Atlas

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen (n. 63 cm, 23 kg)
Syntymäaika: 5/2022
Tautitestattu: 11/2022

31.12.2023
Atlas sai pysyvän kodin hoitopaikastaan.

9.8.2023
Atlas kävi ortopedilla ja sen lanneranka, lonkat, polvet ja kintereet kuvattiin. Rtg-kuvien perusteella Atlaksen nivelet olivat siistit. Kuvat Atlas saa mukaansa omaan kotiin.

Atlaksella on ollut pientä ontumista, joka on mahdollisesti lihaperäistä, koska ortopedi ei löytänyt siitä vikaa. Atlas saa tulehduskipulääkettä kuurina.

26.7.2023
Atlakselle lisättiin uusia kuvia sekä uusi video. Videolta näet kotihoitokuulumisia sekä mitä mieltä Atlas on mustikoista. 

Viipurin koirat - Atlas kotihoidossa 29.6 ja 25.7.2023

2.7.2023
Atlaksesta on muodostunut aika rauhallinen lenkkeilijä. Atlas käyttää kävelyillä nykyään enemmän aikaa haisteluun ja tuumailuun. 

Remmissä rähjäävät koirat ovat ruvenneet tosin hieman jännittämään Atlasta, minkä takia se saattaa jäädä tuijottamaan. Ohi on kuitenkin päästy hyvin namien avulla. Atlas tulee edelleen hyvin toimeen toisten koirien kanssa. Se on käytökseltään edelleen varsin pentumainen.

Kotioloissa Atlakselta löytyy kuitenkin energiaa ja pihalla sitä on kiva kuluttaa. Leikkiminen on edelleen Atlaksen mielestä parasta, niin kuin ruokakin. Pojasta on myös ajan kanssa muodostunut aikamoinen aamuvirkku, joka pitää huolen siitä, että muutkin heräävät ajoissa. 

Atlas on edelleen ujo. Se uskaltaa ottaa namin vieraalta ihmiseltä koirakaverin tuella. Lisäksi, jos on tarpeeksi hauskaa, innostuu poika tökkimään kuonolla lisänamien toivossa ja tassukin saattaa nousta innostuessa. 

Muuten Atlaksella sujuu kotihoidossa arki niin kuin ennenkin, leikkien ja riehuen sekä muita seuraillen. Atlas etsii edelleen kotia, yksi tai useampi kiva koirakaveri. 

5.6.2023
Atlas kävi 1-vuotisrokotuksilla Viipurin Koirat ry:n kustantamana. Samalla osa tautitesteistä uusittiin. 

Atlakselta uusintatestattiin yhdistyksen ohjeiden mukaan Dirofilaria repens. PCR-testipakettiin sisältyi myös muita mikrofilarioita aiheuttavia loisia: Dirofilaria immitis (sydänmato), Acanthocheilonema reconditum sekä Acanthocheilonema dracunculoides. Atlaksen tulokset olivat kaikkien osalta negatiiviset.

Atlas on vielä hiukan hoikka mutta painoa on hiljalleen alkanut kertyä sopivan ruuan löydyttyä. Atlas syö nyt lammaspohajista kuivaruokaa. 

23.4.2023
Atlas on kotihoidossa ottanut jälleen pieniä, mutta todella merkityksellisiä askelia reippaampaan suuntaan. Erityisen paljon Atlas rakastaa toisia koiria ja niiden kanssa leikkimistä!

Yksinolot sujuvat nykyään tosi hyvin ja suurimman osan ajasta Atlas nukkuu. 

Lenkillä pyörät ja juoksijat eivät aiheuta enää Atlaksessa pakoreaktiota. Lastenkin ohi päästään, kunhan Atlakseen ei kiinnitetä niissä tilanteissa huomiota. Ulkona Atlas on taas vähän säikkynyt uusia kevään tuomia asioita, kuten naapurin lasten polkupyörää ja pientä pihapatsasta. Molemmat saivat aluksi haukut osakseen, mutta hetken pohdinnan ja haistelun jälkeen Atlas totesi molemmat harmittomiksi. Lisäksi lintujen ja oravien jahtaaminen on ruvennut kiinnostamaan. 

Vieraisiin Atlas suhtautuu edelleen varauksella. Lenkillä uskaltaa nykyään haistella vieraita ja ottaa namin kädestä, jos kävelee huomaamattomasti ihmisen takana. Edestäpäin ei pojalla kuitenkaan vielä rohkeus riitä tutkimiseen läheltä. 

Koirien kohdalla Atlas ei ole yhtään kranttu, vaan se on suhtautunut edelleen jokaiseen tapaamaansa koiraan uteliaan soveliaasti sukupuolesta piittaamatta. Leikkeihinkin Atlas lähtee mielellään mukaan.

Hoitoperheen tyttäreen Atlas luottaa eniten ja hakeutuu usein vierelle halittavaksi. Myös tukea haetaan usein tyttären puolelta. Atlas vaikuttaakin olevan enemmän yhden ihmisen koira, sillä muihin perheenjäseniin Atlas pitää enemmän etäisyyttä, vaikka onkin kiinnostunut näiden askareista.

6.2.2023
Ihana 9 kuukauden ikäinen Atlas on ehtinyt reipastua kotihoidossa kohta jo 3 kuukautta. Poika on edelleen ujo mutta kuitenkin utelias ja energinen pentu, jolla on paljon potentiaalia. 

Kotihoidossa Atlas on päässyt tapaamaan paria uutta koiraa ja näiden kanssa Atlas on tullut hyvin toimeen. Aluksi Atlas saattaa pitää pientä etäisyyttä ja juosta karkuun jos toinen osapuoli on liian innokas. Hetken päästä poika on jo mielellään kuitenkin leikeissä mukana ja unohtaa jo kaiken jännityksen. Myös tyhjässä koirapuistossa on päästy pari kertaa vierailemaan ja Atlas on lähtenyt nopeasti mielellään tutkimaan uusia paikkoja. 

Vieraat ihmiset jännittävät poikaa vieläkin eikä Atlas anna tuntemattomien koskea siihen. Namin Atlas uskaltaa kuitenkin ottaa nykyään kädestä pidemmän tutustumiskerran jälkeen, mutta muuten pitää mielellään pientä etäisyyttä jännittävien ihmisten seurassa. Mitään kovin vieraskoreaa koiraa Atlaksesta ei välttämättä koskaan tule, mutta omaan perheeseen Atlas sulautuisi varmasti ajan kanssa hienosti, sillä kotihoidossa Atlas on aikamoinen sylikoira ja rakastaa läheisyyttä. 

Autoilua on myös päästy pikkuhiljaa harjoittelemaan ja se on ollut melko jännittävää. Etenkin moottorin äänet pelottivat aluksi, mutta sekin on pikkuhiljaa helpottanut. Myös matkapahoinvointia on ajoittain ilmennyt. Kotiinpaluureissut ovat kuitenkin selkeästi helpompia ja matkailu on pikkuhiljaa tullut helpommaksi. 

Ohitukset sujuvat Atlakselta nykyään namien voimalla paljon paremmin ja poika uskaltaakin lenkillä ohittaa sekä ihmisiä että koiria myös läheltä. Lapsia Atlas kuitenkin pelkää edelleen ja näitä kierretään kauempaa. Myös kovaa vauhtia kohti tulevat pyörät ja juoksijat aiheuttavat vieläkin pientä pakoreaktiota. Atlas on todella potentiaalinen oppija ja ajan kanssa tämäkin asia varmasti helpottaa. 

Vahtiminen on vieläkin Atlaksella vahvasti esillä ja ikkunasta on nykyään tullut uusi mieleinen paikka tuijotella ohikulkijoiden tekemisiä. Naapureille Atlas saattaa välillä myös haukahdella, jos nämä oleskelevat pojan mielestä liian kauan samassa paikassa. 

Atlas etsii kotia rauhalliselta alueelta missä vahtihaukkuminen ei ole haitaksi. Kodin tulisi olla koirakaverillinen aikuisperhe, jossa on ymmärrystä aran mutta myöskin energisen koiran sielunmaisemasta. Atlaksen ujon kuoren alla on nimittäin yllättävän paljon myös ylimääräistä energiaa, jota täytyy päästä purkamaan päivittäin ulkoilemisen ja muiden virikkeiden kera.

Kokoa Atlakselle on kertynyt noin 60 cm ja painoa 23,5 kg. Rakenteeltaan poika on jäänyt aika siroksi eikä siitä todennäköisesti kasva kovin rotevaa aikuisiälläkään.

Viipurin koirat - Atlas kotihoidossa 5.2.2023

12.1.2023
Atlaksen tuoreimmat kotihoitokuulumiset näet uudelta videolta:

Viipurin koirat - Atlas kotihoidossa 01/2023

1.1.2023
Atlas, 8 kk, etsii ihan ikiomaa kotia jossa saisi jatkaa reipastumistaan. Kokoa pojalla on tällä hetkellä noin 58 cm ja painoa 21 kg. 

Lenkkeilyssä on edistytty hyvin ja utelias Atlas lähteekin aina mielellään tutkimaan myös uusia polkuja. Autot eivät enää pelota samalla tavalla kuin aikaisemmin ja niiden ohi kuljetaan hienosti. Vastaantulevat ihmiset, etenkin lapset, aiheuttavat tosin vieläkin jännitystä mutta näitäkin on päästy ohittamaan pikkuhiljaa lähempää. Koiria Atlas katselee kiinnostuneena mutta ei ole lenkillä näitä vielä tavannut. 

Uusiin ihmisiin Atlas suhtautuu edelleen varauksella ja tarvitsee enemmän aikaa tutustumiseen. Oman perheen ihmiset on kuitenkin todettu turvallisiksi ja etenkin perheen aikuiseen tyttäreen Atlas on kiintynyt paljon ja rakastaakin antaa tälle pusuja sekä haleja aina kun mahdollista. Myös hoitotoimenpiteet Atlas antaa tehdä hienosti ja yksinolemisessakin on edistytty. 

Vaikka Atlas on arka ja varovainen, on sen ulkokuoren alla kuitenkin leikkisä ja utelias persoona. Atlaksesta onkin kuoriutunut aikamoinen lumipeto ja omalla pihalla juoksenteleminen, kaivaminen ja lumipenkassa kieriminen on ehdottomasti sen lempipuuhaa. Poika on myös kova leikkimään ja välillä rauhoittumiseen menee aikaa. Lisäksi ulkona Atlas on ruvennut näyttämään enemmän vahtikoiran taitojaan kun pihalla on kulkenut jotain sen mielestä epäilyttävää. Sisällä pääsee myös välillä haukahduksia kyseenalaisille äänille mutta paljon lievemmin. 

Atlas etsii mielellään aran pojan maailmankuvaa ymmärtävää aikuiskotia, rauhallisesta ympäristöstä, jossa vahtihaukkuminen ei olisi haitaksi. Myös joku kiva koirakaveri, miksei useampikin, olisi mieluisaa seuraa jännittävien tilanteiden tueksi.

Viipurin koirat - Atlas kotihoidossa 30.12.2022

9.12.2022
Komea ja ujohko, mutta utelias koiranalku Atlas kaipaa ikiomaan kotiin. Atlas etsii kotia rauhalliselta alueelta aikuisperheestä.

Lapset ja miehet jännittävät poikaa, joten jos perheessä on miespuolisia henkilöitä, on perheen oltava valmis antamaan Atlakselle tarpeeksi aikaa sopeutua. Atlas painaa tällä hetkellä noin 18 kg ja säkäkorkeus on 55 cm. Atlaksesta on kasvamassa näillä näkymin keskikokoinen poika. Atlas on kuitenkin tällä hetkellä melko laihassa kunnossa, joten paino ei ihan vastaa oikeaa kokoa.

Rauhallinen ja pitkämielinen koirakaveri, siis sellainen, joka ei hätkähdä tarhaoloissa kasvaneen murkkuikäisen pennun jokaista murahdusta ja örähdystä, olisi suotavaa. Koirakaverin avulla olisi helpompi harjoitella yksinoloa, nimittäin sillä saralla olisi vielä töitä tehtävänä. Atlas voisi kyllä ehkä kokeneen ja kärsivällisen koiranomistajan kanssa pärjätä ainoanakin koirana, sillä Atlas on ujoudesta huolimatta oppinut hoitopaikassa tukeutumaan paljon hoitajaan, vaikka muut ihmiset jännittävätkin vielä.

Lenkkeily Atlaksen kanssa on olosuhteet huomioiden sujunut hyvin. Mielellään tutkitaan uusia polkuja ja aika moneen ääneen on jo totuttu; lasten kiljuminen, juna, kauempana haukkuvat koira yms. Vastaantulijat ohitetaan yleensä kuitenkin kaukaa koska Atlas pyrkii jännityksen takia pakenemaan. Riittävä välimatka on kuitenkin helpottanut huomattavasti Atlaksen oloa.

Kotihoitoon saapumisesta asti Atlas on ollut sisäsiisti ja pojalla näyttää olevan rautainen ruoansulatus. Alun vieraskoreuden jälkeen koiranalku on löytänyt äänensä, jota sisätiloissa stressitilanteissa myös käytetään, vaikka mikään räksyttäjä Atlas ei ole. Yleensä Atlas saattaa haukkua muutaman kerran esim. jännittävää ihmistä mutta lopettaa kun huomaa ettei asiassa ole mitään pelättävää. Sukupuusta löytyy ilmeisesti sekä vahtikoiraa että paimenkoiraa, joka näkyy myös luonteessa. Tulevan kodin on otettava huomioon, että Atlas on vielä pentu. Energiaa riittää, joskus vähän hammastellaan, joskus askarrellaan ja joskus rauhoittuminen vie aikaa. Muuten Atlas on ihana kuikelo, joka tykkää nukkua kotihoitajan vieressä.

Atlakselle on tehty Viipurissa toisen silmän ns. cherry eye -leikkaus, missä vilkkuluomen rauhanen on kiinnitetty takaisin pussittamalla. Oikean silmän vilkkuluomen esilläolo saattaa olla pysyvää, mutta vain kosmeettista. Atlaksen veli kävi Suomessa silmälääkärillä tarkistuttamassa silmänsä samaisen operaation jäljiltä eikä niissä todettu normaalista poikkeavaa.

28.11.2022
Komea poika Atlas etsii loppuelämän kotia tositarkoituksella ja kertoo itsestään kotihoitajan välityksellä seuraavaa.

Olen jo sisäsiisti ja ainakin tähän asti antanut tehdä kaikki hoitotoimenpiteet kiltisti. Ulkoilu hihnassa sujuu päivä päivältä paremmin – olenhan utelias ja energinen. Vastaantulijat toki vähän jänskättää ja ovesta kulkeminen epäilyttää. Mainittakoon, että miehet ovat naisia pelottavampia. Yksinoloa pitäisi vielä harjoittaa: olen kuulemma melkoinen perskärpänen.

Tulevassa kodissani olisi hyvä olla koirakaverina rauhallinen ja lempeä koirakaveri, josta olisi seuraa ja joka ei vetäisi heti hernettä nenään, kun minusta pääsee murahdus tai haukahdus. En ole räksyttäjä, mutta joskus kyllä käytän ääntäni kommunikointiin. Kotihoidon porukat arvelee, että en sovellu pikkulapsiperheeseen enkä kerrostaloon ja rauhallinen asuinalue olisi kaupungin vilskettä suotavampi. Toivon, että minusta kiinnostuu joku kiva ihminen, jolla on koirakokemusta ja joka ymmärtää murkkuikäisen entisen tarhapennun sielunmaisemaa.

18.11.2022
Atlas jätti tarhan taakseen ja jatkaa oman kodin etsintää hoitopaikasta käsin.

15.11.2022
Atlas on ystävällinen ja sympaattinen koirapoika, joka pääsi kanssamme hihnakävelylle. Meillä oli Atlakselle hyviä uutisia, sillä se nimittäin pääse piakkoin matkustamaan hoitopaikkaan Suomeen.

Atlaksella ei ole juuri kokemusta hihnassa kulkemisesta ja se näkyy. Meno on poukkoilevaa ja kiristyvä hihna aiheuttaa aina välillä jännityksen. Päällimmäisenä tunteena on kuitenkin innostus ja uteliaisuus, kun monen aitauksessa vietetyn kuukauden jälkeen pääsee haistelemaan tarhan ulkopuolista ympäristöä ja tapaamaan ihmisiä.

Atlas on hyvin kiinnostunut nameista ja ihmisistä, sen häntä heiluu tauotta eikä se tiedä oikein minne suuntaisi kun mieli tekisi poukkoilla joka suuntaan. Vaikka hihnassa kulkeminen ja käsittely onkin vähän jännittävää puuhaa, on Atlaksessa paljon potentiaalia. Sillä on apunaan valtava uteliaisuus kaikkea uutta kohtaan ja vieraat saavat jännityksen sekaisia pusuja hassulta pojalta.

Atlas pääsee pian askeleen lähemmäs omaa kotia kun se matkustaa marraskuun puolenvälin jälkeen hoitopaikkaan Suomeen. Se valmistautui Suomeen lähtöön käymällä tautitesteissä, jotka olivat kaikkien tutkittujen vektorivälitteisten tautien (anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi, Mycoplasma haemocanis sekä ihomato Dirofilaria repens ja sydänmato Dirofilaria immitis) osalta negatiiviset.

Atlakselta testattiin myös rabiesvasta-ainetasot, jotka olivat riittävällä tasolla ja osoittivat, että sillä on rokotuksista saatu suoja tautia vastaan.

Viipurin koirat - Atlas 12.11.2022

21.8.2022
Atlas haluaisi kovasti tulla huomatuksi sisarustensa joukosta, löytää kunnollisen kodin ja matkustaa sinne viettämään hyvää koiranelämää.

Kesäkuun alussa Snezhannan puhelimeen kilahti video, jota katsoessa rintaa alkoi puristaa. Liikkuva sterilointiklinikka oli löytänyt Pesochnoen kylästä emokoiran pentuineen. Arviolta kuukauden ikäisiä pentuja taapersi ulkona epämääräisen rojun keskellä siellä täällä. Rokottamattomia pienokaisia ei voinut viedä suoraan tarhalle eikä Snezhannalla ollut heti tiedossa mitään hoitopaikkaa yhdelletoista pennulle. Pentuja ei kuitenkaan pystytty jättämään oman onnensa nojaan vaan emokoiran steriloinnin jälkeen liikkuva sterilointiklinikka keräsi piipittävät koiravauvat mukaansa. Kaikeksi onneksi tarhan eläintenhoitajan luona asuneet vanhemmat pennut olivat valmiita siirtymään riittävän rokotussuojan turvin tarhalle, ja eläintenhoitaja-Lena otti vastaan uudet avun tarpeessa olleet tulokkaat.

Pennut saivat asumuksekseen ulkoaitauksen Lenan pihalla, maatilamaisessa ympäristössä erilaisten kotieläinten keskuudessa vuohista ankkoihin. Pennut asuivat Lenan luona hieman yli kaksi kuukautta, ja kun niillä oli riittävä rokotussuoja, siirtyivät ne hetki sitten Snezhannan tarhalle jolloin tapasimme ne ensimmäisen kerran.

Pentueen urokset ovat nimeltään Apollo, Atlas, Altair, Castor, Cosmo, Comet, Solar ja Saros. Narttuja ovat Aries, Cielo ja Celeste.

Löytöhetkellä pennut vaikuttivat reippailta ja olivat sitä myös Lenan luona, mutta muutto tutusta ja rauhanomaisesta ympäristöstä suurelle, meluisalle ja pelottavallekin koiratarhalle on ymmärrettävästi ollut melkoinen shokki. Tavatessamme pennut olivat meistä hyvin innoissaan alkuun, mutta huomattuaan joutuvansa pyydystetyiksi yksi kerrallaan kuvausta varten joutuivat ne pienoisen jännityksen valtaan ja kaikille tuli kova kiire koppiin piiloon.

Järin suuria luonne-eroja ei ollut ainakaan näin ensimmäisen tapaamisen perusteella havaittavissa. Kaikki pennut olivat kiinnostuneita ja ilahtuneita ihmisistä, mutta käsittelyyn sen verran tottumattomia että muuttuivat liikkumattomiksi patsaiksi sylissä.

Atlas jää väkisinkin mieleen, sillä poloinen on niin jännittynyt syliin nostettaessa että lirauttaa kunnon pissat itsensä ja vähän muidenkin päälle. Atlas on painava poika eikä sitä jaksa kovin kauaa käsivarsilla kannatella. Atlas ei kuitenkaan piiloudu koppiin vaikkei omaehtoisesti tulekaan rapsuteltavaksi. Se mielellään katselee ja tarkkailee ihmisten touhuja. Jos nameja on tarjolla, ei Atlas paria sekuntia pidempään mieti vaan rynnistää paikalle. 

Osa pennuista on aikamoisia möhkäleitä jo nyt ja niistä kasvanee aikuisina kohtalaisen kookkaita. Tosin, ei välttämättä kaikista. Pentujen emon on kerrottu näyttäneen tyypilliseltä sekarotuiselta “perusviipurilaiselta”, korkeudeltaan noin 55-60 cm. Saman pentueen pennuilla voi olla myös eri isät ja vaikkei olisikaan, vanhempien ominaisuudet eivät periydy aina tasan. Ei voida poissulkea, etteikö isokokoisten ja raskasrakenteisten pentujen perimästä löytyisi esimerkiksi laumanvartijoiden geenejä.

Pennuille etsitään sitoutuneita ja ymmärtäväisiä koteja, mistä löytyy aiempaa koirakokemusta. Tulevan omistajan on tärkeää ymmärtää, ettei pennuilla ole kokemusta kotikoirana olosta ja ne tulevat tarvitsemaan paljon aikaa ja kärsivällisyyttä uusien, jännittävien asioiden äärellä. Niiden varhaisista elämänvaiheista emme tiedä, mutta suurimman osan elämästään ne ovat eläneet ulkoaitauksissa rauhallisissa ympäristöissä luonnon läheisyydessä. Ainakin toistaiseksi vaikuttaa siltä, että ne tulevat tarvitsemaan koirakaverin uudessa kodissaan. 

Pennut kasvavat vauhdilla. Ne kaikki yrittävät ahtautua yhteen koppiin toistensa päälle nukkumaan. Kasan alta kuuluu murinaa ja mörinää, kun jotkut joutuvat muiden tallaamiksi. Pian osa joutuu väkisinkin nukkumaan kopin ulkopuolella kylmenevissä öissä suojanaan vain lyhyt karva. Pennut kasvavat, tila käy koko ajan ahtaammaksi ja vähäiset resurssit tulevat aiheuttamaan riitoja. Olot muuttuvat koko ajan kurjemmiksi. Venäjältä kodin saaminen ei tiedä hyvää tulevaisuutta. Vaikka koiria ei anneta ketjukoiriksi, isoa pentua haluavan on helppo vakuutta muuta ja saada pentu mukaansa, jolloin se hyvin äkkiä löytyy kasvettuaan ketjun päästä loppuelämäänsä siinä viettäen.

Luovutamme pennut ainoastaan kotiin, jossa on aiempaa koirakokemusta ja joka täyttää seuraavat ehdot:

-koirakaveri odottamassa
-rauhallinen asuinympäristö

Lähetäthän hakemuksen ainoastaan silloin, jos voit tarjota em. kriteerit täyttävän kodin.

Viipurin koirat - Atlas 1.9.2022

Viipurin koirat - Atlas 26.8.2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.