Ellie

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: pienehkö keskikokoinen (n. 50 cm, 20 kg)
Syntymäaika: 7/2022
Tautitestattu: 3/2023

3.3.2024
Ellie, kutsumanimeltään Enna, sai kodin Oulun seudulta. 

25.2.2024
Elliellä on kotiehdokas, eikä enempää hakemuksia oteta tällä hetkellä vastaan. 

27.11.2023
Ellie on persoonallinen pikkuneiti, joka rakastaa sohvalla köllöttelyä ja ulkoilua. Ellie on erinomainen kaveri vaikkapa etätyöläiselle ja sopii useammankin koiran perheeseen.

Ellie on jatkanut eloaan siskonsa kodissa, yhteensä kolmen koiran kaverina. Ellie on sopuisa tyttö, joka sopii mainiosti koiraporukkaan. Kaikki tykkäävät Elliestä ja Ellie tykkää kaikista. Ellie ei ole ollut tarkka omasta tilastaan tai muistakaan resursseista. Se lepäilee mielellään toisten koirien kainalossa ja jakaa lelunsa. Parhaat leikit syntyvätkin yhdessä! Ellielle kelpaavat leluiksi myös satunnaiset kepit ja kävyt sekä lumikokkareet. Lumien tultua kävelytkin ovat yhtä juhlaa, kun matkan varrelta löytyy niin hienoja lumikokkareita, joita heitellä.

Ellie rakastaa käydä kävelyillä ja on aina valmis lenkille. Se kävelee hihnassa mukavasti vetämättä ja tempomatta. Ellielle sopii kaikenlainen ulkoilu reippaista kävelylenkeistä hitaisiin puskanhaistelureissuihin mummokoiran seurana. Luultavasti juoksulenkitkin olisivat Ellielle ok. Koirapuistojen kuningatar Ellie ei kuitenkaan ole, sillä vieraat koirat ovat sen verran jännittäviä. Ellie tutustuu vieraisiin koiriin mielellään rauhassa, koira kerrallaan. Ihaninta olisikin, jos Elliellä olisi tulevaisuudessa oma aidattu piha, jossa saisi telmiä oman tutun koiraystävän tai -ystävien kanssa. 

Ellie kokee hihnassa vastaantulevat koirat jännittäviksi ja saattaa haukkua niille. Jos välimatkaa on riittävästi ja mukana riittävän herkullisia nameja, on kohtaamisista selvitty vähemmälläkin pörhistelyllä. Tässä Ellielle ja Ellien ihmisellä riittää vielä harjoiteltavaa, ja helpointa harjoittelu olisi ympäristössä, jossa muita koiria ei tule joka askeleella vastaan ja jossa on tilaa väistää. 

Vieraita ihmisiä kohtaan Ellie on edelleen hiukan kaino, mutta tutussa porukassa se ei arastele lainkaan. Ellie on hyvin kiltti ja kotioloissa rauhallinen, jopa helppo koira, jos sellaista kieltä halutaan käyttää. Se ei vaadi jatkuvaa aktiviteettiä vaan makoilee mielellään sohvalla lepuuttaen päätään ihmisen polvella. Jotain sallittua pureskeltavaa kuitenkin pitää olla, sillä muuten sohvankulma kokee muodonmuutoksen. Ellie tykkää huomiosta ja hellyydestä ja osaa myös pyytää niitä puskemalla tomerasti päällään, kun on silitysten aika. Yöt Ellie nukkui alkuun yksinään olkkarissa mutta on sittemmin muuttanut nukkumaan hoitotädin viereen sänkyyn. Yöt sujuvat Elliellä rauhallisesti nukkuen.

Ellie havainnoi tarkkaan ympäristöään ja kommentoi, jos esimerkiksi televisiossa vilahtaa toinen koira. Oikeastaan mikä tahansa nelijalkainen, liikkuva olento televisiossa kiinnittää Ellien huomion. Jopa piirroshahmo kiinnostaa. Ellie on muutenkin kova tyttö juttelemaan, ainakin innostuessaan, ja sen kanssa voi käydä vuoropuheluita. Kun ihminen tulee kotiin ja toiset koirat tervehtivät tätä häntää heiluttamalla ja juoksentelemalla innoissaan sinne tänne, on Elliellä lisäksi aina joku sananen sanottavanaan erilaisin urinoin ja yninöin. Ellie oppisi todennäköisesti melko vaivatta myös haukkumaan käskystä, jos tarve tällaiselle taidolle jostain syystä olisi. 

Polvet eivät ole vaivanneet Ellietä oikeastaan millään tavalla. Takajalkojen lihaskunto on erinomainen, ja tätä työstetään päivittäin painileikeillä toisten korien kanssa. Ellie ei enää istu toisella kankullaan. Se saa päivittäisenä lisäravinteena nivelten toimintaa tukevaa valmistetta ja öljyä. 

Ellie etsii omaa ihmistä, jonka kanssa jakaa arki, ulkoilla ja jonka polvella lepuuttaa päätään. Ja mielellään myös omaa koiraystävää, jonka kanssa leikkiä ja jonka viereen käpertyä päivän puuhien jälkeen. 

9.10.2023
Ellie on edistynyt suurin harppauksin, eikä ole tutussa porukassa enää lainkaan arkajalka. Päinvastoin – Ellie on mukava hännänheiluttaja, joka nauttii sekä ihmis- että koiraseurasta ja kävelyistä.

Ellie muutti syysloman ajaksi väliaikaisesti hoitoon siskonsa Enidin kotiin ja saimme mainion tilaisuuden seurata, kuinka se sopeutuu vieraaseen paikkaan ja asuinympäristöön, joka ei ole aivan niin rauhallinen kuin varsinaisen hoitopaikan pellot ja metsät. Ja Elliehän sopeutui mainiosti. Se ystävystyi uuden hoitotädin kanssa noin vuorokaudessa. Isännän kanssa kesti hiukan pidempään, mutta jo muutamassa päivässä kelpasivat namit tämänkin kädestä ja viikon kuluessa se istui jo tiiviisti tämän vieressä sohvalla rapustuksia hakien. 

Elliestä saa alkuun helposti hiukan vakavamielisen vaikutelman ja se on vieraiden seurassa pidättyväinen, jopa arka. Esimerkiksi ensikohtaaminen naapurinrouvan kanssa sujui niin, että Ellie piilotteli hoitotädin selän takana ja uskalsi vasta jonkin ajan päästä napata namin tämän kädestä, kaula pitkänä. Tämä ensivaikutelma kuitenkin kuoriutuu tutussa seurassa nopeasti ja oman perheen kesken Ellie on mukava, häntäänsä heiluttava ja leikkisä tyttö, joka tykkää kovasti rapsutuksista ja vaatii niitä myös tomerasti lisää. Se osaa jutella hauskasti ja sen repertuaariin kuuluu erilaisia urinoita ja yninöitä. Haukkuherkkä se ei kuitenkaan ole.

Ellie lähtee mielellään kävelylle ja tepsuttaa tien viertä häntä kippuralla ja naama naurussa. Ellien kanssa on mukava käydä kävelyllä, sillä se ei vedä eikä rieku hihnassa, eikä juurikaan noteeraa vastaantulevia koiria. Ihmisistä se on kiinnostunut ja haistelee niitä ohi mennessään. Ellie ei vaikuta ulkoillessa pelkäävän ihmisiä, autoja tai muita tiellä liikkujia, kunhan nämä pysyvät suunnilleen omalla kaistallaan. Vieraisiin koiriin se ei ota suin päin kontaktia ja itseään suurempia koiria se saattaakin alkuun pelätä.

Ellie solahti siskonsa luona ongelmitta kolmen koiran ja kahden aikuisen ihmisen talouteen. Ellie vaikuttaa sopuisalta koirakaverilta, joka leikkii mielellään sekä koirakaverin kanssa että yksin. Lelut ovat Ellien mieleen ja se saattaa kanniskella esimerkiksi palloa ja noutaa sitä itse itselleen. Pihalla Ellie innostuu kunnon koirakaverien kanssa juoksu- ja painileikkeihin. Ellie pärjää aidatulla pihalla myös ilman ihmisseuraa, mutta tulee todella hienosti sisälle ja luokse kutsusta. 

Ellien väliaikainen hoitopaikka sijaitsee pientaloalueella, jossa on lähettyvillä vilkkaita teitä ja liikenteen melua. Ellie on pärjännyt tässä ympäristössä mainiosti ja ulkoilee mielellään niin koirakaverin kanssa kuin yksinäänkin. Se kulkee mukavasti porukassa silloinkin, jos taluttajalla on useampia koiria mukanaan. Vaikka Ellie tulee juttuun toisten koirien kanssa, pärjää se myös yksin. Kokonaan yksin sitä ei ole jätetty mutta se on nukkunut yöt koiraportin takana eri huoneessa ja ilman näköyhteyttä toisiin koiriin tai ihmisiin. Yöt ovat sujuneet mallikkaan hiljaisesti.

Ellien lähtökohdat huomioiden koirakaverillinen koti olisi sille parempi kuin elämä ainoana koirana. Uuteen hoitopaikkaan sopeutumisessa auttoi Ellien oma sisko, joka oli sille ennestään tuttu, on samankokoinen ja muutenkin samanoloinen. Tytöt tulevat todella hyvin juttuun keskenään. 

Ellie on kooltaan mukavan kompakti ja viipurilaisittain sieltä pienemmästä päästä. Sen paino on tällä hetkellä 22,5 kg mutta tästä olisi varaa pudottaa pari kiloa pois. Rakenteeltaan Ellie ei valitettavasti ole aivan priimaa, koska sen polvilumpiot ovat hieman väljät ja vasemassa lonkassa on löysyyttä. Ellien kanssa käytiinkin ortopediaan erikoistuneen lääkärin vastaanotolla patellaluksaatioepäilyn vuoksi ja epäily osoittautui oikeaksi. Epäily heräsi siksi, että Ellien askel on lyhyt ja se saattaa istua toisella kankullaan. Elliestä otettiin röntgenkuvat, jotka kotiehdokas saa nähtäväkseen. Ellielle ei tässä vaiheessa suositeltu polvileikkausta vaan kuntoutusta eli lihaskunnon vahvistamista niin, että etureiden lihakset tukevat polvia. Ellielle suositellaan liikkumista vaihtelevassa maastossa sekä painileikkejä toisten koirien kanssa. Ellien ruokavalioon lisättiin nivelravinnetta ja se aloitti myös kipulääkekuurin. Ellien tulevan kodin täytyy muistaa pitää sen lihaskunnosta hyvää huolta. 

Viipurin koirat - Ellie kotihoidossa 1.-9.10.2023

23.5.2023
Kaksi kuukautta on vierähtänyt siitä kun varovainen Ellie matkusti tarhalta hoitopaikkaan ihmettelemään kotikoiran elämää.

Ellie asuu aikuistaloudessa seuranaan joukko muita narttukoiria. Metsän ja peltojen ympäröimä omakotitalo on ihanteellinen ympäristö Ellien kaltaiselle pennulle, joka ei elämänsä aikana ole nähnyt juuri muuta kuin koiratarhan. Ensimmäiset päivät olivat jännittäviä, mutta Ellien mielestä naispuoleinen kotihoitaja oli sen verran turvallinen ihminen, että yötkin piti viettää samassa sängyssä. 

Kotioloissa Elliellä on toistaiseksi vain yksi luottoihminen. Suhde taloudessa asuvaan toiseen aikuiseen on kuitenkin parantunut, kun Ellien kanssa on vietetty aikaa ja tarjottu positiivisia kokemuksia. Ellie on kotioloissa iloinen pentu, joka rakastaa leikkejä muiden koirien kanssa. Häiriöttömässä ympäristössä luonnonrauhassa Ellie kulkee mielellään nenän johdattaessa sitä hajun luota toiselle.

Kävimme tapaamassa Ellietä sen hoitopaikassa. Ellie jännittää vieraita eikä se uskaltautunut luoksemme. Mukanamme oli Ellien sisko ja lähdimme kävelemään metsään niin, että Ellie sai kulkea perässämme hajujamme haistellen. Vietimme paikalla hyvän aikaa ja vaikka Ellie ei näin lyhyellä tapaamisella ollut valmis vielä tekemään lähempää tuttavuutta, alkoi se kuitenkin rentoutua, istuskeli ja tarkkaili rauhallisena ympäristöä. 

Ellie etsii omistajaa, jolla olisi mielellään jo entuudestaan kokemusta aroista koirista sekä ymmärrystä koirien elekielestä ja käyttäytymisestä. Ellie etsii kotia hyvin rauhallisesta ympäristöstä, mieluiten omakotitalosta, minkä läheisyydessä ei ole liikennettä. Tulevassa kodissa on oltava koirakaveri, johon varovainen Ellie voi tukeutua. Jos taloudessa on enemmän kuin yksi aikuinen, tulee varautua siihen, että luottoihmiseksi valikoituu toinen ja luottamusta toisen kanssa joudutaan rakentamaan pidempään. Yhden (naispuoleisen)ihmisen taloudessa Ellien sopeutuminen voi käydä näppärämmin eikä välttämättä mene kauaa, että mustavalkoinen mytty haluaa käpertyä viereen nukkumaan.

Ellie on kooltaan melko siro eikä siitä kasva aikuisena suurta koiraa. 

25.3.2023
Ellie sai hoitopaikan Suomesta ja ihmettelee nyt kotikoiran elämää rauhallisella alueella. Elliellä on hoitopaikassa seuranaan useampi koira. 

Ellie valmistautui Suomen-matkaan käymällä tautitesteissä. Kaikki 8 vektorivälitteistä tautia (anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi, Mycoplasma haemocanis sekä ihomato Dirofilaria repens ja sydänmato Dirofilaria immitis) olivat Elliellä negatiivisia.

17.3.2023
Ellie sterilisoitiin Viipurin Koirien tuella.

17.2.2023
Mustavalkoinen Ellie on ujo mutta ystävällinen tyttö. Tarhaympäristö itsessään jännittää sitä myös kovasti ja Ellie toivoisi pikaista pääsyä koirakaverelliseen, rauhalliseen kotiympäristöön.

Kun kuusi pientä pentupalleroista löydettiin syksyn kynnyksellä läheisestä metsänreunasta, ei ollut montaakaan tahoa keneen ottaa yhteyttä ellei halunnut jättää poloisia oman onnensa nojaan. Elena saapui paikalle naapurikylään Lesogorskiin (aiemmalta nimeltään Jääski), missä häntäänsä iloisesti heiluttavat natiaiset kiipeilivät lasten sylissä. Roskalavan alta kurkisti yksi ujompi sisarus, mutta muuten pennut vaikuttivat reippailta.

Elena kertoo, että pentujen emoa on yritetty saada kiinni jo vuosia siinä onnistumatta. Arka koira on onnistunut taitavasti välttelemään loukkuja ja se jatkaa edelleen eloaan alueella. Pentuja ei jätetty odottamaan kylmeneviä säitä vaan ne korjattiin talteen. Pennut sairastuivat ripuliin ja valitettavasti kuudesta pennusta yksi menehtyi hoidosta huolimatta.

Nyt koditon viisikko odottaa Elenan tarhalla parempaa tulevaisuutta. Pojat ovat nimiltään Eelis, Elliot, Edvin ja tytöt Ellie ja Enid.

Ellie asustaa tarhan keskipihalla sijaitsevassa työntekijöiden entisessä taukotuvassa, joka on sittemmin muuttunut pentujen, pikkukoirien ja vanhusten olohuoneeksi. Päivisin tyttö pääsee ulkoilemaan ja juoksentelemaan vapaana isolla keskipihalla, mutta jostain syystä se joutuu välillä muiden koirien silmätikuksi mikä johtaa kiusatuksi tulemiseen. Ellie onkin kieltämättä melko säälittävä näky kun se kannetaan taukotuvasta kuvattavaksi. Sylissä istuminen ja vieraat ihmiset jännittävät sitä, mutta ei ympärillä mellastava ja haukkuva koirakuorokaan pahemmin tytön mieltä rauhoita. Ellie ei kuitenkaan panikoidu meistä, antaa nätisti käsitellä itseään ja tuttujen ihmisten kesken se uskaltaa olla iloinen, häntäänsä heiluttava ja rapsutuksia hakeva pentu. 

Mustavalkoinen Ellei on juuri se roskalavan alta pikkuruisena kurkistellut pentu muiden möyriessä iloisesti lasten sylissä ja vierellä alkusyksyllä. Ellie etsii rauhallista asuinympäristöä. Asuimuodon ei ole pakko olla omakotitalo, mutta olisi hyvä että Elliellä olisi aidattu piha, missä ulkoilua pääsisi turvallisesti harjoittelemaan. Koirakaverin tuki on Ellielle ehdoton ja sen tulevassa kodissa on oltava koirakaveri odottamassa.

Näinä muutamina kertoina kun olemme tyttöä tavanneet, on Ellie vain katsellut meitä pelokkain ja häkeltynein silmin. Se ole haukkunut meille kertaakaan eikä se ole pyrkinyt pakoon vieraan kosketusta. Ellie kaipaisi kovasti vain ymmärtäväiseen kotiin, turvalliseen ympäristöön missä sillä olisi mahdollisuus tulla ulos kuorestaan ja reipastua omaan tahtiinsa.

Kun taukotuvan oven avaa ja silmäilee sen asukkaita iltahämärässä viimeiseksi ennen lähtöä Suomeen, heiluttaa pieni Elliekin muiden mukana häntäänsä meille. Jo muutama viikko tai kuukausi turvallisessa kotiympäristössä voisi tehdä Ellielle ihmeitä - mistä löytyisi sellainen koti, joka tämän tytön haluaisi?

Ellien tiedot on lisätty Ruokaviraston koirarekisteriin. Kodinetsintää hoitaa Viipurin Koirat ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 22917870.

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.