipojat saavat toisistaan turvaa ja lähtevät yksissä tuumin ottamaan askelia eteenpäin ja pian sitä mennäänkin jo kunnon ravia hännät heiluen! 

Vauhti pääsee lyhyen asfalttiosuuden jälkeen rauhalliselle metsätielle, missä se saa haistella hajuja mielin määrin, tuntea hiekkatien ja ruohikon tassujensa alla. Päivä on helteinen, mutta tunnelma silti rauhallinen. Ei koirien haukuntaa ympärillä, pelkkää rauhallista puheensorinaa ja ehkä muutama tipunen silloin tällöin lauleskelemassa. Tälläiseen ei ole Vauhti saanut tottua. Joka päivä ympärillä on haukkukonsertteja milloin mistäkin aiheesta. Elenan tarhalla ei käy vapaaehtoisia totuttamassa koiria hihnassa kulkemiseen eikä koiria viedä lenkeille, koska lenkittäjiä ei ole. On vain muutama työntekijä hoitamassa satoja koiria. Kaatamassa vettä ja ruokaa. Seurusteluhetket ovat pikaisia - jos niitä edes on. Mistä kaikesta jääkään ihmisrakas Vauhti vaille? Aivan kaikesta. Ei koiranelämän kuuluisi olla tälläistä.

Vauhti on hivenen reippaampi kuin veljensä Väinämö ja väritykseltään mustempi, mutta muuten pojat ovat samasta puusta veistettyjä. Ainakaan naispuoliset vieraat eivät Vauhtia pelota, päinvastoin, poika hakeutuu jatkuvasti lähelle ja viihtyy ihmisten rapsuteltavana.

Vauhti-rukka on joutunut kasvamaan suurella koiratarhalla eikä se tiedä sitä ympäröivästä maailmasta mitään. Koiria on valtavasti ja jos aiemminkin ruoan kanssa teki tiukkaa, on ruoanhinnan nousu tehnyt tilanteesta entistä vaikeamman. Läsnä on jatkuva nälkä ja vuodenajan vaihtelut tuottavat erilaista tuskaa tarhakoirille. Talvisin paleltaa ja juomavesi jäätyy, kun taas kesäisin paahdetta ei pääse minnekään karkuun. Liikkumaan ei pääse, koska liikuttajia ei ole. Kaikki päivät kuluvat pienessä häkissä, jossa liikkumatilaa ei juuri ole. 

Vauhdin elämässä tarhalla ei mitään positiivista voi kertoa olevan. Ainoa lohtu on se, että Vauhdilla on mahdollisuus omaan kotiin, jos sille sellainen onni suodaan. Vauhti ei kuitenkaan voi muuttaa mihin tahansa kotiin, koska sen sosiaalistaminen on jäänyt niin vajaaksi ja se on kasvanut tarhalla. Vauhti tarvitsee kodin oikeasti rauhallisesta ympäristöstä aikuisperheestä, missä sille on tarjolla koirakaveri. Sopivan ympäristön lisäksi se tarvitsee myös oikeanlaisen ihmisen. Sellaisen, jolla on ymmärrystä ja aikaa Vauhdin kaltaisella koiralle, jonka kotiutuminen tulee varmasti viemään aikaa. Kärsivällisyyttä edetä hitaasti koiran tahtiin, taitoa iloita pienistäkin edistysaskeleista. Sitä onnenpotkua Vauhti jää odottamaan, sillä muutakaan vaihtoehtoa ei ole.

Viipurin koirat - Vauhti 14.8.2022

1.11.2020
Vauhti etsii kotia rauhallisesta ympäristöstä, ja koirakaverikin olisi oltava jo kodissa odottamassa.

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

16.3.2020
Voisiko Vauhti muuttaa vauhdilla jo omaan kotiin? Vauhti on mukava ja ihmisrakas nuori poika, joka sisaruksiensa tavoin toivoo elämältä muutakin kuin muutamaa neliötä koiratarhalta.

Elena kertoo, että Vauhti sisaruksineen syntyi vahinkopentuna kotikoiralle. Emäntä oli jo kiikuttamassa pieniä ja rokottamattomia pentuja tarhalle, mutta Elena ei suostunut ottamaan niitä vastaan. Omistajan kanssa sovittiin, että pennut asuvat kotona emonsa kanssa siihen saakka, kunnes ne on rokotettu kahteen kertaan. Ehtona oli myös, että emo sterilisoidaan. Niinpä, kun rokotukset olivat voimassa, pennut muuttivat tarhalle ja emo sterilisoitiin tarhaa avustavan eläinlääkärin toimesta. Vauhdin sisaruksia on Vertti, VäinämöVilna, Vellamo ja Vanilla.

Vauhti vaikuttaa mutkattomalta ja uteliaalta pojalta. Se on yhtä innoissaan ihmisistä kuin sisaruksensakin eikä epäröi tulla luokse rapsutettavaksi. Pikkuruisessa aitauksessa innokkaiden koirien hyppiessä päälle tunnelma käy vähän ahtaaksi, ja Vauhti pääsee kanssamme tarhan ulkopuolelle. Ja Vauhti onkin reippaana poikana sitä mieltä, että jee, tätä lisää! Hajuja, ihmisiä ja kavereita ympärillä, miten tässä pystyy edes keskittymään! Ja onhan siinä vähän vaikeuksia, nimittäin paikoillaan pysymisessä. Vauhti kun haluaisi hirmuisen mielellään pomppia ja leikkiä, kun olisi vihdoin tilaa ja kavereitakin ympärillä. Ja totta kai seurustella, pussailla ja pörheltää niin vimmatusti ihmisten ympärillä. Voi Vauhti, kunpa oma ihminen tulisi pian vastaasi.

Vaikka Vauhti on syntynyt kotikoiralle, on sen asumuksena toiminut ilmeisesti pelkkä piha-aitaus. Oikeaa kotikoiran elämää Vauhti ei liene nähnytkään eikä sellaisesta siksi mitään ymmärräkään. Niinpä Vauhti tarvitseekin ymmärtäväisen omistajan, joka haluaa opastaa poikaa kotikoiran tavoille ja on valmis antamaan kunnolla aikaa sopeutumiseen. Vauhti vaikuttaa sosiaaliselta pojalta, niin ihmisten kuin muiden koirienkin suhteen. 

Vauhdilla on tällä hetkellä korkeutta n. 50 cm ja se taitaa jäädä mukavan keskikokoiseksi koiraksi. Aikuisen Vauhdin paino lienee lähempänä 25 kuin 30 kiloa.

Viipurin koirat - Vauhti 13.3.2020

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.