Dina

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: siro keskikokoinen (16 kg)
Syntymäaika: 2019
Tautitestattu: 3/2024
Sijainti: Helsinki, Suomi

9.4.2024
Hurmaava Dina karisti tarhan pölyt tassuistaan kolmisen viikkoa sitten ja matkasi Suomeen kotihoitopaikkaan jatkamaan oman kodin etsintää.

Hoitopaikkaan saavuttuaan yllätti Dina hoitajansa reippaudellaan. Reippaasti Dina teki tupatarkastuksen, moikkasi ohimennen hoitopaikan omaa koiraa ja kömpi sitten sänkyyn nukkumaan. Se on sisällä kuin kotonaan ja vaikuttaisikin siltä, että kotiympäristö on Dinalle jossakin määrin tuttu.

Arjessa Dina on varsin mutkaton kaveri ja se on tottunut hyvin nopeasti kotihoitopaikan rytmeihin ja rutiineihin. Sisäsiisteyden kanssa on edetty hienosti ja Dina onkin jo aika lailla sisäsiisti. Myös yksinoloja on ehditty jo harjoittelemaan onnistunein tuloksin. Dina kuitenkin vaikuttaa kiintyvän omaan ihmiseensä kovin, joten yksinoloja saa varautua myös uusi koti harjoittelemaan.

Dinan mielestä ehdottomasti parasta kotikoiran elämässä on ruoka, pehmeä sänky ja rapsutukset. Ihanasta Dinasta on kotihoidossa kuoriutunut hyväntuulinen kainalokaveri, joka tuhisee mielellään ihmisen kainalossa ja kerää rapsutuksia.

Vaikka Dina on pohjimmiltaan varsin leppoisa tapaus, sen vauhti ja leikkisyys niin lelujen kuin koirakaverinkin kanssa kasvaa kotihoidossa päivä päivältä rohkeuden lisääntyessä. Tätä nykyä Dina leikkiikin mielellään myös itsekseen ja kelpuuttaa myös kotihoitajansa leikkikaveriksi. Dinasta ei olekaan pelkästään sohvanvaltaajaksi, vaan se kaipaa varmasti arkeensa myös erinäköisiä aktiviteetteja.

Dinan hoitopaikka sijaitsee yhden aikuisen taloudessa kerrostalokodissa, missä sillä on kaverina kiva 6-vuotias uroskoira, jonka kanssa yhteiselo on sujunut mukavasti. Yhteistä leikkikieltä jouduttiin kyllä hetki hakemaan; Dinan leikkityyli kun on varsin örisevä. Myös muihin koiriin Dina vaikuttaisi suhtautuvan varovaisen kiinnostuneesti.

Omiin ihmisiinsä Dina tuntuu kiintyvän nopeasti, mutta uudet ihmiset saattavat jännittää sitä alkuun. Ujostelu kuitenkin unohtuu varsin nopeasti, jos vierailla vain on mukana riittävän hyviä herkkuja!  Sen huomasi myös kotihoitaja, joka varsin nopeasti oppi pitämään huolen siitä, että pöytätasoilla ei ole mitään syötäväksi kelpaavaa. Painoa pitkäjalkaisella Dinalla on tällä hetkellä vain 16 kiloa, joten painoasaakin vielä tulla lisää. Asteittainen liikunnan lisäys ja laadukas ruoka varmasti auttaa painon nostamisessa, lihaskunnon kasvattamisessa ja turkin kuntoon saamisessa.

Ulkoilua Dina jännittää vielä jonkin verran, mutta myös tämän suhteen on otettu edistysaskeleita. Aluksi Dina pyrki takaisin sisälle heti tarpeiden teon jälkeen, mutta nyt ulkona on viihdytty vähän pidempäänkin hiirimyyrien koloja tarkasti tutkien. Pikkuhiljaa nuuskuttelu ja muut ulkoilun ilot alkavatkin valjeta myös Dinalle!

Tärkeää kuitenkin olisi, että koti sijaitsisi melko rauhallisella alueella, koska selvästi ulkoilu on Dinasta yhä jännittävää. Myös valjaiden pukeminen ja hihnan kiristyminen oli alkuun Dinan mielestä pelottavaa, mutta namit, kärsivällisyys ja kivat kokemukset ovat auttaneet näiden kanssa. Seuraavaksi treenilistalla on ihmiseen kontaktin ottaminen sekä hihnakävelyn harjoittelu. Sen sijaan autoilu sujuu varsin mallikkaasti ja on Dinan mielestä niin kivaa, että herkästi se olisi hyppäämässä tilaisuuden tullen myös vieraiden ihmisten autoihin.

Terveyshuolilta ei ole Dinan kanssa valitettavasti vältytty. Maaliskuun lopulla Dinan kaulan sivuun ilmestyi kookas patti, jota käytiin näyttämässä eläinlääkärillä. Patti tyhjennettiin ja se paljastui todennäköisesti seroomaksi eli suhteellisen vaarattomaksi nestekertymäksi. Patti on alkanut parantumaan hyvin, mutta vaatii yhä seurailua uudelleen täyttymisen varalta. Dinalla havaittiin myös vasemman silmän luomessa pieni patti, joka vaatii myös seurailua. Tällä hetkellä se ei tunnu Dinaa vaivaavan, mutta vaatii poistoa, mikäli se kasvaa ja alkaa ärsyttämään Dinan silmää. Hammaskiveä Dinalla on myös sen verran, että uuden kodin tulee varautua käyttämään Dina hammaslääkärissä piakkoin kotiutumisen jälkeen. Vaikka eläinlääkärissä käynti pian Suomeen tulon jälkeen oli Dinalle varmasti jännittävä kokemus, antoi Dina eläinlääkärin tutkia oikein nätisti ja keräsikin hirmuisasti kehuja reippaudestaan. 

Dina on aivan valmis kotikoira ja toivoisi kovasti sitä ikiomaa kotia. Kerrostalossa asuminen on muutoin sujunut kivasti, mutta rappukäytävä yhä jännittää Dinaa. Asuinmuodon suhteen Dina ei kuitenkaan ole kovinkaan nirso, kunhan asuinalue olisi melko rauhallinen. Koirakaverin esimerkistä olisi varmasti Dinalle suuri apu, mutta riittävän rauhallisella alueella voisi se pärjätä ainokaisenakin.

Tärkeintä Dinalle olisi, että uudessa kodissa pelaisi rapsutuspalvelu ja siellä ymmärrettäisiin tämän hieman varovaisen, mutta lempeän ja upean kettutytön sielunelämään. Dina tulee tarvitsemaan rutkasti aikaa ja kärsivällisyyttä tottuakseen kotikoiran elämän saloihin, mutta oikean ihmisen opastuksella oppii se varmasti vielä vaikka ja mitä.

Ihanan Dinan hoitokuulumisia voi seurata myös Instagramissa @eetu_the_shepmix - tilillä.

16.3.2024
Ihana kettutyttö Dina oli onnekas ja löysi hoitopaikan Suomesta!

Dinan yhteyshenkilönä toimii Susanna.

10.3.2024
Dinalle on luvassa hoitopaikka Suomesta! Ennen Suomeen matkustamista Dina kävi tautitesteissä. Kaikki kahdeksan vektorivälitteistä tautia olivat negatiivisia.

Tutkitut taudit olivat anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi, Mycoplasma haemocanis sekä ihomato Dirofilaria repens ja sydänmato Dirofilaria immitis.

10.2.2024
Kaunis, punaturkkinen Dina on joutunut elämässään kokemaan kovia. Siksi se aluksi vähän ujostelee, mutta rauhallisen tutustumisen jälkeen alkaa se nopeasti luottaa uusiinkiin ihmisiin.

Loppuvuodesta Snezhanna kuuli karun kohtalon kokeneesta Dinasta, eikä hän voinut kuin avata tarhan ovet jälleen kerran ja ottaa Dina-rukan hoiviinsa. Dina entinen omistaja oli alkoholisti, joka piti Dinaa ja toista koiraa talonsa lähellä tyhjässä rakennuksessa asumassa. Lopulta ex-omistaja päätyi myymään talonsa ja jätti koirat seuraavien asukkaiden huoleksi. Taloon muutti entistä pahemmin elämänhallintansa menettäneitä ihmisiä, jotka eivät pitäneet koirista alkuunkaan. Koiria kohdeltiin huonosti ja niinpä ne haettiin tarhalle turvaan.

Ikävistä kokemuksistaan huolimatta Dina kiintyy ihmisiin edelleen nopeasti. Aluksi se saattaa hetken ujostella uusia ihmisiä, mutta kunhan tutustuminen tehdään rauhassa, saa Dinasta kaverin varsin pian.

Tarhalla käyvät vapaaehtoiset ovat ottaneet Dinaa kävelyille ja se on oppinut hienosti kävelemään hihnassa. Vapaaehtoiset tarjoavat koirille myös herkkuja, joten Dina on samalla oppinut, että ihmiset voivatkin olla oikein mukavia. Dina onkin todella sympaattinen ja kiltti tyttö, joka kooltaankin on pienempi kuin kuvista voisi ymmärtää. Tarvittaessa Dinan pystyy vaikka nappaamaan syliin.

Dina etsii ymmärtäväistä omistajaa, joka osaa edetä Dinan ehdoilla ja tukea sitä jännittävissä tilanteissa. Tästä syystä Dina etsii kotia rauhalliselta alueelta, jossa se saa omaan tahtiinsa totutella uusiin asioihin. Toivomme, että uudessa kodissa olisi myös kiltti koirakaveri jo odottamassa ja toimimassa mallina jännittävissä tilanteissa. Tarhalla Dina elää teini-ikäisten pentujen laumassa ja tulee hienosti toimeen vilkkaiden nuorten koirien kanssa.

Koska Dinan edellinen koti on ollut huono, ei Dinalla todennäköisesti ole mitään kokemusta oikeassa kodissa asumisesta. Dinan kanssa joutuukin varmasti harjoittelemaan niin yksinjäämistä, sisäsiisteyttä, autolla matkustamista kuin muitakin arkeen kuuluvia asioita. Dinan kanssa tulee varautua myös siihen, että kotiin tulevat vieraat jännittävät sitä ja uusien ihmisten tapaamista harjoitellaan pienissä erissä ja rauhallisissa tilanteissa.

Dina on kovin sympaattinen ja kaunis punaturkki, joka ansaitsisi pian loppuelämän kodin, jossa se saisi jatkaa luottamuksen rakentamista ihmisiin.

Viipurin koirat - Dina 2/2024

Dina sterilisoidaan ja tautitestataan 8 vektorivälitteisen taudin varalta ennen Suomeen tuloa ja sen tiedot lisätään Ruokaviraston koirarekisteriin. Sen kodinetsintää hoitaa Viipurin Koirat ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 22917870.

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.