Väinämö

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen
Syntymäaika: 8/2019
Sijainti: Elenan tarha, Svetogorsk

1.11.2020
Väinämöllä on tähtäimessä koirakaverillinen koti, joka sijaitsee rauhallisessa ympäristössä.

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Koska emme itse pääse nyt tapaamaan pentuja tarhoilla, suhtaudumme jokaiseen pentuun tai nuoreen koiraan siten, että se tulee olemaan kotioloissa vähintään aluksi arka. Siksi luovutamme suoraan tarhoilta tulevat pennut ja nuoret koirat ainoastaan koteihin, jotka täyttävät seuraavat ehdot:

-koirakaveri odottamassa
-rauhallinen asuinympäristö
-aikuiskoti
-oma, aidattu piha (mieluiten omakotitalo)

Lähetäthän hakemuksen ainoastaan silloin, jos voit tarjota em. kriteerit täyttävän kodin. Jos kriteerit eivät täyty kohdallasi, tutustu Suomessa sijaiskodeissa oleviin koiriimme.

16.3.2020
Suloinen Väinämö meinaa vähän jäädä sisarustensa varjoon, mutta saadessaan ihmisten jakamattoman huomion innostuu Väinämökin kapuamaan syliin.

Elena kertoo, että Väinämö sisaruksineen syntyi vahinkopentuna kotikoiralle. Emäntä oli jo kiikuttamassa pieniä ja rokottamattomia pentuja tarhalle, mutta Elena ei suostunut ottamaan niitä vastaan. Omistajan kanssa sovittiin, että pennut asuvat kotona emonsa kanssa siihen saakka, kunnes ne on rokotettu kahteen kertaan. Ehtona oli myös, että emo sterilisoidaan. Niinpä, kun rokotukset olivat voimassa, pennut muuttivat tarhalle ja emo sterilisoitiin tarhaa avustavan eläinlääkärin toimesta. Väinämön sisaruksia on Vertti, Vauhti, Vilna, Vellamo ja Vanilla.

Väinämö asustaa pienen pienessä aitauksessa siskojensa ja veljiensä kanssa. Lattiaa tuskin edes näkyy, kun kaikki kuusi puolivuotiasta koiranalkua suhaavat ympärillä. Seinien voi lähes tuntea kaatuvan päällensä. Iloa ja energiaa olisi vaikka muille jakaa, mutta kaikki tunnit kuluvat samassa pienessä aitauksessa. Ei lenkkejä eikä juuri ihmisseuraakaan. Työntekijä kaatamassa vesiä ja ruokaa, siinä päivän ihmiskontaktit. Ei siis ole ihme, että Väinämö sisaruksineen ihan tikahtuvat onnesta, kun vihdoin joku astuu niiden aitaukseen ihan vaan rapsuttelemaan ja seurustelemaan.

Veljiänsä pienikokoisempi Väinämö on kiltti ja ihmisrakas poika. Väinämö jää helposti sivuun huomiotaistossa ja kilttinä poikana väistää määrätietoisempia sisaruksiaan. Väinämö pääseekin sylikyydillä tarhan ulkopuolelle nauttimaan ihmisistä yksinoikeudella sekä ihmettelemään tarhan ulkopuolista ympäristöä - ja hihnaa! Hihna on outo kapistus, ja sen kiristyessä Väinämö jännittyy ja menettää lähes liikuntakykynsä. Mutta kun mikään ei kiristä, pystyy Väinämö keskittymään siihen ihanimpaan asiaan ympärillä: ihmiseen. Ja ihmiset totta vie ovat tälle pojalle tärkeitä. Miten onnelliseksi joku voisikaan pienen koirapojan tehdä tarjotessaan sille kodin, mistä se niin palavasti unelmoi. 

Vaikka Väinämö on syntynyt kotikoiralle, on sen asumuksena toiminut ilmeisesti pelkkä piha-aitaus. Oikeaa kotikoiran elämää Väinämö ei liene nähnytkään eikä sellaisesta siksi mitään ymmärräkään. Niinpä Väinämö tarvitseekin ymmärtäväisen omistajan, joka haluaa opastaa poikaa kotikoiran tavoille ja on valmis antamaan kunnolla aikaa sopeutumiseen. Väinämö vaikuttaa sosiaaliselta pojalta, niin ihmisten kuin muiden koirienkin suhteen. 

Väinämöllä on tällä hetkellä korkeutta n. 50 cm tai alle, ja se taitaa jäädä mukavan keskikokoiseksi koiraksi. Aikuisen Väinämön paino lienee 20-25 kilon välillä - mutta kuka tietää, voi poika isommaksikin kasvaa!

Viipurin koirat - Väinämö 13.3.2020

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.