Shelma

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 55 cm, 23 kg)
Syntymäaika: 2016
Tautitestattu: 1/2024
Sijainti: Järvenpää, Suomi

10.7.2024
Iloisen Shelman tuoreimmat kotihoitokuulumiset näet uudelta videolta:

Viipurin koirat - Shelma kotihoidossa 7.7.2024

18.2.2024
Shelman kotihoitokuulumisia näet uudelta videolta:

Viipurin koirat - Shelma kotihoidossa 02/2024

29.1.2024
Shelma on solahtanut sujuvasti hoitopaikkaan ja kotikoiran elämä onkin sille ennestään tuttua. Shelma on ystävällinen, hyväntuulinen ja reipas koirarouva.

Shelma tykkää ihmisistä ja on valmis ystävystymään kenen tahansa kanssa. Se ei jännitä vieraitakaan ihmisiä vaan antautuu rapusteltavaksi hymyssä suin. Hoitotoimet sujuvat helposti eikä Shelma pahastu, vaikka sitä kuinka koskettelisi ja kopeloisi. 

Kotioloissa Shelma on mukavan rauhallinen. Shelma ei turhaan hötkyile eikä sähellä, mutta seurailee kyllä mielellään kotihoitajan puuhia ja viihtyy samassa huoneessa. Sohva on jo löytynyt ja Shelma arvostaa sitä nukkumapaikkana kovasti. Aivan ensimmäisiä päiviä lukuunottamatta Shelma on ollut sisäsiisti. Oikeastaan ainoaksi haasteeksi on muodostunut rähjääminen toisille koirille hihnassa. Jos välimatkaa on tarpeeksi, ei Shelma välttämättä noteeraa muita koiria mutta ohitustilanteissa Shelma haukkuu ja tempoo hihnassa, jos toinen koira on vähänkin suurempi. Pikkukoirat saavat olla rauhassa ja vaikuttaa siltä, että ne ovat Shelmalle oikeastaan ihan mieluisia kavereita. Ohituksia on Shelman kanssa joka tapauksessa harjoiteltava, jotta elämä olisi mukavaa ja lenkkeily sujuvaa. Ohitustilanteita lukuunottamatta Shelma kävelee hihnassa tottuneesti ja vaivatta. Se on myös tottunut matkustamaan autossa ja hyppää sinne nätisti itse. 

Shelman kanssa käytiin eläinlääkärissä hakemassa resepti Advocatea varten ja näyttämässä murtunutta kulmahammasta. Hampaasta on ydin näkyvissä, joten lääkäri suositteli sille suhteellisen nopeaa poistoa. Shelmalla on toinenkin huono kulmahammas, joka on vaurioitumisen seurauksena muuttunut punertavaksi väriltään. Myös tämä hammas on syytä poistaa.

Shelmalla on upea, hyväkuntoinen ja paksu turkki. Eläinlääkäriaseman vaaka näytti Shelmalle painoksi 23,1 kg.

Shelma asuu ainoana koirana rivitalossa ja vastaava asuinmuoto sopii sille myös jatkossa. Shelma ei ole haukkunut tai pitänyt muutakaan ääntä kotona hoitajan työpäivien aikana, joten kerrostalo on asuinmuotona myös mahdollinen. 

20.1.2024
Ihmisrakas Shelma sai jättää Viipurin taakseen ja muuttaa hoitopaikkaan Suomeen. Se odottaa kotiehdokkaita Järvenpäässä.

Shelman tiedot on lisätty Ruokaviraston koirarekisteriin ja Turvasiru.fi:hin. 

Shelman yhteyshenkilönä toimii Heidi.

17.1.2024
Shelmalle on luvassa hoitopaikka Suomesta! Ennen Suomeen matkustamista Shelma kävi tautitesteissä. 

Tutkituista taudeista anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi ja sydänmato Dirofilaria immitis olivat Shelmalla negatiivisia. Mycoplasma haemocanis ja ihomato Dirofilaria repens olivat positiivisia, minkä vuoksi Shelma aloitti Advocate-kuurin. Lääkitystä jatketaan vielä Suomessa. 

12.9.2023
Herttainen ja kaunis Shelma osoittautui oikein ilahduttavaksi uudeksi tuttavuudeksi. Aika Shelman kanssa sujui leppoisasti maharapsutuksien ja ulkoilun merkeissä.

Shelma päätyi pentunsa Zaikan kanssa tarhalle kesäkuun puolessavälissä. Shelmalla oli koti, mutta kun se tahattomasti alkoi odottamaan pentuja, päättivät sen omistajat, että Shelma ei enää ansainnut kattoa päänsä päälle. Oma koti vaihtui katuun, jossa se pentujaan kantaen istui vaihtuvan sään armoilla, sateiden piiskatessa ja tuulen pistäessä sen kovia kokenutta vartaloa. Kadulle se synnytti pentunsakin ja yritti pitää niistä parhaansa mukaan huolta.

Pennut kasvoivat Semiozeryen nimisen kylän kaduilla äidistään mallia ottaen. Kylässä asuvat ihmiset ruokkivat niitä ja Shelma pentuineen selvisivät. Kun ne sitten jonkun ajan jälkeen innostuivat jahtaamaan vapaana kulkevia kissoja, päätti joku, että koiraperheestä pitäisi päästä eroon lopullisesti. Ennen kuin mies ehti tehdä koirille pahaa, riensi Snezhanna apuun.

Shelma ja Zaika muuttivat Snezhannan tarhalle kesäkuussa ja heinäkuun lopulla pääsimme tutustumaan tyttöihin. Shelma oli ilahduttava uusi tuttavuus. Ihan nuori se ei ole enää, arviolta ehkä seitsemän ikävuoden paikkeilla, mutta elämää sillä olisi jäljellä vielä vaikka kuinka. Otimme Shelman mukaamme pienelle kävelylle ja Shelma osoitti heti taitavansa edes yhden kotikoiran taidon. Se käveli hihnassa tottuneesti ja nautti kovasti pienestä hengähdyshetkestään tarhan aitojen ulkopuolella. Elämä tarhalla on entiselle kotikoiralle aina ankeaa. Erityisen ankeaa se on Shelmalle, joka joutuu omassa aitauksessaan muiden kiusaamaksi. Kun meidän sitten oli aivan pakko palauttaa Shelma aitaukseensa, muuttui sen olemus surkeaksi. Kuka tietää, koska se seuraavan kerran pääsee hengittämään raikasta ilmaa ja haistelemaan tuoretta nurmikkoa. Voi Shelmaa.

Shelma rakastaa ihmisiä ja kellahtaa mielellään jalkoihin nauttimaan maharapsutuksista. Naama hymyssä suin se istuskeli rauhallisena kanssamme ja aika ajoin kieri onnessaan märällä hiekalla. Shelman pentu Zaika ulkoili kanssamme samaan aikaan ja kun tytöt jälleen kohtasivat, ei voinut hihnanpitelijä hymyltä välttyä. Tytöt tunnistivat toisensa jo kaukaa ja kun ne vihdoin kohtasivat, nuuhkivat ne innoissaan toisiaan ja sitten jo oli aika pistää leikiksi. 

Shelma muistuttaa ulkonäöltään jonkinlaista karhukoira-laikamixiä, joten sen luonteessa saattaa hyvinkin olla topakkuutta. Reippaana tyttönä se voisi hyvin viihtyä perheen ainoana koirana, mutta rauhallinen uroskoira voisi myös soveltua sen kaveriksi. Shelmalla on tiedettävästi ollut koti. Emme kuitenkaan tiedä, onko se saanut elää sisällä, onko sitä opetettu sisäsiistiksi tai onko se ikinä viettänyt aikaa yksin. Täysin nollasta sen kanssa ei välttämättä tarvitse aloittaa, mutta myös Shelman kanssa voi tulla vastaan monenlaisia haasteita ja niinpä myös Shelma tulee tarvitsemaan rutkasti aikaa ja kärsivällisyyttä. Positiivisen vahvistamisen avulla vanhempikin koira varmasti oppii uudet temput!

Viipurin koirat - Shelma 28.7.2023

Shelma tautitestataan 8 vektorivälitteisen taudin varalta ennen Suomeen tuloa ja sen tiedot lisätään Ruokaviraston koirarekisteriin ennen luovutusta uudelle kodille. Kodinetsintää hoitaa Viipurin Koirat ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 22917870.

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.