Cosmo

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: kasvaa keskikokoiseksi
Syntymäaika: 5/2022
Tautitestattu: 11/2022
Sijainti: Lohja, Suomi

4.12.2022
Cosmo on kovin sympaattinen pentu, jonka maailmassa on vielä paljon uusia, ihmeteltäviä asioita.

Cosmo on ollut alusta asti erinomainen perheen kolmen koiran ja neljän kissan kanssa. Poika on toki pentumaiseen tapaan hieman utelias, muttei tunkeileva. Cosmo osaa olla myös leikkisä, mutta se huomaa heti, jos toisia ei leikkiminen kiinnosta ja antaa olla. Cosmo on rauhallinen pentu, joka usein katselee uuden elämän menoa kaikessa rauhassa omalta paikaltaan. Cosmolle mieluisa harrastus onkin kerätä paljon leluja petiin tutkittaviksi.

Aluksi Cosmo pelkäsi kotihoitopaikassa oikeastaan kaikkea, koska se ei ollut tottunut sisätiloihin eikä remmissä kulkemiseen lainkaan. Varsinkin oviaukot olivat todella pelottavia ja lähes 20 kg painava Cosmo piti kantaa alkuajat sekä ulos että sisään. Viikon kotihoidossa olemisen jälkeen alkoi kuitenkin sujua ulko-ovesta omin askelin kulkeminen eikä remmin tai valjaidenkaan laittaminen enää jännitä.

Cosmo maistuu ruoka hyvin eikä herkkujen tai luidenkaan kanssa ole ollut ongelmia toisten koirien seurassa. Sisäsiisteys alkaa hahmottua: Cosmo pystyy hyvin pidättelemään koko yön, jos se on portin takana kodinhoitohuoneessa. Cosmon ollessa vapaana koko talossa tulee aina silloin tällöin pissat lattialle, mutta aina pyyhkeen päälle. Ulos Cosmo tekee kaikki asiansa niin usein kuin vaan ulos pääsee.

Ulkona kaikki on Cosmosta vielä jännittävää, vaikka se onkin ottanut jo muutaman iloisen spurtin remmissä. Edelleen Cosmo kävelee mielellään omalla pihalla ja uskaltautuu kadulle vain vähän. Siellä pienen katselun jälkeen se haluaa takaisin omalle pihalle tai taloon sisälle.

Hoitopaikan toisten koirien seura on todella tärkeää Cosmolle. Joskus, kun Cosmo jäi yksin kotiin ilman koirakavereita, niin mekkala ja ulvonta kuului ulos asti. Mutta jos Cosmon seuraksi jää yksikin koira, odottaa se kaikessa rauhassa monta tuntia. Myös tutustuessa uusiin asioihin ottaa Cosmo tukea paljon toisista koirista. Selvästi Cosmo tuumii, että kai minäkin sitten uskallan, kun nuokin aikuisetkin koirat kerran uskaltavat.

Cosmo etsii kotia, joka sijaitsee rauhallisella alueella, jossa oma piha ulkoilun harjoittelua varten ja jossa olisi koirakaveri odottamassa. Uuden omistajan tulee ymmärtää, että Cosmo tarvitsee vielä paljon aikaa, jotta sen mielestä pelottavat asiat muuttuisivat vähemmän pelottaviksi.

18.11.2022
Cosmo muutti Suomeen! Cosmo odottaa omaa kotia hoitopaikassaan Lohjalla.

Cosmon yhteyshenkilönä toimii Laura U.

15.11.2022
Cosmo on pakannut kassinsa ja muuttaa kotihoitopaikkaan marraskuun puolivälin jälkeen. Se valmistautui Suomeen lähtöön käymällä tautitesteissä, jotka olivat kaikkien tutkittujen vektorivälitteisten tautien osalta negatiiviset.

Cosmolta testattiin myös rabiesvasta-ainetasot, jotka olivat riittävällä tasolla ja osoittivat, että sillä on rokotuksista saatu suoja tautia vastaan.

26.9.2022
Cosmo pääsi ensimmäiselle hihnakävelylleen! Tosin, jännityksestä johtuen suurin osa ajasta kului ympäristön tarkkailuun ihmisen sylistä käsin.

Cosmo on edelleen iloisena portilla tarhavieraiden saapuessa. Se aavistaa jotain tavallisuudesta poikkeavaa olevan tekeillä ja yrittää piiloutua koppiin, josta se kuitenkin rauhallisesti nostetaan ja puetaan varusteisiin. Cosmo pääsee tarhan takana sijaitsevalle aukiolle metsän laitaan sisarustensa kanssa. Välillä rohkeutta lähteä omin tassuin kävelemään ja nuuskimaan ympäristön tuoksuja löytyy, välillä kiristyvä hihna saa Cosmon peruuttamaan pusikkoon. 

Jännityksestä huolimatta Cosmo ei ole paniikissa, se tarvitsee vain aikaa tutustuessaan kaikkeen uuteen ja jännittävään. Muhkea Cosmo nostetaan syliin minne se jää tyytyväisenä makaamaan ja seuraamaan tapahtumia. Cosmo punnittiin tällä tarhareissulla ja painoa sillä on tällä hetkellä vajaa 17 kiloa. 

Tarhan ulkopuolinen maailma on jännittävä ja Cosmon soisikin pääsevän mahdollisimman pian omaan, turvalliseen kotiin. Vaikka Cosmo on melko painava, se ei ole kovin korkea vaan matalaa, tanakkaa mallia - ainakin toistaiseksi.

31.8.2022
Voi Cosmoa. Liikuttava Cosmo on ystävällinen pikkupoika, joka ei tiedä paremmasta kuin tarha. Cosmoa voisi silti odottaa ihan erilainen elämä omassa kodissa jos joku vain pojan huomaisi.

Kesäkuun alussa Snezhannan puhelimeen kilahti video, jota katsoessa rintaa alkoi puristaa. Liikkuva sterilointiklinikka oli löytänyt Pesochnoen kylästä emokoiran pentuineen. Arviolta kuukauden ikäisiä pentuja taapersi ulkona epämääräisen rojun keskellä siellä täällä. Rokottamattomia pienokaisia ei voinut viedä suoraan tarhalle eikä Snezhannalla ollut heti tiedossa mitään hoitopaikkaa yhdelletoista pennulle. Pentuja ei kuitenkaan pystytty jättämään oman onnensa nojaan vaan emokoiran steriloinnin jälkeen liikkuva sterilointiklinikka keräsi piipittävät koiravauvat mukaansa. Kaikeksi onneksi tarhan eläintenhoitajan luona asuneet vanhemmat pennut olivat valmiita siirtymään riittävän rokotussuojan turvin tarhalle, ja eläintenhoitaja-Lena otti vastaan uudet avun tarpeessa olleet tulokkaat.

Pennut saivat asumuksekseen ulkoaitauksen Lenan pihalla, maatilamaisessa ympäristössä erilaisten kotieläinten keskuudessa vuohista ankkoihin. Pennut asuivat Lenan luona hieman yli kaksi kuukautta, ja kun niillä oli riittävä rokotussuoja, siirtyivät ne hetki sitten Snezhannan tarhalle jolloin tapasimme ne ensimmäisen kerran.

Pentueen urokset ovat nimeltään ApolloAtlas, Altair, Castor, Cosmo, Comet, Solar ja Saros. Narttuja ovat Aries, Cielo ja Celeste.

Löytöhetkellä pennut vaikuttivat reippailta ja olivat sitä myös Lenan luona, mutta muutto tutusta ja rauhanomaisesta ympäristöstä suurelle, meluisalle ja pelottavallekin koiratarhalle on ymmärrettävästi ollut melkoinen shokki. Tavatessamme pennut olivat meistä hyvin innoissaan alkuun, mutta huomattuaan joutuvansa pyydystetyiksi yksi kerrallaan kuvausta varten joutuivat ne pienoisen jännityksen valtaan ja kaikille tuli kova kiire koppiin piiloon.

Järin suuria luonne-eroja ei ollut ainakaan näin ensimmäisen tapaamisen perusteella havaittavissa. Kaikki pennut olivat kiinnostuneita ja ilahtuneita ihmisistä, mutta käsittelyyn sen verran tottumattomia että muuttuivat liikkumattomiksi patsaiksi sylissä.

Sylissä Cosmoa jännittää. Kun maahan on laskeuduttu, on Cosmo vielä niin tohkeissaan ettei uskalla oikein liikkua suuntaan eikä toiseen. Kiltisti se nököttää paikoillaan. Kun reitti on selvä, kipittää se sisarustensa läheisyyteen mutta jää kuitenkin kopin ulkopuolelle istumaan. Ihminen jännittää, mutta Cosmo ei kuitenkaan pistä pahakseen ja pieni häntä väpättää kun sitä hellästi jää vähän rapsuttelemaan. Cosmo oleilee muutenkin paljon kopin ulkopuolella ja pyörii jatkuvasti ihmisten vierellä.

Osa pennuista on aikamoisia möhkäleitä jo nyt ja niistä kasvanee aikuisina kohtalaisen kookkaita. Tosin, ei välttämättä kaikista. Pentujen emon on kerrottu näyttäneen tyypilliseltä sekarotuiselta “perusviipurilaiselta”, korkeudeltaan noin 55-60 cm. Saman pentueen pennuilla voi olla myös eri isät ja vaikkei olisikaan, vanhempien ominaisuudet eivät periydy aina tasan. Ei voida poissulkea, etteikö isokokoisten ja raskasrakenteisten pentujen perimästä löytyisi esimerkiksi laumanvartijoiden geenejä.

Pennuille etsitään sitoutuneita ja ymmärtäväisiä koteja, mistä löytyy aiempaa koirakokemusta. Tulevan omistajan on tärkeää ymmärtää, ettei pennuilla ole kokemusta kotikoirana olosta ja ne tulevat tarvitsemaan paljon aikaa ja kärsivällisyyttä uusien, jännittävien asioiden äärellä. Niiden varhaisista elämänvaiheista emme tiedä, mutta suurimman osan elämästään ne ovat eläneet ulkoaitauksissa rauhallisissa ympäristöissä luonnon läheisyydessä. Ainakin toistaiseksi vaikuttaa siltä, että ne tulevat tarvitsemaan koirakaverin uudessa kodissaan. 

Pennut kasvavat vauhdilla. Ne kaikki yrittävät ahtautua yhteen koppiin toistensa päälle nukkumaan. Kasan alta kuuluu murinaa ja mörinää, kun jotkut joutuvat muiden tallaamiksi. Pian osa joutuu väkisinkin nukkumaan kopin ulkopuolella kylmenevissä öissä suojanaan vain lyhyt karva. Pennut kasvavat, tila käy koko ajan ahtaammaksi ja vähäiset resurssit tulevat aiheuttamaan riitoja. Olot muuttuvat koko ajan kurjemmiksi. Venäjältä kodin saaminen ei tiedä hyvää tulevaisuutta. Vaikka koiria ei anneta ketjukoiriksi, isoa pentua haluavan on helppo vakuutta muuta ja saada pentu mukaansa, jolloin se hyvin äkkiä löytyy kasvettuaan ketjun päästä loppuelämäänsä siinä viettäen.

Luovutamme pennut ainoastaan kotiin, jossa on aiempaa koirakokemusta ja joka täyttää seuraavat ehdot:

-koirakaveri odottamassa
-rauhallinen asuinympäristö
-oma, aidattu piha (mieluiten omakotitalo)

Lähetäthän hakemuksen ainoastaan silloin, jos voit tarjota em. kriteerit täyttävän kodin.

Viipurin koirat - Cosmo 1.9.2022

Viipurin koirat - Cosmo 26.8.2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.