Goldie

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 50 cm, 21 kg)
Syntymäaika: 4/2021
Tautitestattu: 9/2021
Sijainti: Kouvolan seutu, Suomi

28.11.2023
Aika rientää! Kippurahäntäisen Goldien kolmas vuosi Suomessa pyörähti käyntiin syyskuussa. Oma koti vaan edelleen puuttuu.

Arki on sujunut entiseen malliin, Goldie eli tuttavallisemmin "Hilde Hiltunen", viihtyy tutussa koiraporukassa ja lenkkipoluilla. Muiden koirien imussa se uskaltaa lähestyä vieraampiakin ihmisiä, mutta koskettaminen on liian jännittävää.

Ulkona piha- aitauksessa Goldie viihtyy hyvillä ilmoilla tutuissa askareissaan, eikä enää ilmoittele jokaisesta ympäristön rapsahduksesta. Vahtiviettiä kuitenkin löytyy, eikä kukaan pääse hiippailemaan pihapiiriin tai talon sisään ohi valvovan silmäparin.

Sisällä Goldie on rauhallinen koira, joka tulee välillä pyytämään rapsutuksia. Harjaus ja kynsienleikkuu sujuvat mallikelpoisesti, ruoka maistuu ja Goldie on ollut terveenä. Autoilemaan Goldie lähtee aina mielellään ja takatilassa fiilistellään kavereiden kanssa matkan määränpäätä. Hoitaja saa rapsutella Goldieta jonka lisäksi naapurissa asustava eläinrakas tyttö on ansainnut Goldien luottamuksen. Goldielle sopisi elämä rauhaisassa ympäristössä ja ainakin yksi reipas koirakaveri. Aidattu piha olisi spurttailua rakastavan tytön toivomuslistalla.

Goldien yhteyshenkilönä toimii Helena.

25.4.2023
Kultaturkkinen Goldie on juhlinut tässä kuussa kaksivuotissynttäreitään! Kunpa joku vihdoin ihastuisi tähän ujoon tyttöön ja haluaisi tarjota sille oman kodin.

Hoitopaikassa Hilde-lempinimen saanut typykkä aloittelee toista kesäänsä Suomessa ja kuulostelee luppakorvat höröllä kuuluisiko jostain kaukaa vihdoinkin oman kodin kutsu.

Goldie on rauhoittunut ja aikuistunut jonkun verran, ja epävarmuudesta johtuva haukkuminen sekä pihalla että sisällä on vähentynyt. Kyllä Goldie silti edelleen arka tyttö on, ja vieraat ihmiset ja oudot äänet pelottavat. Tuttujen ihmisten kanssa kuitenkin onnistuu melko rennosti jo esimerkiksi porukalla lenkkeily, ja uusia ystävyyssuhteitakin on ujosti viritelty. Koiralauman seura on silti edelleen arjen tärkein peruspilari.

Goldie on nautiskellut lämpenevistä ilmoista paistatellen paljasta massuaan auringossa ja tonkien lumien alta paljastuneita tuoksahtavia aarteita. Goldiessa on pieniä prinsessamaisia piirteitä eikä se pidä ollenkaan talven viimoista, sateista ja kylmyydestä, niinpä uutta kesää onkin odoteltu. 

Toivottavasti tuleva kesä toisi Goldien kirsuun paljon lämpimän aurinkoisia päiviä ja toiveikkaita tuulia!

30.12.2022
Goldie etsii yhä sitä ikiomaa kotia ja ihmistä, joka huomaisi tämän herkän tytön ja haluaisi lähteä taittamaan sen kanssa yhteistä matkaa.

Varovainen luonne ja tavallisen peruskoiran ulkonäkö, siinäpä resepti monen tarhakoiran jämähtämiseen joko tarhalle tai vähän onnekkaammassa tapauksessa kotihoitoon. Vuosi sitten syksyllä kotihoitoon matkanneelle Goldielle on päässyt käymään juuri näin. Huomaamattomalla ulkomuodollaan se hukkuu helposti näyttävämmän näköisten tai reippaampien koirien joukkoon. Jos joku on Goldien kohdalle joskus koiria selatessaan pysähtynytkin, matka lienee jatkunut viimeistään kun teksteistä on paljastunut Goldien arkuuteen liittyvät kommervenkit.

Goldielle maailma on nimittäin epävarma paikka. Emme tiedä mitä se on kokenut ennen tarhalle päätymistään, mutta jo isolle tarhalle pienenä pentuna joutuminen on ilman muuta ollut pelottava kokemus. Goldie on varmasti myös hermostoltaan herkempi kuin keskivertokoira, ja jo pikkupentuna se oli sisarusporukkansa ujoin pallero.

Kaikesta huolimatta Goldie on kuitenkin oppinut pärjäämään tutuissa ympyröissä hyvin. Se elelee maalla usean koiran laumassa, lenkkeilee ja leikkii. Silti tytön olemuksessa näkyy aina tietty epävarmuus, ihan kuin se ei uskaltaisi koskaan vapautua kokonaan.

Missä on Goldien ikioma koti? Sellainen ihminen joka pysähtyisi koiria plärätessään juuri sen kohdalle. Ihastelisi kullanruskeaa karvaa, söpöjä lappukorvia ja ruskeita nappisilmiä. Ja miten terhakas häntäkin Goldiella on! Ihminen lukisi Goldien tekstit ja pysähtyisi ajattelemaan minkälaista sen elämä on ollut, ja ehkä omaakin elämäänsä. Minkälaista olisi yrittää selvitä ihan yksin, ja pelossa?

Ja se ihminen haluaisi juuri Goldien, ei siksi että säälisi sitä tai että ei saisi muitakaan. Ihminen haluaisi Goldien koska aavistaisi että Goldie on omalle ihmiselleen maailman uskollisin ja hellyttävin koira, sitten kun sen luottamuksen saavuttaa. Sellaisesta aarteesta kieltäytyminenhän olisi sulaa hulluutta. Sitten ihminen laittaisi adoptiohakemuksen menemään ja alkaisi jännittää vastausta.

Sitä Goldie toivoo.

30.7.2022
Goldien kesä on sujunut tutuissa puuhissa lenkkeillen ja pihapiiriä vahtien. Se on edelleen kaikkien eläinkunnan edustajien kaveri, ihan lajirajoista riippumatta.

Riistaviettiä ei ole juurikaan, ei pyri pakenevan eläimen perään. Sen sijaan Goldie tykkää tutkailla nenällä monenmoisia hajuja ja syventyy niihin mielellään ajatuksen kanssa. Sisätiloissa Goldie on lopettanut yhdessä huoneessa kykkimisen ja laajentanut rohkeasti reviiriään koko taloon. Nykyään se myös makoilee muissa huoneissa melko rentona. Omassa pihapiirissä on topakka vahti mutta sen ulkopuolella hiljainen ja arempi tyttö.

Goldien ujon kuoren alla asuu ihana ja hellyttävä tyttö, joka saattaa välillä riemupiehtaroida itsensä pää edellä ojaan ja joka osaa pestä kasvonsa korvien takaa asti taitavasti kuin kissa. Pusuja Goldielta irtoaa lempi-ihmisille ja -eläimille ihan säästelemättä.

Goldie kävi 1-vuotisrokotuksilla. 

12.5.2022
Goldieta voisi luonnehtia sanoilla yhden ihmisen koira. Kun sen luottamuksen saavuttaa, antaa Goldie hienosti käsitellä itseään ja mielellään tulee itsekin rapsutuksia vaatimaan.

Goldie ei koe mitään tarvetta tutustua uusiin ihmisiin, lähtökohtaisesti kaikki vieraat vaikuttavat epäilyttäviltä tai pelottavilta. Se saattaa haukkua ja jopa murista kaikille vieraille, jotka tulevat sisälle. Myös ulkotarhassa se on kova tyttö vahtimaan. Goldielle on kehittynyt kotiutumisen myötä itsevarmuutta ja siten myös haukkukin on kunnon kumeaa vahtimishaukkua.

Lenkillä, kun ei ollakaan omalla maaperällä, ei se viitsi haukkua vastaantulijoita vaan pyrkii mieluummin pakenemaan. Goldien mielestä parasta on edelleen pitkät metsälenkit ja kunnon juoksurallirellestys tutussa koiraseurassa. Se on tähän hommaan aivan väsymätön koiraneiti ja pitkänkin lenkin jälkeen se aloittaa aidatulla kotipihallaan samantien omat pallopelit.

Goldiessa on paljon hyvää ja monia hienoja piirteitä, vaikka joitain rajoitteitakin on. Vaikkei se mikään kaikella tavalla sosiaalinen perhonen olekaan, niin juurikin omille ihmisilleen Goldie on ihan ehdottoman kiltti. Hoitopaikassaan se tulee hyvin toimeen ihan kaikkien eläinten kanssa, myös kissan. Goldie etsii aikuiskotia mieluiten rauhalliselta alueelta, jossa olisi oma aidattu piha. Goldien tulevassa kodissa on ehdottomasti oltava koirakaveri.

1.3.2022
Goldielle on kotikoiran elämä tullut jo tutuksi hoitopaikassa vietettyjen kuukausien myötä. Tämä herkkä tyttö rakastaa ulkoilua ja leluilla leikkimistä – sekä kissoja!

Goldie tykkää leikkiä puruleluilla ja on taitava suolistamaan pehmoleluja. Ulkoilua se rakastaa yli kaiken ja tuleekin itse valmiiksi eteiseen kun valjaat otetaan esiin, tai kun aidatulle pihalle avataan ovi. Tyttö on tarkka vahti ja haukkuu pihalla, jos havaitsee ympäristössä liikehdintää. Lenkillä ollessaan Goldie ei sen sijaan hauku ollenkaan, vaikka vastaan tulisi vieraita ihmisiä tai koiria. Hihnassa Goldie kulkee pääosin nätisti, ainoastaan innostuessaan se vetää jonkin verran.

Valjaat neiti antaa pukea ja riisua hyvin, samoin harjaus ja kynsienleikkuu sujuvat oikein hienosti. Muiden hoitopaikan koirien kanssa Goldie tulee toimeen hyvin. Alussa oli pientä mustasukkaisuutta hoitajan huomiosta, mutta tämä on sittemmin unohtunut. Pieni nahina ruokailun yhteydessä korjaantui siirtämällä kuppeja kauemmas toisistaan. Kissoista Goldie tykkää kovasti ja kissat tytöstä. Goldie heiluttaa niille häntää eikä pyri jahtaamaan.

Goldie on periaatteessa sisäsiisti, mutta työpäivä ja yö ovat usein vielä liian pitkiä aikoja pidättää. Yksinolot koirakaverien kanssa sujuvat hyvin, joskus ajan kuluksi on jotain pientä pureksittu. Ihan yksin Goldie ei ole kertaakaan jäänyt.

Goldie on sisätiloissa melko rauhallinen koira. Tyttö kuitenkin reagoi haukkumalla ja murinalla, jos hoitajan lisäksi muita ihmisiä liikkuu talossa. Tämä johtuu epävarmuudesta, eikä Goldie ole ollenkaan hyökkäävä vaan ainoastaan pelokas. Goldie on herkkä koira, joka huomaa pienetkin muutokset ympäristössä ja reagoi niihin. Esimerkiksi jos lenkillä vastaan on tullut ihmisiä jossain polun mutkassa, tyttö varoo samaa paikkaa useana päivänä tapahtuneen jälkeen.

Goldien kanssa isoin haaste on uusiin ihmisiin luottaminen. Hoitajan lisäksi tyttö ei anna muiden koskettaa tai namitella itseään. Joskus Goldie on uskaltautunut kaukaa haistamaan vieraan kättä, kun muut koirat ovat naminjaolla, mutta sen jälkeen heti perääntynyt ja haukkunut. Hoitajan Goldie antaa kuitenkin käsitellä ja tulee itsekin hakemaan rapsutuksia.

Goldie etsii rauhalliselta alueelta koirakaverillista kotia, jossa herkkää tyttöä ymmärrettäisiin ja tuettaisiin epävarmuutta herättävissä tilanteissa.

5.1.2022
Goldien elämä hoitopaikassa on jatkunut tuttuun malliin. Lenkit maistuvat neidille, samoin pihaleikit kavereiden kanssa. Se oma koti vain puuttuu vielä!

Vieraisiin ihmisiin Goldie suhtautuu edelleen epäluuloisesti, mikä ilmenee murinana ja haukkumisena. Goldie ei tohdi hakea nameja vieraan kädestä, vaan pysyttelee turvallisen välimatkan päässä. Lapset ovat Goldiesta erityisen jännittäviä.

Vaikka Goldie arastelee vieraita, ei se ole tuttujen kesken mikään arkatassu. Omalle perheelleen se tuleekin varmasti olemaan reipas ja mukava perheenjäsen. Koirakaveri Goldien tulevassa kodissa on kuitenkin välttämätön, samoin rauhallinen asuinympäristö.

Goldiella on painoa tällä hetkellä 18 kg.

15.11.2021
Goldie on ihastuttava neiti, jonka elämä hoitopaikassa on asettunut mukavasti uomiinsa, vaikka uudet ihmiset ja tilanteet vielä jännittävät.

Elinympäristön vaihdos on koiralle aina stressaava kokemus, ja Goldiekin kävi aluksi Suomeen muutettuaan ylikierroksilla. Tilanne vaikuttaisi kuitenkin tasaantuneen. Sisällä tyttö liikuskelee edelleen lähinnä yhdessä huoneessa, mutta pihatarhassa ja lenkillä se on reippaampi.

Goldien suosikkipuuhia hoitopaikassa ovat pitkät metsälenkit koirakavereiden kanssa sekä leikit vapaana pihatarhassa. Goldie on elementissään koiralaumassa ja pitää tarkkaan huolen, että kaikki varmasti ymmärtävät hänen olevan kiva koirakaveri. Tyttö jakelee anteliaasti pusuja ja haleja lauman muille koirille, jopa siinä määrin, että vanhempia koiria joskus hieman väsyttää ainainen pusuttelu ja halikierrokset. Koirakaverit ovat Goldielle myös tärkeitä esimerkin näyttäjiä.

Uudet ihmiset ja tilanteet ovat tytölle monesti vielä kovin jännittäviä. Omatoimisesti Goldie ei rohkene ottaa kontaktia vieraisiin, vaan jähmettyy tai pakenee tilanteissa. Goldie etsiikin koirakaverillista kotia rauhallisella sijainnilla ja lempeillä, kärsivällisillä omistajilla, jotta se saa rauhassa totutella uusiin asioihin omaan tahtiinsa.

Kynsien leikkuu ja harjaus sujuvat mukavasti pikku herkkupalkintojen avulla. Sisäsiisteys on hyvällä mallilla, kunhan ulospääsy tarvittaessa on varmistettu. Myös hihnassa kulkeminen sujuu tytöltä jo mukavasti.

Goldie on kasvanut hoitopaikassa vietettyjen viikkojen mittaan, painoa on tullut lisää muutama kilo. Neiti on myös kasvattamassa hienoja pussihousuja ja kaunista häntäviiriä, ja toinen korvakin vaikuttaisi ajoittain olevan nousemassa pystyyn. Goldien paino on nyt 16 kg ja säkä 50 cm.

7.11.2021
Katso Goldien tuoremmat kuulumiset uudelta videolta:

Viipurin koirat - Goldie kotihoidossa 6.11.2021

6.10.2021
Iloinen Goldie on ihastuttanut hoitopaikassa pian kahden viikon ajan. Elämä kotikoirana on sujunut hyvin ja kotihoitaja kuvaa tyttöä aivan ihanaksi pampulaksi.

Goldien hoitopaikka sijaitsee melko syrjässä maaseutumaisemissa, rauhallisen hiekkatien varrella. Goldiella on siellä kaverina kissa, nuori narttukoira ja kaksi vanhempaa uroskoiraa. Goldie oppi sisäsiistiksi melkein heti. Myös ulkoilu sujuu hyvin, mutta ei ilman koirakavereita. Kun Goldiella on koirakaveri turvana, autot ja satunnaiset vastaantulijat eivät pelota ja myös ohitukset sujuvat hyvin. Muutoin jonkun vastaantullessa tyttö vetää lujaa takaisin kotiin tai se on otettava syliin.

Goldie on löytänyt oman äänensä ja tuntuu hiukan rakastuneen siihen. Neiti haukkuu välillä hyvin topakastikin kuin hänestä olisi kuoriutumassa oikea vahdin alku. Myös öisin Goldie hätkähtää joskus hereille ja haukahtelee jollekin tai laittaa omat leikit pystyyn.

Goldie etsii koirakaverillista kotia rauhallisesta taajamasta tai maaseudulta. Goldie on pitkänmallinen tyttö ja jalat ovat runkoon nähden aika lyhyet. Säkäkorkeus on tällä hetkellä noin 45 cm ja painoa 13,5 kg. Goldie tuskin aikoo kasvaa kovin suureksi, vaan jää varmaankin siroksi keskikokoiseksi.

24.9.2021
Ihana Goldie pääsi Suomeen jatkamaan kodinetsintää.

23.9.2021
Goldie pääsee pian Suomeen! Viipurin Koirat testasi Goldien rabiesvasta-ainetason ja se ylitti tarvittavan 0,5 IU/ml, joka suojaa tartunnalta.

Goldie tutkittiin oman kodin toivossa kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Siltä testattiin PCR-tutkimuksilla anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis) ja ihomato (Dirofilaria repens), leishmanioosi sekä hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis), jotka olivat kaikki negatiivisia.

7.9.2021
Goldie sterilisoitiin Viipurin Koirien tuella.

14.7.2021
Goldie on ystävällinen mutta vielä vähän varovainen pentu. Vapaaehtoiset Viipurissa tekevät parhaansa Goldien sosiaalistamiseksi, mutta kotiympäristö ja omat ihmiset - niitä Goldie tarvitsisi nyt kovasti.

Goldie ja sen kolme veljeä Willy, Billy ja Dilly päätyivät Snezhannan hoiviin toukokuun lopulla. Nelikko löydettiin ulkoa, mutta tarkempaa tietoa niiden menneisyydestä ei ole. Kaksi Goldien veljistä on reippaita, mutta Goldie ja veljensä Billy ovat varovaisia. Goldie on pentueen selvästi varovaisin pentu, ainakin tällä hetkellä. Snezhannan mukaan Goldie on kyllä utelias ja kiinnostunut ihmisistä, mutta uusia ihmisiä se voi alkuun säikkyä. Goldie on päässyt kokeilemaan hihnassa olemista tarhan ulkopuolella ja ilmeistä päätellen retki oli jännittävä.

Goldie etsii sitoutunutta ja ymmärtäväistä kotia. Sellaista, jolla riittää aikaa edetä kaikessa rauhassa Goldien pienten käpälien omaan tahtiin. Moni asia tulee olemaan Goldielle jännittävä ja uusien taitojen harjoitteluun on hyvä varata rutkasti aikaa ja kärsivällisyyttä. 

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

-

Goldien tiedot on lisätty Ruokaviraston koirarekisteriin. Kodinetsintää hoitaa Viipurin Koirat ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 22917870.

Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.